Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Most már maradjon, aki betévedt, elkezdjük! Gyógyszerügyi szakigazgatás I. Állampolgári alapismeretek Dr. Paál Tamás egyetemi tanár Gyógyszerfelügyeleti.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Most már maradjon, aki betévedt, elkezdjük! Gyógyszerügyi szakigazgatás I. Állampolgári alapismeretek Dr. Paál Tamás egyetemi tanár Gyógyszerfelügyeleti."— Előadás másolata:

1

2 Most már maradjon, aki betévedt, elkezdjük!

3 Gyógyszerügyi szakigazgatás I. Állampolgári alapismeretek Dr. Paál Tamás egyetemi tanár Gyógyszerfelügyeleti Intézet

4 Egy kis intimitás Mit oktatok a Gyógyszerfelügyeleti Intézetben és miért?

5 Mindennapos sületlenségek az egészségügyben 1)A betegei érdekében az egészségügyi dolgozó dolgozó (főleg az orvos!) azt tesz, amit jónak lát (persze, hogy mi az érdeke, azt is ő tudja a legjobban) 2)Az egészség nem (lehet) pénzkérdés 3)Egészségügyi dolgozó nem tévedhet

6 1. „A betegei érdekében az egészségügyi dolgozó azt tesz, amit jónak lát…” De csak a szabályok adta lehetőségeken belül! Jogszabályok Írott szakmai szabályok (kvázi-jogszabályok: irányelv, módszertani levél, elfogadott szakirodalom) Íratlan szakmai szabályok (szakértő) Etikai szabályok Az „Etika”, az „Állampolgári alapismeretek” és a „Szakigazgatás” tárgyak

7 2. „Az egészség nem (lehet) pénzkérdés…” Rossz hír: de az! Különösen a gyógyszerek esetében! Farmako-ökonómia a „Közgazdasági alapismeretek” tárgy keretében

8 3. „Egészségügyi dolgozó nem tévedhet…” Pedig fog! Arra kell vigyázni, hogy a(z óhatatlan) tévedés ne okozzon komoly egészségkárosodást Ki kell küszöbölni a „rendszerhibákat” A „Minőségbiztosítás” tárgy V. éven (akinek még nem volt belőlem elég…)

9 Állampolgári ismeretek - hogyan oktathat ilyet egy gyógyszerész? Bemutatkozás Experimentálás Vezetés Orvosbiológia Határozat kiadása… Nem árt, az biztos, és még érdekes is lehet! pl.: „Hogyan engedélyezhetnek ilyen…” „Pardon, én nem jogalkotó vagyok, hanem jogalkalmazó!”

10 Miért tanuljuk? Helyesbítek (ne legyek ennyire optimista!): Miért tanítjuk? Kell a ‘szakigazgatás III.’-hoz (a gyógy- szerügyek különböző szabályai) A gyógyszerész: vállalkozó, szerződéseket köt, adózik… Hallunk az EU-ról, a hírekben a közigazgatásról… - egy szakember általános műveltségének része!

11 Persze – nem olyan egyszerű! Minden szakmának saját logikája van – ezt meg kell ismerni saját szakzsargonja van – ezen nem kell bosszankodni! Nagyon sokat kalandozunk majd a jog területén (a tárgy korábbi neve: „Jogi alapismeretek”)

12 „Saját logika…” Egy jogi norma (komplett magatartás-szabály) felépítése általában: „Ha ez, akkor az” „Mégsem az, amennyiben…” „Azonban abban az esetben, ha… akkor emez” „De olyan esetben, amikor… akkor amaz” „Mindazonáltal ha… akkor mégis más” „Nincs helye az egésznek, ha…” Csak a lényegre koncentrálva egyszerűsítünk!

13 Saját szakzsargon… Mit látnak? Lekevertek neki egy pofont? A sértett sérelmére elkövetett, 8 napon belül gyógyuló könnyű testi sértés alapos gyanúját megerősítő nyomokat?

14 Mégis hasznos lehet. Megértik, ha olvassák? …pl. egy fontos iratban ilyenek szerepelnek: …visszterhes átruházás …jogkövetkezmény …de ez a vélelem nem alapos!

15 Biztos, hogy kiismerjük magunkat a mindennapi életben? Mi az, hogy “jogalkalmazó”? Jogforrás-e a gyógyszer- nagykereskedői értesítő? (Egyébként mi a jogforrás?) Mi a “szakhatóság”? Szakterületen működő vagy szakszerű hatóság? Megkísérlem – tapasztalatok alapján – érdekessé és megtanulhatóvá tenni!

16 Technikai részletek jaj!Hétfő reggel (jaj!) 8-tól 2 tanóra itt 8-8 45 – 10 perc szünet – 8 55 – 9 40 Ha egyetértenek, szünet nélkül tartom és előbb befejezem 9 25 körül Jegyzet nincs, mert a korábbi sok helyen elavult… Nagyon sok színes ábra, ezekből lehet tanulni

17 Az előadást követő héten az ábrák megtalálhatók lesznek az egyetemi LAN-on www.pharm.u-szeged.hu/gyfi/jog

18 Ami a vizsgát illeti… Van egy rossz hírem, és van egy jó!  Melyikkel kezdjem?

19  A rossz hír: Komolyan veszem! Meg lehet bukni!

20 Tavaly… …alig 20-22-en jártak, mert… …hétfőn reggel 8-kor?! Ilyenkor a hallgató még: esetleg: Szeged

21 Aztán vizsgára megpróbálja „összetanulni” magát de mi lett ennek az „eredménye” tavaly?

22 Az első vizsgák eredménye vizs- gázók % érdemjegy el se jött átlag: 2,81

23 Végeredmény (UV után) vizs- gázók % érdemjegy el se jött

24 azaz: átlag az UV-k után (aki nem jött el, azt elégtelennek számolva): 3,07 a hallgatók 18%-a (minden ötödik hallgató) ismétel! Megérte nem járni előadásra?

25 A jó hír: Meg fogják kapni a vizsgakérdéseket Részletes konzultációt tartunk Nem célom senkit sem „kibuktatni”, nem szeretek buktatni! (De megteszem, ha muszáj! Legfeljebb elsírom magam!)

26 Reméljük, ez lesz a vége!

27 Egyébként: El sem hiszik, hogy olyankor is lehet érdekes dolgokat hallani, amikor nem is várják!


Letölteni ppt "Most már maradjon, aki betévedt, elkezdjük! Gyógyszerügyi szakigazgatás I. Állampolgári alapismeretek Dr. Paál Tamás egyetemi tanár Gyógyszerfelügyeleti."

Hasonló előadás


Google Hirdetések