Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MEZŐGAZDASÉGI ALAPISMERETEK SERTÉSTENYÉSZTÉS NOVOTNINÉ DR. DANKÓ GABRIELLA D ebreceni E gyetem A G TC.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MEZŐGAZDASÉGI ALAPISMERETEK SERTÉSTENYÉSZTÉS NOVOTNINÉ DR. DANKÓ GABRIELLA D ebreceni E gyetem A G TC."— Előadás másolata:

1 MEZŐGAZDASÉGI ALAPISMERETEK SERTÉSTENYÉSZTÉS NOVOTNINÉ DR. DANKÓ GABRIELLA D ebreceni E gyetem A G TC

2 A VÁGÓSERTÉS ELŐÁLLÍTÁS TÁPLÁLKOZÁSI, NEMZETGAZDASÁGI ÉS KÜLPIACI JELENTŐSÉGE

3 A sertésfajra  - a nagy genetikai változékonyság,  - a nagy reprodukciós kapacitás,  - a hatékony hústermelési képesség és  - a jó alkalmazkodó képesség jellemző.  Népélelmezési fontossága mellett olyan állattenyésztési ágazat, amely mint befektetés viszonylag gyorsan megtérül.

4 A sertés jelentősége más állatfajjal szemben  Mindenevő  Multipara, szapora, 8-13 malac/fialás  Rövid vemhességi idő, évente 2,3 fialás  Gyors fejlődésű, 1 éves korra lefial  Nagy növekedési erélyű, (1 hónap alatt 5-szörös, 6 hónap alatt 100-szoros testtömeget ér el)  Egy anyaállat utáni vágóállat termelés kg  Takarmány hasznosítása kiváló  Természetes és iparszerű környezethez egyaránt jól alkalmazkodik  Minden korban és testtömegben (8-300 kg) értékesíthető  Minden része hasznosítható  Könnyen tartósítható a húsa (sózás, füstölés, konzerv, töltelékáru, stb.)  Folyamatos árbevételt biztosít  Humán biológiai kutatások tárgya és eszköze

5 SERTÉSÁLLOMÁNY MAGYARORSZÁGON KÖZÖTT (ezer db) Forrás:

6 Az egy főre eső húsfogyasztás Magyarországon között, csontos húsban (kg)

7  Magyarországon a modern nagyüzemi termeléshez és a különleges hagyományos termékek előállításához is rendelkezésre állnak a genetikai alapok, kihasználásuk azonban messze elmarad a kívánatos, vagy lehetséges szinttől.

8 A sertéságazatot terhelő gondok (1)  Sertéshús fogyasztás csökken  Hisztérikus reklám a sertés ellen  Termékfejlesztés, a termékek népszerűsítése kellene  Nincs elegendő Hungaricum  Hiányzik a fogyasztók tájékoztatása, tudatformálása (hazai termék vásárlásának ösztönzése)  A kontinentális éghajlat miatt magas a fűtés és hűtés költsége  Tőkehiány  Integráció hiánya  Nem megfelelő üzemméret  Nem korszerű technológia  A fajlagos termelési mutatókat %-kal növelni kellene  Termelői szervezetek létrehozása szükséges  A termelői szervezeteknek legyenek jó szolgáltatásai  Szerződéses kapcsolat hiánya  Tenyésztési piramis hiánya  Mesterséges termékenyítő állomások hiánya

9 A sertéságazatot terhelő gondok (2)  Hasznosítási irány megjelölésének hiánya  Minőségi problémák: Nem egyenletes és homogén az árukészlet  Külföldi hibridek előretörése  Nincs meg a termelők és feldolgozók érdekközössége  Nem hatékony a munkatermelékenység  Feldolgozási kapacitás kihasználatlansága  Piac szervezetlensége  Gyenge logisztikai háttér  A nyereség 90%-a a kereskedőknél marad  Saját bolthálózat kiépítése kellene-lehetne  Költségek növekedése (takarmány, állategészségügyi ktsg., ATEV, stb.)  Állategészségügyi és környezetvédelmi problémák

