Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A CSOPORT HATÁSA A KLUBTAGRA

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A CSOPORT HATÁSA A KLUBTAGRA"— Előadás másolata:

1 A CSOPORT HATÁSA A KLUBTAGRA
A klubozás hatásai Nyíregyháza 2015 július 15 Nyíregyháza, július 15.

2 Ennyifélék vagyunk… Nyíregyháza, 2015. július 15.

3 Mégis miben különbözünk ?
Nyíregyháza, július 15. Nyíregyháza, július 15.

4 A személyiség =? egyén - - Az emberi egyedben öröklött és szerzett
- testi és idegrendszeri sajátosságai alapján - a társadalmi és természeti környezettel folytonos kölcsönhatásban, - állandó változás és fejlődés folyamatában viszonylag állandó, - egyedien kombinálódó, - egyszeri és megismételhetetlen egységbe szerveződő, - nyílt, dinamikus rendszere, amely meghatározza az egyén viszonyulását és alkalmazkodását a környezethez. Nyíregyháza, július 15. Nyíregyháza, július 15.

5 A csoport jellemzői A csoport : együvé tartozó személyek összessége
kisebb-nagyobb szervezeti egység. Társadalmilag: egymással érintkező, eszmét cserélő, együttműködő tagokból áll Szociálpszichológiailag: személyek együttese, amely célok szükségletek kielégítését biztosítja, Ezek csak a tagjaival együttműködve érhetők el Nyíregyháza, július 15.

6 A klubszerveződés elvei
A kiinduló pontok A klubszerveződés elvei - érintettség Elkötelezettség (in)Formális kapcsolat Egymásra épülő tevékenység Kizárólagos célrendszer Adekvát célelérés Nyíregyháza, július 15.

7 Oh! Mr. Alkohol Nyíregyháza, július 15.

8 Az alkoholfogyasztás mint betegség ábrázolása (Rush)
Nyíregyháza, július 15.

9 Az egyén ökorendszere Nyíregyháza, július 15.

10 A csoport hatásai a fizikai állapotra
Általános kondíció Külső megjelenés Egészségi állapot Öltözködés Táplálkozás Italozás Fizikai aktivitás Nyíregyháza, július 15.

11 A csoport hatásai az intraperszonális jellemzőkre
Addiktológiai problémás Intraperszonális tényezők A klub közösség hatása az egyén intraperszonális alakulására Személyiség Tulajdonságok Viselkedés Magatartás Gondolkodás Minta Értékrend Szabályozás Fejlődés Attitűdváltás Nyíregyháza, július 15.

12 Az egyén helyzete a konfliktusos jellemzőkre
Az interperszonalítás: - kölcsönös függés - versengés konfliktus A klub belső szabályozó rendszere A „verseny” jellege absztinens gőg Zéró tolerancia Csoport megegyezések Nyíregyháza, július 15.

13 A csoport hatása az interperszonális viszonyokra
Nyíregyháza, július 15.

14 A csoportnorma alakítása I.
Csoport és/ individualizáció „Az emberi csoport a társadalmi viszonyokat hordozó és megtestesítő kölcsönhatások, tevékenység és aktivitásmódok, különböző rendű és rangú kooperatív aktusok térben és időben szerveződő csomópontjai” Pataki Ferenc Nyíregyháza, július 15.

15 A csoportnorma alakítása II.
A normák az interakciók eredménye Íratlanok, ám kötelező minden csoporttagnak Csoportkövetelmény minden tag felé Betartásuk a csoport tagságával egyenértékű Elfogadása a bekerülés feltétele Normaszegés: Szankciók mozgósítása, mellőzés,elszigetelés, kitaszítás Értékrendszer Nyíregyháza, július 15.

16 A (klub) csoport és a család
A család: - Elsődleges keret - Primer szocializáció - „Éntudat” alakulása - Társadalmi kommunikáció - Elkülönülés - Családi funkciók A klub - Helyettesítő –pótszíntér Szekunder korrektív szocializáció „Mi” tudat alakítása Re-integratív törekvés A családias klub Nyíregyháza, július 15.

17 Speciális csoport a kortárscsoport
Az egyén és klub viszonyában inkább sorstársi helyzet. Még speciálisabb csoport az ifjúsági csoport A csoportnak , az életkorral összefüggő fejlődésmenete van A családi élethelyzettel való reciprocitás A specifikumok jelentősége, rítusok szabáyok normák A kortárscsoport megfelelő megítélése Nyíregyháza, július 15.

18 A csoport és tagjainak a motivációi
A (kölcsönös) előnyök mérlegelése közös vonzódás örömszerzés- nyújtás közösségi élmény A csoport tagjainak érintkezési szokásai, gyakorisága, rítusai Belső késztetések, biológiai szükséglet A drive: a viselkedés hajtóereje mozgósítás Nyíregyháza, július 15. Nyíregyháza, július 15.

19 Maslow motivációs piramisa
Nyíregyháza, július 15.

20 A maslow-i váz Nyíregyháza, 2015. július 15.

21 Amiről Maslow szól A hierarchiájában legalul a biológiai és fiziológiai szükségletek az emberi túléléshez, nincs nem tudunk létezni Erre épülnek a biztonsági szükségletek, majd a biztonsággal kapcsolatos igények (személyes - a pénzügyi biztonság, az egészség és jólét, biztonsági háló balesetek, betegségek ellen) Szükséglet közösségre Minden embernek szükséglete az elismerésre Az önbecsülés emberi vágy, mások által értékeltek legyünk Nyíregyháza, július 15. Nyíregyháza, július 15.

22 Néha át kell gondolni… Nyíregyháza, 2015. július 15.

23 Az alfától az omegáig… Az élet csak addig tart, amíg a cédula lecsúszik a csuklódról a nagylábujjadra…de a köztes időt próbáld meg tartalmasan eltölteni Köszönöm a figyelmet! Nyíregyháza, július 15. Nyíregyháza, július 15.


Letölteni ppt "A CSOPORT HATÁSA A KLUBTAGRA"

Hasonló előadás


Google Hirdetések