Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Masszázs története II..

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Masszázs története II.."— Előadás másolata:

1 Masszázs története II.

2 A masszázs fogalma: A test felületén kézzel végzett, rendszeres és módszeresen adagolt erejű kézi fogások sorozata, melyet terápiás céllal végzünk. Mechanikus ingerek összessége, amely közvetett és közvetlen úton befolyásolja a szervek, szövetek állapotát, a szervezetben válaszreakciót vált ki és fizikális gyógyhatást eredményez. A masszázs a fiziotherápia egyik ága, a mechanoterápia részét képezi. Általában komplex fizioterápiás kezelések részeként alkalmazzuk.

3 A masszázs felosztása a kezelés célja szerint:

4 Frissítő, kondicionáló, higiénés masszázs:
Egészséges embereken végzett kezelési eljárás. Hatásában és céljában megegyezik a sportmasszázzsal, a vérkeringést fokozza, a fáradtságérzetet csökkenti. Fogásai a svéd masszázs fogásaival megegyeznek. Általában fürdőkben alkalmazott eljárás, ahol a masszázs hatását még az előzetesen alkalmazott meleg vízben történő fürdés is fokozza. Svédmasszőrök végzik.

5 Sportmasszázs: A teljesítmény fokozására, fáradtság regenerálására és sérülések utáni rehabilitációra alkalmazzák. A svéd masszázs fogásaival történik a kezelés, de kiegészíthető egyéb, alternatív masszázsmódszerekkel is (thai, shiatsu, akupresszúra stb.). Sportmasszőrök végzik.

6 Gyógy-, vagy orvosi masszázs:
Orvos utasítására, kezelőlap alapján, az orvos utasításának megfelelően, gyógyító céllal történő kezelés, vagy kezelések sorozata, melyet többnyire egyéb fizoterápiás kezelésekkel kombinálnak. Gyógymasszőrök végzik. Felosztása: helyi terápia svéd masszázs, reflex-zóna masszázs: szegment-, kötőszöveti- és csonthártya masszázs.

7 Diagnosztikus masszázs:
Célja nem a kezelés, hanem a beteg állapotának felmérése. Általában orvosok végzik, de gyakorlott masszőrök is eredményesen alkalmazzák.

8 A masszázs felosztása a kezelés végrehajtója szerint:
önmasszázs vagy kezelő személy által végzett masszázs.

9 A végrehajtás módja szerint:
kézzel végzett masszázs (szárazon, zuhany alatt stb.) vibrációs készülékkel végzett masszázs száraz kefével végzett masszázs vízsugárral végzett masszázs

10 A masszázs hatásterületei:
A gyógymasszázs különböző formái a bőr és kötőszövet és izomszöveten keresztül fejti ki helyi és távolhatásaikat. A hatásmechanizmus megértése érdekében nézzük meg a fontosabb anatómiai és élettani vonatkozásokat.

11 Hámréteg: A hámsejtek anyagcseréje diffúzió útján történik, amely igen csekély, s így a sejtek fokozatosan degenerálódnak, s bennük kis reakcióképességű anyag, szaru keletkezik. Ezt a bőrregenerációs folyamatot a masszázs mechanikai hatása gyorsítja.

12 Irharéteg: A hámsejtek alatt közvetlenül fekvő kötőszöveti réteg, amely a hámmal szorosan kapcsolódik. Az irharéteget laza kötőszövet tölti ki, amely kapcsolatban van a mélyebben fekvő lágyszövetekkel. Az irhában nagy mennyiségű kapilláris hálózat található, melyek a masszázs során megnyílnak (shunt hatás) és részt vesznek a szisztémás keringésben.

13 Kötőszövet: A kötőszövet a támasztószövet egyik alaptípusát képezi, melynek védő, szűrő, tisztító és gátló funkciói vannak.

14 Klasszikus svéd masszázs:
Élettani hatásai: Az emberi testet érő mechanikai ingerek közvetlen és közvetett úton befolyásolják a szövetek működését. Hatásuk elsősorban helyi hatás, amely közvetlenül befolyásolja a vénás és nyirokkeringést, valamint közvetetten hat az artériás keringésre és az izomtónusra.

15 Közvetlen hatások: A vénás és nyirokkeringés befolyásolása.
A bőr külső felszínén alkalmazott kompressziós ingerek növelik az izom kontrakcióját, s ezen keresztül a szöveti nyomást is. Ezzel az izmok között futó vénákban a vénás nyomást emeli, ami a keringés fokozódásához vezet (pumpa effektus). A változó erősségű kompresszió a nyirokkeringés gyorsulását segíti. A hidrodinamikai folyadékcsere esetén az intersticiális folyadék térfogatának csökkenését, a pangásos vizenyő felszívódását fokozza.

16 Közvetett hatások: Lokális humorális reakciók.
Mechanikai ingerre a szövetekben vazoaktív anyagok szabadulnak fel; hisztamin, bradikinin, melyek az erek falában lévő simaizomrostokat ellazítva az arteriolák és prekapilláris sphincterek tágulását eredményezik. Ezzel lokális mikrocirkuláció növekedés jön létre, ami a bőr, bőralatti kötőszövet, harántcsíkolt izmok oxigén és tápanyagellátását javítja. Nagy szerepe van a tejsav elszállításában, különösen a gyulladásos mozgásszervi betegségeknél.

17 Artériás rendszer: vazodilatáció fokozott kapillarizáció
vértérfogat emelkedése, jobb O2 felhasználás bőr hiperémia

18 Izomtónus szabályozása
A bőr exteroceptorain, valamint az izom és ízületi proprioceptorokon keresztül, neuromuszkularis úton befolyásolható az izmok tónusállapota. A kiváltó ingerek; tapintás, nyomás, húzás, nyújtás, amelyek felületi és mély szenzibilitást váltanak ki a receptorokban. A receptorok ingerlésével (izomorsó, ínorsó) a gerincvelői reflexíveken keresztül szabályozhatjuk az izmok tónusát. Megfelelő fogásokkal befolyásolhatjuk a hyper és hypotónusos izmokat.

19 Hypertónusos izmok lazítása:
az izomorsó feszítettségének gátlásával, az ínorsó aktiválásával laza testhelyzettel a fájdalomérző receptorok ingerküszöbének emelésével a megfelelő kután kommunikációval

20 Hypotónusos izmok erősítése:
az izomorsó aktiválásával az izom kontrakciójának kiváltásával

21 A fájdalomcsökkentés a „Gate kontroll” alapján és a felsőbb idegi központokon keresztül
az artériás, vénás és nyirokkeringés javítása az izomtónus reflexes szabályozása.

22 (1965-ben Ronald Melzack kanadai pszichológus és Patrick David Wall munkatársával kidolgozta a fájdalom kapu elméletet (gate control theory). Az a ”fájdalom kapu” elméletnek alapja, hogy a nagy átmérőjű idegrostok, amelyek a bőrön keresztül, az érintés, nyomás vagy egyéb ingereket szállítják, gyorsabban továbbítják az impulzusaikat az agyba, mint azok, a kis átmérőjű idegrostok, amik a fájdalom információit hordozzák.

23 A „fájdalom kaput” be lehet zárni egy erős perifériális ingerrel, - mint pl. dörzsölés, masszírozás vagy egy zacskó jég a fájdalmas testrészre rakva, vagy ha akupunktúrás vagy elektromos készülékkel (TENS) stimuláljuk a fájdalmas testrészt. A szervezetben felszabadulnak az ún. fájdalomcsillapító kémiai anyagok, mint pl. opioidok, - olyan vegyületek, amelyek a morfiumhoz hasonlóan működnek és természetes módon fordulnak elő az emberi szervezetben – és ezek az idegi gátlás révén jó fájdalomcsillapító hatással rendelkeznek. Kutatások igazolták, hogy alacsonyabb frekvenciákon történő ingerlésnél a perifériás idegpályákon is végbemegy egy elektrokémiai változás.)

24 A Klasszikus svéd masszázs általános hatásai:
Nagyobb testfelület kezelésekor általános hatást váltunk ki az egész szervezetben. Pulzus frekvencia növekedés a légzés optimalizálása a vérnyomás szabályozása a test hőmérsékletének emelése az acidózis kémiai úton történő csökkentése vagy leépítése az izom teljesítő képességének javítása

25 A klasszikus svéd masszázs élettani hatásai
A masszázs fogásaival kiváltott mechanikai ingerek direkt és indirekt úton befolyásolják a sejtek, szövetek működését.

26 A klasszikus svéd masszázs célja:
a fájdalom circulus vitiosusának (ördögi körének) megszakítása a szövetek lokális (helyi) keringésének javítása a szöveti anyagcsere fokozása az izomtónus normalizálása a szervezet általános állapotának javítása

27 A klasszikus svéd masszázs helye a komplex fizioterápiában
A komplex fizioterápiás kezelések bevezető részét képezi az elektro-, balneo-, hidroterápiás eljárásokkal együtt. Előkészíti a lágyrészeket (izmok, inak, kötőszöveti elemek) a mobilizálásra, a sérülés és fájdalommentes funkcionális kezelésre.

28 A klasszikus svéd masszázst megelőző vizsgálat

29 Látható elváltozások bőrszín, bőrelváltozások
bőrszín, bőrelváltozások bőr turgora (a bőr normálisan fennálló feszes rugalmassága, amely az életkor előrehaladtával csökken.) izomtónus deformitások ízületi duzzanat, szöveti duzzanat

30 Tapintható elváltozások
bőr hőmérséklet kötőszövet eltolhatósága és elemelhetősége izomtónus (hyper-, hypotónus) izomrostok eltolhatósága az izmok nyomásérzékenysége szöveti duzzanat ízületi duzzanat az ízületek nyomásérzékenysége

31 Méréses vizsgálatok bőrhőmérséklet izomtónus pulzus vérnyomás
izomkörfogat

32 A vizsgálat jelentősége:
a szöveti állapot feltérképezése a fájdalmas területek felmérése (fájdalmas pontok) a beteg általános állapotának megítélése a masszázs kezelés megtervezése (felépítés, technika, dozírozás)

33 Hatása: helyi hatás: Az ingerek hatására a szövetekben funkciolális változások jönnek létre. Az irhában és a laza kötőszövetben lévő hisztamin és bradikinin aktivizálódik. Hisztamin hatására az erek falát alkotó simaizomrostok ellazulnak, hajszálértágulat, bőrpír keletkezik. Bradikinin felszabadulás az értágító hatáson kívül a sejtfal áteresztő képességét is megnöveli, ezzel elősegíti az anyagcseretermékek felvételét, valamint a kóros termékek leadását. A mechanikai inger hatására, melyet a masszázsfogásokkal érünk el, javul a vérellátás, ezáltal a szövetek oxigén és tápanyagellátása. A jól kivitelezett fogások hatására javul a nedvkeringés és a fáradtsági termékek kiürülése.

34 Hisztamin: értágító hatású szövethormon
Hisztamin: értágító hatású szövethormon. A kötőszövetben, különösen a kiserek körül található hízósejtek (mastocyták), tartalmaznak egy olyan enzimet, melynek hatására hisztamin képződik. A sejtek ezt a hisztamint szemcsék (granulumok) formájában raktározzák. Lokális behatásra a mastocyták aktiválódnak, a szemcséket a környezetükben ürítik. Így felszabadul a hisztamin, melynek hatására az erek simaizmai ellazulnak, az arteriolák és a praecapillárus sphincterek kitágulnak, a kapilláris falának permeabilitása fokozódik, ezáltal fehérjedús folyadék lép a szövetközti térbe.

35 Bradikinin: mechanikai behatásra a szövetközi folyadékban található fehérjékből keletkezik. Biológiai hatásai: vasodilatatio (értágító), kapilláris fal permeabilitás fokozódása, fájdalomérző receptorok izgalma. A masszázs mechanikai hatására felszabaduló vasoaktív anyagok egy része bekerül a keringésbe és távolabbi szervek vasodilatatióját is kiválthatja. Nagyobb területen kialakult értágulat a vérnyomás csökkenéséhez, a szív tehermentesítéséhez vezet.

