Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egészséges munkahelyek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egészséges munkahelyek"— Előadás másolata:

1 Egészséges munkahelyek
OEFI és TÉT Platform (MSzSz)

2 KÉRDÉSEK: ÉN és a munkahely ? vagy a munkahely és én?
Szeretem a munkám? És ő engem választana? Bízom a Főnökömben? És Ő bennem? A munkahelyemen a saját bőrömben, jól érzem magam? Harmonikusan illeszkedem? Munkavállaló-barát a munkahelyem? Egészséges munkahely az enyém?

3 Egészségbarát munkahely?

4 MULTIFUNKCIONÁLIS MUNKAHELYI SPORTKOMPLEXUM

5 fontos tényező a munkavállaló életében
Az egészséges munkahely fontos tényező a munkavállaló életében A világon ma közel 6,6 milliárd ember él mindössze 28 éves (!) átlagéletkorral. Várhatóan 2050 táján 9 milliárd ember él majd 38 éves átlagéletkorral. /Standard§Poor,s) Mai, globalizálódó világ trendje: ma sok éhező….. még több lesz a kővér ember…………. A magyar emberek „aktív munkaképes” korosztályában a munka központi szerepű/de probléma: ha nincs, ha bizonytalan, ha túl sok (munkaidőn túli), ha nem megfelelő terhelésű, ha nagy a „különbözőség”, ha az erőfeszítés – jutalom arány felborul, ha az elvárások és követelmények nem egyénre szabottak, ha az anyagi elismerés hiányzik, ha a munkatársi támogatottság ismeretlen stb. 1960 – 2005 között a éves férfiak halálozása 55 %-kal emelkedett, a nőké 4 %-kal csökkent.(dr. Kopp Mária) Munkahelyi stressz – nők folyamatosan esznek, férfiak stroke és infarktus…

6 Az egészséges munkahely kialakítható a tudatos, egészségmagatartást szolgáló, munkaadói akciók és intézkedések halmazával, többek között: a biztonságos munkakörnyezet, a foglalkozás-egészségügy jelenléte, az egészséges életmód munkahelyi lehetősége, a testi és lelki, valamint a szellemi egészség együttes jelenléte, a tárgyi és technikai feltételek megléte, a munkával való megelégedettség, önbecsülés elérése a munkavállalóknál is, a stressz, a munkahelyi –pszichoterror - mobbing – csökkentése, a döntéshozói példamutatás, a személyes kommunikáció fontossága, a vállalati jó hírnév kialakítása. a „kispapa” A FŐNÖK

7 Vannak kezdeményezések…..
Magyarországon az egészséges munkahely témában kiírt pályázatok 2007: Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (Am Cham) Egészséges Munkahely Program - több mint 80 vállalat/több mint munkavállaló 2007-ben ötödik alkalommal kiírt pályázat 3+1 kategóriában (18) Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Családbarát Munkahely Pályázat 2007 Unilever – OEFI -Szívbarát Munkahely pályázat – (116) Munkahelyi esélyegyenlőség elősegítése – Pályázat: Befogadó munkahely díj Legjobb női munkahelyek - Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség – 2007 EME – civil szervezet „Egészségbarát munkahely” cím adományozása pályázat alapján – 2007 negyedik éve Nagy tarka mezőn sok kis virág……………

8 Munkahelyek szám szerint/pályázatoknál is
Mikro – < 10 főnél kevesebb munkavállaló gazdálkodó egység fővel – 11 % Kis – 10 és 49 fő között 22985 gazdálkodó egység fővel – 20 % Közép – 50 és 249 fő között 9127 gazdálkodó egység fővel – 30 % Nagy – > 250 főnél több munkavállaló 4163 gazdálkodó egység fővel – 39 % 93459 munkahelyen munkavállaló – 100 % (2002. Foglalkozás-egészségügyi Szolgálatok!!!)

