Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Háttértárak By: TR .

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Háttértárak By: TR ."— Előadás másolata:

1 Háttértárak By: TR 

2 Háttértárak Mágneses elvű háttértárak Optikai elvű háttértárak
Szalagos (streamer, DAT-magnó) Lemezes (floppy, winchester) Optikai elvű háttértárak CD DVD

3 A mágneses elv Mágnesezhető felület kis területein tárolja a nullás és egyes biteket É ill. D mágnesezettséggel. Mivel a felület átmágnesezhető így az ilyen háttértárakra szabadon írhatunk, ill. törölhetünk rajtuk.

4 A mágnes szalag A mágnesszalag kazettában van elhelyezve. Előnyei:
- nagy mennyiségű - akár több gigabájtnyi olcsó tárolás Hátrányuk: - Soros elérés: a szalagot oda kell pörgetni, ahol a keresett információ található, így lassú. Ezért a teljes merevlemez tartalom biztonsági mentésére szokták őket használni, elsősorban nagyobb intézményeknél. Streamer: az áruk a winchesteréhez hasonló, de a kazettáik olcsók. DAT (Digital Audio Tape)-meghajtó: itt egy gyufásdoboz méretű kazettán nagyon nagy mennyiségű információ fér el, mivel korszerűbb technikát használnak.

5 Mágnes lemez A lemezfelületek logikailag koncentrikus
körökre oszlanak: sáv. Egy-egy sávra egyforma adatmennyiség írható fel, függetlenül attól, hogy a lemez szélén, vagy a közepén helyezkedik-e el. A sávok szektorokra oszthatók, ezek azonos számú byte-ot tartalmaznak (ált. 512 byte). A sávok és a szektorok címezhetők, ami azt jelenti, hogy az író-olvasó fejet a megfelelő sávra és szektorra lehet pozícionálni, így a mágneslemezek gyors adatelérést biztosítanak. A sávra történő pozícionálást általában a fej mozgatásával érik el, míg a szektorra való ráállást a lemez forgása biztosítja .

6 A forgó lemez fölött mozgó író/olvasó fej ír, vagy olvas.
Mágneslemez A forgó lemez fölött mozgó író/olvasó fej ír, vagy olvas.

7 A floppy Meghajtó és lemez külön található.
FD: Floppy Disk: hajlékony lemez FDD: Floppy Disk Drive hajlékony lemezes meghajtó

8 A floppy Írásvédő kapcsoló hub ablak műanyag tok papír védőborítás
mágneslemez szektor

9 A floppy Jelenleg a 3,5”-os, DS, HD lemezeket használnak. DS: dupla oldalú HD: nagy sávsűrűségű 1,44 MB tárolókapacitás Előnye: könnyen cserélhető, hordozható (mobilis) Hátránya: megbízhatatlan (ami floppy-n van meg nincs meg sehol) kis mennyiségű adat: 1,44 MB lassú írási, olvasási sebesség: KB/sec 135 TPI 360 RPM

10 Winchester Meghajtó és lemezek egybeépítve.
HDD: Hard Disk Drive: merev lemezes meghajtó (winchester) 1956 IBM laboratórium: napjaink legfontosabb háttértárolója! Mivel a lemez merev, így sokkal sűrűbben írhatoak rá az adatok!

11 Winchester Előnye: hatalmas tároló kapacitás: 500-1000 GB megbízható
gyors írás-olvasás: MB/s Kb TPI 5400, 7200 RPM Elérési idő: 6-10 ms Hátránya: „nehéz” hordozhatóság (floppyhoz képest)

12 Az optikai elv Az optikai elv lényege, hogy a lemezfelületről visszaverődő fény erőssége alapján (sok: 1-es bit, kevés: 0-ás bit) állapítja meg a biteket. A kevesebb fény visszaverődése 2 féle módon oldható meg: Land-pit (sikok-gödrök) Fényes-matt felületek

13 Az optikai elv A gyári, préseléssel készült lemezek felületén sík területek (land) és apró gödrök vagy lyukak (a lézer szemszögéből nézve - mivel a lemezt alulról olvassák - dudorok) (pit) találhatók. Ezek váltakozása kódolja a tárolt információt. A lézer a landról jól visszaverõdik (a szabvány legalább 70%-ot ír elõ), a pitekrõl azonban jóval kevesebb fény jut a detektorba (kb. 30%), ugyanis a pitek úgy vannak kialakítva, hogy (a lézer szemszögébõl) magasságuk a lézer hordozóbeli hullámhosszának (kb. 500 nm) kb. az egynegyede (kb. 125 nm).

14 CD Az adathordozó általában egy 12 cm átmérőjű és 1,2 mm vastag korong, amelyre az adatok spirál (óramutató járásával ellentétes) formában kerülnek felírásra. A spirál körbefordulásainak száma kb (CD-ROM-nál), ami "kihúzva" kb. 4,5 km hosszú lenne.

15 CD CD-k többféle alakban, és méretben léteznek.
Alakok: kör, fenyőfa, névjegykártya, szív, körfűrészlap stb… Méret (MB) (perc) 184 (8cm) 21 650 (12 cm) 74 700 (12 cm) 80 790 (12 cm) 90 870 (12 cm) 99

16 CD mellette méretarányosan a DVD
CD-DVD CD mellette méretarányosan a DVD


Letölteni ppt "Háttértárak By: TR ."

Hasonló előadás


Google Hirdetések