Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Sikeres várólista csökkentés! Miért vár több beteg? Dr Zétényi Ágnes, dr Csiba Gábor Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Sikeres várólista csökkentés! Miért vár több beteg? Dr Zétényi Ágnes, dr Csiba Gábor Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház."— Előadás másolata:

1 Sikeres várólista csökkentés! Miért vár több beteg? Dr Zétényi Ágnes, dr Csiba Gábor Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház

2 287/2006 (XII.23) Kormányrendelet Kik és miért kerülnek várólistára? -Központi várólista: országosan egy (vagy kevés )helyen végzett beavatkozások. Szakmai alapon kerülnek fel a betegek, és ez a sorrend változás alapja is. Intézeti várólista : -azok a beavatkozások, amely az adott intézetben alacsony kapacitás miatt hosszan várakoznak. -a betegek egyszerűen választanak másik szolgáltatót, orvost - illetve az intézet szervezéssel könnyen meg tudja szüntetni.

3 Országos várólista : Azok a beavatkozások, amelyekre várakozni kellett 2000-2005 között, és bekerültek a rendeletbe. -Vezetési kötelezettsége független a kórházi kapacitásoktól, -Van olyan, ahol a beteg sok intézet között választhat, és ezek többnyire rövidek. -A hosszú várólisták jellemzően a megyei intézetekben érhetőek el, a betegmozgás nehezebb. -LÉNYEGES: szakmai szabályozás alig van

4 Hogyan kerülnek fel a betegek a listára Mitől függ a hossza? -Még mindig kockás füzet -Konzervatív kezelés után? előtt? -Orvosválasztás? -Mi történik a várakozás közben? -Egyéni igények, halasztások. Hányszor? -Kontroll vizsgálatok? -Szakmai alkalmasság? -A hosszú lista önmagát gerjeszti, növeli!

5 Megoldási ötletek -Több pénz, rövidebb lista!? DE -A betegnél még hatékony a konzervatív kezelés, nem kéri! -A betegnek a javasolt időpontban más elfoglaltsága van, nem kéri! -Nem a választott orvos operálná, nem kéri! A fentiek elméletileg előjegyzéssé válnak, de akkor is ott vannak a potenciális várakozók között! -Egyéb betegsége miatt szakmailag alkalmatlan vagy azzá vált, nem operálható! (de akkor miért van fenn?)

6 Valós megoldás -Jogszabály felülvizsgálat -Szakmai protokollok! -A beteggel szembeni elvárások -Az orvosválasztás megmaradása esetén szabályozás. (akár fizetési kötelezettség is!)


Letölteni ppt "Sikeres várólista csökkentés! Miért vár több beteg? Dr Zétényi Ágnes, dr Csiba Gábor Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház."

Hasonló előadás


Google Hirdetések