Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI."— Előadás másolata:

1 A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI

2 Európai uniós vonatkozások  A két közösségi politika közötti szoros kapcsolat vitathatatlan  Közös elem: a VIDÉK  Mindkét politika prioritásai megjelennek már a Római Szerződésben  Az EU költségvetéséből való részesedét illetően a két legnagyobb arányt képviselő közösségi politika  A 2007-2013-as pénzügyi periódusban 347 mrd EUR-t allokáltak kohéziós/strukturális fejlesztésekre, ami az EU költségvetésének 35,7%-a

3 A Római Szerződés főbb prioritásai Agrárpolitika:  közös versenyszabályok kialakítása,  az egyes tagállamok piaci rendtartásainak koordinációja,  az európai piaci rendtartás kiépítése,  közös pénzügyi alap létrehozása. Regionális politika:  biztosítani a nemzetgazdaságok harmonikus fejlődését - a tagállamok között fennálló különbségek csökkentésével és csökkentésével és - bizonyos régiók leszakadásának megakadályozásával.

4 Az összehangolt fejlesztési politika elemei regionális politika (területi kohézió) lisszaboni stratégia (gazdasági versenyképesség) göteburgi stratégia (fenntartható fejlődés)

5 Eszközök a fennálló gazdasági-társadalmi problémák megoldására A regionális politikában Munkaalkalmak teremtése, munkanélküli ráta mérséklése Nemzeti erőforrások hatékony hasznosítása (természeti, gazdasági, humán) A régiók közötti indokolatlan fejlettségbeli különbségek mérséklése Régiók leszakadásának, elnéptelenedésének a megakadályozása A népesség és a környezet egyensúlyának megőrzése, ill. helyreállítása Infrastruktúra fejlesztése Pénzügyi eszközök hatékony hasznosítása Az agrárpolitikában A vidéki foglalkoztatás bővítése, de nem kizárólag a hagyományos mezőgazdasági termelésbe való bevonással (alternatív jövedelemszerzés) A meglévő erőforrásokhoz (természeti, humán) és a gazdaságossági szempontokhoz leginkább igazodó tevékenység megvalósítása A többi ágazathoz hasonló elfogadható életszínvonal biztosítása a gazdálkodók számára A lakosság vidéken tartása, a vidéki infrastruktúra fejlesztése A fenntarthatóság alapelveinek megfelelő gazdálkodás Pénzügyi források hatékony felhasználása

6 A fejlesztési források kapcsolata a két politikában  Általában a források mindkét politika célterületeit, prioritásait egyszerre támogatják (ez is bizonyítja a köztük fennálló szoros kapcsolatot)  A csatlakozás előtti időszak forrásai: - SAPARD (mezőgazdaság- és vidékfejlesztés) - ISPA (környezetvédelem, infrastruktúrafejlesztés)

7 Folyt.  A csatlakozás után 2006. december 31-ig: Strukturális Alapok + Kohéziós Alap: EMOGA – mezőgazdaság- és vidékfejlesztés, ERFA – infrastruktúrafejlesztés, vállalkozásfejlesztés, ESZA – képzés, munkaerő-piaci beavatkozások, HOPE – halászatból élő területek támogatása Kohéziós Alap – környezetvédelem, infrastruktúrafejlesztés.  2007-2013 közötti források: Strukturális Alapok (ERFA, ESZA, Kohéziós Alap) + EMGA, EMVA

8 Mindkét politika célja: a gazdaság fenntartható fejlődésének biztosítása a természeti adottságokhoz/erőforrásokhoz igazodva és a társadalmi sajátosságokat figyelembe véve.

9 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI."

Hasonló előadás


Google Hirdetések