9 George W. Albee képlete: Közösség és a probléma (baj)
biológiai, szervi kórtényezők stressz + baj = támogató közösség + önértékelés + megküzdő képességek

10 A SPORT ESZKÖZ még a MUNKAHELYEN is
5 fontos társadalmi-, gazdasági cél eléréséhez 1.A népegészség, azaz a társadalom egészségi állapotának javításához. 2.A harmonikus társadalom, a közösségi kapcsolatok fejlesztéséhez. 3.A népesség gazdasági aktivitásának előmozdításához, növeléséhez. 4.Az esélyegyenlőség javításához, megteremtéséhez. 5.A nemzeti értékek, az önbecsülés erősítéséhez. (Főként az élsport.) + 1. A kultúra része a testkultúra, de mindig elfelejtik…..

11 „Közösen – könnyebb” „Egyedül nem megy!”

12 „Közösen – könnyebben” életmódváltó munkahelyi
második „Közösen – könnyebben” életmódváltó munkahelyi csapatverseny

13 Táplálkozás – Testedzés
Energiaegyensúly: Táplálkozás – Testedzés ÉLETMÓDVÁLTÁS Az egészséges életmód két meghatározó és egymással szoros kapcsolatban álló alapeleme: táplálkozás és testedzés, azaz az energiaegyensúly és az életmódváltás. 2. Stressz kezelés, megoldás, kerülés. Harmónia önmagammal, környezetemmel munkahelyen és otthon. FONTOS, és nem fontos /nekem – főnöknek, családtagoknak/. 3. Közösség és a magány a munkahelyen /szenvedélybetegségek/. 4. Példamutatás: munkahelyi döntéshozók, a média szereplői, a példaképek, az oktatók… (és a családban a karmesterek, a nők).

14 „Közösen – Könnyebben” nevezések
csapatban 723 versenyző ( én) Vidék csapat fő Főváros csapat fő csapatban 843 versenyző 81,2% nő, 17,8% férfi, férfiaké alatt van (a férfiak 93%-a, míg a nők 73%-a tartozott a kérdőív felvételének időpontjában a „túlsúlyos” illetve „elhízott kategóriákba:

15 ÉRTÉKELÉS A csapatoknak kevesebb, mint a harmada kiesett
A programban részvevők többségben felsőfokú végzettségűek (55%) A résztvevők közel 40%-a korábban versenyszerűen is sportolt: atletizálás (9,9%), labdajátékokat (22%), a résztvevők több mint 10%-a felmentett volt a testnevelés órák alól! A végső mérlegeléskor a versenyzők fittségi indexének változása: 27,3 % nem változott vagy romlott/46,9 % javult/25,8 % jelentősen javult azaz,72,7 % javult valamilyen mértékben: férfiak 41 %-a, míg a nők 23 %-a tartozik a jelentősen javuló kategóriába! A versenyzők összesen 1484,16 kg-ot, azaz 14,84 mázsát, kb. másfél tonna testsúlytól szabadultak meg, átlagosan 3 kg-ot. (A versenyzők előzetesen tervezett súlycsökkenése átlagban 10 kg volt a 6 hónapra.) A derékbőségükből összesen 2483 cm-t, azaz kb. 25 méter veszítettek a résztvevők: egy személy átlagban közel 5 cm-rel lett karcsúbb derékban, mely az övön „ 2 lyuknak” felel meg. A résztvevők csípőmérete összesen 2332 cm-t, azaz 23,32 métert csökkent, átlagosan 4,49 cm-t személyenként.

16 Bemelegítő gondolatok életmódváltóknak
Senki sem dönt helyettem. Az utolsó döntés mindig az enyém a hétköznapok vagy az ünnepnapok másodpercében. Minden esetben nekem kell NEM megenni és gyakrabban testedzeni, sportolni. Könnyebb közösen a munkatársakkal, a barátokkal és a családtagokkal a testedzést elkezdeni és befejezni is. Mozduljunk együtt! Sokan fogyókúráztak már életükben, akár éheztek is, de a rendszeres testedzés gyakran a felejtés pókhálós homályába merül….. Az első, apró, kis lépéssel kezdődik a maraton métere is a rajtban. A test is tőke!

17 A test, mint tőke A test állapota határozza meg a tőkét, mennyit ér. Milyen munkát kapunk vele? A test a lélek tükre is: testtartás, arckifejezés, tekintet, kéz, testkommunikáció. Majdnem mindent elárulnak titkainkból is. (A testbeszéd megértése és „művelése” összefügg az érzelmi intelligenciával, és egyformán fontos az intellektuális képességekkel.) Ára van az egészséges életmódnak és ára van az egyéni, valamint a társadalmi igényeknek megfelelő testnek is. Életünk végéig kezünkben van a saját test tőkénk. (Aztán lejártával visszakerül a „gyártóhoz”.) Titus Lucretius írta az időszámítás előtt pár évtizeddel: „Az életet senki sem kapta örökbe, csak használatra!”

18 A TEST is TŐKE!

19 Sportedzettség, fittség mérése
Gyaloglóteszt 2 km időre: (pulzusszám, nem, kor, testtömegindex) szükséges eszköz: lehetőség szerint sportpálya, hiányában sík terepen kijelölt pályán, mérőszalag, stopperóra, számítási-táblázat tevékenységek: pálya kijelölése, 2 km gyaloglás időeredménye (mp) és végsőpulzus mérése. A fittségi index kiszámítása Emiles táblázatban. Edzett személyek esetén Cooper teszt (12 perc alatt megtett táv (10 méteres pontossággal, pulzus/perc befejezéskor!)

20 Mérési tevékenységek 1. testtömeg-index számítás (BMI)
szükséges eszköz: mérleg, testmagasságmérő tevékenység: az adatok ismeretében a számítás elvégzése 2. testzsír % mérés szükséges eszköz: kézi testzsírszázalék mérő készülék tevékenységek: a készülék használati útmutatója alapján a mérés elvégzése, a testzsír százalék meghatározása az életkori és nemi sajátosságok alapján 3. derék-, és csípő-körfogat mérés szükséges eszköz: centiméter tevékenységek: kétféle mérés derékkörfogat: a köldök felett kb. 2–3 haránt ujjnyira mért, centiméterben kifejezett érték csípőkörfogat: a csípő legszélesebb vonalán 4. életmód kérdőív egyéni kitöltése mérlegeléskor

21 Fittségi index Fittségi kategória
< Jelentősen az átlag alatt 70 – Valamivel az átlag alatt 90 – Átlagos 111 – Valamivel az átlag felett > Jelentősen az átlag felett

22 Egészségesebb munkahely fejlesztés
nagyarányú részvétel, különösen a férfiak elérésével személyre szabott kapcsolattartás a részvevőkkel a vezetés folyamatos „érezhető” támogatása a dolgozók bevonása a tervezésbe, kivitelezésbe és az értékelésbe befektetés – nyereség helyes aránya a program mindenkit célozzon meg, ha lehet, de külön fordítson figyelmet az egészségi kockázattal jobban rendelkező dolgozókra a munkahelyen vezessenek be egészségvédelmi szabályzókat az órabérben fizetett és a fix fizetésű dolgozók közti különbség (utóbbiak aktívabbak) Idősek – fiatalok, tehetségesek – szorgalmasak, nők – férfiak, iskolázottak – még tanulni vágyók, kreatívak – „vágányon” futók stb.

23 A munkaadó segítsége Támogatja, időről-időre segítséggel ösztönzi a versenyzőit. A munkahelyi étkezéskor biztosítja a „tudatos választás” lehetőségét a munkahelyen: munkahelyi étkeztető, munkahelyi büfé, ebédjegy, előzetes egyéni beszélgetés kis létszámú munkavállalók munkahelye esetén. A munkahelyi testedzés biztosítása részint munkaidőben is. A munkahelyi közösség építése az együttes testedzés során a munkaadóval is A karácsonyi ünnepek után új motivációs projekt bevetése az esetlegesen „lankadóknak”. A vállalati, a helyi és az országos média „beszervezése” híradásra, követésre, a példamutatás továbbítására. Mérlegeléskor egyentrikó, szabadidő és a gyaloglóteszt szurkolóinak biztosítása.

24 Közös, munkahelyi testedzés
a) Kis költséggel - Munkahelyi, közös testedzés lehetőségek munkaidő előtt, után és/vagy alatt hetente 1-2 alkalommal: közös gimnasztika, közös labdajáték közös futás és/vagy gyaloglás közös értekezlet-torna masszőr, gyógytornász foglalkozás. - Számítógép előtt ülőknek óránként 10 perces szünetet kell adni az 50/1999.(XI.3.) EüM rendelet alapján (speciális gimnasztika) b) Különböző költségigénnyel - Saját sportlétesítmények: öltöző, zuhanyozó, konditerem, asztalitenisz, futószőnyeg, szobakerékpár, szauna stb. Futókör (télen sífutókör), üdülő sportlétesítménnyel. c) Saját sporteszköz kölcsönző súlyzó, ugrókötél, gumikötél, kerékpár, görkorcsolya, gördeszka, csónak, hajó, tutaj, sífutó, lesikló szerelés, hódeszka, korcsolya stb.

25 - sportverseny a környező munkahelyek
Speciális ötletek - sportverseny a környező munkahelyek képviselőivel (különböző váltók) - közös hétvégi kirándulás szervezés (vásárlás, szűrés, kultúra) - telefonkészülék áthelyezése (felállni, odamenni) - étlapon kiírni a menü kalória értékét és mellékelni egy-egy példát ( egyenértékű 60 kg-os nő félórát fut 10 km/óra sebességgel) - munkahely közösségi sportvetélkedői döntéshozóikkal együtt, helyi média! - közlekedés 2 lábon, busszal, metróval stb. - országos versenyeken munkahelyi csapatok szereplése (egyen trikó, költség-hozzájárulás).

26 Egészség-, szabadidősport bővebben
kultúra része a testkultúra társadalmi jelenség gazdasági jellegzetesség (világkereskedelem) „eszköz” lehet – szabályok betartásához - egyenjogúság megteremtéséhez - mások iránti tisztelet elsajátításához - közösségi szellem, céltudatosság növeléséhez - fogyatékosok jobb társadalmi megítéléséhez - az egészségtudatos magatartás kialakításához - személyiség formáláshoz, neveléshez - a versenyképesség növeléséhez - életvezetési módszerek közvetítéséhez.

27 Egészséges munkahely szervezésében
EGYSZERŰ KONFERENCIA EBÉD Egészséges munkahely szervezésében Szárnyas-raguleves Bakonyi sertésszelet Kb. 88 kg-os személy 4 órát vegyes körettel gyalogol 6 km/óra sebességgel (3,7) Vanília puding Kb. 62 kg-os személy 3 órát úszik (intenzíven cápa elől) (6,9) Ásványvíz Kb. 50 kg-os személy 2 órát kerékpározik 30 km/óra sebességgel (12) 1300 Kcal Kb. 120 kg-os személy több mint órát „házastársi szeretet cselekvő gyakorlatot” végez (2)

28 FÉRFI-NŐ NÉPESSÉGI CSOPORTOK (KSH 2000. Életmód Időmérleg)
Éves NŐ férfi férfi-nő különbség 0 – 15 – 30 – ! 40 – 50 – 60 – 70 – 80 

29 Évek Nőtlen Elvált Özvegy Házas átlaga hajadon F É R F I A K
Várható élettartamok 30 éves korban, nem és családi állapot szerint* Magyarország, Évek Nőtlen Elvált Özvegy Házas átlaga hajadon F É R F I A K , , ,9 39,5 , , ,0 39,9 , , ,5 40,6 , , ,3 41,2 N Ő K , , ,8 46,2 , , ,1 46,5 , , ,8 47,1 , , ,4 47,4 *Azoknak a várható élettartama, akik 30 éves korukban a jelzett családi állapotban vannak és halálukig abban is maradnak. Forrás: Demográfiai évkönyvek és Hablicsek László számításai

30 „SOHA NE ADD FEL!” Madách Imre „Mondottam ember: küzdj és bízva bízzál!”


Letölteni ppt "Egészséges munkahelyek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések