Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

8. FRANCIA IMPRESSZIONIZMUS JEGYZET ÖSSZEÁLLÍTOTTA: NIKLI KÁROLY 2013.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "8. FRANCIA IMPRESSZIONIZMUS JEGYZET ÖSSZEÁLLÍTOTTA: NIKLI KÁROLY 2013."— Előadás másolata:

1 8. FRANCIA IMPRESSZIONIZMUS JEGYZET ÖSSZEÁLLÍTOTTA: NIKLI KÁROLY 2013

2 A francia impresszionizmus kialakulása  A francia filmművészeti avantgárd első szakasza a francia impresszionizmus volt.  Ez az irányzat bizonyos képviselői révén átnőtt az „igazi” francia avantgárdba, de jellege szerint különbözik attól.  Ez a különbség abban áll, hogy az impresszionizmus nem a valóság, hanem a csak a korábbi művészetek ellen lázadt.

3 A francia impresszionizmus képviselői  Az impresszionizmus előfutárának Abel Gance tekinthető.  Később több fiatal rendező is feltűnt:  Louis Delluc  Germanie Dulac  Julien Duvivier  Albert Cavalcanti  Carl Theodore Dreyer  Jean Epstein  Marcel L’Herbier.

4 A francia impresszionizmus fő műve  Az impresszionista művek között sok a remekmű, de van egy kimagasló film, ami a maga nemében a francia némafilm emblémája lett: Carl Theodore Dreyer: Jeanne d’Arc szenvedései (1928)

5  Dreyer szerette volna megmutatni a lélek hatalmát a test felett. A realitás érdekében mellőzött mindenféle púderezést és sminket.  A színészeit is az életből válogatta, nem hivatásos színészek voltak.

6 Carl Theodore Dreyer: Jeanne d’Arc szenvedései (1928)  A rendező végig közeli képkivágásokat használ, ezek közül is főleg permier- és szekond plánokat, de előfordul kistotál is. Ennek ellenére a néző térbeli és időbeli orientációja mindig hibátlan, hiánytalan marad.

7 Carl Theodore Dreyer: Jeanne d’Arc szenvedései (1928)  Dreyer szakított azzal a megszokással is, hogy a film jeleneteit nem a forgatókönyv szerinti sorrendben veszik fel.

8 Carl Theodore Dreyer: Jeanne d’Arc szenvedései (1928)  A film valamennyi színterét és dekorációját előre megépítette, a jeleneteket sorban, a dráma időrendje szerint vette fel. Ezáltal elérte azt, hogy a színészei a lehető legmélyebben beleéljék magukat a szerepükbe.

9 Carl Theodore Dreyer: Jeanne d’Arc szenvedései (1928) 01:20:00

10 vége


Letölteni ppt "8. FRANCIA IMPRESSZIONIZMUS JEGYZET ÖSSZEÁLLÍTOTTA: NIKLI KÁROLY 2013."

Hasonló előadás


Google Hirdetések