Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Adatátvitel. ISMERTETŐ 1. Mutassa be az üzenet és csomagkapcsolást! Mi köztük az alapvető különbség? 2. Melyek a fizikailag összekötött és össze nem kötött.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Adatátvitel. ISMERTETŐ 1. Mutassa be az üzenet és csomagkapcsolást! Mi köztük az alapvető különbség? 2. Melyek a fizikailag összekötött és össze nem kötött."— Előadás másolata:

1 Adatátvitel

2 ISMERTETŐ 1. Mutassa be az üzenet és csomagkapcsolást! Mi köztük az alapvető különbség? 2. Melyek a fizikailag összekötött és össze nem kötött kapcsolat jellemzői, előnyei hátrányai

3 ÜZENETKAPCSOLÁS Üzenetkapcsolásos üzenettovábbítás: Nincs közvetlen kapcsolat, nem kell a hívónak és a hívottnak egy időben jelen lennie. Minden esetben elhelyezi a Server az azonosítóját az üzeneten, így vissza lehet olvasni, hogy melyik szerveren jött keresztül. Ez fontos is lehet, hogy egy visszapattant üzenetről tudjuk honnan jött vissza. Hibaüzenet esetén meg lehet nézni, hogy egyáltalán létezik-e az a szerver, vagy user, akit keresünk. Hátránya, hogy nagy méretű állomány átküldése esetén ezt minden szerveren tárolni kell, óriási szerverekre van szükség.

4 CSOMAGKAPCSOLÁS Csomagkapcsolásos üzenettovábbítás: Az üzenetet egységnyi hosszú csomagokra osztják, sorszámozzák, és így küldik. Előfordulhat, hogy anagyobb számú csomag előbb érkezik meg, mint az alacsonyabb számú. A teljes üzenetet összevárják, és csak akkor áll fel az állomány, ha minden megvan. Szabványosított vonal, x.25-ös.

5 VEZETÉKES/VONAL KAPCSOLT vezetékes közvetlen kábelkapcsolat: helyi hálózatoknál a leggyakoribb forma. Olcsó, könnyen kivitelezhető és a fenntartása nem jár költségekkel.

6 VEZETÉKES/VONAL KAPCSOLT Olyan hálózati architektúra, amelyben két csomópont között az adatok cseréjére egy kizárólagosan használt, dedikált csatornára van szükség. A legismertebb vonalkapcsolt hálózat a telefon, amely esetében a hívó és a hívott fél között a hívás idejéig egy teljes áramkör kerül kialakításra, ami kizárólag a köztük történő kommunikációra használható fel. A vonalkapcsolt hálózatok kialakítása és üzemeltetése csomagkapcsolt társaikkal szemben sokkal drágább, azonban késleltetés nélkül, valós időben teszik lehetővé az információk továbbítását.

7 VEZETÉKES ESZKÖZÖK

8 VEZETÉK NÉLKÜLI vezeték nélküli Ha több számítógéppel dolgozunk, esetleg Wi-Fi-képes PDA-val is rendelkezünk és ezeket az eszközöket hálózatba szerenénk kapcsolni, gyors és kényelmes megoldást jelent a vezetéknélküli hálózat felállítása - akár otthonra, akár a munkahelyünkön. A Wi-Fi segítségével képesek vagyunk egymást fizikailag nem "látó" készülékek között is kapcsolatot teremteni, mivel a rádióhullámok áthatolnak a szilárd anyagokon is, bár ekkor erősségük, hatótávolságuk jócskán lecsökkenhet. A működési elv nagyban hasonlít a GSM-hálózatokéhoz, de a WLAN esetében nem csak a vevő, hanem a jeladó készüléket is mi üzemeltetjük. Vezetéknélküli hálózat esetében nincs szükségünk kábelekre, készülékeink hatósugarán belül bárhol kapcsolatot létesíthetünk más eszközökkel, kompromisszumot pedig igazán nem kell kötnünk Wi-Fi hálózat használata esetén a vezetékes hálózatokhoz képest, kizárólag a maximum átviteli sebességet tekintve.

9 VEZETÉK NÉLKÜLI A vezetéknélküli hálózatok lehetőségei szinte korlátlanok, sorra jelennek meg hétköznapi eszközök, amelyek rendelkeznek Wi-Fi kapcsolatteremtési képességgel (telefonok, DVD lejátszók, asztali PC-k, notebook-ok, fényképezőgépek, éjjellátó kamerák, egyéb szórakoztató elektronikai eszközök és természetesen PDA-k), mégis a Wi-Fi lehetőségeit elsősorban az internet elérésében élvezhetjük. Itt kell szót ejteni az ún. Hotspot-okról, azaz "vezeték nélküli internet elérési pontokról". Ezek száma napról napra rohamosan növekszik, találkozhatunk velük éttermekben, szállodákban, kávézókban, oktatási intézményekben, céges székházakban, de akár közterületeken is. Ezt a szolgáltatást ingyen vagy fizetés ellenében vehetjük igénybe, szolgáltatótól függően.

10 VEZETÉK NÉLKÜLI ESZKÖZÖK

11 FIN Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Adatátvitel. ISMERTETŐ 1. Mutassa be az üzenet és csomagkapcsolást! Mi köztük az alapvető különbség? 2. Melyek a fizikailag összekötött és össze nem kötött."

Hasonló előadás


Google Hirdetések