Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Radóczné Kocsis Teréz tudományos munkatárs

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Radóczné Kocsis Teréz tudományos munkatárs"— Előadás másolata:

1 A szőlő- és borágazat versenyhelyzete a csatlakozás után az Európai Unióban
Radóczné Kocsis Teréz tudományos munkatárs Agrárgazdasági Kutató Intézet

2 A világ szőlőterülete Forrás: OIV

3 A világ bortermelése Forrás: OIV

4 Magyarország szőlőterülete és bortermelése
Forrás: KSH

5 A világ bortermelése és fogyasztása
53,8 37,3 30,6 28,6 különbség borfogyasztás Forrás: OIV

6 A borforgalom megoszlása főbb exportőrök szerint
2000 2003 Forrás: OIV

7 Az egy üzemre jutó átlagos szőlőterület változása az Európai Unióban
Forrás: EUROSTAT

8 A bor átlagtermése az EU főbb termelő országaiban
Forrás: Európai Bizottság, KSH

9 Fehér asztali borok értékesítési átlagára néhány európai országban, 2004
Forrás: AKI, ONIVINS, ISMEA * kizárólag lédig borok

10 Az EU-csatlakozás hatásai
Telepítési jogok 87017 hektár borszőlő ültetvénnyel rendelkezünk. Új borszőlő ültetvények telepítésére nincs lehetőség. Az május 1. és április 30. között engedéllyel kivágott szőlőültetvények után keletkezett újratelepítési jogok mennyisége 12 500 hektár. Ezzel bővíthetünk. (A 100/2004 FVM rendelet alapján július 31-ig használhatók fel.) Kivágási támogatás A folyó borpiaci év tapasztalatai alapján a kivágási támogatások meghirdetése megfontolásra kerül. A kivágási támogatás igénybevétele szociális feszültségekhez, ökológiai problémákhoz és az újratelepítési jogok elvesztéséhez vezet. A kivágandó ültetvények támogatással átállíthatók. (Ehhez nemzeti forrás is kellene.)

11 Szerkezetátalakítás Szerkezetátalakítási támogatást a 2004/05. borpiaci évben az Európai Bizottság 2004/687/EK határozata alapján 1261hektárra millió euró értékben kapunk. A szőlőültetvények újratelepítésére és korszerűsítésére tehát euró, azaz 2 millió Ft használható fel hektáronként. Feltétel: a beruházásoknak meg kell felelniük a borvidéki szerkezetátalakítási terveknek. A csatlakozás előtt az ültetvénytelepítési beruházás költségének %-át adta a támogatás (+kamattámogatás járt) ben 1900, ban 3500 hektár ültetvénytelepítési támogatási pályázat került elfogadásra.

12 Intervenciók A magántárolási támogatás igénybevételére folyamatban van a támogatási ígérvény kérelmek befogadása. Eddig 15 kérelem érkezett, mintegy 80 ezer hektoliter asztali bor támogatására. A melléktermékek kötelező lepárlásánál kapacitáshiány, ezért a Bizottság 1990/2004/EK rendelete lehetővé teszi, hogy Magyarországon a 2004/05. borpiaci évben azok a termelők, akik nem lépik át a 500 hl-es termelési szintet, a melléktermék lepárlási kötelezettségüknek ezen termékek ellenőrzés melletti kivonásával is eleget tegyenek.

13 A szeszesital piac ellátását szolgáló lepárlás keretében Magyarországon hektoliter asztali bor lepárlására történt szerződéskötés. Mivel közösségi szinten mintegy 2 millió hektoliteres túljegyzés keletkezett, a Bizottság a tagállami igényeknek csak a 83,4 %-át fogadta el (146/2005/EK). Spanyolországban 7,8, Olaszországban pedig 4,2 millió hektoliter asztali bort kívánnak lepárolni a szeszesital piac ellátását támogató lepárlási intézkedés keretében. A szőlőlékészítés támogatására 2 db feldolgozói nyilatkozat érkezett az MVH-hoz, ebből 1 db került elfogadásra. A borászati termékek természetes alkoholtartalmának kiegészítésére felhasznált must támogatására 10 db kérelem érkezett 200 millió Ft támogatási igénnyel. A kérelmek benyújtása még folyamatban van, benyújtásukra az első fejtés napját követő 2 hónapon belül van lehetőség.

14 Külkereskedelem Magyarország borexportjának százaléka az EU tagállamaiba, valamint a velünk együtt csatlakozott országokba irányul, így exportunknak csak elenyésző része kaphat exportvisszatérítést, és csak az eddiginél szűkebb termékkörre. Nem várható az EU-ba irányuló exportunk növekedése: a palackozott boroknál az EU 0 vámos kontingensét 2000 óta egyik évben sem tudtuk kihasználni. A hordós bor kiviteli lehetősége a korábbi évek kvótateljesítése alapján jobb lehet, de ezúttal már exporttámogatás nélkül kell helytállni a piaci versenyben. A csatlakozás után egyértelműen csökken a piacvédelem szintje a harmadik országok szállítóival szemben. Az EU specifikus vámjai elsősorban a magasabb értékű palackozott termékeknél okoznak védelmi szint csökkenést.

15 Borszőlő Költség és bevétel alakulása (egyéni gazdaságok)
9,50 t/ha Ft/t 9,00 t/ha Ft/t 9,00 t/ha Ft/t Jövedelem: Ft/ha Forrás: AKI Ágazati Ökonómiai Osztályán készült számítások

16 A versenyképesség javításának feltételei
Strukturális problémák kezelése: Ültetvény átalakítás Feldolgozó kapacitások korszerűsítése Termelői összefogás erősítése Belföldi piactisztítás, csak hiteles borok piacra juttatása Szabályozás: a fajta hangsúlyozása a termőhellyel szemben Marketing: együttes fellépés, pótlólagos források bevonása Stratégiaváltás: az export korlátozottan bővíthető, a hazai piac megtartása a cél

17 Köszönöm a figyelmüket


Letölteni ppt "Radóczné Kocsis Teréz tudományos munkatárs"

Hasonló előadás


Google Hirdetések