Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A MAGYAR BAROMFITERMÉKEKEXPORTLEHETŐSÉGEI Dr. Zoltán Péter Farmavet Hungária Kft. Baromfi Konferencia - Villány 2006. március 23.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A MAGYAR BAROMFITERMÉKEKEXPORTLEHETŐSÉGEI Dr. Zoltán Péter Farmavet Hungária Kft. Baromfi Konferencia - Villány 2006. március 23."— Előadás másolata:

1 A MAGYAR BAROMFITERMÉKEKEXPORTLEHETŐSÉGEI Dr. Zoltán Péter Farmavet Hungária Kft. Baromfi Konferencia - Villány március 23.

2 A világ hústermelésének a megoszlása 2005 USDA, KSH, BTT Marhahús 53,4 millió tonna Sertéshús 95,2 millió tonna Baromfihús 71,0 millió tonna Brojlerhús 60,6 millió tonna Pulykahús 5,0 millió tonna Kacsahús 3,3 millió tonna Lúdhús 2,2 millió tonna Brojlerhús 185,2 ezer tonna Pulykahús 91,3 ezer tonna Kacsahús 46,2 ezer tonna Lúdhús 28,4 ezer tonna Magyarország baromfihús termelése A világ baromfihús termelése A világ hústermelése Magyarország hústermelése Sertéshús 430 ezer tonna Baromfihús 351 ezer tonna Marhahús 34 ezer tonna

3 A világ baromfihús termelése 2000 – 2006 (millió tonna) USDA

4 A világ baromfihús termelésének a megoszlása A világ baromfihús termelésének a megoszlása2006 Ázsia 19,965 millió tonna USDA Európai Unió 12,065 millió tonna Latin-Amerika 11,948 millió tonna Európa EU-n kívül 2,482 millió tonna Közel-Kelet és Afrika 2,029 millió tonna Észak-Amerika 22,611 millió tonna Világ várható termelése: 71,1 millió tonna

5 Az EU baromfihús termelése (millió tonna) USDA 2000-től az EU 25-re korrigálva

6 Az EU baromfihús termelésének alakulása országonként (ezer tonna) AVEC

7 (ezer tonna) Az új EU tagok baromfihús termelésének alakulása 2004 ZMP, FAO EU 25-ök termelése ezer tonna EU 15-ök termelése ezer tonna EU 10-ek termelése ezer tonna

8 (ezer tonna) Az EU baromfihús exporttámogatás alakulása Összesen Támogatott A.V.E.C.

9 Európa 11 legnagyobb baromfifeldolgozó cége Meat processing (ezer tonna) Franciaország, Brazília, Németország, USA, Spanyolország Franciaország, Kína, Spanyolország, Lengyelország Egyesült Királyság, Thaiföld Olaszország Németország Hollandia, Spanyolország FranciaországEgyesült Királyság OlaszországFranciaország Hollandia

10 USDA Az USA baromfihús termelése (millió tonna) BrojlerPulyka

11 WATT Poultry Tyson Foods Gold Kist Pilgrim’s Pride Perdue Farms Wayne Farms Sanderson Farms Mountaire Farms Foster Farms O.K. Foods Peco Foods cégek összesen (ezer tonna) Az USA 10 legnagyobb baromfifeldolgozó cége

12 ZMP,WE,World Poultry Cégek 1-5Cégek 6-10 Cégek 11- Az USA brojler iparának koncentrációja ezer tonna brojlerhús ezer tonna brojlerhús Az EU és USA brojler ipar koncentrációja 2005

13 Oroszország baromfihús termelésének alakulása (ezer tonna) Orosz Baromfi Szövetség 12,1 12,4 9,9 9,1 10,6 11,4 9,8 13,0 10,2 8,0 10,0 15,3 16,0 15,6 17,4 Egy főre eső baromfihús fogyasztás - kg

