Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A szőlő- és borágazat versenyhelyzete a csatlakozás után az Európai Unióban Radóczné Kocsis Teréz tudományos munkatárs Agrárgazdasági Kutató Intézet e-mail:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A szőlő- és borágazat versenyhelyzete a csatlakozás után az Európai Unióban Radóczné Kocsis Teréz tudományos munkatárs Agrárgazdasági Kutató Intézet e-mail:"— Előadás másolata:

1 A szőlő- és borágazat versenyhelyzete a csatlakozás után az Európai Unióban Radóczné Kocsis Teréz tudományos munkatárs Agrárgazdasági Kutató Intézet e-mail: radocznekt@akii.hu

2 A világ szőlőterülete Forrás: OIV

3 A világ bortermelése

4 Magyarország szőlőterülete és bortermelése Forrás: KSH

5 A világ bortermelése és fogyasztása 53,8 37,3 30,628,6 Forrás: OIV bortermelés borfogyasztás különbség

6 A borforgalom megoszlása főbb exportőrök szerint Forrás: OIV

7 Az egy üzemre jutó átlagos szőlőterület változása az Európai Unióban Forrás: EUROSTAT

8 A bor átlagtermése az EU főbb termelő országaiban Forrás: Európai Bizottság, KSH

9 Fehér asztali borok értékesítési átlagára néhány európai országban, 2004 Forrás: AKI, ONIVINS, ISMEA * kizárólag lédig borok

10 Az EU-csatlakozás hatásai Telepítési jogok  87017 hektár borszőlő ültetvénnyel rendelkezünk. Új borszőlő ültetvények telepítésére nincs lehetőség.  Az 1996. május 1. és 2004. április 30. között engedéllyel kivágott szőlőültetvények után keletkezett újratelepítési jogok mennyisége 12 500 hektár. Ezzel bővíthetünk. (A 100/2004 FVM rendelet alapján 2010. július 31-ig használhatók fel.) Kivágási támogatás  A folyó borpiaci év tapasztalatai alapján a kivágási támogatások meghirdetése megfontolásra kerül.  A kivágási támogatás igénybevétele szociális feszültségekhez, ökológiai problémákhoz és az újratelepítési jogok elvesztéséhez vezet. A kivágandó ültetvények támogatással átállíthatók. (Ehhez nemzeti forrás is kellene.)

11 Szerkezetátalakítás  Szerkezetátalakítási támogatást a 2004/05. borpiaci évben az Európai Bizottság 2004/687/EK határozata alapján 1261hektárra 10 millió euró értékben kapunk.  A szőlőültetvények újratelepítésére és korszerűsítésére tehát 8000 euró, azaz 2 millió Ft használható fel hektáronként. Feltétel: a beruházásoknak meg kell felelniük a borvidéki szerkezetátalakítási terveknek.  A csatlakozás előtt az ültetvénytelepítési beruházás költségének 50%-át adta a támogatás (+kamattámogatás járt). 2002-ben 1900, 2003-ban 3500 hektár ültetvénytelepítési támogatási pályázat került elfogadásra.

12 Intervenciók  A magántárolási támogatás igénybevételére folyamatban van a támogatási ígérvény kérelmek befogadása. Eddig 15 kérelem érkezett, mintegy 80 ezer hektoliter asztali bor támogatására.  A melléktermékek kötelező lepárlásánál kapacitáshiány, ezért a Bizottság 1990/2004/EK rendelete lehetővé teszi, hogy Magyarországon a 2004/05. borpiaci évben azok a termelők, akik nem lépik át a 500 hl-es termelési szintet, a melléktermék lepárlási kötelezettségüknek ezen termékek ellenőrzés melletti kivonásával is eleget tegyenek.

13  A szeszesital piac ellátását szolgáló lepárlás keretében Magyarországon 50055 hektoliter asztali bor lepárlására történt szerződéskötés. Mivel közösségi szinten mintegy 2 millió hektoliteres túljegyzés keletkezett, a Bizottság a tagállami igényeknek csak a 83,4 %-át fogadta el (146/2005/EK).  Spanyolországban 7,8, Olaszországban pedig 4,2 millió hektoliter asztali bort kívánnak lepárolni a szeszesital piac ellátását támogató lepárlási intézkedés keretében.  A szőlőlékészítés támogatására 2 db feldolgozói nyilatkozat érkezett az MVH-hoz, ebből 1 db került elfogadásra.  A borászati termékek természetes alkoholtartalmának kiegészítésére felhasznált must támogatására 10 db kérelem érkezett 200 millió Ft támogatási igénnyel. A kérelmek benyújtása még folyamatban van, benyújtásukra az első fejtés napját követő 2 hónapon belül van lehetőség.

14 Külkereskedelem  Magyarország borexportjának 80-90 százaléka az EU tagállamaiba, valamint a velünk együtt csatlakozott országokba irányul, így exportunknak csak elenyésző része kaphat exportvisszatérítést, és csak az eddiginél szűkebb termékkörre.  Nem várható az EU-ba irányuló exportunk növekedése: a palackozott boroknál az EU 0 vámos kontingensét 2000 óta egyik évben sem tudtuk kihasználni. A hordós bor kiviteli lehetősége a korábbi évek kvótateljesítése alapján jobb lehet, de ezúttal már exporttámogatás nélkül kell helytállni a piaci versenyben.  A csatlakozás után egyértelműen csökken a piacvédelem szintje a harmadik országok szállítóival szemben. Az EU specifikus vámjai elsősorban a magasabb értékű palackozott termékeknél okoznak védelmi szint csökkenést.

15 Borszőlő Költség és bevétel alakulása (egyéni gazdaságok) 9,50 t/ha 44 400 Ft/t 9,00 t/ha 48 000 Ft/t 9,00 t/ha 50 000 Ft/t Jövedelem: 31 234 Ft/ha Forrás: AKI Ágazati Ökonómiai Osztályán készült számítások

16 A versenyképesség javításának feltételei  Strukturális problémák kezelése:  Ültetvény átalakítás  Feldolgozó kapacitások korszerűsítése  Termelői összefogás erősítése  Belföldi piactisztítás, csak hiteles borok piacra juttatása  Szabályozás: a fajta hangsúlyozása a termőhellyel szemben  Marketing: együttes fellépés, pótlólagos források bevonása  Stratégiaváltás: az export korlátozottan bővíthető, a hazai piac megtartása a cél

17


Letölteni ppt "A szőlő- és borágazat versenyhelyzete a csatlakozás után az Európai Unióban Radóczné Kocsis Teréz tudományos munkatárs Agrárgazdasági Kutató Intézet e-mail:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések