Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A sertés és baromfi-ágazat versenypozíciója az EU-csatlakozás után Nyárs Levente tudományos munkatárs Agrárgazdasági Kutató Intézet 1093. Budapest, Zsil.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A sertés és baromfi-ágazat versenypozíciója az EU-csatlakozás után Nyárs Levente tudományos munkatárs Agrárgazdasági Kutató Intézet 1093. Budapest, Zsil."— Előadás másolata:

1 A sertés és baromfi-ágazat versenypozíciója az EU-csatlakozás után Nyárs Levente tudományos munkatárs Agrárgazdasági Kutató Intézet Budapest, Zsil u. 3-5

2 A világ sertéshústermelésének megoszlása (2003) Forrás: Ofival 2004 Világtermelés: 98,6 millió tonna

3 Sertéshústermelés alakulása Magyarországon (élősúly) Forrás: FAO

4 A EU sertéshús termelése 2000 és 2004 között Forrás: Ofival 2004

5 Részesedés a világ sertéshúsexportjából Világ sertéshús-kereskedelme: 8,5 millió tonna Főbb exportőrök sertéshús-kereskedelme: 4,6 millió tonna Forrás: Ofival 2004

6 A sertéshús kereskedelem alakulása a főbb termelő országokban A sertéshús kereskedelem alakulása a főbb termelő országokban Forrás: FAO

7 Egy főre jutó sertéshúsfogysztás az EU-ban (2004) Forrás: Ofival, KSH

8 A vágósertés vágóhídi belépési ára az Európai Unió országaiban ("E" minőségi kategória) Forrás: AKI

9 A vágósertés-termelés hatékonyságának nemzetközi összehasonlítása (2002) Forrás: AKII Statisztikai Osztály, valamint Danish Bacon and Meat Council Megnevezés Magyar- ország KanadaDániaHollandia Német- ország Francia- ország Egyesült Királyság Egy kocára jutó választott malacok száma (db/év) 15,819,1723,2022,9021,2221,2621,54 Tömeggyarapodás (g/nap) Takarmányhasznosítás (kg/kg) 4,032,692,72,622,942,812,62 Vágási súly (kg/élő testtömeg) ,9

10 A hazai sertésállomány üzemméret szerinti megoszlása (2003) Forrás: KSH Gazdaságszerkezeti Összeírás (2003) Méretkategória (db sertés ) és felette Együtt Részesedés az üzemek számából 90,248,920,490,230,040,09100,00 Részesedés a sertésállományból 21,9715,133,183,742,2853,70100,00 M.e.: %

11 Vágósertés Költség és bevétel alakulása (társas vállalkozások) Ft/t Ft/t Ft/t Jövedelem: -681 Ft/t Forrás: AKI Ágazati Ökonómiai Osztályán készült számítások

12 A csatlakozás hatásai Tényleges hatások Tényleges hatások A sertéshús közös piaci szervezetének átvételével a hazai szabályozás lényegesen egyszerűsödött. A sertéshús közös piaci szervezetének átvételével a hazai szabályozás lényegesen egyszerűsödött. Megszűntek a közvetlen ágazat-specifikus nemzeti támogatások, beleértve az árhoz kötött minőségi támogatást is Megszűntek a közvetlen ágazat-specifikus nemzeti támogatások, beleértve az árhoz kötött minőségi támogatást is A magyar termelőknek a jelenleginél élesebb versenyben kell helytállniuk az EU piacán A magyar termelőknek a jelenleginél élesebb versenyben kell helytállniuk az EU piacán Az EU előírásoknak megfelelni nem képes vágóhidak bezárnak Az EU előírásoknak megfelelni nem képes vágóhidak bezárnak