14 Lengyelország baromfihús termelésének alakulása (ezer tonna) IERIGS-PIB/Watt Poultry

15 (ezer tonna) USDA A világ brojlerhús exportja ezer tonna, 2006 – ezer tonna

16 A vezető brojlerhús exportáló országok piaci részesedése USDA 2005 USABrazíliaEUThaiföld Egyéb (5.565 ezer tonna)(6.979 ezer tonna) Kína (7.466 ezer tonna)

17 (ezer tonna) USDA A világ brojlerhús importja – ezer tonna, 2006 – ezer tonna

18 Az EU húsfogyasztás alakulása kg/fő EU Bizottság

19 Az EU tagok baromfihús fogyasztásának alakulása 2004 kg/fő USDA, ZMP, Eurostat, AVEC

20 A brojlerhús feldolgozottsága az USA-ban (%) National Chicken Council, USA

21 Brojlerhús termelési költségek (US cent/kg) World Poultry

22 Brojlerhús termelési költségek összehasonlítása2003 (US cent/kg) USDA Élő brojler kgMellfilé kgEgész csirke kgEgész comb kg

23 Baromfifeldolgozó üzemek Békéscsaba Orosháza Sárvár SzentesZalaegerszeg Hernád Kisvárda Szarvas Kiskunhalas vágóüzem tonna élőbaromfi felvásárlás (BBT tagok) Kerekegyháza Kecskemét Kálmánháza Budapest Pusztamérges Sülysáp Bátaszék Nyírgelse Vaskút Csévharaszt Szeged Besnyő Görcsöny- doboka Pécs- Reménypuszta Kiskun- félegyháza Mezőkovácsháza Egercsehi Kunbaja Tótszerdahely Mágocs Balatonszentgyörgy Székely Halásztelek Vasad Nyírbátor Évi tonna felett Évi tonna között Évi tonna között Évi tonna alatt Brojler Pulyka Lúd Kacsa Tovább feldolgozás Petneháza Rétközberencs Győr Hajdúböszörmény Kunágota Lajosmizse Vasszilvágy Palotabozsok Hajdúnánás 1.896

24 Baromfifeldolgozás megoszlása 2004 Magyarország összes feldolgozás: tonna Magyarország összes feldolgozás: tonna B.T.T.

25 A magyar baromfifeldolgozás szerkezete szerkezete (ezer tonna) B.T.T.

26 A magyar víziszárnyas feldolgozás szerkezete (ezer tonna) B.T.T.

27 (ezer tonna) B.T.T. Vágott baromfi összesen

28 Továbbfeldolgozott baromfitermékek 2004 B.T.T. Összes továbbfeldolgozott termék: tonna, ebből belföldi tonna Vörösáru Felvágott Kolbászfélék Kenőmájas Sonka típusú Elősütött, panírozott Pácolt, füstölt, darabolt Baromfi húspép értékesítésre Baromfi konzervek Egyéb termékek (fűszeres, főtt, tepertő, zsír, máj) Egyéb termékek Sült kacsa

29 Baromfihús értékesítés (ezer tonna) B.T.T.

30 (ezer tonna) B.T.T. Brojlerhús exportértékesítés

31 (ezer tonna) B.T.T. Pulykahús exportértékesítés

32 (ezer tonna) B.T.T. Exportértékesítés összetétele Brojler Pulyka Hízott kacsaHízott liba Húsliba Húskacsa

33 A magyar baromfihús exportpiacai és export árbevétele 2005 BTT EUEurópa (egyéb)FÁKEgyéb Csirke Pulyka Hízott lúd Húslúd Májkacsa Pecsenyekacsa Libamáj (hízott) Kacsamáj (hízott)

34 Magyarország EU élelmiszerkereskedelmének alakulása Magyarország EU élelmiszerkereskedelmének alakulása (millió €) KSH

35 Az EU tagállamok részesedése az agrártámogatásokból 2004 Az EU tagállamok részesedése az agrártámogatásokból 2004 (millió euró) Európai Bizottság

