Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A palagáz-kitermelés helyzete és szerepe a világ földgázellátásában

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A palagáz-kitermelés helyzete és szerepe a világ földgázellátásában"— Előadás másolata:

1 A palagáz-kitermelés helyzete és szerepe a világ földgázellátásában
Jó szerencsét! Holoda Attila ügyvezető igazgató Országos Bányászati Konferencia MBFH és OMBKE szervezésében Egerszalók, március

2 Néhány alapvetés elöljáróban…
…a palagáz se nem jobb, se nem rosszabb, mint a földgáz, hanem ugyanaz. A nem-hagyományos földgáz megtalálásban, hozzáférésben, kitermelhetőségben különbözik a hagyományostól… A nem-hagyományos készletek túlnyomó többsége nem termelhető ki gazdaságosan, bár technikailag valószínűleg kivitelezhető lenne! A palagáz is nem-hagyományos földgáz, de nem minden nem-hagyományos földgáz egyúttal palagáz!

3 Nem-hagyományos szénhidrogén (palagáz, tight gas, BCGA, CBM)
Holoda Attila - A hazai szénhidrogéntermelésről... Nem-hagyományos szénhidrogén (palagáz, tight gas, BCGA, CBM) Bt. 49. § 38. „Nem hagyományos eredetű és különleges eljárással kitermelhető szénhidrogén”: az olyan szénhidrogén, amelyet a szénhidrogén-képződés feltételeit biztosító üledékes anyakőzet pórusaiban létrejött szénhidrogén felhalmozódásból, rendkívül gyenge áteresztőképességű tároló rétegekből, valamely egyedi eljárással, többnyire rétegserkentési vagy a szilárdásvány-bányászatban alkalmazott bányászati technológia alkalmazásával lehet csak kitermelni.

4 Hagyományos vs. nem-hagyományos szénhidrogén tárolók
Holoda Attila - A hazai szénhidrogéntermelésről... Hagyományos vs. nem-hagyományos szénhidrogén tárolók

5 Hogyan alakul a globális primerenergia igény 2040-ig?
Forrás: IEA Továbbra sem létezik olyan szcenárió, ami ne a világméretű energiaigény növekedésével számolna!

6 A primerenergia igény növekedésében élenjáró szerep jut a fejlődő országok (Non-OECD) felgyorsuló gazdasági fejlődésének Forrás: IEA . A Non-OECD országok dinamikus GDP növekedése együtt jár az energiaigényük drámai emelkedésével!

7 Teljesen más képet mutat ma már a Föld energiatérképe, mint akár csak 5 évvel ezelőtt
Forrás: IEA India fogyasztás már ugyanannyi, mint az EU teljes fogyasztása, Kína pedig 2,5-szeresét igényli!

8 Az energiamixen belül, a fosszilis energiahordozók stabilan tartják dominanciájukat
Forrás: IEA A szén(!) és a megújulók növekedése mellett, a gáz részarányának szárnyalása a legszembetűnőbb!

9 A fosszilis energiahordozók készletei még bőven elegendőek, ám egyre nagyobb export/import átrendeződés zajlik, az EU kárára… Forrás: IEA . Az OECD országok (kivéve USA), valamint Kína és India kitettsége növekszik, miközben a termelő országok pozíciója nem változik érdemben!

10 Egyetlen konszenzus van a jövőképek között:
a globális földgázigény nőni fog 2035-ig, miközben Európa felfedezett források hiányában vergődik! Forrás: IEA Szemmel láthatóan Európa belenyugodott abba, hogy tartósan nem lesz képes saját igényeinek ellátásában termelőként is részt venni… Az EU bürokratái kizárólag a piaci pozíciók kontrolljában képesek gondolkozni!

11 Mekkora a jelentősége a nem-hagyományos szénhidrogéneknek?
Az igények kielégítésében egyre nagyobb szerepe lesz a nem-konvencionális földgáznak Forrás: IEA Ma még csupán az amerikai kontinens szárnyal, de a többi területen is szükség lesz ennek a jelentős mennyiségű forrásnak a bevonására a biztonságos gázellátásba!

12 Az észak-amerikai kontinensen lezajlott palagáz forradalom
Már ma is 40 % feletti igényt elégítenek ki az USA-ban palagázból, és jól láthatóan ez még csak a kezdet!

13 Melyek az ismert előfordulások és mit prognosztizálunk ezekből?
Sajnos nem Európa rendelkezik a legnagyobb nem-hagyományos készletekkel, de dőreség lenne, parlagon hagyni a lehetőségeinket, mert ezzel csak a függőségünk erősödik… Forrás: IEA A most ismert tendenciák szerint, 35 év alatt közel meghétszereződik a nem-hagyományos szénhidrogén készletek mértéke a termelésben!

14 Világméretű gázkereskedelmi átrendeződés
A nem-konvencionális földgáz és a részben ezen alapuló LNG termelés már mostanra is jelentős átrendeződést eredményezett: szinte mindenki (Oroszország, Közel-Kelet, USA, Afrika, Dél-Amerika, Ausztrália, Dél-Kelet Ázsia) exportál, míg az EU, Kína, Dél-Korea és Japán is importál! Forrás: IEA Napjainkban egyértelműen Európa a legnagyobb vesztese a piaci átrendeződésnek, mert „csupán” fogyasztóként profitálhat belőle, de a gazdasági növekedésből már nem!

15 Nem-hagyományos szénhidrogének Magyarországon
Az importfüggőség további csökkentése és a hazai ellátásbiztonság szinten tartása, továbbá a gazdasági teljesítmény és a GDP növelése érdekében foglalkozni kell a nem-konvencionális készletek (márgagáz, tight gas, UCG) hasznosításával. Derecske-árok Békési-medence Makói-árok Kisalföld Dráva-medence Jászsági-medence Zala-medence Vésztői-süllyedék Évek óta erről beszélünk, hasztalanul…

16 Holoda Attila - A hazai szénhidrogéntermelésről...
Néhány szó a „mumusról”… Tárolóréteg hidraulikus rétegrepesztése Szivattyú egység Támasztóanyag Keverő egység Repesztő-, és támasztóanyag nagynyomású besajtolása Tartály Tárolóréteg Létrejött repedés a repedést nyitva tartja

17 Sajnos, a jelenlegi hozzáállást tekintve, a hazai palagáz nem lesz egyhamar tényező a gázellátásunkban! Amivel foglalkoznunk kellene: Technológiai és infrastrukturális kérdések (geológiai modell, fúrási technológia, repesztési technológia, áramlástani modell, feldolgozó és vezetékkapacitások) Gazdaságossági, állami elvonási kérdések harmonizálása Világos, egyértelmű és következetes környezetvédelemi szabályozás és kontroll Jogi szabályozás, a hivatali hatáskörök rendbetétele BREAKING!! 2015. évi. … törvény egyes energetikai tárgyú törvények módosításáról 1. A bányászatról szóló évi XLVIII. törvény módosítása 1. § A bányászatról szóló évi XLVIII. törvény (a továbbiakban: Bt.) 20. § (3) bekezdése a következő i) ponttal egészül ki: (A bányajáradék mértéke a hatósági engedély alapján kitermelt ásványi nyersanyag mennyisége után keletkező értéknek:) „i) a nem hagyományos eredetű és különleges eljárással kitermelhető szénhidrogén esetében 2 %-a.” Minden határozott, előremutató politikai-kormányzati lépés többet jelent(het) a hazai fogyasztók számára, mint valamennyi rezsicsökkentés összesen…

18 Látszattevékenység folyik, miközben az a piaci lehetőségek elhúznak mellettünk…
Amivel valójában foglalkozunk: Magunkra hagyottan védekezünk a tudatos és alaptalan környezetvédelmi hangulatkeltés ellen Hasztalan próbáljuk megerősíteni a bányászat hazai szerepét (beolvadás a Kormányhivatalokba!) Küzdünk egy valóban versenyképes bányászati és koncessziós szabályozásért Még mindig mi vagyunk a labda a különféle hatóságok között… Megalázó módon pereskedésre kényszerülünk az igazunkért Politikai ígéretek és bányászati cselekvési tervek ellenére, valójában minimális érdemi előrehaladás történt csupán…

19 Kis „színes”, ami igazán rontja a hitelességet…
Egy erősen hatásvadász, környezetvédelmi és társadalmi félelmeken nyugvó elutasítást feloldani, elfogadhatóvá tenni hosszú évekbe telhet, de mindezt lerombolni, csak egy pillanat műve…

20 Köszönöm a figyelmet! Jó szerencsét! aholoda@auroraenergy.hu
Jó szerencsét!


Letölteni ppt "A palagáz-kitermelés helyzete és szerepe a világ földgázellátásában"

Hasonló előadás


Google Hirdetések