Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egészséges munkahelyek OEFI és TÉT Platform (MSzSz) 2007. 11.19.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egészséges munkahelyek OEFI és TÉT Platform (MSzSz) 2007. 11.19."— Előadás másolata:

1 Egészséges munkahelyek OEFI és TÉT Platform (MSzSz) 2007. 11.19.

2 KÉRDÉSEK: ÉN és a munkahely ? vagy a munkahely és én? Szeretem a munkám? És ő engem választana? Bízom a Főnökömben? És Ő bennem? A munkahelyemen a saját bőrömben, jól érzem magam? Harmonikusan illeszkedem? Munkavállaló-barát a munkahelyem? Egészséges munkahely az enyém?

3 Egészségbarát munkahely?

4 MULTIFUNKCIONÁLIS MUNKAHELYI SPORTKOMPLEXUM

5 Az egészséges munkahely fontos tényező a munkavállaló fontos tényező a munkavállalóéletében A világon ma közel 6,6 milliárd ember él mindössze 28 éves (!) átlagéletkorral. Várhatóan 2050 táján 9 milliárd ember él majd 38 éves átlagéletkorral. /Standard§Poor,s) Mai, globalizálódó világ trendje: ma sok éhező….. még több lesz a kővér ember…………. A magyar emberek „aktív munkaképes” korosztályában a munka központi szerepű/de probléma: ha nincs, ha bizonytalan, ha túl sok (munkaidőn túli), ha nem megfelelő terhelésű, ha nagy a „különbözőség”, ha az erőfeszítés – jutalom arány felborul, ha az elvárások és követelmények nem egyénre szabottak, ha az anyagi elismerés hiányzik, ha a munkatársi támogatottság ismeretlen stb. 1960 – 2005 között a 40-69 éves férfiak halálozása 55 %-kal emelkedett, a nőké 4 %-kal csökkent.(dr. Kopp Mária) Munkahelyi stressz – nők folyamatosan esznek, férfiak stroke és infarktus…

6 Az egészséges munkahely kialakítható a tudatos, egészségmagatartást szolgáló, munkaadói akciók és intézkedések halmazával, többek között: a biztonságos munkakörnyezet, a foglalkozás-egészségügy jelenléte, az egészséges életmód munkahelyi lehetősége, a testi és lelki, valamint a szellemi egészség együttes jelenléte, a tárgyi és technikai feltételek megléte, a munkával való megelégedettség, önbecsülés elérése a munkavállalóknál is, a stressz, a munkahelyi –pszichoterror - mobbing – csökkentése, a döntéshozói példamutatás, a személyes kommunikáció fontossága, a vállalati jó hírnév kialakítása. A FŐNÖK A FŐNÖK a „kispapa”

7 Vannak kezdeményezések ….. Magyarországon az egészséges munkahely témában kiírt pályázatok 2007: Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (Am Cham) 2002 - Egészséges Munkahely Program - több mint 80 vállalat/több mint 150.000 munkavállaló 2007-ben ötödik alkalommal kiírt pályázat 3+1 kategóriában (18) Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Családbarát Munkahely Pályázat 2007 Unilever – OEFI -Szívbarát Munkahely pályázat – 2007- (116) Munkahelyi esélyegyenlőség elősegítése – Pályázat: Befogadó munkahely díj - 2007 Legjobb női munkahelyek - Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség – 2007 EME – civil szervezet „Egészségbarát munkahely” cím adományozása pályázat alapján – 2007 negyedik éve Nagy tarka mezőn sok kis virág……………

8 Munkahelyek szám szerint/pályázatoknál is Mikro – < 10 főnél kevesebb munkavállaló 57178 gazdálkodó egység 266995 fővel – 11 % Kis – 10 és 49 fő között 22985 gazdálkodó egység 474701 fővel – 20 % Közép – 50 és 249 fő között 9127 gazdálkodó egység 724526 fővel – 30 % Nagy – > 250 főnél több munkavállaló 4163 gazdálkodó egység 936427 fővel – 39 % 93459 munkahelyen 2402649 munkavállaló – 100 % (2002. Foglalkozás-egészségügyi Szolgálatok!!!)

