Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Generációk és család. Család Az ember legalapvetőbb szükséglete a pozitív emberi kapcsolatok megélése. Az ember legalapvetőbb szükséglete a pozitív emberi.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Generációk és család. Család Az ember legalapvetőbb szükséglete a pozitív emberi kapcsolatok megélése. Az ember legalapvetőbb szükséglete a pozitív emberi."— Előadás másolata:

1 Generációk és család

2 Család Az ember legalapvetőbb szükséglete a pozitív emberi kapcsolatok megélése. Az ember legalapvetőbb szükséglete a pozitív emberi kapcsolatok megélése. Legelső kapcsolatunk az eredeti családunk tagjaival alakul ki, így a családi határok azok, amelyek a legerőteljesebben befolyásolják személyiségünk fejlődését. Legelső kapcsolatunk az eredeti családunk tagjaival alakul ki, így a családi határok azok, amelyek a legerőteljesebben befolyásolják személyiségünk fejlődését.

3 Család Temperamentumbeli alapvonásainkat genetikailag örököljük. Az ezekre felépülő személyiségünk sok tulajdonságát a szüleinktől vesszük át. A szülői hatások az ember életútját is befolyásolják. Amit viszünk, azt tartjuk természetesnek, ahhoz igazodunk. Temperamentumbeli alapvonásainkat genetikailag örököljük. Az ezekre felépülő személyiségünk sok tulajdonságát a szüleinktől vesszük át. A szülői hatások az ember életútját is befolyásolják. Amit viszünk, azt tartjuk természetesnek, ahhoz igazodunk.

4 Család fogalma Család Család Különnemű, legalább két generációhoz tartozó személyek csoportja, amely reprodukálja önmagát. A tagok egymáshoz való viszonya vérségi vagy házassági/együttélési kapcsolaton alapul. A család meghatározó szerepet tölt be a társadalom fenntartásában, a tapasztalatok, szerepek és normák közvetítésében, a nevelésben. Különnemű, legalább két generációhoz tartozó személyek csoportja, amely reprodukálja önmagát. A tagok egymáshoz való viszonya vérségi vagy házassági/együttélési kapcsolaton alapul. A család meghatározó szerepet tölt be a társadalom fenntartásában, a tapasztalatok, szerepek és normák közvetítésében, a nevelésben.

5 Nagycsalád Nagycsalád Nagycsalád Több generáció (szülők, nagyszülők, gyerekek) együttélése. Szokás manapság kiterjesztett családról is beszélni, ebbe az oldalági együttlakó rokonok is beletartoznak. Több generáció (szülők, nagyszülők, gyerekek) együttélése. Szokás manapság kiterjesztett családról is beszélni, ebbe az oldalági együttlakó rokonok is beletartoznak.

6 Családmag (nukleáris család) Családmag (nukleáris család) Családmag (nukleáris család) A házaspár, a házaspár gyerek(ek)kel, egy szülő gyermek(ek)kel. A több generációt tömörítő együtt élő nagycsaládokat a modernitás korától fogva egyre inkább a családmagok váltják fel. A házaspár, a házaspár gyerek(ek)kel, egy szülő gyermek(ek)kel. A több generációt tömörítő együtt élő nagycsaládokat a modernitás korától fogva egyre inkább a családmagok váltják fel.

7 Családfa (genogram) Családfa (genogram) Családfa (genogram) Segítségével feltárhatjuk nemzedékek, más szóval generációk egymás közötti kapcsolatát. Segítségével feltárhatjuk nemzedékek, más szóval generációk egymás közötti kapcsolatát.

8 Köszönöm a figyelmet! Készítette: Gombás Krisztina


Letölteni ppt "Generációk és család. Család Az ember legalapvetőbb szükséglete a pozitív emberi kapcsolatok megélése. Az ember legalapvetőbb szükséglete a pozitív emberi."

Hasonló előadás


Google Hirdetések