13 Várható hatások Racionalizálódási folyamat a mezőgazdasági fázisban és a feldolgozásban még inkább felgyorsulhat. Racionalizálódási folyamat a mezőgazdasági fázisban és a feldolgozásban még inkább felgyorsulhat. A csatlakozás óta nagy mennyiségben érkezik sertéshús a hazai piacra (elsősorban olcsóbb árfekvésű termékek és húsipari alapanyagok, továbbá apróhúsok) A csatlakozás óta nagy mennyiségben érkezik sertéshús a hazai piacra (elsősorban olcsóbb árfekvésű termékek és húsipari alapanyagok, továbbá apróhúsok) Az ágazat szereplőinek maguknak kell megszervezniük a termékpályát. Az ágazat szereplőinek maguknak kell megszervezniük a termékpályát. Szigorú állatjóléti és környezetvédelmi előírásoknak megfelelni nem képes állattartó telepek bezárnak Szigorú állatjóléti és környezetvédelmi előírásoknak megfelelni nem képes állattartó telepek bezárnak

14 Az ágazat versenyképessége javításának alapvető feladatai A hatékonyság és megfelelőség javítása a tenyésztés és hizlalás modernizálásának (genetikai alapok, technológiai rendszerek, tartási körülmények stb.) nemzeti és vidékfejlesztési forrásokból történő támogatásával; A hatékonyság és megfelelőség javítása a tenyésztés és hizlalás modernizálásának (genetikai alapok, technológiai rendszerek, tartási körülmények stb.) nemzeti és vidékfejlesztési forrásokból történő támogatásával; Az elsődleges feldolgozás versenyképességének javítása közösségi beruházási támogatások segítségével, ezáltal kiszámítható felvevőpiac megteremtése; Az elsődleges feldolgozás versenyképességének javítása közösségi beruházási támogatások segítségével, ezáltal kiszámítható felvevőpiac megteremtése; A biztonságos élelmiszer előállítás (eredetazonosítás és nyomon- követhetőség) követelményeinek megteremtése a közösségi jogszabályokkal összhangban; A biztonságos élelmiszer előállítás (eredetazonosítás és nyomon- követhetőség) követelményeinek megteremtése a közösségi jogszabályokkal összhangban; A termékpálya szervezettségének javítása, hosszútávú szerződéses kapcsolatok kiépítése, a piaci zavarok elhárítására kölcsönös biztosítási alapok létrehozása. A termékpálya szervezettségének javítása, hosszútávú szerződéses kapcsolatok kiépítése, a piaci zavarok elhárítására kölcsönös biztosítási alapok létrehozása.

15 A baromfihústermelés megoszlása a főbb termelő országokban Forrás: Ofival 2004

16 A baromfihústermelés alakulása Magyarországon Forrás: KSH

17 A EU baromfihús termelése 2000 és 2004 között Forrás: Ofival 2004

18 Részesedés a világ baromfihús-exportjából Világ baromfihús-kereskedelme: 10,1 millió tonna Főbb exportőrök sertéshús-kereskedelme: 6,9 millió tonna Forrás: Ofival 2004

19 A főbb baromfihús exportőrök kivitelének alakulása Forrás: FAO

20 Egy főre jutó baromfihús-fogysztás az EU-ban (2002) Forrás: KSH, FAO

21 A brojler felvásárlási árának alakulása Forrás: AKI Piaci Információs Osztály

22 A hazai vágócsirke-termelés naturális hatékonyságának összehasonlítása az EU legnagyobb csirkehús-termelő tagállamaival (2002) MegnevezésMagyarországFranciaországHollandia Egyesült Királysá g Hizlalási idő (nap)42, Vágósúly (kg)2,072,452,262,47 Takarmányfelhasználás (kg/kg) 1,971,881,781,85 Forrás: Baromfi Terméktanács, valamint Nyárs és Papp [2002]

23 A hazai brojler-állomány üzemméret szerinti megoszlása (2003) Méretkategória (db) < – ≥ Együtt Részesedés az üzemek számából 44,926,121,27,7100,0 Részesedés a brojler-állományból 0,36,926,566,4100,0 Forrás: KSH Gazdaságszerkezeti Összeírás (2003)