9 baj= biológiai, szervi kórtényezők + stressz támogató közösségönértékelésmegküzdő képességek++ George W. Albee képlete George W. Albee képlete : Közösség és a probléma (baj)

10 A SPORT ESZKÖZ még a MUNKAHELYEN is 5 fontos társadalmi-, gazdasági cél eléréséhez 1.A népegészség, azaz a társadalom egészségi állapotának javításához. 2.A harmonikus társadalom, a közösségi kapcsolatok fejlesztéséhez. 3.A népesség gazdasági aktivitásának előmozdításához, növeléséhez. 4.Az esélyegyenlőség javításához, megteremtéséhez. 5.A nemzeti értékek, az önbecsülés erősítéséhez. (Főként az élsport.) + 1. A kultúra része a testkultúra, de mindig elfelejtik…..

11 „Közösen – könnyebb” „Egyedül nem megy!”

12 második „Közösen – könnyebben” életmódváltó munkahelyi csapatverseny 2007 - 2008

13 Energiaegyensúly: Táplálkozás – Testedzés ÉLETMÓDVÁLTÁS 1.egészséges életmód 1.Az egészséges életmód két meghatározó és egymással szoros kapcsolatban álló alapeleme: táplálkozás és testedzés, azaz az energiaegyensúly és az életmódváltás. Harmónia 2. Stressz kezelés, megoldás, kerülés. Harmónia önmagammal, környezetemmel munkahelyen és otthon. FONTOS, és nem fontos /nekem – főnöknek, családtagoknak/. Közösség 3. Közösség és a magány a munkahelyen /szenvedélybetegségek/. Példamutatás 4. Példamutatás: munkahelyi döntéshozók, a média szereplői, a példaképek, az oktatók… (és a családban a karmesterek, a nők).

14 „ Közösen – Könnyebben” nevezések 2007 - 102 csapatban 723 versenyző (2007. 11. 14-én) 67 csapat 459 fő Vidék 67 csapat 459 fő 35 csapat 264 fő Főváros 35 csapat 264 fő 2006 - 121 csapatban 843 versenyző 81,2% nő, 17,8% férfi, férfiaké alatt van (a férfiak 93%-a, míg a nők 73%-a tartozott a kérdőív felvételének időpontjában a „túlsúlyos” illetve „elhízott kategóriákba:

15 ÉRTÉKELÉS A csapatoknak kevesebb, mint a harmada kiesett A programban részvevők többségben felsőfokú végzettségűek (55%) A résztvevők közel 40%-a korábban versenyszerűen is sportolt: atletizálás (9,9%), labdajátékokat (22%), a résztvevők több mint 10%- a felmentett volt a testnevelés órák alól! A végső mérlegeléskor a versenyzők fittségi indexének változása: 27,3 % nem változott vagy romlott/46,9 % javult/25,8 % jelentősen javult azaz,72,7 % javult valamilyen mértékben: férfiak 41 %-a, míg a nők 23 %-a tartozik a jelentősen javuló kategóriába! A versenyzők összesen 1484,16 kg-ot, azaz 14,84 mázsát, kb. másfél tonna testsúlytól szabadultak meg, átlagosan 3 kg-ot. (A versenyzők előzetesen tervezett súlycsökkenése átlagban 10 kg volt a 6 hónapra.) A derékbőségükből összesen 2483 cm-t, azaz kb. 25 méter veszítettek a résztvevők: egy személy átlagban közel 5 cm-rel lett karcsúbb derékban, mely az övön „ 2 lyuknak” felel meg. A résztvevők csípőmérete összesen 2332 cm-t, azaz 23,32 métert csökkent, átlagosan 4,49 cm-t személyenként.

