Depresszió a serdülőknél Maggie Johnson Maria Maya Katie Zumwalt.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az elesés syndroma idős korban
Advertisements

A depresszió előfordulása a családorvosi gyakorlatban
Pszichés betegségek és a várandósság kapcsolata
KORAI KÖTŐDÉS MENTALIZÁCIÓ ÉS EPIGENETIKA.
Dr. Erős Erika A premestruális szindróma és a postnatalis depresszió kezelési lehetőségei.
Munkanélküli fiatalok: egy hátrahagyott generáció
A testvériskolai pályázatba bevont gyerekek számára
A depresszió korszerű kezelése
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
A tehetség és felelősség
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
Depresszió az egyik leggyakoribb pszichiátriai betegség
A fejlődési folyamatok biológiai és környezeti tényezői
A pánikbetegség kezelése
Iskolai magatartási zavarok homeopátiás kezelése
Bulémia Rövid leírás : A bulímia falási rohamokkal járó kényszerbetegség, melynek során a beteg rövid idő alatt igen nagy mennyiségű étel - jellemzően.
Alkoholizmus.
A különleges bánásmódot igénylő gyerekek 2.
A diákok megismerésének lehetőségei - szükségessége
Igazságügyi pszichológia
Gyermekkori depresszió
Szabóné Kármán Judit PTE NTI BTK Oktatás és Társadalom Doktori Iskola
Szocializáció Dr. Szabó-Tóth Kinga.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Túl magas- e Magyarországon a depressziósok száma?
Hogyan ismerhetjük fel a dializált betegek terapeutát igénylő
Prof.Dr.Iván László Semmelweis Egyetem Budapest
Készítette:Kottlár Dóra
A pánikbetegség kezelése
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
Pannon Egyetem, Gazdaságtudományi Kar
OR A gyermekbántalmazás és elhanyagolás megelőzése: Népegészségügyi megközelítés Prof. Kevin D. Browne A Birminghami Egyetemen.
Az öngyilkosságról Dr. Degrell István.
Skizofrénia.
Vezetői konfliktuskezelés (fegyelmi ügyek)
Máténé Pusztai Annamária* Gődény Anna**
GYERMEKKORÚ ELKÖVETŐK BÜNTETŐJOGI BELÁTÁSI KÉPESSÉGE
Trénerek: Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
A munkahelyi stressz hatása az egészségre
DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS.
Egészségi állapot és öngyilkosság kapcsolata serdülőkorúaknál 2001/2, OKTK pályázat dr. Hajnal Ágnes, Susánszky Éva.
Mindennapi veszteségeink
Fehérvári Katalin gyógypedagógus Ferencvárosi Nevelési Tanácsadó
Egy gyermek története Gyermek pszichológiai vizsgálat és pszichoterápiás munka a Budaörsi Nevelési Tanácsadóban Készítette: Cz. Szabó Melinda, pszichológus.
Erőszakmentes iskola. Az erőszakosságot úgy írhatnánk körül, mint az egyén testi, szóbeli és érzelmi bántalmazása egy vagy több személy részéről Az erőszakosságot.
Az antiszociális viselkedés és a magatartászavar gyerekekben és fiatalokban: felismerés, intervenció és kezelés NICE Clinical Guidline 158 guidance.nice.org.uk/cg158.
Az OGYEI kiemelt programjai
(Erőszak és elhanyagolás a családban)
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Speciális gyermekvédelem
AdRisk Community action on Adolescent and Injury Risk – Közösségi összefogás a fiatalok baleseti kockázatának csökkentésére Európai szintű szituáció-elemzés,
Függőség serdülőkorban
A világon elsőként: NEMZETKÖZI VIRTUÁLIS SAKKISKOLA (  Világszerte elfogadott tény, melyet számos kutatási eredmény is.
„Ami a lelket megbetegíti, és ami meggyógyítja”. Miért? Bert Hellinger több évtizedes megfigyelései alapján azt vallja, nemcsak saját lelkünk rezdülései.
Új utak a mentális zavarok felismerésében, terápiás lehetőségeiben Prof. Dr. Kéri Szabolcs Szegedi Tudományegyetem, Élettani Intézet, Szeged Országos Pszichiátriai.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése A depresszió.
PSZICHOPATOLÓGIAI ALAPFOGALMAK: Szorongásos és depresszív állapotok jellemzői Szorongásos és depresszív állapotok jellemzői Lajkó Károly SZTE, Pszichiátriai.
GRASSROOTS Gyermekvédelem
Migráció és gyermekvédelem
Stressz, stresszreakciók, stresszkezelés
A sas törénete… A bemutatót készítette: Mike
Útmutató hosszú távú túlélőknek
Dr. Vasas Lívia, PhD 2018 APA stílus röviden Dr. Vasas Lívia, PhD 2018.
Interakciók a Prevenciós Faktorok Között
Csurgalékvíz tisztítás
A diszfunkcionálisan működő család
Dr. Vasas Lívia, PhD 2019 APA stílus röviden Dr. Vasas Lívia, PhD 2019.
A sas törénete… A bemutatót készítette: Mike
EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD 1.
This table is avarage! Read instructions below!
Előadás másolata:

Depresszió a serdülőknél Maggie Johnson Maria Maya Katie Zumwalt

Mi a depresszió? Közönséges, valamint a legfontosabb betegség, amely meghatarozva van a következők által Közönséges, valamint a legfontosabb betegség, amely meghatarozva van a következők által –Szomorúság –Levertség –Erőtlenség –Reménytelenség –Magányosság –Enyhe vagy súlyos tünetek (Gladding, 2006) Gladding, S.T. (2006). The counseling Dictionary (2nd ed.). Upper Saddle River, NJ: Pearson Prentice Hall.

Jelentős depressziós epizód (MDE) Súlyos formája a depressziónak, amely zavarja a napi feladatokat Súlyos formája a depressziónak, amely zavarja a napi feladatokat Tünetek legalább két hétig kell tartsanak ("Major depressive episode and treatment among adolescents", 2009) Tünetek legalább két hétig kell tartsanak ("Major depressive episode and treatment among adolescents", 2009) Major Depressive Episode and Treatment among Adolescents. (2009, May 2009). The NSDU Report, May 11, 2009, p 1-7.

Előfordulás A depresszió az egyik leggyakoribb mentális zavar az Egyesült Államokban. A depresszió az egyik leggyakoribb mentális zavar az Egyesült Államokban. Az emberek 20%-a a felnőttkor előtt tapasztalja a depressziót. Az emberek 20%-a a felnőttkor előtt tapasztalja a depressziót. A depresszió az 1. számú oka az öngyilkosságnak és a harmadik fő oka a tini öngyilkosságnak. (Teen Depression Statistics, 2005) A depresszió az 1. számú oka az öngyilkosságnak és a harmadik fő oka a tini öngyilkosságnak. (Teen Depression Statistics, 2005) Teen Depression Statistics. (2005). Retrieved October 9, 2010, from Teen Depression Prevention:

Demográfia A depresszió minden csoportot érint, függetlenül nemtől, társadalmi háttérről, jövedelmtől, vagy a fajtól. A depresszió minden csoportot érint, függetlenül nemtől, társadalmi háttérről, jövedelmtől, vagy a fajtól. Teen Depression Statistics. (2005). Retrieved October 9, 2010, from Teen Depression Prevention:

Különbségek a nemek között A lányok kétszer olyan gyakran tapasztalnak depressziót serdülőkorban. (Berger, 2010) A lányok kétszer olyan gyakran tapasztalnak depressziót serdülőkorban. (Berger, 2010) Fiúk esetében kevésbé valószínű, hogy segítséget kérjenek amikor rájönnek, hogy depresszióban szenvednek. (Teen Depression Statistics, 2005) Fiúk esetében kevésbé valószínű, hogy segítséget kérjenek amikor rájönnek, hogy depresszióban szenvednek. (Teen Depression Statistics, 2005) A különbségek oka lehet a nemi szerep differenciálódása. (Feldman, 2007) A különbségek oka lehet a nemi szerep differenciálódása. (Feldman, 2007) Berger, K. (2009). Invitation to the lifespan. New York, NY: Worth Publishers. Feldman, R. (2007). Development across the lifespan. Upper Saddle River, NJ: Prentice Hall. Teen Depression Statistics. (2005). Retrieved October 9, 2010, from Teen Depression Prevention:

Okozó tényezők 1. Genetika 2. Az agy kémiai összetétele 3. Sérülés 4. Betegség 5. Stresszorok