24 Vágócsirke Költség és bevétel alakulása (társas vállalkozások) Forrás: AKI Ágazati Ökonómiai Osztályán készült számítások Ft/t Ft/t Ft/t Jövedelem: Ft/t

25 A csatlakozás hatásai Tényleges hatások Tényleges hatások A baromfihús közös piaci szervezetének átvételével a hazai szabályozás lényegesen egyszerűsödött. A baromfihús közös piaci szervezetének átvételével a hazai szabályozás lényegesen egyszerűsödött. Megszűntek a közvetlen ágazat-specifikus nemzeti támogatások, beleértve az árhoz kötött minőségi támogatást is Megszűntek a közvetlen ágazat-specifikus nemzeti támogatások, beleértve az árhoz kötött minőségi támogatást is A magyar termelőknek a jelenleginél élesebb versenyben kell helytállniuk az EU piacán A magyar termelőknek a jelenleginél élesebb versenyben kell helytállniuk az EU piacán

26 Várható hatások Racionalizálódási folyamat a mezőgazdasági fázisban és a feldolgozásban még inkább felgyorsulhat. Racionalizálódási folyamat a mezőgazdasági fázisban és a feldolgozásban még inkább felgyorsulhat. Import nyomás (brazil, thaiföldi csirkehús) Import nyomás (brazil, thaiföldi csirkehús) Szigorú állatjóléti és környezetvédelmi előírásoknak megfelelni nem képes állattartó telepek bezárnak Szigorú állatjóléti és környezetvédelmi előírásoknak megfelelni nem képes állattartó telepek bezárnak Az EU szigorú forgalmazási szabályai és szabványai hatására az előírásoknak nem megfelelő vágóhidakról, továbbá a feketegazdaságból származó baromfihús visszaszorulására lehet számítani. Az EU szigorú forgalmazási szabályai és szabványai hatására az előírásoknak nem megfelelő vágóhidakról, továbbá a feketegazdaságból származó baromfihús visszaszorulására lehet számítani.

27 Az ágazat versenyképessége javításának alapvető feladatai A hatékonyság és megfelelőség javítása a tenyésztés, hizlalás és tojástermelés modernizálásának (genetikai alapok, technológiai rendszerek, tartási körülmények stb.) nemzeti és vidékfejlesztési forrásokból történő támogatásával; A hatékonyság és megfelelőség javítása a tenyésztés, hizlalás és tojástermelés modernizálásának (genetikai alapok, technológiai rendszerek, tartási körülmények stb.) nemzeti és vidékfejlesztési forrásokból történő támogatásával; A biztonságos élelmiszer előállítás (eredetazonosítás és nyomon-követhetőség) követelményeinek megteremtése a közösségi jogszabályokkal összhangban; A biztonságos élelmiszer előállítás (eredetazonosítás és nyomon-követhetőség) követelményeinek megteremtése a közösségi jogszabályokkal összhangban; A termékpálya szervezettségének javítása, hosszú távú szerződéses kapcsolatok kiépítése, megfelelő marketingstratégia kialakítása, ökológiai (szabad)tartás feltételeinek megteremtése; A termékpálya szervezettségének javítása, hosszú távú szerződéses kapcsolatok kiépítése, megfelelő marketingstratégia kialakítása, ökológiai (szabad)tartás feltételeinek megteremtése; A termékpálya egészét felölelő koordinációk vagy integrációk kialakításának és működtetésének ösztönzése, támogatása. A termékpálya egészét felölelő koordinációk vagy integrációk kialakításának és működtetésének ösztönzése, támogatása.

28


Letölteni ppt "A sertés és baromfi-ágazat versenypozíciója az EU-csatlakozás után Nyárs Levente tudományos munkatárs Agrárgazdasági Kutató Intézet 1093. Budapest, Zsil."

Hasonló előadás


Google Hirdetések