36 általános: A masszázs mechanikai hatására a szervezetben sokrétű változásokat hoz létre. A szervezetegyes életfolyamataira gyakorolt hatások egyszerre (szimultán) következnek be, és közben egymásra is hatnak. vénás-, nyirokkeringés fokozódása artériás keringés fokozódása szívműködés tehermentesítése (szívösszehúzódások száma csökken, de erőteljesebb lesz) anyagcsere folyamatok gyorsulnak testhőmérséklet emelkedése fokozódik a vizelet kiválasztása mélyül a légzés idegrendszer, pszichés állapot: élénkítő, aktivitást fokozó, illetve nyugtató, relaxáló hatás általánosan a fizikai és pszichés állapot javítása

37 távolhatás: A közvetett úton kialakuló távolhatások reflexes irányítás révén változtatják meg a beidegzésnek megfelelő szerv funkcióját. A bőr alatt található idegvégződésekből mechanikai hatásra akciós potenciálok indulnak ki és a befolyásolt helytől távolabb vasomotoros reakciót váltanak ki. Ez a vegetatív idegrendszer paraszimpatikus túlsúlyához vezet, például: csökken a vérnyomás, bradycardia lép fel, a verejtékezés és nyálelválasztás fokozódik. Távolhatás: Konszenzuális hatás. Egyik oldalt kezelve tudunk hatni a másik oldalra. Reflexhatás is távolhatás.

38 A masszázs hatása a bőrre és a bőr alatti kötőszövetre: Masszázs hatására a bőrben vérbőség keletkezik, közben emelkedik a test hőmérséklete. Értágító hatású kémiai anyagok termelődnek, fokozódik a vérkeringés, s ezáltal az anyagcsere. Mechanikai hatásra meggyorsul a szarupihhelyek leválása, így a hám osztódásra képes sejtjei élénkebben szaporodnak. Ennek következtében a hám kicsit megvastagodik, edzettebbé, a külső hatásokkal szemben ellenállóbbá válik. A bőr rugalmasságát, üdeségét biztosító kötőszövet életműködése fokozódik, sejtjei rostjai megújulnak. A rendszeresen, szakszerűen végzett testmasszázs eredményeképpen az öregedés folyamatai később, lassabb ütemben következnek be.

39 A vérkeringés helyi fokozása jó hatással van a külső elválasztású mirigyekre is. Akár több, akár kevesebb váladékot is termelnek a normálisnál, a bő vérellátás mindenképpen egyenletesebbé, rendezettebbé teszi a működésüket. Testmasszázzsal a verejték rendellenességek is kedvezően befolyásolhatók. A test térfogata masszázs hatására mérhetően csökken. A vérkeringés helyi élénkítése csökkenti a passzív vérbőségből eredő keringési zavarokat. A kötőszövetben található kóros anyagcseretermékek felszívódása a mechanikai hatásra meggyorsul. A folyamatos kezelés hatására megszűnnek a bőr alatti kötőszövetben lévő feszülések, letapadások.

40 Bőr: elősegíti az elhalt hámsejtek leválását fokozza a bőr rugalmasságát, tonizál fokozza a faggyú- és verejték elválasztást (megnyitja a kivezető-csatornát) Bőr alatti kötőszövet: a kötőszövet rugalmas elemeinek regenerációját segíti javul a lerakódott sérüléses, gyulladásos eredetű anyagcseretermékek, zsírszemcsék felszívódása, kiürülése. Megszünteti a szövetben fennálló feszüléseket, letapadásokat, hegesedéseket

41 A masszázs hatása az izomzatra: A masszázs hatására az izomzatra főként az anyagcsere meggyorsításán alapszik. A bomlástermékek eltávozása megszünteti a fáradtság érzését. Az oxigénnel, tápanyagokkal bőven ellátott izom jól működik, tónusát, erejét idősebb korban is megőrzi, teljesítőképessége nő, az izommunka gyors és kitartó lesz. Fizikai munka, vagy sporttevékenység után alkalmazott masszázs megszünteti a fáradtságot. A fenti hatások létrejöttében az izomzat vérellátásának van a legnagyobb szerepe. A kezelés során olyan kapillárisok is bekapcsolódnak a keringésbe, amelyek nyugalomban voltak. Rendszeres masszázs után a sportolók teljesítőképessége akár 30 %-kal is növekedhet.

42 Izomszövet: javítja a keringést, az izomszövet O2 ellátottságát befolyásolja az izomtónust növeli az izom rugalmasságát, teljesítőképességét felgyorsítja a salakanyagok (tejsav) kiürülését, elősegíti az izomregenerációt Csontok, izületek: az izületekre ható izmok kezelésével kontraktúra oldó hatású csontszövetre a lágyrészek közvetítésével hat.

43 A masszázs hatása a vér- és nyirokkeringésre:
A masszázs mechanikai hatást gyakorol a bőrre és az alatta lévő szövetekre. Ez a vérbőség főleg a mechanikai ingerek idegrendszerre gyakorolt hatásán alapszik. a külső ingerek idegrendszerre gyakorolt hatásán alapszik. A külső ingerek a végkészülékek és az érző rostok közvetítésével az idegközpontokra hatnak, melyek válaszképpen válaszképpen megindítják a szervezet védekezési és alkalmazkodási folyamatait. Idegrendszerünk minden ingerre, legyen az hő-, vegyi-, mechanikai inger, elsődlegesen azzal válaszol, hogy megváltoztatja az erek állapotát. Az idegimpulzusok és a vérben szövetekben megjelenő vegyi anyagok hatására kitágulnak az erek. A masszázs gyenge mechanikai ingerei az idegrendszer közvetítésével helyi vérbőséget idéznek elő a szövetekben, melynek eredményeképpen a tápanyagok és bomlástermékek gyorsabban kicserélődnek, a sejtek életműködése fokozódik, a szövetek megújulnak.

44 A masszázsfogások mint a szivattyú, úgy hatnak az erekre, a nyomás a perifériától a szív felé hajtja a vért. A masszázs a nyirok áramlását is hasonlóan befolyásolja. A felszíni nyirokerek keringését bizonyítottan meggyorsítja. (Ez fertőzés esetén fertőzés lehet. A mechanikai hatásra a fertőzött terület körül kialakult természetes védőgát eltűnik, ezáltal a nyirokutakba kerülő kórokozók elterjednek a szervezetben.)

