Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

BEVEZETÉS A WEB VILÁGÁBA

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "BEVEZETÉS A WEB VILÁGÁBA"— Előadás másolata:

1 BEVEZETÉS A WEB VILÁGÁBA
A WEB FOGALMA WWW ÉS AZ INTERNET FOGALMA AZ INTERNET ALKOTÓELEMEI A WEB MŰKÖDÉSE ÉS SZOLGÁLTATÁSAI KOMMUNIKÁCIÓ AZ INTERNETEN WEBDOKUMENTUM FOGALMA ÉS FORMÁI

2 Az INTERNET a legnagyobb kiterjedésű globális hálózat.
A SZÁMÍTÓGÉP HÁLÓZAT Számítógép hálózat: Több, véges számú, egymással vezetékes és/vagy vezeték nélküli átviteli közeggel összekapcsolt számítógépek összessége. Hálózatok osztályozása kiterjedés szerint: LAN (Local Area Network) = Otthoni, iskolai, intézményi hálózat MAN (Metropolical Area Network) = Városi hálózat WAN (Wide Area Network) = Nagy kiterjedésű hálózatok Az INTERNET a legnagyobb kiterjedésű globális hálózat. (

3 AZ INTERNET FOGALMA INTERNET:
A legnagyobb kiterjedésű globális számítógép hálózat. (WAN) Számítógép hálózatok hálózata, mely az egész világra kiterjed. Nyilvánosan elérhető, osztott szolgáltatásokat nyújtó, számítógép hálózati infrastruktúra. Osztott Web-dokumentumok (weblapok/hypertextek/Hypermédiák és ezeket összekötő kapcsolóelemek (hyperlinkek) összessége.

4 AZ INTERNET ELEMEI Elemei: Végrendszerek:
HOST/KLIENS: Helyi számítógép, PDA, mobil telefon stb… amely rendszerint a felhasználó birtokában van. SERVER (kiszolgáló): Számítógépes rendszer, mely rendszerint a szolgáltató tulajdonában van. Routerek összessége: Adatforgalmat lebonyolító, csomagok továbbítására szolgáló hálózati eszköz. Protokollok összessége: Olyan szabályok összessége, mely egy hálózati feladat elvégzését szabályozzák.

5 AZ INTERNET ELEMEI Elemei:
Végrendszereket+routereket összekötő vezetékes és vezeték nélküli átviteli közegek összessége. VEZETÉKES KÖZEG: Adatok (bitek) továbbítása a kommunikációs csatornán, két – a hálózatba kötött – gép között. Pl. KOAX kábel, Optikai kábel… VEZETÉK NÉLKÜLI KÖZEG: Adatok (bitek) átvitele két hálózatba kötött gép között. Pl. mikrohullám, rádióhullám, lézer… Végrendszereken futó hálózati alkalmazások összessége. (Pl. böngésző, fájlcserélő alkalmazások) Web-dokumentumok millióinak összessége. (Weblapok és azok tartalmának összessége. Elosztott objektumok összessége.)

6 Az INTERNET szolgáltatásai
Információs szolgáltatások: Hálózaton elérhető különböző jellegű információtartalmak elérése és kezelése (pl. weboldalak megtekintése böngészővel) Elektronikus dokumentumok, E-könyvek (pl. On-line könyvtári és képtári adatbázisok (pl. Közvetett kommunikációs szolgáltatások: Elektronikus levelezés ( ) Közvetett szöveges kommunikáció (Fórum) Közvetlen kommunikációs szolgáltatások: Azonnali üzenetküldés (Instant Message) Chat alkalmazások Internet telefon (Voice over IP) > SKYPE alkalmazás Videokonferencia

7 Az INTERNET szolgáltatásai
Fájlcserélő szolgáltatások: Peer-to-peer alkalmazások használata (pl. TORRENT) Tárolt audio és video ( Valósidejű audio és video. (Pl. Youtube) Egyéb szolgáltatások: Távoli számítógéppel történő on-line kapcsolat kialakítása (pl. telnet) Interaktív játékok és egyéb web-alkalmazások (Appletek) (pl. Facebook alkalmazások és játékok)

