Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

KAP reform, az agrártámogatások új rendszere. Vidékfejlesztési Támogatások.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "KAP reform, az agrártámogatások új rendszere. Vidékfejlesztési Támogatások."— Előadás másolata:

1 KAP reform, az agrártámogatások új rendszere

2 Vidékfejlesztési Támogatások

3  A Partnerségi Megállapodás 2014. szeptember 11-én aláírásra került.  Vidékfejlesztési Programot Magyarország 2014. szeptember 4-én küldte meg a Bizottság részére.  A tervezetben a teljes közkiadás nagysága 1243,5 Mrd Ft (300 Ft/Euro árfolyammal számolva).

4 A vidékfejlesztés támogatásának elsődleges célja: -a mezőgazdasági vállalkozások versenyképességének növelése, -az agrárium fenntartható fejlődése, -a vidéki térségek és közösségek erősítése, -az életminőség javítása a vidéki térségekben, -a gazdasági fejlődés támogatása.

5 Uniós vidékfejlesztési prioritások: A tudásátadás és az innováció. A versenyképesség és életképesség. Az élelmiszerlánc szervezésének és a kockázatkezelésnek előremozdítása. A mezőgazdaságtól és erdészettől függő ökoszisztémák állapotának helyreállítása. Az erőforrás-hatékonyság előmozdítása. A társadalmi befogadás előmozdítása.

6 A magyar VP legfontosabb célkitűzései: Vidéki munkahelyek megőrzése, fejlesztése = munkaigényes ágazatok; Kisebb gazdaságok differenciált segítése; Versenyképesség, termelési és jövedelembiztonság; Erőforrás-hatékonyság és környezetkímélő gazdálkodás; Korszerű tudásbővítés, tudástranszfer és innováció; Területi kiegyenlítés és fókuszálás; Vidéki települések erőforrás-hatékony működése (helyi alapanyagok, szolgáltatások, megújuló erőforrások és együttműködések).

7 A 2014-2020 időszakra vonatkozó eljárásjogi változások  Új, az egységes rendszerhez illeszkedő, pályázat rendszerű eljárásrend  Egyszerűsített támogatás-típusok bevezetése  Egyszerűsített elbírálás  A saját teljesítés, természetbeni hozzájárulás, valamint a használt eszköz alkalmazásának lehetősége

8 Piaci Támogatások és Külkereskedelmi Intézkedések

9 Iskolatej, iskolagyümölcs program -A KAP reform keretén belül egy új, egységes keretrendszer létrehozásával kívánja összevonni az iskolatej és iskolagyümölcs programokat, valamint mindkét programban a jelenlegi termékkörök szűkítését tűzte ki célul. - 56/2015 MVH Közlemény - 57/2015 MVH Közlemény - A források hatékonyabb kihasználása érdekében külön-külön keret bevezetését tervezik (iskolatej programra 80 millió €, iskolagyümölcs programra 150 millió €).

10  Közvetlen Támogatások

11 45/2015 MVH Közlemény Egységes területalapú támogatás (SAPS); Zöldítési támogatás; (kb. 80 €/ha) Fiatal gazdálkodók támogatása (90 ha-ig) Termeléshez kötött támogatások. Kis gazdálkodók támogatása (500-1250 € közötti támogatás)

12 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "KAP reform, az agrártámogatások új rendszere. Vidékfejlesztési Támogatások."

Hasonló előadás


Google Hirdetések