45 A masszázs hatása az idegrendszerre:
Az ideg mechanikai hatásra ingerelhető, így a masszírozás befolyásolja a felsőbb idegrendszeri központokat. A kezelt területen lévő idegvégződések által felvett ingereket vegetatív és érző afferensek a formatio reticularis és a limbikus rendszer központjaiba vezetik, ahonnan ezek az agykéregbe jutnak. Az agykéreg reaktívan befolyásolja az agyi központokat (ezzel magyarázható a simítás lassú, ritmikus, nagy felületen végzett mozdulatainak nyugtató, elaltató hatása). A masszázs feflexhatásának igen nagy jelentősége van, ez képezi az élettani hatások alapját.

46 Indikációi: (javallatai) Mozgásszervi problémákra, bármiféle ízületi elváltozásra, degeneratív elváltozásokra, melynél az izomzat erejét növelni kell, chrónikus gyulladásokra, fájdalmas myalgiák kezelésére, ödémák felszívódásának elősegítésére, vérkeringési zavarokban. Izom elváltozásoknál. Belszervi elváltozásokat is lehet masszázzsal kezelni, Idegrendszerre is igen jó hatással van. Perifériás idegbénulás, izomsorvadás megállítása. Az indikációk többsége mozgásszervi megbetegedések kezelésére irányul, de traumatológiai, reurológiai betegségek esetén is jól alkalmazható.

47 Kontraindikációk: (ellenjavallatok:)
- heveny gyulladás állapot - láz, fertőző betegség - daganatos megbetegedés (kemoterápia után 2 év, szétoszlatja a daganatos sejteket) - menstruáció első pár napja (erősebb lesz) - terhesség, aggkorban felfekvés esetén - szívbetegség, pacemaker - kezeletlen magas vérnyomás - tágult, gyulladt visszér, trombózis - fertőző bőrelváltozások, - tüdő, mellhártya heveny megbetegedéseiben, - TBC fertőzésben lévő beteget - alkoholos, drogos állapot - előrehaladott csontritkulás (törésveszély) - epilepszia, - vérzékenység, (leukémia, haemophilia, scorbut) - erős asztma - általános idegi-testi kimerültség - keringési problémák - előrehaladott cukorbetegség stb.

48 A masszázs technikai feltételei:
- megfelelő helyiség - hőmérséklet - világítás - padozat, fal, ágy mosható - fertőtleníthető textília - állítható masszázs ágy (a páciens háta az alkar közepéig érjen), körüljárható, jól tisztítható felület. - állítható fejtámla - arcnak kivágott nyílás - kartámasz oldalt, illetve elől a karoknak - hengerpárnák - sámli - szék - takaró (nem kezelt felületet be kell takarni.) stb.

49 Személyes feltételek:
ápolt gondozott kedves, empátia teremtő kéz tiszta köröm rövid se gyűrű, se óra, se karlánc nem lehet gyertya, füstölő, fehér ruha, kényelmes papucs

50 A masszázs törvényszerűségei:
A kezelés célja (Kohlrausch szerint) hatáslehetőségeket figyelembe véve: reakcióterápia áthangoló terápia A reakcióterápia során az alkalmazott ingert egy helyi, illetve onnan kiinduló válasz követ. Ilyen reakció a bőr hyperaemia, az izmok jobb vérellátása, az izomtónus befolyásolása, a kóros szöveti állapotok kezeléssel történő megváltoztatása, és a funkcionális elváltozások célzott javítása. Áthangoló terápiáról akkor beszélünk, ha a hatást a teljes reakcióhelyzetben okoz változást pl. Szimpatikotóniás állapotból paraszimpatikotóniás állapotba hozás, vagy izomtónus rendellenesség áthangolása normál tónusra stb. Mint minden fizikális terápia, a masszázs is a szervek regulációját a szélsőséges értéktől középszintre állítja vissza.

51 Vivőanyagok: A modern masszázs nem használ vivőanyagot.
Hintőpor: (TB-támogatott) előnye: csúszik a kéz, felszívja az izzadságot. Hátránya: allergia, ha nem szívódik be, bepiszkolhatja a vendég ruháját, szilikózis veszély, szárít, eltömíti a pólusokat. Olaj, vagy krém: Jó, mert csúszik, nem jó, mert nagyon csúszik. Nagyon vigyázni kell a mennyiséggel, mert az izmokat nem tudjuk kellőképpen megragadni, kiemelni, mert kicsúszik a kezünkből. (lehet használni különféle gyógynövényes olajokat, krémeket). Allergiát okozhat. Használhatunk készen kapható Innórheuma olajat, esetleg baba olajat is. Bázisolaj lehet: olíva olaj, napraforgó olaj, mandula, mogyoró olaj, jojoba, stb. lehet bele tenni néhány csepp illóolajat. Masszázskrémek: vizes alapúak, nagy kiszerelésben kaphatók masszázs boltokban, illetőleg drogériákban.

52 Szabályok: Bemutatkozás, informálódás, vetkőzés, páciens elhelyezése, izomzat ellazult állapotban legyen, kézmosás, nem kezelt rész betakarása. Irány: Szív és keringési iránynak megfelelően Izmok tapadásától eredéséig Gerinc felé Jobb oldalon kezdünk Fogásváltás, jobb oldalon, majd bal oldalon Az egyik kéz mindig a páciensen nyugszik a kontaktus megtartása érdekében.

53 Kiegészítő fogások, kimozgatások kirázás:
Kontraktúra (ízületi mozgáspálya kóros beszűkülése) oldás, megakadályozás, enyhe trakcióban (húzásban), oszcillációs mozgás, csigavonalban, oda-vissza rázogatás. Kirázás: Ez a mozgás a vibrációhoz viszonyítva nagyobb amplitudójú. Elvégezhető mellkason, törzsön és a végtagokon. Fájdalmat nem okozhatunk vele.