8 A WEB avagy a WWW Fogalma: Elemei:
Olyan internetes szolgáltatás, mely lehetővé teszi hálózati böngésző alkalmazások használatával, web-dokumentumok megtekintését és kezelését. Elemei: Böngésző = Olyan kliens oldali hálózati alkalmazás, mely lehetővé teszi weboldalak (Hypertextek/Hypermédiák) megtekintését és kezelését. Weboldal = Olyan elektronikus web-dokumentum mely objektumok meghatározott szempont logikailag rendezett véges számú sorozatát tartalmazza. Protokollok = Olyan szabályok összessége mely meghatározza, hogy hogyan történjen a weboldalak megtekintése, tartalmának kezelése.

9 A Böngésző Lehetővé teszi:
Helyi illetve távoli weboldalak (hypertextek/Hypermédiák) megnyitását, megtekintését és kezelését. HTM, HTML, XML, egyszerű szöveg (TXT) valamint képállományok megnyitását. Állományok letöltését. Elektronikus levél küldését. Java alkalmazások és további web-technológiák támogatását.

10 A Weboldal Fogalma: Objektumok:
Nem szekvenciálisan megszerkesztett olyan elektronikus dokumentum, mely különböző objektumok rendezett halmazát tartalmazza. Objektumok: Maga a weboldal = Tehát maga a weboldal is egy objektum a hálózaton. Szöveges tartalom = tetszőleges számú és hosszúságú formázott vagy formázatlan bekezdések. Képi elemek = Tetszőleges számú, méretű és elhelyezésű képek. Mozgóképi elemek = Tetszőleges számú, méretű és elhelyezésű mozgóképi elemek. (Tárolt vagy valósidejű) Integrált és megjelenített alkalmazások. Hyperlink = Weboldalak közötti kapcsolatot megteremtő objektum.

11 A Weboldal Helye a hálózatban: Típusai:
Helyi gépen (HTM vagy HTML kiterjesztésű állomány formájában) Távoli Server (Kiszolgáló) gépen (Böngészővel kérjük a távoli gépről) Típusai: Hypertext= Olyan weboldal mely 2 objektumot tartalmaz: Szöveg és Hyperlinket. Hypermédia= Szöveg+képi+mozgóképi+hyperlink tartalommal ellátott weboldal. (Napjainkban a többsége ilyen.)

12 A kapcsolóelem: Hyperlink
Mi a különbség egy egyszerű szöveg és hypertext között? Az egyszerű szöveg olyan elektronikus dokumentum mely formázott vagy formázatlan karakterek sorozatát tartalmazza. Hypertext annyiban bővebb az egyszerű szövegnél hogy egy vagy több ún. kapcsolóelemet is tartalmaz a szöveg mellett. Mi maga a kapcsolóelem(hyperlink)? Olyan szöveges, képi, mozgóképi objektum a weboldalon mely kapcsolatot teremt más weboldalak között. Hogyan ismerünk fel egy hyperlinket a weboldalon? Más színnel és/vagy aláhúzással jelenik meg a szövegben. Pl. egy szó, karakter stb.. Kép esetén csak a kurzor alakjának megváltozásából tudható meg, hogy az adott kép Hyperlink vagy sem.

13 Azonosítás a hálózaton
Végrendszerek és Routerek azonosítása: A hálózatban minden HOST (végrendszer) valamint Router rendelkezik egy egyedi 32 bites azonosítóval, amit IP-nek nevezünk. Alkalmazások azonosítása: Minden HOST egy vagy több hálózati alkalmazást képes futtatni, így az IP cím önmagában nem elegendő HOST folyamatok(alkalmazások) azonosítására. Egy hálózati folyamat azonosítója: IP+port szám. IP+port szám egyértelműen beazonosít egy HOSTOT a hálózaton, valamint azon a HOSTON futó hálózati folyamatot. Pl. egy böngészőt. Mi a portszám? Hoston futó folyamatok azonosítására szolgáló numerikus szám.

