Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Fizioterápia I. Oktató: Bock Ádám Levelező 1. óra.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Fizioterápia I. Oktató: Bock Ádám Levelező 1. óra."— Előadás másolata:

1 Fizioterápia I. Oktató: Bock Ádám Levelező 1. óra

2 Követelmények Órák legalább 80%-a (4 alkalomból 3),
Egy beadandó feladat elkészítése, (határidő október 2.) Sikeres zárthelyi dolgozat megírása, Jegy TVSZ betartása. Aláírás

3 Amiről szó lesz ma Mi a fizioterápia – általános ismeretek,
Terápiás eljárások, Beadandó feladat.

4 I. Mi a fizioterápia Görög „füzosz” szóból, jelentése tememészet.
A természet erőivel történő gyógyító, megelőző kezelések összessége. Minden esetben szakorvosi hátterű folyamat.

5 Célja Elsődleges cél a prevenció, megelőzés.
Bekövetkezett sérülések, elváltozások, fájdalmak kezelése, megszűntetése. Kutatás A bevitt energia káros-e? Milyen biológia választ vált ki? A kezelés szempontjából gyógyhatású—e ez?

6 Menete A beteg állapotának felmérése, a fájdalom forrásának megállapítás. Megfelelő kezelés(ek) kiválasztása, kezelés. Gyógyulás/javulás nyomon követése, állapotok rögzítése.

7 II. Terápiás eljárások Mechanoterápia - Gyógytorna
Pontos klinikai vizsgálat alapján végzett terápiás mozgások összessége, A mozgás fiziológiás inger, stimulálja a normál működést, Pontosan adagolható, cél, hogy egyre többet tudjon végrehajtani a beteg.

8 Két fő izomműködésre épülnek a gyakorlatok:
Izometriás Az izom hossza változatlan. Az izom feszülése megnő. Statikus munka. Izotóniás - Az izmok megrövidülnek - Koncentrikus, - Excentrikus.

9 Adott testrész mozgáspályája,
Izmok bekapcsolódása (agonista, antagonista, szinergista izmok) – mozgássorok Izmok tartó funkciója – ízületek, csontok rögzítése.

10 A gyógytorna gyakorlatformái
Tengelyirányú gyakorlatok (adott tengely mentén) Egy- és kétfázisú gyakorlatok – ízületi mozgás irányában „oda-vissza” Kombinált gyakorlatok – egy ízület több síkban mozog, vagy több ízület együttesen

11 Speciális mozgásformák a gyógytornában
Passzív mozgatás – a beteg ellazul, a gyógytornász mozgatja a végtagot. Izom hipertónusa (túlfeszülése) csökkenthető Kontraktúrák megakadályozása az aktív mozgásra nem képes betegeknél. Bénult izom rugalmassága fenntartható (a betegnek el kell képzelnie a mozgást). Vénás keringés javul.

12 Aktív mozgatás mozgáseffektus nélkül
Innervációs gyakorlatok (pl. gipszelt karnál az izom rugalmasságának és reflexpályák működésének megtartása) Izometriás gyakorlás (pl. ha fájdalmas a mozgás az adott ízületben – TESZT is egyben, hogy milyen eredetű a fájdalom)

13 Aktív mozgás mozgáseffektussal Tudatos, akaratlagos mozgás.
Vezetett mozgás (ha kicsi az izomerő a sérülés miatt, tehermentesített ízület). Gravitáció elleni mozgás (saját súly ellenében). Mozgás ellenállással szemben (fokozódik az izomfeszülés, hipertrófia jön létre – gyógytornász, súly, rugalmas anyag, víz, stb. ) Szabad gyakorlat (önállóan végzett gyakorlat).

14 A mechanoterápiához tartoznak még:
Légzőtorna (különböző testhelyzetekben a ki és belégzés irányított ismétlése) Trakciós kezelések (pl. gerinc nyújtása súlyokkal), Masszázs

15 2. Thermoterápia – hővel való kezelés Indifferens hőmérséklet – erre nem reagál a szervezet, mert megegyezik a saját hőmérsékletével (35-36 fok) A választható hőfokot meghatározza a hőinger intenzitása, a hőátadás sebessége, a közvetítő közeg és a szervezet adaptációs képessége.

16 Melegre érkező biológiai válaszok:
Erek tágulnak, helyi anyagcsere fokozott, Kötőszövet fellazul, Izomtónus, görcs csökken, vagy megszűnik, Idegi vezetés javul, Szöveti áteresztőképesség fokozódik (ozmózis, diffúzió)

17 Hidegre érkező biológiai válaszok:
Erek összeszűkülnek, Csökken a kötőszövetek rugalmasság, Izomtónus fokozódik, izom rugalmassága csökken, Idegek vezetőképessége csökken,

18 Általános szabály a hőterápiánál Heveny fájdalom csillapítására a hideg inger, idült fájdalom csillapítására a meleg inger az alkalmasabb. (Kivéve az emésztő- és a vizeletkiválasztó rendszereknél.)

19 Alkalmazott kezelések:
Borogatás (lehet meleg és hideg hatású is), Pakolások (különböző kiterjedésben – egész test, fél test, egy-egy testrész –, száraz vagy nedves) Hőlégkamra – fokon, egész testre ható kezelés (a szervezet izzad, így tud hűlni), Gőzkamra – fokon, magas páratartalommal, gátolja az izzadást Szauna – akár 100 fokos is lehet, a fokozatós felfűtést hirtelen hűtés követi (hideg zuhany, fürdő)

20 3. Hidroterápia A víz hatásainak kihasználásával történő kezelés. Lehet egészfürdő, félfürdő, végtagfürdő, részfürdő. Két fő hatás érvényesül a vízben: Felhajtóerő (tehermentesíti az izületeket, de az izomerő nem változik) Hidrosztatikai nyomás (a víz súlya nyomást gyakorol a testre – különböző hatások)

21 Hőmérséklet alapján: 28 fok alatt hideg víz, 28-31 fok között hűvös víz, 34-35 fok indifferens hőfok, 36-39 fok között meleg víz, 40 fok és fölötte forró víz.

22 Hidegfürdő hatásai Lázcsillapítás, Vérkeringés fokozása, Visszerek csökkentése, Gyulladások csökkentése, Vérnyomás emelése, Vegetatív idegrendszer stimulálása,

23 Melegfürdő hatásai Erek tágulása, Vérnyomás csökkentése, Vegetatív működés stimulálása, Izom feszülés csökkentése, Anyagcsere fokozása.

24 Hidroterápiához kapcsolódó kezelések:
Víz alatti sugármasszázs (meghatározó a víz nyomása, beesési szöge, kezelés időtartama, kezelés távolsága), Zuhanykezelés (mechanikai hatások társulnak a hőhatások mellé), Súlyfürdő (különböző méretű súlyok a test különböző helyein).

25 4. Balneoterápia Gyógyvizes kezelés Természetes vizekben (meghatározó a víz ásványi anyag tartalma, nyomelem tartalma, szénsav tartalma). Mesterséges fürdők (például sós, kénes, kamillás, csersavas, fürdő)

26 5. Elektroterápia Az elektromos áram hatásait kihasználó kezelések összessége. Az elektromos áram tulajdonságai: Az áram feszültsége (jele: U, mértékegysége: Volt), Az áram erőssége (jele: I, mértékegysége: Amper), A vezető ellenállása (jele: R, Mértékegysége Ohm), A vezető hőmérséklete (pl. szupravezető).

27 Az áram típusai: Egyenáram (a töltéshordozók egy irányba haladnak) Váltóáram (a töltéshordozók váltott irányban haladnak – rezgés szerűen). Feszültség alapján osztályozva: Törpefeszültség (42 V-ig), Kisfeszültség (250 v-ig, de a terápiánál 1000 V-ig), Nagyfeszültség (1000 V felett a terápiánál).

28 A kezelő berendezés egységei
Tápegység (a bejövő feszültséget csökkenti, egyenirányítja, stabilizálja), Kezelőfelület (vezérlő kapcsolók, potméterek, visszajelző műszerek, csatlakozók), Kezelőkör (csatlakozó vezetékek, elektródák).

29 Az elektródák Ezek az eszközök érintkeznek közvetlenül a testtel (vagy a közti anyaggal). Fajtái: Pontelektróda (pontszerű érintkezés a bőrrel), Lapelektróda (különböző méretűek, bőrre ragasztható kivitel), Vákuumelektróda (a bőrre tapad a vákuum hatására), Henger elektróda (vonal menti érintkezés a bőrrel), Speciális elektródák (testfelületekhez igazodnak).

30 Az egyenáram és a kis frekvenciás áram élettani hatásai
A test magas víz és iontartalma miatt másodlagos vezető. Kis frekvencia: 1000Hz alatt, Az egyes szerveknek más és más a víztartalma, kémiai szerkezete, vezetőképessége. A test ellenállása egyenárammal és alacsony frekvenciás váltóárammal szemben a feszültség növelésével csökken. Elektrodisszociáció és ionvándorlás alakul ki a szövetekben.

31 Egyenáramnál az ingerküszöb csökken a katód (- pólus) alatt,
Katód (+ pólus) alatt csökken a fájdalom receptorok ingerelhetősége – fájdalomcsillapító hatás, Fokozza a szervezet regeneráló képességét (pl. csonttörés, nehezen gyógyuló fekély gyógyítása), Ingeráram – stimulálja a sima- és harántcsíkolt izmokat, Hyper- és depolarizáció keletkezik a sejtek falán,

32 Csontképződést elősegíti,
Termikus hatás is van a szervezetre (hő keletkezik a kezelés helyén)

33 Kisfrekvenciás kezelések
Izom ingerlése szelektív ingerárammal A harántcsíkolt és simaizom mesterséges ingerlése, Az ingerlés hatására izom összehúzódás keletkezik, Direkt ingerlés (az két elektróda az izom két végénél), Indirekt ingerlés (a negatív elektróda az izom idegi ingerlési pontjánál, a pozitív a test felé), Foerster-féle kezelés (az elektromos ingerlés mellett a beteg akaratlagosan is törekszik az izom összehúzódás elérésére), Galvánáram kezelés, galván fürdő (egyenárammal)

34 A középfrekvenciás áram:
1000Hz fölött Fájdalommentes, mivel a frekvencia növelésével esik a bőr ellenállása, A maximális ingerhatások kevésbé lokalizálhatók. Interferencia-áram kezelés (két keresztezett, különböző frekvenciájú áramkör segítségével)

35 A nagyfrekvenciás áramok:
Hz fölötti tartomány, Diatermiás kezelés (hőképződést vált ki a bőr mélyebb rétegeiben), Mikrohullámú elektromágnesen kezelés, Deciméter-hullámú kezelés.

36 Beadandó feladat Egy választott fizioterápiás kezelés, és sportbeli alkalmazásának bemutatása (saját szavakkal), Word formátumban, maximum 1 oldal, kép nem kell, Beadási határidő: október 2. Cím: tárgya/subject: HBL_II/1._”név”


Letölteni ppt "Fizioterápia I. Oktató: Bock Ádám Levelező 1. óra."

Hasonló előadás


Google Hirdetések