16 Bemelegítő gondolatok életmódváltóknak Senki sem dönt helyettem. Az utolsó döntés mindig az enyém a hétköznapok vagy az ünnepnapok 86400 másodpercében. Minden esetben nekem kell NEM megenni és gyakrabban testedzeni, sportolni. Könnyebb közösen a munkatársakkal, a barátokkal és a családtagokkal a testedzést elkezdeni és befejezni is. Mozduljunk együtt! Sokan fogyókúráztak már életükben, akár éheztek is, de a rendszeres testedzés gyakran a felejtés pókhálós homályába merül….. Az első, apró, kis lépéssel kezdődik a maraton 42195 métere is a rajtban. A test is tőke!

17 A test, mint tőke A test állapota határozza meg a tőkét, mennyit ér. Milyen munkát kapunk vele? A test a lélek tükre is: testtartás, arckifejezés, tekintet, kéz, testkommunikáció. Majdnem mindent elárulnak titkainkból is. (A testbeszéd megértése és „művelése” összefügg az érzelmi intelligenciával, és egyformán fontos az intellektuális képességekkel.) Ára van az egészséges életmódnak és ára van az egyéni, valamint a társadalmi igényeknek megfelelő testnek is. Életünk végéig kezünkben van a saját test tőkénk. (Aztán lejártával visszakerül a „gyártóhoz”.) Titus Lucretius írta az időszámítás előtt pár évtizeddel: „Az életet senki sem kapta örökbe, csak használatra!”

18 A TEST is TŐKE!

19 Sportedzettség, fittség mérése Gyaloglóteszt 2 km időre : (pulzusszám, nem, kor, testtömegindex) szükséges eszköz: lehetőség szerint sportpálya, hiányában sík terepen kijelölt pályán, mérőszalag, stopperóra, számítási-táblázat tevékenységek: pálya kijelölése, 2 km gyaloglás időeredménye (mp) és végsőpulzus mérése. A fittségi index kiszámítása Emiles táblázatban. Edzett személyek esetén Cooper teszt (12 perc alatt megtett táv (10 méteres pontossággal, pulzus/perc befejezéskor!)

20 Mérési tevékenységek 1. testtömeg-index számítás (BMI) szükséges eszköz: mérleg, testmagasságmérő szükséges eszköz: mérleg, testmagasságmérő tevékenység: az adatok ismeretében a számítás elvégzése tevékenység: az adatok ismeretében a számítás elvégzése 2. testzsír % mérés szükséges eszköz: kézi testzsírszázalék mérő készülék szükséges eszköz: kézi testzsírszázalék mérő készülék tevékenységek: a készülék használati útmutatója alapján a tevékenységek: a készülék használati útmutatója alapján a mérés elvégzése, a testzsír százalék meghatározása az mérés elvégzése, a testzsír százalék meghatározása az életkori és nemi sajátosságok alapján életkori és nemi sajátosságok alapján 3. derék-, és csípő-körfogat mérés szükséges eszköz: centiméter szükséges eszköz: centiméter tevékenységek: kétféle mérés tevékenységek: kétféle mérés derékkörfogat: a köldök felett kb. 2–3 haránt ujjnyira derékkörfogat: a köldök felett kb. 2–3 haránt ujjnyira mért, centiméterben kifejezett érték mért, centiméterben kifejezett érték csípőkörfogat: a csípő legszélesebb vonalán csípőkörfogat: a csípő legszélesebb vonalán 4. életmód kérdőív egyéni kitöltése mérlegeléskor

21 Fittségi index Fittségi kategória < 70 Jelentősen az átlag alatt 70 – 89 Valamivel az átlag alatt 90 – 110 Átlagos 111 – 130 Valamivel az átlag felett > 130 Jelentősen az átlag felett

22 Egészségesebb munkahely fejlesztés nagyarányú részvétel, különösen a férfiak elérésével személyre szabott kapcsolattartás a részvevőkkel a vezetés folyamatos „érezhető” támogatása a dolgozók bevonása a tervezésbe, kivitelezésbe és az értékelésbe befektetés – nyereség helyes aránya a program mindenkit célozzon meg, ha lehet, de külön fordítson figyelmet az egészségi kockázattal jobban rendelkező dolgozókra a munkahelyen vezessenek be egészségvédelmi szabályzókat az órabérben fizetett és a fix fizetésű dolgozók közti különbség (utóbbiak aktívabbak) Idősek – fiatalok, tehetségesek – szorgalmasak, nők – férfiak, iskolázottak – még tanulni vágyók, kreatívak – „vágányon” futók stb.

23 A munkaadó segítsége Támogatja, időről-időre segítséggel ösztönzi a versenyzőit. A munkahelyi étkezéskor biztosítja a „tudatos választás” lehetőségét a munkahelyen: munkahelyi étkeztető, munkahelyi büfé, ebédjegy, előzetes egyéni beszélgetés kis létszámú munkavállalók munkahelye esetén. A munkahelyi testedzés biztosítása részint munkaidőben is. A munkahelyi közösség építése az együttes testedzés során a munkaadóval is A karácsonyi ünnepek után új motivációs projekt bevetése az esetlegesen „lankadóknak”. A vállalati, a helyi és az országos média „beszervezése” híradásra, követésre, a példamutatás továbbítására. Mérlegeléskor egyentrikó, szabadidő és a gyaloglóteszt szurkolóinak biztosítása.

24 Közös, munkahelyi testedzés a) Kis költséggel - Munkahelyi, közös testedzés lehetőségek munkaidő előtt, után és/vagy - Munkahelyi, közös testedzés lehetőségek munkaidő előtt, után és/vagy alatt hetente 1-2 alkalommal: közös gimnasztika, közös labdajáték alatt hetente 1-2 alkalommal: közös gimnasztika, közös labdajáték közös futás és/vagy gyaloglás közös értekezlet-torna masszőr, gyógytornász foglalkozás. masszőr, gyógytornász foglalkozás. - Számítógép előtt ülőknek óránként 10 perces szünetet kell adni az - Számítógép előtt ülőknek óránként 10 perces szünetet kell adni az 50/1999.(XI.3.) EüM rendelet alapján (speciális gimnasztika) 50/1999.(XI.3.) EüM rendelet alapján (speciális gimnasztika) b) Különböző költségigénnyel - Saját sportlétesítmények: öltöző, zuhanyozó, konditerem, asztalitenisz, futószőnyeg, szobakerékpár, szauna stb. - Saját sportlétesítmények: öltöző, zuhanyozó, konditerem, asztalitenisz, futószőnyeg, szobakerékpár, szauna stb. Futókör (télen sífutókör), üdülő sportlétesítménnyel. Futókör (télen sífutókör), üdülő sportlétesítménnyel. c) Saját sporteszköz kölcsönző súlyzó, ugrókötél, gumikötél, kerékpár, görkorcsolya, gördeszka, csónak, súlyzó, ugrókötél, gumikötél, kerékpár, görkorcsolya, gördeszka, csónak, hajó, tutaj, sífutó, lesikló szerelés, hódeszka, korcsolya stb. hajó, tutaj, sífutó, lesikló szerelés, hódeszka, korcsolya stb.

25 Speciális ötletek - sportverseny a környező munkahelyek képviselőivel (különböző váltók) - közös hétvégi kirándulás szervezés (vásárlás, szűrés, kultúra) kultúra) - telefonkészülék áthelyezése (felállni, odamenni) - étlapon kiírni a menü kalória értékét és mellékelni egy-egy példát ( egyenértékű 60 kg-os nő félórát fut egy-egy példát ( egyenértékű 60 kg-os nő félórát fut 10 km/óra sebességgel) 10 km/óra sebességgel) - munkahely közösségi sportvetélkedői döntéshozóikkal - munkahely közösségi sportvetélkedői döntéshozóikkal együtt, helyi média! együtt, helyi média! - közlekedés 2 lábon, busszal, metróval stb. - közlekedés 2 lábon, busszal, metróval stb. - országos versenyeken munkahelyi csapatok szereplése - országos versenyeken munkahelyi csapatok szereplése (egyen trikó, költség-hozzájárulás). (egyen trikó, költség-hozzájárulás).

26 Egészség-, szabadidősport bővebben kultúra része a testkultúra társadalmi jelenség gazdasági jellegzetesség (világkereskedelem) „eszköz” lehet – szabályok betartásához - egyenjogúság megteremtéséhez - mások iránti tisztelet elsajátításához - közösségi szellem, céltudatosság növeléséhez - fogyatékosok jobb társadalmi megítéléséhez - az egészségtudatos magatartás kialakításához - személyiség formáláshoz, neveléshez - a versenyképesség növeléséhez - életvezetési módszerek közvetítéséhez.

27 EGYSZERŰ KONFERENCIA EBÉD EGYSZERŰ KONFERENCIA EBÉD Egészséges munkahely szervezésében Egészséges munkahely szervezésébenSzárnyas-raguleves Bakonyi sertésszelet 1. Kb. 88 kg-os személy 4 órát vegyes körettel gyalogol 6 km/óra sebességgel (3,7) Vanília puding 2. Kb. 62 kg-os személy 3 órát úszik (intenzíven cápa elől) (6,9) Vanília puding 2. Kb. 62 kg-os személy 3 órát úszik (intenzíven cápa elől) (6,9) Ásványvíz 3. Kb. 50 kg-os személy 2 órát kerékpározik 30 km/óra sebességgel (12) Ásványvíz 3. Kb. 50 kg-os személy 2 órát kerékpározik 30 km/óra sebességgel (12) 1300 Kcal 4. Kb. 120 kg-os személy több mint 5 órát „házastársi szeretet cselekvő gyakorlatot” végez (2) 1300 Kcal 4. Kb. 120 kg-os személy több mint 5 órát „házastársi szeretet cselekvő gyakorlatot” végez (2)

28 FÉRFI-NŐ NÉPESSÉGI CSOPORTOK ( FÉRFI-NŐ NÉPESSÉGI CSOPORTOK ( KSH 2000. Életmód Időmérleg) ÉvesNŐ férfi férfi-nő különbség 0 – 14 837.258 879.985+ 42.727 0 – 14 837.258 879.985+ 42.727 15 – 29 1.108.654 1.159.443+ 50.789 30 – 39 633.184 645.762+ 12.578 ! 40 – 49 788.329 757.562- 30.767 50 – 59 669.912 588.952- 80.960 60 – 69 573.586 414.129 -159.457 70 – 79 469.101 271.531 - 197.570 80  171.383 271.531 - 96.930 5. 251.407 4.791.817 5. 251.407 4.791.817

29 Várható élettartamok 30 éves korban, nem és családi állapot szerint* Magyarország, 1990 - 2000 Évek Nőtlen Elvált Özvegy Házas átlagahajadon F É R F I A K F É R F I A K 1990-199431,0 30,3 28,939,5 1993-199731,0 31,6 23,039,9 1996-200032,0 32,8 24,540,6 200032,9 33,3 29,341,2 N Ő K N Ő K 1990-199441,3 42,7 42,846,2 1993-199741,5 43,8 42,146,5 1996-200042,2 44,4 42,847,1 200042,6 44,6 43,447,4 *Azoknak a várható élettartama, akik 30 éves korukban a jelzett családi állapotban vannak és halálukig abban is maradnak. Forrás: Demográfiai évkönyvek és Hablicsek László számításai

30 „SOHA NE ADD FEL!” Madách Imre „Mondottam ember: küzdj és bízva bízzál!”


Letölteni ppt "Egészséges munkahelyek OEFI és TÉT Platform (MSzSz) 2007. 11.19."

Hasonló előadás


Google Hirdetések