14 IP formulák IP szintaxis: IP típusok: IP kiosztási sémák:
4 egymástól ”. ” karakterrel elválasztott bináris numerikus érték. Mind a 4 tag, egyenként közötti értéket vehetnek fel. PL (Helyi IP) IP típusok: Helyi IP amely a helyi számítógépet azonosítja. Rendszer indulásakor kerül kiosztásra. Távoli gép IP címe. Címfeloldással tudjuk meg. Pl. Weboldal lekérésénél. A címfeloldást a DNS végzi. IP kiosztási sémák: IPv4 = 32 biten ábrázolt azonosító (Hagyományos IP címek) IPv6 = 128 biten ábrázolt bináris/hexadecimális IP címek.

15 Mit határoz meg tehát egy IP cím?
Meghatározza: Azt a hálózatban lévő HOST-ot amelyen futó hálózati folyamattal kapcsolatot akarunk teremteni. Azt a hálózatot melyben a keresett hálózati folyamatot futtató HOST található. Port számmal kiegészítve, pedig a keresett HOST-n futó folyamatot lehet azonosítani. (Pl. böngésző programot.) FACEBOOK azonosítója  Szükséges ahhoz, hogy kommunikálni tudjunk egy hálózatban lévő végrendszerrel.

16 KOMMUNIKÁCIÓ A WEBEN Kommunikáció típusai:
Összeköttetése: Kommunikációs csatorna létesítése a 2 kommunikálni kívánt gép között. (virtuális csatorna) Összeköttetés nélküli: Nincs előzetes stabil csatorna kiépítés. Adatszállítási Kommunikációt leíró szabályok: TCP Protokoll: Megbízható adatátvitelt biztosító összeköttetéses adatszállítási protokoll. Megbízható adatátvitelt biztosít a küldő és a fogadó gép között. (Weblapok lekérését ez vezérli.) UDP protokoll: Összeköttetés nélküli adatszállítást szabályozó protokoll. Nem hatékony mert nincs forgalomszabályozás. A szállított adatok, szállítás közben elveszhetnek, sérülhetnek. Ilyen pl. az internet telefon!

17 Kommunikációs Architektúrák
Alkalmazási architektúra meghatározza: Hogy a hálózaton lévő végrendszerek hogyan kommunikáljanak egymással. A hálózaton lévő végrendszereken futó folyamatok viszonyát. Típusai: Server-Kliens alapú kommunikáció Peer-to-Peer kommunikáció (P2P) Kommunikáló felek: Server-Kliens: Kliens és a Server között Peer-to-Peer: Több kliens egymással közvetlenül. Minimális, vagy egyáltalán nincs szerepe a Servernek a kommunikációban.

18 Milyen architektúrájú a web?
Válasz: Server-Kliens Architektúrájú. Elemei Server (kiszolgáló): rendszerint a felhasználó tulajdonában szerverrel kommunikálnak időszakosan kapcsolódhatnak a hálózatra. lehet dinamikus IP-címük. nem kommunikálnak közvetlenül egymással. Kér a hálózaton lévő Servertől. (pl. egy weboldalt)

19 Server-Kliens Architektúra
rendszerint egy szolgáltató tulajdonában „mindig a vonalon” hoszt állandó IP-cím Teljesíti a kliens kéréseit. (pl. elküldi a weboldalt)

20 KÉRÉS: INTERNET KÉRÉS ELLENŐRZÉSE KLIENS SERVER VÁLASZ KÜLDÉS: oldal vagy üres válasz.

21 WEBOLDAL LEKÉRÉSE A böngészőbe beírjuk hogy www.facebook.com. ENTER
a kliens (böngésző) TCP-összeköttetést kezdeményez a szerverhez a 80-as portra. a szerver elfogadja a kliens TCP összeköttetés-kérését. A server és a kliens között TCP összeköttetéses kapcsolatot jön létre. A kliens elküldi a facebook.hu oldalt kérő üzenetet a servernek. A server fogadja az üzenetet. Leellenőrzi hogy megvan-e neki a weboldal. Ha igen akkor legenerálja a válaszüzenetet benne a weboldallal. Ha nincs akkor üres válaszüzenetet küld benne a hiba kódjával. Kliens fogadja a választ és aszerint reagál. Ha nincs több kérés-válasz kommunikáció, zárul a kapcsolat.


Letölteni ppt "BEVEZETÉS A WEB VILÁGÁBA"

Hasonló előadás


Google Hirdetések