54 Felső végtag kirázása: a beteg fekszik, vagy ül
Felső végtag kirázása: a beteg fekszik, vagy ül. A masszőr átfogja a beteg csuklóját úgy, hogy a mutatóujja a beteg alkarján van (ezzel az oldalirányú mozgást megakadályozzuk), a felkar és a váll egy vonalban van, a tenyér lefelé tekint. Enyhe rezgő-rázó mozdulatot végzünk, amely az izomzatot lazítja. Ha közben húzzuk a végtagot, így a mozgás az ízületekre is terjed. Alsó végtag kirázása: a beteg a masszázspadon a hátán fekszik. A végtagot egy kissé elemeljük a padtól, a beteg bokáját és lábhátát fogjuk meg, kicsit húzzuk magunk felé, miközben elvégezzük a kirázást. Vigyázzunk, ha nagyon felemeljük a végtagot, a térdízületet túlnyújtjuk, ezzel fájdalmat okozhatunk.

55 Mellkas kirázása: a beteg ül, a masszőr mögötte áll, kezeit a bordák görbületére helyezi úgy, hogy a hüvelykujj a gerinc felé, a többi összezárt ujj pedig előre néz. A beteg mély lélegzetet vesz, majd kilégzés mellett a masszőr rázó mozdulatokat végez a mellkas gyengéd összenyomásával. Has kirázása: a beteg a hátán fekszik, hasizmai lazák, lábait felhúzza. Kezeink a csípő alatt vannak és lassított kilégzés mellett hullámszerű mozgást végeznek. Törzs kirázása: a beteg a hátán fekszik. A masszőr megfogja a beteg előrenyújtott kezeit a csuklójánál, a felső végtagok kirázása közben a törzset emeli és óvatosan visszaengedi.

56 Kimozgatás: Kezelt passzív kimozgatás Masszőr aktív, beteg passzív

57 A kimozgatást mindenkor masszázsnak kell megelőznie!
áttekintjük a kontraindikációkat a beteg elhelyezése kimozgatáshoz a beteg érintett izmai passzív, ellazult állapotban legyenek a beteg biztonságban érezze magát – ne fektessük a pad szélére a masszőrnek minél kevesebbet kelljen emelnie a masszőr saját ízületeit kímélő fogásokat alkalmazzon mindig egy ízületet mozgatunk ki. proximálisat (testközéphez közelebbit) rögzítem, distalisat (távolabbit) fogom kimozgatni. Milyen fokú mozgása van az ízületnek, tudni kell. Mindig a neutrális - kiindulási - helyzetből kell kezdeni a mozgatást is oda is kell visszatérni. (láb előre, fej előre, hüvelyk ujj előre néz, karok lazán lógnak a test mellett.) Ízületek mozgását NULL rendszer alapján jelölik meg, fokokban. először az anatómiai síkú-tengelyű analitikus mozgásokat hajtjuk végre, majd a többsíkúakat a mozgást mozgáshatárig, illetve fájdalomhatárig vezetjük ki enyhe trakciót (húzást) alkalmazunk az ízületi súrlódás csökkentésére Ne rugóztassunk – lassú mozgatásra a tónus csökken és az izom nyúlik, gyors ismétlődő mozgatásra hypertónusos összehúzódás következik be. legyünk tekintettel a beteg tűrőképességére és betegségére is.

58 Fájdalmat soha nem szabad okozni. Fájdalom határig
Fájdalmat soha nem szabad okozni. Fájdalom határig. Beteg kényelmesen alá legyen támasztva, tudjam rögzíteni. Saját kényelmes helyzet. Ha egy nem kellően előkészített izomzatú beteg ízületét mozgatjuk ki vagy az illető nem viselkedik passzívan, a manipuláció során (védekezik), izomspasmus alakul ki. Ekkor további mozgatással fájdalmat idézhetünk elő, és a következő kezelési kísérlet során a mozgáspálya még jobban beszűkül. Ha a beteg nem tud kellőképpen lazítani, a kezelés hatékonysága veszélybe kerülhet.

59 Intermittálás: A legenyhébb masszázsfogás, melyet a duzzanatok, pangások felszívódásának elősegítésére alkalmazunk. Abban az esetben, ha a simítás fájdalmat okozna ez a fogás elviselhető a beteg számára. Törés, ficam, rándulás utókezeléseként, amikor a bőr még fájdalmasan húzódik a simításra, az intermittáló fogást alkalmazzuk. Szívó-nyomó hatású. A nyirokerek és a vénák kiürülését eredményezi. A masszázs fogásai között a leggyengédebb, azonban mégsem a simításhoz tartozó, sokkal inkább a gyúráshoz sorolható fogás, ugyanis a kivitelezése közben nyomást is gyakorolunk a testrészre. Ritmikus szívó-nyomó hatása miatt tudjuk a bőrben és a bőr alatti kötőszövetben felhalmozódott folyadékot továbbítani a nyirokcsomók felé. Ahol ödémás, ott kell alkalmazni (végtagokon). A kezelést mindig az ödéma feletti ízület felett kell elkezdeni. (lábszár – térd felett). Szívó, nyomó erők hatnak, ödémát csökkentünk vele. Pompás eredmény érhető el izomláz kezelése esetén is.

60 Kivitelezése két kézzel.
Kezeinket egymás mellé helyezzük a végtagra úgy, hogy a hüvelykujj távolításával átfogjuk. A nyomást a tenyérárkokkal végezzük, mert itt alakul ki a vákuumhatás, majd lazítunk, közben az ujjak enyhén nyomnak. Kezeink egymástól 2-3 cm-re vannak. Ha ödémát kezelünk, akkor mindig a törzs-közeli részen kezdjük a kezelést. Visszafogással kezelünk, úgy végezzük a nyomást, hogy az egyik kéz minden kezdésnél kb. egy tenyérnyivel lejjebbről indul és halad váltott nyomással, a két kéz a nyirokcsomó felé. Ez az úgynevezett tubus mechanizmus, ahhoz, hogy a tartalmát kipréseljük, a tetejét el kell távolítani.

