Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Alapfogalmak Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Alapfogalmak Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)"— Előadás másolata:

1 Alapfogalmak Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)

2 A projekt definíciója (ISO8402) Projekt: egyedi folyamatrendszer, amely kezdési és befejezési dátumokkal megjelölt, specifikus követelményeknek – beleértve az idő-, költség-, és erőforráskorlátokat - megfelelő célkitűzés elérése érdekében vállalt, koordinált és kontrollált tevékenységek csoportja.

3 A projekt egyéb ismérvei (ISO 10006 alapján) A szervezet ideiglenes, és a projekt élettartamára alakították. A projekt számos esetben egy nagyobb projektstruktúra részét képezi. A projektcélkitűzéseket és termékjellemzőket folyamatosan lehet meghatározni és elérni a projekt ideje alatt. A projekt eredménye lehet egy termék egy vagy több egységének megteremtése. A projekttevékenységek közötti viszony összetett is lehet.

4 A projekt fogalmának gyakorlati korlátozásai Költséghatár (csak X összeg felett) Bonyolultsági szint (csak adott bonyolultsági szint után) Időhatár (csak Y időtartamnál hosszabb) Erőforrásigény (csak Z erőforrásigény felett) Helyi projektszabályzat (nem szerepel a kivételek között) Figyelem! A nem projektek is visszahatnak a projektekre!

5 Elvárások a projektekkel szemben

6 A projektek dimenziói A projekt célja (termék vagy más néven produktum) Erőforrás Határidő Minőség

7 Feladat – projekt - tevékenység A feladat definíciója: Az az elképzelés, melyet meg szeretnénk valósítani. Az adott feladatot egy vagy több tevékenységre oszthatjuk.

8 Feladat – projekt - tevékenység A tevékenység (task) definíciója Egy kezdőállapotból egy végállapotba való eljutáshoz szükséges munka. Az elvégzé- séhez erőforrásokra van szükség. Helyszíne meghatározható, időszükséglete révén kihatással van más tevékenységekre.

9 Az erőforrások (Resources) fogalma Erőforrásnak nevezzük a tevékenység végrehajtásában érintett cégek, gépek, berendezések, eszközök, alap és segédanyagok, felszerelések, alkatrészek, személyek (pl. kőműves), csoportjait (pl. brigád) és konkrét előfordulásait (pl. Kovács István). Erőforrások

10 Erőforrások (folytatás) Nem minden erőforrás kerül a tervbe Csak olyan erőforrást veszünk fel, amelyek megfelelnek az adott terv részletezettségének. Pl. Alvállalkozó erőforrásai (nem kerülnek bele) Szempontok –Korlátos-e a hozzáférhetősége? –Számít-e a költsége?


Letölteni ppt "Alapfogalmak Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések