Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A felnőttkori tanulás motivációja és jellemzői Esettanulmány egy leghátrányosabb helyzetű kistérségben működő esti gimnáziumról Dr. Simándi Szilvia –

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A felnőttkori tanulás motivációja és jellemzői Esettanulmány egy leghátrányosabb helyzetű kistérségben működő esti gimnáziumról Dr. Simándi Szilvia –"— Előadás másolata:

1 A felnőttkori tanulás motivációja és jellemzői Esettanulmány egy leghátrányosabb helyzetű kistérségben működő esti gimnáziumról Dr. Simándi Szilvia – Dr. Tengely Adrienn Eszterházy Károly Főiskola Andragógiai és Közművelődési Tanszék

2 A téma aktualitása Felnőttképzés funkciói
Formális – nem-formális – informális tanulás Visszatérő oktatás

3 Kutatás célja Formális, végzettséget nyújtó oktatásban részt vevők tapasztalatainak a megismerése, elemzése Felnőttek oktatásában részt vevő tanárok meglátásaival, élményeivel való összevetése

4 Téma szakirodalma Felnőttkori tanulás motivációi Csoma (1967, 2006) Bajusz (2000), Maróti (2000), Kerülő (2011) stb. Felnőttkori tanulás sajátosságai Durkó Zrinszky (2005), Kocsis (2006), Zachár (2006), Kispálné (2007) Csoma (2009) stb. Felnőttkori tanulás módszerei Kraiciné (2004), Csoma (2005), Cserné (2006) stb.

5 Főbb kutatási kérdéseink
Hogyan élték meg a felnőttek, hogy újra iskolapadba ültek? Milyen szerepet tölt be az élettapasztalatuk és a korábbi tanulmányaik a tanulásukban? Hogyan tanulnak a felnőttek?

6 A település Borsod-Abaúj-Zemplén megye
Leghátrányosabb helyzetű kistérség Kisváros Lakosság: 3300 fő

7 Az iskola Esti gimnázium
Országos felnőttképzési középiskolai hálózat tagja Helyi általános iskola épületében Hétfő és szerda

8

9

10

11

12

13

14 Megfordult már a fejében, hogy abbahagyja a tanulást?
Nem 8 fő Igen 5 fő Ki ösztönözte a tanulás folytatása mellett? Család Önmagam („önmagam, mert fontos, hogy mi lesz velem az életben”) Volt igazgatónő

15 Hogyan élte meg, hogy újra iskolapadba ült?
„Nagyon furcsa volt ennyi év után újra megszokni a folyamatos készülést” „Tele voltam kétségekkel nagyon féltem” „Nekem nem volt semmilyen, mert én folyamatosan jártam iskolába” „Igen furcsa volt az első nap az iskolában”

16

17 Legsikeresebb tanulási módszerek
„Odafigyelve megértem, értelmezem, amit az órán tanulok, de még hozzáolvasok, hogy még több tudásra tegyek szert.” „Addig olvasom az anyagot, amíg a saját szavaimmal el nem tudom mondani a lényegét.” „Hangosan tanulok, mert így a legkisebb az esélye, hogy a gondolataim elkalandozzanak.”

18 Legsikertelenebb tanulási módszerek
„A magolás csak pár napig tart és nincs semmi értelme, ha nem értem meg.”

19 Internet a tanulásban 1. érettségi tételek kidolgozása (legfőképp!)
2. új ismeretek szerzése 3. házi feladatok megoldása 4. gyakorlás 5. ismétlés

20 Mit tanácsolna egy érettségi iránt érdeklődőnek?
„Vágjon bele és tanuljon” „Érdekes, mert több a munkalehetőség és a család is büszke rá.” „Fontos mindenhez” „ Jó időbeosztás mellett meg lehet oldani a a tanulást”

21 Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "A felnőttkori tanulás motivációja és jellemzői Esettanulmány egy leghátrányosabb helyzetű kistérségben működő esti gimnáziumról Dr. Simándi Szilvia –"

Hasonló előadás


Google Hirdetések