36 A magyar baromfitermékek exportlehetőségei A baromfihús termelés és kereskedelem tendenciái A világ baromfihús termelése folyamatosan nő (2006 – 4 %), de a termelés az „olcsó” régiókban fejlődik (Brazília, Kína, USA, India, Mexikó), A globalizáció és az iparág koncentrációja a baromfiiparon belül is tovább erősödik, A világ baromfihús exportja a teljes termelés 10 %-a körül mozog, de ezt néhány ország határozza meg (Brazília, USA, EU, Kína, Thaiföld), A baromfihúst importáló országok köre is szűk, 8-10 ország adja az import 4/5-ét (Oroszország, Japán, Szaúd-Arábia, EU, Mexikó, Kína, Egyesült Arab Emirátusok, Ukrajna, Kanada), Európa és benne Magyarország elveszíti a korábbi versenyelőnyét, a termelés önköltsége nő, Az európai baromfihús termelés és fogyasztás csak kis mértékben növekszik, eltér a tovább- feldolgozott és konyhakész termékek irányába, Az EU-n belül csak Nagy Britannia, Németország és Lengyelország termelése nő, Az európai baromfiipar „otthon” is vereséget szenved, a darabolt fagyasztott termékek és a továbbfeldolgozott termékek alapanyagpiacán (fagyasztott, főtt) kiszorítanak az olcsón termelő országok (Brazília, USA, Thaiföld), A baromfitermékek mozgása felgyorsult (csökken az egész baromfi és nő a darabolt, filézett termékek exportja), Az EU „túlszabályozza” a baromfitermelés feltételeit, ami további önköltség növekedést idéz elő, Az EU baromfitermelési és export támogatása jelentősen csökkent, a GATT-WTO tárgyalások iránya a további EU piacnyitás irányába hat, Egyes országok piacvédelmi intézkedései, például Oroszország importkvóta rendszere vagy az importvámok növelése, mint legutóbb Románia tette megváltoztatja a piaci pozíciókat, A piaci trendeket időlegesen más behatások módosíthatják, mint most a madárinfluenza helyzet.

37 A magyar baromfitermékek exportlehetőségei A magyar baromfiipar lehetőségei A magyar baromfihús export Az elmúlt évi tonna baromfihús exportnak 25,4 %-át a csirke, 32,1 %-át a pulyka, 17,5 %-át a lúd és 24,85 %-át a kacsahús adta. A tonnás lúdhús export 45,85 %-át a májlúd, a tonnás kacsahús exportnak 83,0 %-át a pecsenyekacsa adta, A húsárukon kívül tonna libamájat és 799 tonna kacsamájat exportáltunk, A kiszállított hústermékek 80,22 %-a az EU-ba, 9,16 %-a egyéb európai országokba, 6,21 %-a FÁK- ba, 4,4 %-a a világ más országaiba került kiszállításra, A magyar baromfiipar az elmúlt évben közel 64 milliárd Ft értékben exportált baromfitermékeket, Csirkehús A magyar baromfiipar korábban „kényelmes” pozícióban volt, miközben EU exportlehetőségeink nőttek, még nem kellett szembesülni az EU-n belüli konkurenciával (2004-ig), Az EU belső piac nyitottságát az import növekedése is mutatja, A csirketermékek piacán könnyen „leválthatók” vagyunk, mint ezt a csirkehús export csökkenése is mutatja, A magyar baromfiipar egészcsirke exportban nem versenyképes (távolabbi országok), az EU ezt nem igényli, legfeljebb a kelet-európai országokba tudnánk friss terméket szállítani, de innen is kiszorultunk (Romániát is Hollandia látja el),

38 A magyar baromfitermékek exportlehetőségei A magyar baromfiipar lehetőségei A csirkehús exportpiacunk elsősorban az EU, ide speciális darabolású, filézésű friss termékeket tudunk szállítani, amelyet kiegészít a gyorsétterem láncok és a catering speciális fagyasztott alapanyag igénye, A csirkehús export a speciális szortába tartozó termékek előállításával (félkész és késztermék alapanyag) növelhető, A magyar baromfiipar továbbfeldolgozott termékeinek (80 ezer tonna) csak 10 %-a kerül exportra, A továbbfeldolgozott csirketermékek exportpiacán nincs jelentős piaci pozíciónk, kevés a bevezetett termék, itt panírozott és egyéb termékek szállítása a környező országokba elképzelhető. Pulykahús A pulykahús exportunk a korábbi dinamikus növekedés után az elmúlt évben szintén csökkent, de tartaléka jobb, mint a csirkehús exportnak, Ebben az ágazatban is elsősorban az EU piac a meghatározó, ide speciális darabolású, filézésű friss termékeket tudunk szállítani, amelyet kiegészít a gyorsétterem láncok és a catering speciális fagyasztott alapanyag igénye,

39 A magyar baromfitermékek exportlehetőségei A magyar baromfiipar lehetőségei A csirkehús exporthoz hasonlóan a speciális szortába tartozó termékek ( gramm) előállításával (félkész és késztermék alapanyag) növelhető részesedésünk. Víziszárnyas A víziszárnyas hús, máj és tollexport valóban magyar specialitás, méltán soroljuk a „Hungarikumok” körébe, a teljes export árbevétel közel 51 %-át adta, A májlúd, húslúd és a pecsenyekacsa termelés területén nemzetközileg is jelentős termelők és exportőrök vagyunk, A húslúd termelés „visszafogásával – 3 millió), Lengyelország mellett meghatározzuk a „németajkú” piacok ellátást, A lúdtermékek piacán a darabolt termékek mellett a továbbfeldolgozás lehetőségeinek megtalálása segíthet az export növelésében, A pecsenyekacsa termelésben meghatározóak vagyunk, annak ellenére, hogy Anglia, Németország termelése jelentős és ezen a piacon konkurens a francia májkacsa húsértékesítés is, A pecsenyekacsa exportpiacokon a meghatározó egész értékesítés mellett hosszabb távon előtérbe kerül a darabolt termékek exportja, az elősütött kacsa mellett a továbbfeldolgozott termékek értékesítése,

40 A magyar baromfitermékek exportlehetőségei A magyar baromfiipar lehetőségei A libamáj előállítók köre szűkül, jelentősebb termelés Magyarországon kívül ( tonna) csak Franciaországban van ( tonna), A kacsamáj előállítást Franciaország dominálja, mellette a magyar (1.000 tonna) és bulgár jelentősebb, A májexport alapvetően a friss értékesítésre alapul (fagyasztott %-al olcsóbb), ennek kivitele piac specifikus (francia, japán, belga), Előny a magyar májelőállításban, hogy hagyományosan történik, kiscsoportos tartásban, a ketreces hizlalás elenyésző („kézműves jellegű”), Ebben a szegmensben is jelentős a továbbfeldolgozott termékek bővítési lehetősége, a tradíciók ellenére is. Egyéb lehetőségek A kialakult exportpiaci pozíciókat megőrzését, bővítését a termék előállítás versenyképessége mellett befolyásolja a kereskedelempolitika, az ágazat pillanatnyi helyzete is (most francia májexport kizárása a madárinfluenza megjelenése miatt a japán piacról), A magyar baromfiipar elsősorban a nyugat-európai továbbfeldolgozó ipar, gyorsétterem láncolat és catering alapanyag beszállítója, a közvetlen áruházlánci értékesítés nem meghatározó, ebben jelentős tartalék van (tradicionális importőrökön keresztül bonyolódik), A hazai baromfiipar továbbra is széttagolt, érdekérvényesítő képessége a magyar piacon az áruházláncokkal, beszerzési társulásokkal szemben kisebb, mint nyugat-európában, pláne az USA- ban (a víziszárnyas termelésben már nagyobb a koncentráció, ez a piaci lehetőségeiben is visszaköszön).


Letölteni ppt "A MAGYAR BAROMFITERMÉKEKEXPORTLEHETŐSÉGEI Dr. Zoltán Péter Farmavet Hungária Kft. Baromfi Konferencia - Villány 2006. március 23."

Hasonló előadás


Google Hirdetések