Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Megnyitó: Róta Ernő titkár Gépipart Támogató Egyesület Levelezési és postacím: Gépipart Támogató Egyesület 5600 Békéscsaba Luther u. 10. I. em. 17. Telefon:66/443-490.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Megnyitó: Róta Ernő titkár Gépipart Támogató Egyesület Levelezési és postacím: Gépipart Támogató Egyesület 5600 Békéscsaba Luther u. 10. I. em. 17. Telefon:66/443-490."— Előadás másolata:

1 Megnyitó: Róta Ernő titkár Gépipart Támogató Egyesület Levelezési és postacím: Gépipart Támogató Egyesület 5600 Békéscsaba Luther u. 10. I. em. 17. Telefon:66/443-490 E-mail: gte.bekescsaba@gmail.com Honlap: www.geptame.hu

2 "...kétségek gyötörnek......" Madách: Az ember tragédiájában, miután Luciferrel végigvezetteti Ádámot a történelmen, az összetört, kétségbeesett Ádám szájába adja; „Uram, szörnyű kétségek gyötörnek, és nem tudom mi bennük a való.”

3 Engem is kétségek gyötörnek. Tizenkét éve szervezem a hulladékhasznosítással foglalkozó konferenciát, és nemhogy tisztánlátás uralkodna el rajtam, a kétségeim egyre nagyobbak.

4 Kétségek gyötörnek!!! Melyek ezek? Szentgotthárd és környéke tiltakozik az osztrák hulladékégető ellen. Vajon nekik van-e igazuk, vagy azoknak, akik egy hulladékégető megvalósulása révén az egész Őrség szemetét látnák megsemmisíthetőnek?

5 Ma a hulladék lerakást tartják a legolcsóbb kezelési módnak. Nagy eredmény, hogy a nem megfelelő védelemmel rendelkező lerakók bezárásra kerülnek. De mi lesz 20-50 év múlva a „megfelelő” lerakókkal? Azok előbb-utóbb betelnek, rekultivációjuk unokáink életét keserítik meg.

6 Hosszú távon vizsgálva ténylegesen a legolcsóbb megoldás? Vagy csak ma látszik annak? Nekünk ma „olcsó”, de lehet hogy utódaink drága árat fizetnek miattunk?

7 Hosszú évek munkájával elindult, és bizonyos eredményeket produkált a szelektív gyűjtés. Kell-e ezt, és milyen irányba fejleszteni? Hány frakcióra terjesszük ki?

8 Pl. csak papír vonatkozásában, mit tegyünk az „eléghetetlen” reklámújságokkal? Műanyagokat milyen csoportosításban gyűjtsünk? Vannak vélemények, melyek túlhaladottnak tartják a szelektív gyűjtést.

9 Szerintük gyűjtsük egybe és csak azután, különböző technológiákkal válasszuk szét. Ezen technológiák költség- haszon elemzése vajon mit mutat? Bizonyos körülmények között melyik ajánlható?

10 Kétségek gyötörnek!!! Szakemberek vitatkoznak az újrahasznosítás és újra használat között. Melyik jó és milyen körülmények között? Békés megyében szalma égető erőmű létesítése merült föl. A lakosság tiltakozása miatt el lett vetve a beruházás.

11 Közismerten Békés megyében nagyon sok a gabonatermesztő terület, ahol jelentős mennyiségű szalma képződik. Kinek van a dologban igaza? Gépészmérnökként tudom, hogy bizonyos technikák, technológiák alkalmazhatósága csak akkor lehetséges, ha annak feltételei adottak.

12 Éppen ezért ismert számomra, hogy nincs egyetlen olyan módszer, amely bármilyen feltételek fennállása esetén üdvözítő lenne. Eltérő körülmények között, más-más megoldás ad helyes, gazdaságos eredményt.

13 Madách a mű végén az Úr szájába adja;„Mondottam ember, küzdj és bízva bízzál”. A környezetért elkötelezett emberek „küzdenek”. A konferenciánk is ennek a küzdelemnek része, és mi bízunk abban, hogy hasznosan szolgáljuk a környezetet.

14 Sok, sok egyéb kételyem van még. Az utolsó gondolat szintén Ádámtól: „van e jutalma a nemes kebelnek?”


Letölteni ppt "Megnyitó: Róta Ernő titkár Gépipart Támogató Egyesület Levelezési és postacím: Gépipart Támogató Egyesület 5600 Békéscsaba Luther u. 10. I. em. 17. Telefon:66/443-490."

Hasonló előadás


Google Hirdetések