61 Kétkezes kiemelt intermittáló fogás: Kezeinket egymás mellé helyezzük a végtagra úgy, hogy a hüvelykujj távolításával átfogjuk. Az izomzatot elemeljük, majd a tenyérárokkal nyomást gyakorolunk rá. Kezeink egymáshoz közel vannak. Ha ödémát kezelünk, akkor mindig a törzs-közeli részen kezdjük a kezelést. Visszafogással kezelünk. Váltott kezes intermittáló fogás: Két kezünk egymás mellett keresztezve helyezkedik el. A testhez távolabbi kézzel nyomást gyakorolunk az izomzatra, majd a testhez közelebbi kézzel gyakorolunk nyomást az izomzatra. Ezt követően a testtől távolabbi kezünket a testhez közeli kezünk elé helyezzük és nyomást gyakorolunk az izomzatra. Így haladunk előre.

62 Váltott kezes intermittáló fogás: Két kezünket egymás mellé helyezzük a végtagra úgy, hogy a hüvelykujj távolításával átfogjuk. Kezeink egymástól 2-3 cm-re vannak. A testtől távolabbi kezünkkel nyomást gyakorolunk az izomzatra, majd a testhez közelebbi kezünkkel is nyomást gyakorolunk az izomzatra. Ezt követően a testhez távolabbi kezünk zár a másik kézhez és nyomást gyakorol, majd a testhez közelebbi kéz feljebb csúszik 2-3 cm-t és nyomást gyakorol az izomzatra. Ezután a testtől távolabbi kezünk ismételten zár, stb….

63 Alternatív masszázs-módszerek

64 Shiatsu: Hagyományos kínai orvosláson alapuló, japánban kidolgozott testkezelés, (nem masszázs) reflexpontokat nyom, akupresszúrás testkezelés, mobilizációs kezeléssel kiegészítve.

65 Japán masszázstechnika, mely részben a kínai akupresszurára épül
Japán masszázstechnika, mely részben a kínai akupresszurára épül. A nyugati stílusú maszázsfogások helyett nyomást alkalmaz, s mivel olajra vagy más „vivőanyagra” eközben nincs szükség, nemigen kell hozzá levetkőzni. Holisztikus terápia, mint maga az akupresszúra is – egyes tünetek helyett az egész szervezetre koncentrál -, és célja a „csi”-nek nevezett energia természetes egyensúlyának helyreállítása azáltal, hogy nyomást gyakorol az energiacsatornák, más néven meridiánok bizonyos pontjaira. A shiatsu azt jelenti „ujjnyomás”, bár a hivatásos gyógyászok a testszerte megtalálható speciális pontok, a cubók nyomásához kezük más részeit, könyöküket, térdüket, lábukat is használják.

66 A Shiatsu masszázs egyensúlyba hozza az egészszervezetet, s ezzel nagyon jól oldja a feszültségeket, a stresszt. Ezért ma a stresszes életünkben még nagyobb a jelentősége. Nagyon hatásos hátfájás, fejfájás, migrén, álmatlanság, menstruációs problémák, csökkent nemi vágy, levertség, depresszió, szorongás, bánat és még sok krónikus betegség esetén. Természetesen a Shiatsu kezelés nem helyettesíti az orvosi ellátást, de azt hatékonyan kiegészítheti! A Shiatsu erősíti a szervezet öngyógyító mechanizmusait és támogatja a belső megerősödés folyamatát. Ez azt is jelenti hogy a gyógyulás lehetősége mindenkiben ott van, és ez a módszer segít ennek felébresztésében. A Shiatsu nem csodaszer, nem szüntet meg minden bajt, panaszt, ami életünk során felmerülhet, nem egyetemes orvosság, hanem holisztikus gyógymód.

67 Chi – A vitális életenergia
A Chi – vagy ahogy más kultúrákban nevezik „Prana” vagy „Manna” – az alapvető életerő, ami az életet lehetővé teszi és jelen van a növényekben, az állatokban, a vízben, az élelmiszerekben és a levegőben is. Nélküle nem lenne élet a bolygónkon. Ez az életenergia, amelyet csakráinkon és az auránkon keresztül, táplálkozással és légzéssel juttatunk szervezetünkbe, a meridiánok, az energiavezetékek által hálózza be a testünket. Ellátja és táplálja szerveinket, biztosítja, hogy jól érezzük magunkat fizikai testünkben. Mivel az életenergia átáramlik a csakrákon is, befolyást gyakorol lelki és szellemi állapotunkra is. Az egészséges testben egyenletesen áramlik az életenergia és a két erő, a Yin és a Yang egyensúlyban van.

68 Thai masszázs: (Déli stílus) Bankokban tanítják, gyorsabb ritmusú, mint a shitasu. Alaptechnikája a nyomás majd tolás, vagy húzása, területtől függően, ízületek passzív kimozgatása, energia vonalakon való masszírozás, nyújtások. A meridiánokban harmonizálja az energia áramlást ezáltal a szervezet öngyógyító folyamatait optimálisra fokozza. Távol-keleti, ősi, tradicionális masszázsfajta, amely több száz éves hagyományokon alapul. A thai masszázs célja az izmok nyújtásával, nyomásával, különböző testhelyzetek felvételével, a szabad energiaáramlás biztosítása, fájdalmak és merevségek oldása, rugalmas, hajlékony, elengedett állapot létrehozása. A thai masszázs alapvetően más, mint a nyugati masszázsfajták. A masszázs a talajon elhelyezett matracon történik, fekvő illetve ülő testhelyzetekben. A meditációs kezelésbe beépülnek a kínai reflextan, az ayurvéda elemei, az élettani pontok ismeretei. A masszőr az izmok gyúrása helyett a meridián vonalakon dolgozik, az akupresszúrás pontokat ingerli, úgynevezett nyomásos technikával. A masszázs során az egész testet kezelik, fejünktől a lábujjakig, ami sajátos koreográfia szerint zajlik. A masszőr az ujjain kívül a kézfejét, könyökét, térdét, lábát és talpát is használja masszírozásra. A kezelés hatékonyságát a különböző testrészek "kihúzásával" fokozza.

