A gyermekvédelem alapjai – miért szükséges, mire jó a gyermekvédelmi protokoll? Csókay László KPSZTI 2016. április 13.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MACSGYOE XXIV. KONFERENCIÁJA Struktúraváltás a családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokban Szekcióvezető: Földessy Judit szociálpolitikus Siófok.
Advertisements

„Az iskolai szociális munka feladatai, helye, szerepe a veszélyeztetettség és az iskolán belüli agresszió megelőzésében, kezelésében”
Az óvodai matematikai nevelés elvei, céljai, feladatai Tk. 29.old. Kissné Zsámboki Réka NYME-BPK.
TAMOP B-11/ „A fiatalok családi életre nevelését, a kismamák munkaerő piaci elhelyezését segítő, innovatív családbarát szolgáltatások.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS 27.Megoldás-Szociális védőháló.
MMIK – „a befogadó intézmény” tradicionális múlt tradicionális múlt felkészült szakember gárda (humán erőforrás) felkészült szakember gárda (humán erőforrás)
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
Intézményi Férőhelykiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó Kalocsai Szociális Szakellátási Központ kiváltása.
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
Az iskolavédőnő szerepe az oktatási intézmény egészségnevelési drogstratégia megvalósításában Előadó Pátkai Beáta iskolavédőnő A védőnők szerepe az iskolai.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért.
Dr. Vandlik Erika OEFI - Országos Addiktológiai Centrum Ifjúsági addiktológiai ellátás feltételeinek kialakítása a Norvég finanszírozási mechanizmus keretein.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
Matematikai nevelés pszichológiai, pedagógiai meghatározottsága Kissné Zsámboki Réka NYME-BPK.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
ESZTERGÁR LAJOS CSALÁD-ÉS GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLAT ÉS KÖZPONT GYERMEKVÉDELMI JELZŐRENDSZER ÉRTÉKELÉSE 2015.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
ÁLDOZATVÉDELMI SZAKMAI EGYÜTTMŰKÖDÉSI RENDSZER SZERVEZETI KERETEI BRFK Áldozatok Világnapja Konferencia február 25.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Jogok és kötelességek a családban.
GYERMEKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM A HEVESI KISTÉRSÉGBEN TÁMOP /
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
„Mocsolád-Civilház” NKFT megalakulás I.Alsómocsolád méretéből (346 fő) és zsákjellegéből adódó intézményi és egyéb háttér hiányosságainak kiküszöbölése:
időskorban felmerülő Problémák és megoldásmódok
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
NEMZETI SZOCIÁLPOLITIKAI KONCEPCIÓ 2011
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Munkaközösségek támogatása, bemutatófoglalkozások szervezése
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
Gondoskodás Gyermekeinkért Közhasznú Alapítvány (Budapest)
Óvodától az érettségiig - a kompetencia-alapú oktatás Szegeden
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Kompetenciák az osztott tanárképzésben
TOP SO „Foglalkoztatási paktum Barcs és térségében” A Foglalkoztatási stratégia célrendszere tervezett programok BARCS VÁROS.
A kistérségi gyerekesély programok eredményei
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
A család – és gyermekjóléti szolgálatok rögös útjai
1993-as közoktatási törvény
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai
Az ÁFSZ feladatai az „Út a munkához” program végrehajtásában
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
Surányiné Palkó Eleonóra Szombathelyi Szűrcsapó Óvoda
Bemutatkozik az iskolapszichológus
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Alsó-ausztriai alapfokú oktatási intézmények
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
ONAP ↓ HELYI ÓVODAI PROGRAM ÜTEMTERV TERVEZET
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak BA
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Gyermek- és ifjúságvédelemi feladatok ellátásának támogatása
ÉRINTŐ Sajátos nevelési igényű gyermekek és fiatalok integrációs programja óvodától a munkába állásig TÁMOP A/
Az iskolai szervezet és fejlesztése
A pszichológiai segítségnyújtás lehetőségei
A többcélú kistérségi társulások közoktatási feladatellátásának elmúlt 6 éve november 30.
KRÉTA-ESL Bemutató.
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
A „Szertár” iskolai és óvodai szociális munka projekt célja
Intézmény minőségirányítási programja
Iskolai szociális segítő
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület – TÁMOP 5.6.1/C projekt
Előadás másolata:

A gyermekvédelem alapjai – miért szükséges, mire jó a gyermekvédelmi protokoll? Csókay László KPSZTI április 13.

