Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

TÁMOP 2.2.3-07/1-2F-2008-0011 Projektmenedzsment eszközök  Projektirányítás számítógéppel I/13. évfolyam Kritikus út lekérdezése Szabó László 2009.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "TÁMOP 2.2.3-07/1-2F-2008-0011 Projektmenedzsment eszközök  Projektirányítás számítógéppel I/13. évfolyam Kritikus út lekérdezése Szabó László 2009."— Előadás másolata:

1 TÁMOP 2.2.3-07/1-2F-2008-0011 Projektmenedzsment eszközök  Projektirányítás számítógéppel I/13. évfolyam Kritikus út lekérdezése Szabó László 2009

2 PROJEKTIRÁNYÍTÁS SZÁMÍTÓGÉPPEL A projekt kritikus útjának kezelése

3  A kritikus út és a projekt kapcsolata A kritikus út és a projekt kapcsolata  A kritikus tevékenység A kritikus tevékenység  A klritikus út kiszámolása A klritikus út kiszámolása  A kritikkus út lerövídítése A kritikkus út lerövídítése  Több kritikus út megjelenítésa Több kritikus út megjelenítésa  A kritikus út megjelenítése több projekten keresztül A kritikus út megjelenítése több projekten keresztül

4 A kritikus út és a projekt kapcsolata A projekt kritikus útjának, valamint a kritikus tevékenységekhez rendelt erőforrásoknak az ismerete és nyomon követése útján megállapítható, hogy mely tevékenységek vannak hatással a projekt befejezési dátumára, és hogy a projekt készen lesz-e a tervezett időben.

5 A kritikus tevékenység Egy tevékenység akkor kritikus, ha megfelel az alábbi feltételek egyikének:  Nincs tartalékideje.  Kezdés ekkor (KEk) vagy Befejezés ekkor (BEk) dátum korlátozással rendelkezik.  Minél később (MiKé) korlátozással rendelkezik egy kezdési dátumtól ütemezett projektben.  Minél korábban (MiKo) korlátozással rendelkezik egy befejező dátumtól ütemezett projektben.  Befejező dátuma megegyezik a határidő dátumával, vagy későbbi annál.

6 A klritikus út kiszámolása A korai és késői befejezés közötti különbség a tartalékidő. A kritikus úton lévő (tartalékidővel nem rendelkező) tevékenységek esetén a korai és késői befejezés dátumai megegyeznek. A tartalékidőt az ütemezés tevékenységeinek korai befejezés és késői befejezés dátumai határozzák meg. A korai befejezés az a legkorábbi dátum, amikor egy tevékenység a kezdési dátum és az ütemezett időtartam alapján befejeződhet. A késői befejezés az a legkésőbbi időpont, amikor a tevékenység még a projekt befejezési dátumának késleltetése nélkül befejeződhet.

7 A kritikkus út lerövídítése Ez tulajdonképpen a projekt felgyorsítása. Ehhez a következőket teheti:  Rövidítse le egy a kritikus úton lévő tevékenység időtartamát vagy munkaidejét.  Módosítson egy tevékenységkorlátozást az ütemezés rugalmasabbá tételéhez.  Bontson egy kritikus tevékenységet kisebb tevékenységekre, melyeken több erőforrás dolgozhat párhuzamosan.  Vizsgálja át a tevékenységfüggőségeket az ütemezés rugalmasabbá tétele szempontjából.  Állítson be átvezetési időt a függőségben lévő tevékenységek között.  Ütemezzen túlórákat.  Rendeljen további erőforrásokat a kritikus úton lévő tevékenységekhez.

8 Több kritikus út megjelenítése  Alapértelmezés szerint a Project csak egyetlen kritikus utat jelenít meg: az általános kritikus utat, amely a projekt befejezési dátumára van hatással.  A projektterv azonban úgy is beállítható, hogy az egyes hálózatokhoz vagy tevékenységsorozatokhoz tartozó kritikus utak külön is megjelenjenek.

9 A kritikus út megjelenítése több projekten keresztül Ha több projekttel, projektközi kapcsolatokkal vagy alprojektekkel dolgozik, megtekintheti az ezek egészére vonatkozó kritikus utat. Az alprojektek kezelhetők a Project összefoglaló tevékenységeiként a teljes kritikus út kiszámításához.


Letölteni ppt "TÁMOP 2.2.3-07/1-2F-2008-0011 Projektmenedzsment eszközök  Projektirányítás számítógéppel I/13. évfolyam Kritikus út lekérdezése Szabó László 2009."

Hasonló előadás


Google Hirdetések