69 Yumeiho: A thai masszázsnál is gyorsabb a ritmusa, alaptechnikája a „söprés”. Manuál terápiához hasonló fogásokat is tartalmaz. A hagyományos távol-keleti masszázsrendszerek elméleti alapja a meridián rendszer és annak energetikai törvényszerűségei. Az elmélet szerint a csatornákban (nadi) áramlik az energia (prána) 24 órás ciklusban. A testben az energiák akadálytalan áramlása az egészséget jelenti. Ha a test szimmetrikus, izmai és kötőszövetei lazák, akkor az egész test vér, - nyirok,- és energiakeringése tökéletes, a felfogás szerint nem is betegedhet meg. Azonban, ha az energiaáramlás bármilyen ok miatt megakad, az adott helyen betegség alakulhat ki. A Yumeiho az energiablokkok okait a test aszimmetriájában keresi. Természetesen az energiablokkoknak pszichés eredetű okai is lehetnek. A Yumeiho terápia 3 technikát ötvöz, melyeket az összes távol keleti masszázsban alkalmaznak. A masszázst, mely lazítja a feszes izmokat, javítja a vérkeringést, serkenti a nyirokkeringést és fokozza az anyagcserét. Az akupresszúrát, mely elősegíti a testben az energia áramlását. A manuál terápiás fogásokat, melyekkel helyreigazítják az ízületeket.

70 Ma-uri: Bőséges olajjal, alkarral masszíroz a masszőr, miközben tánclépésekkel mozog a vendég körül. Magyarországon egy lengyel férfi tanítja, az első 3 szintig, a többi szint megtanulásáért Dániába kell menni tanulni. Ősi polinéz hagyományokon alapul. A test kilazításán kívül lelki, energetikai, méregtelenítő, stresszoldó hatása van. Felszabadítja a testben őrzött emlékeket, aktivizálja az öngyógyító erőket, életerővel tölt fel. A masszírozó a zene ritmusára meghatározott mozdulatokkal, lépésekkel, légzéssel folyamatos energiaáramolást hoz létre. A masszázst meleg olajjal, főleg alkarral végzik és lehetőséget teremt a traumás emlékek feldolgozására, a stressz oldására, test és lélek gyógyulására. A ma-uri masszázs gyökerei az ősi polinéz alapokig nyúlnak vissza. A polinéz szigetek – Hawaii, Új-Zéland, Húsvét-szigetek – lakói az idők kezdete óta ismerik a huna filozófiát. A huna egy szűk réteg számára elérhető tudást, szó szerint titkos tant jelent. A huna őreit, a kahunákat a pszichológia, az emberi psziché és a természeti törvények mély ismerete jellemezte, amelynek segítségével csodaszámba menő gyógyulásokat és eredményeket értek el. A ma-uri masszázs sámánisztikus elveken alapuló, holisztikus gyógyítási rendszer, melyet a maori származású Hemi Fox öntött modern formába 1990-ben. Célja, hogy visszaállítsa a harmóniát az ember és az univerzum, az ember és a természet között, hogy egyensúlyt teremtsen test, lélek és szellem között, hiszen ennek megléte elengedhetetlen a belső harmóniához. A masszázs az egész személyiségnek szól, nem csak egy-egy izomcsoportnak. Lényünk egészét próbálja kényeztetni és ha szükséges, gyógyítani. A hagyományos masszázsokhoz legfeljebb annyiban hasonlít, hogy érintések sorozatából áll: alkarral, hosszú, áramló mozdulatokkal dolgozunk a testen.

71 Do-in: Jórészt önmasszázs, reflexpontokon alapszik, skalpon kezdődik (ütögetéssel) kifelé.
A keleti gyógyászat azt tartja, hogy életenergia, életerő áramlik bennünk, amelyeket a meridiánokon (energiapályákon) keresztül megszólíthatunk. A shiatsu esetében én harmonizálom ezeket a meridiánokat valaki másnak a testében, a Do-in-nal pedig saját magamon végezhetem ugyanezt. A Do-in egymásra épülő gyakorlatok sorozata, amely kitartott mozdulatokból, finom ütögetésekből, nyújtásokból áll. Mindig a meridián pályákat nyújtjuk, illetve azokat szabadítjuk fel, aktivizáljuk. A helyes légzés nagyon fontos a gyakorlatok végzése közben, amelyeknek gyorsaságát a lélegzésünk ritmusa határozza meg. Légző gyakorlatokat a feladatoktól függetlenül is végzünk.

72 Alapvetően egy laza tornagyakorlatsorhoz hasonlíthatnám, de a Do-in végzése közben nagyon fontos a figyelem. Belső átéléssel segítjük magunkat, hogy a gyakorlatsorok még inkább hatékonyak legyenek. Olyan ez, mint az aktív meditáció. Általában a meditáció közben befelé fordulunk, átéljük a mindenséggel való egységünket, a Do-inban pedig ugyanezt tesszük, csak közben különböző mozdulatokat is végzünk. Erősítjük a testtudatosságot. A Do-in gyakorlatok végzésekor nagyon sok embernél hatalmas előrelépést jelent az, hogy egyáltalán önmagát megérinti, hogy önmagát megütögeti. Végigmegyünk a karunkon a szív meridiánon, és végigkopogtatjuk, megsimogatjuk a saját izmainkat. Megismerjük, felfedezzük újra saját testünket. Nagyon sokszor elfelejtjük azt, hogy amíg magunkkal nem vagyunk jóban, amíg nem szeretjük magunkat, addig másokat sem tudunk szeretni.

73 Lávaköves masszázs: relaxáló hatású, felmelegíti a köveket, ezzel masszírozza a testet, majd a bőrre rakja. A végén lepedővel letakarandó a testfelület, és a testtájékoknak megfelelő csakra-kövek kerülnek fel. (Szó szerint kivasalják az ember testét, lelkét). A forró kövek gyógyító és jótékony hatását már az ókorban ismerték. A mai modern lávaköves masszázs ugyanezeken az alapokon nyugszik: a kézzel történő masszírozás helyett vulkáni üledékes kőzetű sima, lapos köveket használnak, melyeket felhevítve a test különböző akupresszúrás pontjaira helyeznek, átmasszírozzák velük a testet, vagy óvatosan az izmokba nyomnak, izmok mellett csúsztatnak. A köveket, s a hátat vagy az éppen masszírozandó testrészeket gazdagon bekenik speciális olajjal, melyekhez illóolajat csepegtetvén különböző aromaterápiás hatások érhetőek el, a masszázs és a lávakövek jótékony hatásán felül.