Genetika Az anyáknak akik depressziósok kisebb prefrontális agykérgük van, ami áthárítanak a gyerekeikre. (Dunwald, 2002) Az anyáknak akik depressziósok kisebb prefrontális agykérgük van, ami áthárítanak a gyerekeikre. (Dunwald, 2002) Dunwald,M. (2002, December 24, 2002). Lab monkeys may reveal secrets of childhood depression. The New York Times (New York), sec. F; pg. 5. Retrieved from

Az agy Az amygdala kisebb és másként funkcionál. Ennek az a célja, hogy szabályozza az érzelmeket, a stresszet szabályozza, és felismerje a félelmet. Az amygdala kisebb és másként funkcionál. Ennek az a célja, hogy szabályozza az érzelmeket, a stresszet szabályozza, és felismerje a félelmet. A hippocampus korlátozza gondolat folyamatot, a jutalmat, és a serdülőknek akik depressziósak nincsenek meg a motiváció, hogy keressék a jutalmat. (Dunwald, 2002) A hippocampus korlátozza gondolat folyamatot, a jutalmat, és a serdülőknek akik depressziósak nincsenek meg a motiváció, hogy keressék a jutalmat. (Dunwald, 2002) Dunwald,M. (2002, December 24, 2002). Lab monkeys may reveal secrets of childhood depression. The New York Times (New York), sec. F; pg. 5. Retrieved from

Sérülés Halál Halál Válás Válás Visszaélés Visszaélés Instabil gondoskodás Instabil gondoskodás Katasztrófák (Causes of Teen Depression, 2005) Katasztrófák (Causes of Teen Depression, 2005) HurricaneKatrina.org Causes of Teen Depression. (2005). Retrieved October 9, 2010, from Teen Depression Prevention:

Betegség Elmi betegség Elmi betegség –40% - 95%-a depresszió tizenéveseknek komorbid zavarokban szenvednek (Hayes, Bach és Boyd, 2010). Fizikai betegség Fizikai betegség –Lupus –Rák –Bénulás Hayes, L. Bach, P.A., & Boyd,C. (2010,April2010). Psychological Treatment for Adolescent Depression: Perspectives on the past, Present, (and Future. Behavior Change, 27(1), 1-18.

Stresszorok Szociális készségek hiánya Szociális készségek hiánya Szexuális irányultság alkalmazkodási problémák Szexuális irányultság alkalmazkodási problémák Nehézség elfogadni az új társadalmi és akadémiai igényeket Nehézség elfogadni az új társadalmi és akadémiai igényeket Nehézség létrehozásáról autonómiát a szülői kapcsolatokban. Nehézség létrehozásáról autonómiát a szülői kapcsolatokban. Negatív kommunikációs szokások a családban. Negatív kommunikációs szokások a családban. Alacsony önértékelésük Alacsony önértékelésük A szociális készségek hiánya (Nunley, 2006) A szociális készségek hiánya (Nunley, 2006) Nunley, K.F. (2006). The Relationship of Self Esteem and Depression in Adolescence. Retrieved from

Tünetek Kitartó szomorúság Kitartó szomorúság Érdektelenség a tevékenységekben Érdektelenség a tevékenységekben Az iskolai teljesítmények romlása Az iskolai teljesítmények romlása Viselkedési problémák Viselkedési problémák Túlreagálás Túlreagálás Szomatikus betegségek Szomatikus betegségek Szociális és interperszonális nehézségek Szociális és interperszonális nehézségek Társadalmi elszigeteltség (Nunley, 2006) Társadalmi elszigeteltség (Nunley, 2006) Álmatlanság/hypersomnia (Barrow, 2007) Álmatlanság/hypersomnia (Barrow, 2007) Barrow, K. (2007). Up All Night, Down All Day. Psychology Today, 40(2), (pp ). Nunley, K.F. (2006). The Relationship of Self Esteem and Depression in Adolescence. Retrieved from

Kezelési módszerek Pszichoanalitikus - tudattalan konfliktusok Pszichoanalitikus - tudattalan konfliktusok Viselkedés - megerősítő program amely a viselkedést változtatja Viselkedés - megerősítő program amely a viselkedést változtatja Kognitív - Javítani kell és megvizsgálja a meta- megismerés Kognitív - Javítani kell és megvizsgálja a meta- megismerés Gyógyszerek - Antidepresszáns azaz Prozac, Celexa, Paxil (" Second Step Treatment for Adolescent Depression," 2010) Gyógyszerek - Antidepresszáns azaz Prozac, Celexa, Paxil (" Second Step Treatment for Adolescent Depression," 2010) Barrow, K. (2007). Up All Night, Down All Day. Psychology Today, 40(2), (pp ). Second-step treatments for adolescent depression. (2010, October 2010). Harvard Mental health Letter. 27(4), 1p.

Terápia A negatív gondolatokat elismerése és megváltoztatása A negatív gondolatokat elismerése és megváltoztatása Javítani kell problémamegoldó készséget Javítani kell problémamegoldó készséget Javítani kell a szociális és interperszonális készségeket (Teen Depression Statistics, 2005). Javítani kell a szociális és interperszonális készségeket (Teen Depression Statistics, 2005). Teen Depression Statistics. (2005). Retrieved October 9, 2010, from Teen Depression Prevention:

A kezelés eredményei A gyógyszeres kezelés nem csodaszer, csatolni kell hozzá terápiát (Ward, 2007). A gyógyszeres kezelés nem csodaszer, csatolni kell hozzá terápiát (Ward, 2007). A kognitív viselkedési terápia kombinálása a gyógyszeres kezeléssel mutatta a legkedvezőbb egyensúlyt a haszon és kockázat között a serdülőknél előforduló súlyos depresszióban. ("Second-step treatments for adolescent depression," 2010). A kognitív viselkedési terápia kombinálása a gyógyszeres kezeléssel mutatta a legkedvezőbb egyensúlyt a haszon és kockázat között a serdülőknél előforduló súlyos depresszióban. ("Second-step treatments for adolescent depression," 2010). Second-step treatments for adolescent depression. (2010, October 2010). Harvard Mental health Letter. 27(4), 1p. Ward, B. (2007, April 19, 2007). Depressed children don’t get help: Experts; Only 20 to 30 percent of cases are identified. Ottawa Citizen (Canada), sec. City; pg. C2.

A depressziós serdülők kezelésének tanulmánya (TADS)

A kezelés második lépése Az ellenálló depresszió kezelése serdülőknél (TORDIA) egy olyan kormány által végzett tanulmány, amely meghatározza a legjobb kezelést olyan serdülőknél akik nem találtak más kiutat a depresszióból. Az alábbiakban a tanulmány átlagos eredményei. (Emslie, 2010) Az ellenálló depresszió kezelése serdülőknél (TORDIA) egy olyan kormány által végzett tanulmány, amely meghatározza a legjobb kezelést olyan serdülőknél akik nem találtak más kiutat a depresszióból. Az alábbiakban a tanulmány átlagos eredményei. (Emslie, 2010) TORDIA eredmények hat hónapnál Tanulmány Remisszió aránya Idő a remisszióig Csak gyógyszer (citalopram, fluoxetin, paroxetin, és venlafaxin), az összes egyformán hatékonynak bizonyult 41% (69 a 168 résztvevőből 13 hét Gyógyszeres kezelés kombinálva kognitív-viselkedés terápiával 37% (61 a 166 résztvevőből) 12 hét Forrás: Emslie GJ, et al “Treatment of Resistant Depression in Adolescents (TORDIA): Week 24 Outcomes,” American Journal of Psychiatry (July 2010). Emslie GJ, et al. “Treatment of Resistant Depression in Adolescents (TORDIA):Week 24 Outcomes,” American Journal of Psychiatry (July 2010).

A kezelés hiányának Következményei Depresszió lassítja a természetes növekedés folyamatát Depresszió lassítja a természetes növekedés folyamatát Lassítja a szellemi, érzelmi és szociális kompetenciát (Ward, 2007) Lassítja a szellemi, érzelmi és szociális kompetenciát (Ward, 2007) Öngyilkosság Öngyilkosság Ward, B. (2007, April 19, 2007). Depressed children don’t get help: Experts; Only 20 to 30 percent of cases are identified. Ottawa Citizen (Canada), sec. City; pg. C2.

Jelentőség Teremtsünk lehetőséget az odatartozáshoz ahelyett, hogy nagy és személytelen iskolákat hozzunk létre. (Nunley, 2006) Teremtsünk lehetőséget az odatartozáshoz ahelyett, hogy nagy és személytelen iskolákat hozzunk létre. (Nunley, 2006) A nevelési stílus nagyon fontos a depressziós serdülőknél ("Second-step treatments for adolescent depression," 2010) A nevelési stílus nagyon fontos a depressziós serdülőknél ("Second-step treatments for adolescent depression," 2010) Nunley, K.F. (2006). The Relationship of Self Esteem and Depression in Adolescence. Retrieved from Second-step treatments for adolescent depression. (2010, October 2010). Harvard Mental health Letter. 27(4), 1p.

Jelentőség tanácsadóknak Az alapvető eszköz a tanácsadás szerepében az alapszintű ismerete a pszichiátriai problémáknak és a serdülőkoru gyerekek készségének interjúban és támogató hozzáállásban. (Konecky-Wenzel, 2010). Az alapvető eszköz a tanácsadás szerepében az alapszintű ismerete a pszichiátriai problémáknak és a serdülőkoru gyerekek készségének interjúban és támogató hozzáállásban. (Konecky-Wenzel, 2010). Agykutatás kezd olyan tájékoztatást adni, amely segíthet a korai felismerésben. (Dunwald, 2002) Agykutatás kezd olyan tájékoztatást adni, amely segíthet a korai felismerésben. (Dunwald, 2002) Dunwald,M. (2002, December 24, 2002). Lab monkeys may reveal secrets of childhood depression. The New York Times (New York), sec. F; pg. 5. Retrieved from Konecky-Wenzel, M. (2010). General practitioner’s primary care. Recognition of depression in children and adolescents. Monatsschrift Kinderheilkunde, 158(9),

Bibliográfia Barrow, K. (2007). Up All Night, Down All Day. Psychology Today, 40(2), (pp ). Berger, K. (2009). Invitation to the lifespan. New York, NY: Worth Publishers. Bohman, H., Jonsson, U., VonKnorring, A-L., Paaen, A., & Olsson, G. (2010, July2010). Somatic Symptoms as a marker for severity in adolescent depression. Acta Paediatrics, 99(11), Causes of Teen Depression. (2005). Retrieved October 9, 2010, from Teen Depression Prevention: Dunwald, M. (2002, December 24, 2002). Lab monkeys may reveal secrets of childhood depression. The New York Times (New York), sec. F; pg. 5. Retrieved from Emslie G., et al. “Treatment of Resistant Depression in Adolescents (TORDIA):Week 24 Outcomes,” American Journal of Psychiatry (July 2010). Feldman, R. (2007). Development across the lifespan. Upper Saddle River, NJ: Prentice Hall. Gladding, S.T. (2006). The counseling Dictionary (2 nd ed.). Upper Saddle River, NJ: Pearson Prentice Hall. Hayes, L. Bach, P.A., & Boyd,C. (2010,April2010). Psychological Treatment for Adolescent Depression: Perspectives on the past, Present, (and Future. Behavior Change, 27(1), Kopecky-Wenzel, M. (2010). General practitioner’s primary care. Recognition of depression in children and adolescents. Monatsschrift Kinderheilkunde, 158(9), Major Depressive Episode and Treatment among Adolescents. (2009, May 2009). The NSDU Report, May 11, 2009, p 1-7. March, J. (2007, October 2, 2007). Depression lifts sooner with medication therapy regimen: Individual treatments also prove successful in adolescent study. USA Today, First ed., sec. Life: pg.11B.

Bibliográfia Nunley, K.F. (2006). The Relationship of Self Esteem and Depression in Adolescence. Retrieved from Questions and Answers about the NIMH Treatment for Adolescents with Depression Study (TADS). (2008). Retrieved October 8, 2010, from and-answers-about-the-nimh-treatment-for-adolescents-with-depression-study-tads.shtml Sakhrani, D. (2010, September 9, 2010). Look for signs of depression in teenagers and children. St. Louis Post-Dispatch (Missouri), Third ed., p. B2. Retrieved from Second-step treatments for adolescent depression. (2010, October 2010). Harvard Mental health Letter. 27(4), 1p. Teen Depression Prevention. (2005). Retrieved October 9, 2010, from Teen Depression Prevention: Teen Depression Statistics. (2005). Retrieved October 9, 2010, from Teen Depression Prevention: Teen Depression Treatment. (2005). Retrieved October 9, 2010, from Teen Depression Prevention: Teen Depression Warning Signs. (2005). Retrieved October 9, 2010, from Teen Depression Prevention: Ward, B. (2007, April 19, 2007). Depressed children don’t get help: Experts; Only 20 to 30 percent of cases are identified. Ottawa Citizen (Canada), sec. City; pg. C2.