Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Új technológiák és szolgáltatások 4. Tétel Kamrás Ferenc.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Új technológiák és szolgáltatások 4. Tétel Kamrás Ferenc."— Előadás másolata:

1 Új technológiák és szolgáltatások 4. Tétel Kamrás Ferenc

2 xDSL Az ADSL (Asymmetric DSL) a legismertebb tagja egy technológiacsaládnak, amelyet egyszerűen csak DSL-nek (Digital Subscriber Line) vagyis digitális előfizetői vonalnak hívnak. Az ADSL (Asymmetric DSL) a legismertebb tagja egy technológiacsaládnak, amelyet egyszerűen csak DSL-nek (Digital Subscriber Line) vagyis digitális előfizetői vonalnak hívnak. Tagjait a rövidítés első betűje különbözteti meg egymástól, innen az xDSL elnevezés. Tagjait a rövidítés első betűje különbözteti meg egymástól, innen az xDSL elnevezés. Az alapvető korlát az, hogy a hagyományos analóg telefonvonalon az átvitt frekvenciákat szigorúan a 400 és 4400 hertz közötti tartományra korlátozzák. Az alapvető korlát az, hogy a hagyományos analóg telefonvonalon az átvitt frekvenciákat szigorúan a 400 és 4400 hertz közötti tartományra korlátozzák. Az xDSL frekvenciaosztásos elven működik, azaz különböző frekvencián továbbítja az előfizető és a szolgáltató felé haladó adatokat. Az xDSL frekvenciaosztásos elven működik, azaz különböző frekvencián továbbítja az előfizető és a szolgáltató felé haladó adatokat. Az xDSL az általa használt két frekvenciasávot felosztva egymástól független alcsatornákat hoz létre, s ezek az xDSL modem másik oldalán egyetlen kapcsolatként látszanak és kezelhetők. Az xDSL az általa használt két frekvenciasávot felosztva egymástól független alcsatornákat hoz létre, s ezek az xDSL modem másik oldalán egyetlen kapcsolatként látszanak és kezelhetők.

3 TípusLeírásLe/Fel IDSL ISDN Digital Subscriber Line 128 Kbps CDSL Consumer DSL from Rockwell ~1 Mbps DSL lite "Splitterless" DSL without the "truck roll" 1,5-6Mbps le HDSL High bit-rate Digital Subscriber Line 1,5 Mbps vagy 2 Mbps SDSL Symmetric DSL 1,5-2M/1,5-2M ADSL Asymmetric Digital Subscriber Line 1,5-6 Mbps / 16-640 Kbps VDSL Very high Digital Subscriber Line 12,9-52,5 Mbps / 1,5-2,3 Mbps

4 VOIP- Voice over IP A VoIP elve: Az Internet Protokoll feletti hangátvitel – elterjedt nevén VoIP, Voice over IP vagy IP-telefónia – a távközlés egy olyan formája, ahol a beszélgetés nem a hagyományos telefonhálózaton, hanem az interneten, adathálózaton folyik. A szolgáltatás alapja az Internet: A VoIP szolgáltatás igénybevételéhez megbízható, szélessávú Internet csatlakozás szükséges, kábelnet, ADSL, bérelt vonali Internet. ADSL, bérelt vonali Internet. (100kbs-os le-feltöltési sávszélesség, telefonszámonként) telefonszámonként)

5 A VoIP előnyei: Költségcsökkentés: hálózaton belüli ingyenes beszélgetés, nagy telefonforgalomnál a kedvező percdíjak, kis forgalom esetén a számla nagy részét kitevő havidíj megtakarítása miatt lényeges a VoIP szolgáltatás. Költségcsökkentés: hálózaton belüli ingyenes beszélgetés, nagy telefonforgalomnál a kedvező percdíjak, kis forgalom esetén a számla nagy részét kitevő havidíj megtakarítása miatt lényeges a VoIP szolgáltatás. Rugalmasság: A vezetői és adminisztrációs munkakörökhöz általában elengedhetetlen az Internet elérhetőség, ezért egy új munkakör kialakításnál vagy egy munkatárs új helyre költözésekor, (legyen az irodán belül vagy egy másik telephelyre) szükséges Internet csatlakozást kialakítani és ezzel együtt már a telefonelérhetőség is megoldott, a régi vagy új telefonszámon anélkül, hogy bármely külső segítséget igénybe kelljen venni a helyszínen. Ezen előnyök fokozottan jelentkeznek, ha valaki több telephelyen is dolgozik, vagy időnként külföldön tartózkodik. Rugalmasság: A vezetői és adminisztrációs munkakörökhöz általában elengedhetetlen az Internet elérhetőség, ezért egy új munkakör kialakításnál vagy egy munkatárs új helyre költözésekor, (legyen az irodán belül vagy egy másik telephelyre) szükséges Internet csatlakozást kialakítani és ezzel együtt már a telefonelérhetőség is megoldott, a régi vagy új telefonszámon anélkül, hogy bármely külső segítséget igénybe kelljen venni a helyszínen. Ezen előnyök fokozottan jelentkeznek, ha valaki több telephelyen is dolgozik, vagy időnként külföldön tartózkodik.