74 A masszázs vízben felmelegített, fokosra hevített, különböző méretű kövekkel történik. A nagyobb köveket az energiavonalak, és a főbb energiaközpontok mentén helyezik el, a kisebbekkel pedig átmasszírozzák testünket. A kezelés speciális masszázstechnikára épül, igazi masszázskülönlegességnek számít.  Menete: A köveket, és a masszírozandó területet gazdagon bekenik speciális olajjal, melyekhez illóolajat csepegtetnek. A masszázsolaj, és az illóolaj kiválasztása egyénre szabottan történik. A kezelés során használt jellemző olajok a mandula-, szezám-, kukorica-, napraforgó- és mogyoróolaj. Az illóolajok hozzáadásával különböző aromaterápiás hatások érhetők el, a masszázs és a lávakövek jótékony hatásán felül. A lávakő hosszú ideig megőrzi a hőt, a meleg hatására az illóolajok a bőr mélyebb rétegeibe is be tudnak jutni, mint egyéb masszázsfajtánál. A masszázs nyugodt környezetben, lágy, relaxációs zene mellett történik.

75 Cellulit: Méreganyag halmozódik fel a kötőszövetben (a sok E-betűs ételektől), ezeket lazítja fel, kényszeríti be a nyirokkeringésbe, majd kiürül a szervezetből. Sokat kell mellé inni, hogy legyen ami a méreganyagokat kitisztítja. A cellulit masszázs a narancsbőr tüneteinek enyhítésére, megszüntetésére szolgál. A cellulit vagy narancsbőr esetén a laza kötőszövetekben zsírsejtek gyűlnek össze, melyek csomókba rendeződnek, majd megnagyobbodnak ezzel lassítva a vérellátást és a nyirokkeringést. Méreganyagokkal telített nyirok halmozódik fel a szövetek között és ezáltal a bőr felszíne rücskössé, göröngyössé válik. Főként a hason, csípőn, fenéktájon és a combokon alakulhat ki. A masszázs javítja a keringést, a nyirokkeringést és a szövetek oxigénellátását, frissességét. Elősegíti, hogy a nyirok a nyirokcsomókon keresztül a véráramba jusson és onnan kiürüljön. Ezt a hatást a felhasznált speciális krém tovább fokozza. A várt eredmény rendszeres masszázzsal, az étrend és az életmód megváltoztatásával érhető el.

76 Nyirok masszázs: Nyirok keringést gyorsítja, felhalmozódott nyirkot segíti vissza a véráramba. Keringési problémák, pajzsmirigy rendellenességnél ellenjavallt. A nyirokcsomók felé tereli a nyirkot. (gyógymasszőr nem végezheti) A Nyirokmasszázs célja, hogy a nyirokrendszer zavarai következtében a szövetekben felgyülemlett vizet, méreganyagokat eltávolítsák, megszüntessék a duzzanatokat és fokozzák a szervezet ellenálló képességét. A masszázs csökkenti a nyiroködémát és felgyorsítja a sejtek anyagcsere folyamatait. Hatására fokozódik a salakanyagok kiürülése a szervezetből. A nyirokmasszázs során simító, pumpáló mozdulatokkal ürítjük ki a nyirokcsomót, meggyorsítva a pangó nyirok eltávozását. A kezelés emellett javítja a közérzetet: aktíválja az immunrendszert, feszültségoldó, gyulladáscsökkentő, és nyugtató hatású.

77 A módszert a század elején dr
A módszert a század elején dr. Emil Vodder dán biológus fejlesztette ki hosszas kutatások során. A nyirokmasszázs, vagy más néven nyirokdrenázs körkörös, nyomó-simító mozdulataival gyorsítja a nyirok elfolyását. Ezzel megszűnik a szöveti nyirokpangás, az anyagcsere ‘hulladék’- és salakanyagai pedig hamarabb kiürülnek. A nyirokkeringés segítségével a méreganyagok ugyanis előbb az érpályába, majd a vér útján a májhoz, illetve a vesékhez kerülnek, ahol egyrészt átalakulnak, másrészt kiválasztódnak. A nyirokdrenázs tehát aktiválja az immunrendszert,és az anyagcsere-folyamatokat, kiüríti a szöveti ödémákat - csökkentve ezáltal az érintett szervek fájdalmát -, valamint indirekt módon javítja a vérkeringést, sőt, a sejtek táplálék- és oxigénellátását is. Az nyirokmasszázs alapmozdulatainak lényege egy szív felé haladó, pumpáló jellegű mozgás, amely segíti a nyirok elfolyását a kulcscsont feletti területen. A nyirokér-gyűjtőterületeket, azaz a nyirokcsomók környékét mindig az oda tartozó nyirokrégiók előtt kezdjük kezelni. Erre azért van szükség, hogy a perifériáról a központ felé történő elfolyást akadálytalanná tegyük. A nyirokcsomókat különösen gyengéden masszírozzuk. A kezelés időtartama: 1-1,5 óra.

78 Mint a legtöbb natúrmedicinához tartozó módszer, a nyirokdrenázs is holisztikus szemléletű. Alkalmazásakor nem feledkezhetünk el a szervezet általános regenerálódását, helyes működését elősegítő egyéb tényezőkről sem. Például az izomműködés, mint egy pumpa nyomó és szívó hatása, segíti a nyirokkeringést. A mély és helyes légzés szintén ez irányba hat. Jól kombinálhatjuk szaunával, aromapakolásokkal, fürdőkkel, szénsavfürdővel, száraz testledörzsöléssel. A nyirokdrenázs ritmikus, gyengéd mozdulatai kellemesen ellazítják a testet. Ez a masszázs vegetatív idegrendszerre kifejtett, harmonizáló, nyugtató hatásának köszönhető. Ezért nem ritka, hogy valaki elalszik kezelés közben.

79 Kozmetikai: arc, dekoltázs kezelése, kifejezetten szépészeti, nem a gyógyulásról szól.

80 Köszönöm figyelmüket:
Pappné Pataky Judit


Letölteni ppt "Masszázs története II.."

Hasonló előadás


Google Hirdetések