Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kaliforniai iszapcsuszamlások

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kaliforniai iszapcsuszamlások"— Előadás másolata:

1 Kaliforniai iszapcsuszamlások
La Conchita és Devore példáján

2 Elhelyezkedésük Devore La Conchita

3 La Conchita La Conchita a tengerpart egy olyan részén található, mely hajlamos a földcsuszamlásokra, és a falu egy geológiailag instabil képződmény alatt helyezkedik el. 1990-ben egy sárcsuszamlás elöntötte, és megsemmisítette az ottani vasutat. -> gazdasági kár -> 9 ember meghalt a további katasztrófa elkerülése érdekében a vasút és a hegyoldal közé egy földsávot hoztak létre. Ezt később felparcellázták, és a telkek igen gyorsan elkeltek, mert csendes környéken, a tengerparton kellemes éghajlatú területen fekszik közel Santa Barbara-hoz, és Los Angeleshez is. 1995-ben 60cm eső esett 16 nap alatt, ami a következőket okozta: 1995. március 4-én egy sárcsuszamlás eltemetett vagy megrongált 7 házat, senki nem sérült meg. A fő csuszamlás után az időjárás-jelentés további esőzést jelentett a következő hétre. 1995. március 10-én egy törmelékfolyam okozott károkat további négy vagy öt lakóházban és egy banánültetvényen a kanyonban, a március 4-i csuszamlástól nyugatra.

4 La Conchita Az 1995-ös katasztrófára után nyarán tűzvész volt Dél-Kaliforniában. Dél-Kaliforniában szinte évente vannak erdőtüzek, tűzvészek a környező hegyekbentalajon vízpergető hatású réteg keletkezik.nem tud a talaj szinte semennyi vizet elnyelni, az összes csapadék lefolyik. Ezek után 2005 januárjában még az is kedvezőtlen hatású volt, hogy egy hatalmas esőzés volt kilátásban azon a területen. Ezen a Dél-Kaliforniai környéken a homokos talaj a jellemző, amely könnyen erodálódik. Ez a laza réteg 2m-nél is lehet vastagabb. Az apró szemcsés talaj könnyen megszívja magát vízzel, és a hegy sziklarétege is igen gyenge,  kialakul egy nagy tömegű instabil sárréteg, massza. Egy hatalmas darab a hegyoldalról az előzőek együttes hatása miatt leszakadt

5

6 La Conchita 2005-ben csuszamlások zárták el a 101es autópályát mindkét irányban, fogságba ejtve a lakosokat. 2005. január 10-én egy hatalmas sárcsuszamlás négyutcányi területet temetett el több mint 9 méternyi föld alá. 10 ember meghalt, és 14-en megsérültek. A közösség 166 lakóházából 15 elpusztult és még 16-ot nyilvánítottak lakhatatlanná. Ez a katasztrófa mivel elzárta az autópályát, és a vasutat is, ezért nagy kereskedelmi károkat okozott az egész államnak. Ugyanilyen katasztrófa előfordulhat szinte bármikor ezen a terülten, mert ez egy hatalmas geológiailag veszélyeztetett terület. Az éghajlat pedig akármelyik évben lehet hasonló. Megoldásnak támfalakat hoztak létre, de nem volt hatásos, mert azt is elvitte az iszap.

7 La Conchita A legmegfelelőbb megoldásnak a törmeléknyelő medencék kialakítása bizonyult túlfolyó csövekkel kiegészítve. Ez magakadályozza a nagy törmelékek rombolását, és így a vizet könnyebben tudják irányítani, mint a törmelékekkel együttes iszaplavinát.

8 La Conchita a katasztrófa előtt

9

10

11 A sárfolyás

12 A beszakadás a 101-es autópályáról

13 A leomlott hegyoldal a városban

14

15 A hegy tetejéről

16 Levegőből

17

18

19

20

21 A sárlavina az autópályán

22 A szétterült hegyoldal

23 Devore Devore a San Bernardino hegy lábánál fekszik nem messze La Conchita-tól Az éghajlat és a földrajzi körülmények ugyanazok, mivel ez is Dél-Kaliforniában helyezkedik el. A nagy esőzések a laza talajból kimossák a homokot és a lazább apróbb köveket, majd ezek a sebesség, és a tömeg miatt a nagyobb köveket is magával viszik.

24 Devore Itt 1,5-2 m es köveket is görgetett magával az áradat.
Az iszaplavina elérte a km/h sebességet. Itt is a tűzvész előzte meg a nagy esőzéseket, amiért végzetessé vált

25 Devore

26 Devore Az iszapcsuszamlás 2003-ban okozott katasztrófát.
Ezelőtt is volt iszapcsuszamlás szinte minden évben, de megváltozott a törmelékhordalék útja. Az előző évek tűzvészeinek megállítása miatt egy gátat építettek a helybéliek, de ez okozta a katasztrófát, mert az iszapos törmeléknek így nem volt helye elfolyni.

27 Devore

28 Devore Devore települését még az a tény is veszélyezteti, hogy a Szent András törésvonal is átmegy rajta. Bármelyik kisebb földrengések is katasztrófát okozhatnak a laza földszerkezeten

29 Varázsolni már nem tudok…

30 Kaliforniai Iszapcsuszamlások
Készítette: Papp Bertalan és Podani Dániel Forrás: Discovery World Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "Kaliforniai iszapcsuszamlások"

Hasonló előadás


Google Hirdetések