Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szt. Flórián Utcai Tiszafák Szombathely

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szt. Flórián Utcai Tiszafák Szombathely"— Előadás másolata:

1 Szt. Flórián Utcai Tiszafák Szombathely
3 Szt. Flórián Utcai Tiszafák Szombathely

2 Sok elnevezését ismerjük a Tiszafának
Tudományos név Népi elnevezések Sok elnevezését ismerjük a Tiszafának Tiszafa Ördögfa Tyzafa Méregfa Tiszafenyő Halálfa Ternyőfa Ternyőtiszafa

3 Jellemzői A Tiszafaféléknek nyolc faját különítik el. A tűlevelűek rendjébe nyitvatermők osztályába tartozik. A Tiszafáról azt gondolták régebben az erdészek, hogy ki fog halni de parkokban kertekben annyira elterjedt, hogy kihalásától ma már nem kell tartani, ez lehet egyik oka hogy annak idején védetnek nyilvánították. Az európai Tiszafa Jellemzői: - ellenálló fafaj - hosszú ideig él - árnyéktűrő faj - és a jó alkalmazkodó képessége.

4 Virág és Termés A Tiszafa kétlaki. Sárga hímvirága a képen is látható módon ,,füzérszerűen” áll, nővirága magányosan rügyszerűen. Termése szép piros állbogyó, melyet a madarak nagyon szeretnek.

5 Mérgező-e a Tiszafa Régi hiedelem, hogy a tiszafa árnyékában aki elalszik az örökre elszenderedik. Mai álláspont szerint a tiszafa minden része mérgező, kivéve a piros nedves édeskés magköpenyt amely ehető. A madarak nagyon szeretik. A halálos adag az embernek g levélből készült főzet.

6 Miért különlegesek? A tiszafa lassú növekedésű fafaj évente maximum 13cm-t nő. Csak törzsneveléssel alakul ki szép törzse. Ezen a három tiszafán látható ,hogy különleges, szép egyenes a törzsük és a magasságuk alapján koruk több száz évesre tehető.

7 Védettségre szorul? A válasz határozottan IGEN !
Védeni kell ezt a 3 fát önmagáért , hiszen magasságuk és törzsük alapján nyilvánvaló, hogy ezek a fák történelmünk részei.Városban való elhelyezkedésük pedig rengeteg kisebb-nagyobb élőlénynek nyújt menedéket, táplálékot és otthont.

8 Dr. Majer Antal Azért választottam ezt a természetvédelmi területet, mert a dédnagypapám kedvenc fája a tiszafa. Az ő általa írt könyv volt segítségemre ennek a feladatnak az elvégzésében. A Bakony Tiszafása című könyvet lapozgatva büszkeséggel töltött el, hogy dédunokája lehetek egy ilyen professzornak.


Letölteni ppt "Szt. Flórián Utcai Tiszafák Szombathely"

Hasonló előadás


Google Hirdetések