A gyermek helyzete Ideális helyzet: a gyermek a saját, vérszerinti családjában nevelkedik, az egészséges testi, értelmi érzelmi, erkölcsi fejlődését szolgáló, képességeinek kibontakoztatását segítő, állandóságot biztosító körülmények között Veszélyeztető helyzet: minden olyan, a – gyermek, vagy más személy által tanúsított – magatartás, mulasztás, vagy körülmény következtében kialakult helyzet, ami a gyermek egészséges fejlődését gátolja vagy akadályozza

Segítség a veszélyeztető helyzetben: Gyermekjóléti alapellátások: segítségnyújtás a családban Gyermekvédelmi szakellátások: helyettesítő védelem

Változások a családsegítésben és a gyermekjóléti szolgáltatásban 2016-tól csak integrált család és gyermekjóléti szolgálat/központ Kötelező önkormányzati feladat Polgármesteri Hivatallal bíró önkormányzatok: lakóhely szintű minimumszolgáltatások (CSGYSZ-3177) Járásszékhelyi települések: a hatósági feladatokhoz kapcsolódó és a speciális szolgáltatások (CSGYK-198)

Család és gyermekjóléti szolgáltatás Család és Gyermekjóléti Szolgálat (települési szint) -Információnyújtás -Jelzőrendszer működtetése, jelzőrendszeri felelős -Kríziskezelés -Segítés az ellátásokhoz jutásban -Prevenció, szabadidős programok szervezése -Családgondozás, klasszikus segítő tevékenység -Általános tanácsadás -Csoportmunka Család és Gyermekjóléti Központ (járásszékhelyi szint) HATÓSÁGI TEVÉKENYSÉGHEZ KAPCSOLÓDÓ FELADATOK: -Közreműködés hatósági intézkedésben (javaslattétel, esetmenedzsment) -Folyamatos esetmenedzsment a hazagondozás érdekében -Utógondozói munka -Szociális diagnóziskészítés, szükségletfelmérés (2017-től)

Család és gyermekjóléti szolgáltatás 2. Család és Gyermekjóléti Szolgálat -Általános tanácsadás -Csoportmunka -Közösségfejlesztés -Kapcsolattartás és együttműködés a Központtal Család és Gyermekjóléti Központ SPECIÁLIS SZOLGÁLTATÁSOK -Kapcsolatügyelet -Készenléti ügyelet – telefon -Utcai, lakótelepi szociális munka -Kórházi szociális munka -Jogi tanácsadás -Pszichológiai tanácsadás -Családkonzultáció, családterápia -Mediáció -Óvodai, iskolai szociális segítő tevékenység (2018-tól) -Szakmai támogatás a gyermekjóléti szolgálatoknak

Problémák az iskolák gyermekvédelmi működésével kapcsolatban Megkésett, vagy elmaradó jelzések (hatóság felé is!) Sok igazolatlan óra, korai iskolaelhagyás Esetmegbeszéléseken, szakmaközi megbeszéléseken való részvétel nehézségei (nincs kompetens gyv. felelős; időhiány) Osztályfőnök gyermekvédelmi szerepének problémái Speciális ismeretekkel rendelkező pedagógusok hiánya Óvoda- és iskolapszichológusok hiánya

Problémák az iskolák gyermekvédelmi működésével kapcsolatban 2. Veszélyeztetettek száma csökkent (2011: 200 ezer gyerek; 2013:139 ezer gyerek) Nevelési intézményekből jövő jelzések aránya csökken Gyermekvédelem megjelenése az intézményi dokumentumokban : 120 iskola tapasztalatai (Hegedűs J )

Gyermekvédelmi protokoll Eljárásrend, ami tartalmazza az adott tevékenység célját a működés feltételeit, így a - szabályozó környezetet - tárgyi feltételeket - személyi feltételeket - kapcsolódó szervezeteket a tevékenység alapelveit, leírását az értékelés módját, gyakoriságát, mutatóit

Miért szükséges, miért jó a gyermekvédelmi protokoll? Összefoglalja a tevékenység szempontjából lényeges összes információt Elfogadásával az intézmény/fenntartó garantálja, hogy e szabályokat elfogadja, a szükséges feltételeket biztosítja Vezérfonalat ad a tevékenységet végzők számára, hogy mit kell csinálni; mi az, ami számon kérhető, ellenőrizhető rajtuk Ellenőrzések során egy mérce, amihez viszonyítható a tevékenység eredményessége, az esetleges mulasztások, stb.

Miért szükséges, miért jó a gyermekvédelmi protokoll? Fejlesztések során kiindulópont a helyzetértékeléshez, tervezéshez A szervezet többi munkatársa számára is elérhető, megismerhető, a belső együttműködés feltétele és segítője Külső együttműködő szervezetek számára átláthatóvá, megismerhetővé teszi az intézmény gyermekvédelmi működését

Miért különösen fontos, hogy legyen gyermekvédelmi protokoll? Veszélyeztetettség, gyermekvédelmi problémák új formái jelennek meg az iskolában is. Árnyaltabb képünk van a veszélyeztető helyzetekről.  „Hagyományos”, családi eredetű veszélyeztetés, hátrányos helyzet, elhanyagolás, iskolai mulasztások  Nőtt az érzékenység a bántalmazás különböző formáira  Iskolai keretek közötti veszélyeztetés, iskolai bántalmazások elszaporodása, nyilvánosságra kerülése (gyerek-gyerek; gyerek-felnőtt; felnőtt-felnőtt)  Veszélyeztetések új formái, eszközei (kortársak általi veszélyeztetés, drog, alkohol,internet, cyberbullying, szexualitás)

Miért különösen fontos, hogy legyen gyermekvédelmi protokoll?  Prevenciós szemlélet erősödése, korai problémafelismerés fontossága  Hiányos jogi szabályozás  Gyermekvédelmi jelzőrendszer erősödése  Jelzőrendszeri tagok felelőssége, elszámoltatása

Köszönöm a figyelmet !