6 VOIP szolgáltatások Hangposta Hangposta Online hívásrészletező Online hívásrészletező Biztonsági korlát : E szolgáltatás nagyon előnyös arra az esetre, ha mellétesszük a telefont, vagy megszerzik jelszavat, mert a biztonsági korlát elérésekor megszakad a hívás. Biztonsági korlát : E szolgáltatás nagyon előnyös arra az esetre, ha mellétesszük a telefont, vagy megszerzik jelszavat, mert a biztonsági korlát elérésekor megszakad a hívás. Hívószámkijelzés Hívószámkijelzés Elektronikus számla Elektronikus számla Számhordozás Számhordozás IVR: hívásnál egy központi hang válaszol a hívásra, majd a hívó fél egy menürendszer segítségével tudja kiválasztani, hogy melyik mellékkel, osztállyal,...stb óhajt beszélni. IVR: hívásnál egy központi hang válaszol a hívásra, majd a hívó fél egy menürendszer segítségével tudja kiválasztani, hogy melyik mellékkel, osztállyal,...stb óhajt beszélni. Call center Call center Kékszám, zöldszám Kékszám, zöldszám Hívásátirányítás, FAX Hívásátirányítás, FAX

7 FTTX bármilyen xDSL technikát használjunk is, a sávszélesség növelésével az elérhető átviteli távolság általában drasztikusan csökken. A szolgáltatások sávszélesség-fejlôdésnek elvben eljön az a pontja, amikor nem lesz olyan xDSLmegoldásunk, ami elég jó lenne akár az utolsó 100 méter(ek) áthajtására. Mire azonban ehhez a ponthoz eljutnánk, az utolsó 100 méter(ek)ig hiányzó kilométereket meg kell építeni, praktikusan az egyetlen ma ismert és „korlátlan” sávszélességet nyújtó megoldással, optikával ( FTTX )

8 FTTN = FTT node FTTC= FTT Curb FTTB = FTT Building FTTH = FTT home FTTP = FTT permission

9 NGN- Next Generation Network (Új generációs Hálózatok) Az NGN-hálózatok alapjaiban új – koncentrált – hálózati elemeket hoznak létre, míg más, hagyományosan ismert elemeket iktatnak ki vagy integrálnak bele az új hálózati struktúrákba. Az NGN-hálózatok alapjaiban új – koncentrált – hálózati elemeket hoznak létre, míg más, hagyományosan ismert elemeket iktatnak ki vagy integrálnak bele az új hálózati struktúrákba. Egyre inkább elmosódnak a hagyományosan értelmezett szolgáltatások közötti határok, kombinált szolgáltatások (szolgáltatáscsomagok) jelennek meg, véget ér a vezetékes-és mobilhálózatok technológiai alapú megkülönböztetése. Egyre inkább elmosódnak a hagyományosan értelmezett szolgáltatások közötti határok, kombinált szolgáltatások (szolgáltatáscsomagok) jelennek meg, véget ér a vezetékes-és mobilhálózatok technológiai alapú megkülönböztetése. Tehát az NGN olyan csomagkapcsolt, IP alapú hálózat, amely egyetlen integrált hálózatban sokféle szélessávú multimédia- szolgáltatás nyújtására alkalmas, helyettesítve ezzel a korábbi távközlő hálózatokat. Olyan minőségi garanciákat is nyújtó átviteli platformot használ, amely független az átviteli rendszer aktuális technológiájától. Tehát az NGN olyan csomagkapcsolt, IP alapú hálózat, amely egyetlen integrált hálózatban sokféle szélessávú multimédia- szolgáltatás nyújtására alkalmas, helyettesítve ezzel a korábbi távközlő hálózatokat. Olyan minőségi garanciákat is nyújtó átviteli platformot használ, amely független az átviteli rendszer aktuális technológiájától.


Letölteni ppt "Új technológiák és szolgáltatások 4. Tétel Kamrás Ferenc."

Hasonló előadás


Google Hirdetések