10 A sertéságazatot terhelő gondok (3)  „Mindenki mindenhez középszerűen ért”- specializáció kellene Nincs kiforrott jövőkép (kormány stratégia!)  Minőségi végtermék támogatásának hiánya  Szaktanácsadói hálózat hiánya  Agrárbank létrehozása kellene  Vonzó sertéstelepi „image” kialakítás: sok virág, boldog sertések- ilyen kellene.  Kísérleti létesítmények és intézmények hiánya, tudásbázis növelése kellene  Jogi szabályozási gondok (pl. túlzó környezetvédelmi előírások)  A feketegazdaság aránya a vertikumban 30-40% (illegális feldolgozók)  Vagyonvédelem

11  Az árutermelés versenyképességnek javításához elsősorban a tenyésztés és termelés integrációjának javítása, valamint a termelők és feldolgozók együttműködésének megvalósítása szükséges.

12 A SERTÉSEK ELNEVEZÉSE IVAR, KOR ÉS HASZNOSÍTÁS SZERINT

13  Házi sertés – Sus scrofa domesticus  Kan: hím ivarú állat  Ártány: fiatalon herélt sertés, amelynek még nincs pajzsa  Kanlott: idősebb korban herélt, amelynek van pajzsa  Emse: fiatal nőivarú állat  Göbe: kifejlődött nőivarú  Koca, Anyakoca: nőivarú állatok  Miskárolt: nőivarú, melynek a petefészkét eltávolították  Újszülött malac: malac a születése napján  Szopós malac: malac a választásig  Süldő: 4 hónapostól 1 évesig (tenyésztésbe vételig)  Magló: tenyészsüldő bármelyik ivarban

14  Előhasi koca: első vemhességét hordó nőivarú állat  Tenyészsertés (Tenyészkoca Tenyészkan): tenyésztés, illetve továbbszaporítás szolgálatába állított sertés  Törzskoca, Törzskan: tenyészállatok nevelésével foglalkozó tenyészetek kocája és kanja, nagy értékű állatok  Kereső kan (nyugodt vérmérsékletű)  Beállítani való süldő: nagy súlyra hizlalandó sertés a hízóba állítás előtt  Hízósertés: vágásra szánt sertés  Hízott sertés: típusra jellemző vágási súlyban lévő sertés  Kutyasertés: gyengén fejlett izomzatú és testalkatú, rossz természet, beteges hajlam jellemző  Konda: egy csoportban legelőre járó állomány  Falka: egy vagy több tulajdonság alapján kiválogatott csoport (falkásítás).

15 A SERTÉS ÉLETKORA ÉS SÚLYA  Újszülött 1,0 -1, 5 kg  14 napos3,6-4 kg  21 napos (választás) 5-6 k g  28 napos(választás)7-8 kg  70 napos kg  120 napos (ivarérés) k g  180 napos (tenyészérés) kg

16 A SERTÉS TESTTÁJAI

17 Küllemi bírálat  A küllemet a sertéstenyésztésben is általában a testalakulással azonosítjuk. Mivel a sertés hústermelése szorosan összefügg a testalakulással, ezért szükséges a küllem értékelése. A küllem nem abszolút kategória, ezért megítélésének szempontjait csupán irányelvszerűen lehet rögzíteni. A támpontot ehhez a fajtacsoportonkénti küllemi standardok adják.  A gyakorlatban azokat a sertéseket bírálják küllemileg a tenyésztésre történő kijelölés előtt, amelyek származásuk és sajátteljesítmény-vizsgálati eredményük alapján alkalmasak tenyészállatnak.  A küllemi bírálat során a legfontosabb szempontok: a fajtajelleg, a típus, a fejlettség, a szervezeti szilárdság. Ellenőrizendő az ivarszervek állapota, a csecsek száma és eloszlása, alakja, a herék elhelyezkedése, fejlettsége. Fontos megítélni az állat egészségi állapotát.  A küllemi bírálat Magyarországon leíró jellegű. A testtájak alakulását 1-től 5-ig pontozzák a fejnél kezdve egészen a lábakig. A pontszámokat nem szabad összesíteni.

18 Küllemi követelmények és a tulajdonságonként adható pontszámok a hazai sertéstörzskönyvezésben

19  A fej: nagyság, törzshöz viszonyított méretaránybeli formálódás  A törzs: méreteit elemzik. A hát hajlottsága, az ágyékban jelentkezhető kötéshiba, a mellkas fűzöttsége, a fontosabb kifogások  A lapocka és a comb: különösen az izmoltságára, valamint a terjedelmére és az illesztésre figyelnek.  A lábszerkezet: lábállások, izületi rendellenességek, csontozat minősítése  A testnagyság és a fejlettség: akkor jó, ha a fajtajelleg és típus követelményeinek megfelel  Összbenyomás: azon bírálati irányelvek, melyeket nem értékeltek a testtájaknál: fajtajelleg, típus, szilárdság, ivarjelleg, egészségi állapot, vérmérséklet

20 Szabálytalan testalakulások

21 SERTÉSFAJTÁK

22 MANGALICA  Származás: A mangalica ősi magyar zsírsertés. Kistestű, vékony csontozatú és göndör szőrköntös borította. Főleg az ország középső részén volt elterjedt tól a szerb sumadia sertéssel történt a fajta nemesítése. A mangalica a múlt század második felétől mintegy 100 éven keresztül európai hírt és rangot jelentett a magyar sertéstenyésztésnek. Szőke mangalica

23  Küllemi leírás:  A sertést gyaluforgács szerűen göndörödő szőrköntös takarja.  Négy színváltozat: szőke, fecskehasú, vörös (fekete már nincs).  A fej kicsi, a fülei nagyok és előre lógóak. A profilvonal enyhén homorú. A torokjárat széles, a toka nagy.  A nyak rövid, hengeres.  A törzs közepesen hosszú.  A hát egyenes, feszes, de nem ritka a pontyhát sem.  A mellkas dongás és mély.  A has közepesen nagy.  A váll és a far erős, telt, de csak közpesen izmolt. A far csapott.  A végtag rövid, finom csontozatú és szilárd.  A bőr és a körmök palaszürkék.  Csecsbimbók száma 5-6 pár. Fecskehasú mangalica

24 MANGALICA Belső értékmérő tulajdonságok - tenyészérettség: későn érő, 1 éves kor után lehet tenyésztésbe venni - szaporaság: gyenge, 6 db malac/alom, csecsszám agresszív, félti a malacait - választási idő : 8 hét, választási tömeg: 5-6 kg /malac - évente 1x fiaztatják - takarmányértékesítő képesség 4 kg/kg Jelentősége, felhasználása - génrezerv megtartása - árutermelés: felfutó kocalétszám; hazai fogyasztási igények kielégítése (pl. mangalica szalonna) - Biogazdálkodás - Exportáru - spanyol gasztronómiai érték a Serrano sonka, keresztezési partnere (anyai vonal) a durocnak, a végtermék lapocka és comb Spanyolországba kerül, érlelési idő 30 hónap

25 MAGYAR NAGYFEHÉR HÚSSERTÉS  Kialakulása az 1920 és 1960 közötti időszakra tehető, főleg angol nagyfehér, svéd- és német nagyfehér fajtákból.  Színe keselyfehér,szőre és bőre pigmentmentes.  A fej profilvonala enyhén tört, a homlok közepesen széles. Erősen tört profilvonal (mapsz fej) ma már nem kívánatos, mert az a korán érő, korán zsírosodó közép- nagyfehér (middle white) fajta egyedeire volt jellemző. A fülek közepesen nagyok, előre és fölfelé állóak.  Középhosszú és jól izmolt a nyak. A hát egyenes, hosszú, feszes, széles és jól izmolt. A far szintén egyenes, hosszú, széles és jól izmolt. A comb csánkra lehúzódó. A mellkas közepesen mély és dongás. A has feszes. A lapockák közpesen izmoltak. A lábak erősek, a csontozat szilárd.  A csecsek száma 7-7 vagy több, és arányos eloszlású legyen.  Ellenálló és alkalmazkodó képessége kiváló. Vérmérséklete élénk, stressztűrő-képessége jó.

26 MAGYAR NAGYFEHÉR HÚSSERTÉS  A fajta a hazai sertésállomány alapja,  Kiváló szervezeti szilárdsága, jó alkalmazkodó képessége és mérsékelt igényessége miatt anyai partner a keresztezésekben.  es szaporaságú.  Lapállyal keresztezve malacot is fial.  A növekedés intenzitása és tartama szerint a későn érő típusba tartozik. A hasznosítás szerint bacontípusba sorolható (80-90 kg, 4-5 hónapos).  Jó malacnevelő képességű, nagy növekedési erélyű, jó takarmányértékesítő képességgel és szilárd szervezettel rendelkezik.  Hústermelő képessége jó, a húsminősége igen jó.  Néhány hibrid kialakításában mint anyai partnert használták fel: KA- HYB, PANNONHIBRID.

27 MAGYAR LAPÁLY  Jellemzői:  Nagy ráma, hosszú törzs, feszes hát. Jó konstitúció. Izmolt lapocka és comb. Fej a törzzsel arányos, könnyű. A fül tőben megtört, előre lógó. Szőrzete fehér, finomszálú, bőre halvány rózsaszínű, pigment mentes.  Stresszérzékeny  csecsbimbója van, szelekciós szempont a csecsszám  Jó tejelő  malacot fial  Anyai fajta

28 DUROC  Származás: Az USA-ban, Jersey államban alakították ki a fajtát, már 1920-ban az USA törzskönyvezett sertésállományának 40 %-a duroc volt. Ma is az Egyesült Államok vezető sertésfajtája.  Küllemi leírás: A duroc szőrtakarója sűrűs, színe a sötét cseresznyepirostól a sárgás világosvörösig terjed. A körmök, a túrókarima, a csecsbimbók és a péra palaszürke. A fej rövid, széles. Az orrhát enyhén homorú. A fül rövid, és elülső harmadában megtört, lelógó. A nyak rövid, jól izmolt. A váll erősen izmolt. A hát széles, ívelt, feszes. A far izmolt, széles és csapott. Sonkái nagyok. A has kicsi, felhúzott. Végtagjai szilárdak. Csontozata vastag. Gyakori a meredek lapocka és a nyitott csánk, ami jellegzetes tipegő járást kölcsönöz a sertésnek. A fajta nyugodt, néha flegmatikus magatartású. Stressztűrő-képessége egyedülálló a fajták között. Csecsek száma 6-6 vagy 7-7. A kocák jó nevelőek.

29 DUROC  Felhasználás: A fajta 1970-ben történt behozatala óta jelentős szerepet kapott a magyar sertéstenyésztésben. A KA-HYB "E" robosztus vonalában, a TETRA hibrid anyai vonalában és más minősített keresztezésekben Bajai hibrid, a Pannon hibrid apai vonalaként ismert.  A pietrain húsmennyiségét a duroc keresztezések minőségben javítják, a stresszérzékenységet csökkentik.  A pietrain x duroc vagy a duroc x pietrain F1 kanok F1 kocaállományon kiváló minőségű vágósertés előállítására képesek.

30 PIETRAIN  Származása: Az 1920-as években terjesztették ki Belgiumban. Kialakítása a mai napig nem tisztázott. Berkshire, ibériai, nápolyi, kínai, sziámi és a francia bayen fajták felhasználása a fajta előállításában bizonyított. Más nézet szerint kialakítása csak a berkshire-re vezethető vissza, míg ismét más vélemény szerint a fajta létrejötte spontán mutáció eredménye. A fajtát 1950-tõl törzskönyvezik. Hazánkban 1963-tól tenyésztjük.  Küllemi leírás: Színe szürkés piszkosfehér, néhol rózsaszín bőr, körülhatárolt fekete, barnásvörös, hamuszürke foltokkal. Előfordul szinte teljesen fehér színű egyed is. Bőre vékony, szőrköntöse ritka és sima. A fej a törzshöz viszonyítva kicsi, és rövid. A profilvonal egyenes vagy enyhén homorú. Füle széles, rövid és horizontálisan felálló. A nyak rövid, hengeres nagyon izmolt. A törzs viszonylag rövid, hengeres. A hát igen széles, lapos, barázdált. A váll és a comb különlegesen izmolt. A far enyhén lejtős. A mellkas közepesen mély és hengeres. A végtagok finomak és rövidek. Csecsek száma 6-6. Stressztűrő képessége kicsi. (Pároztatás, falkásítás, szállítás rendkívül adatfigyelést igényel.)

31 PIETRAIN  Intenzív hústermelésre nemesített vonal.  Közepes törzshosszúságú, széles, hengeres törzsű, megfelelő rámával.  A lapocka, a karaj és a comb izmoltsága kimagasló, kedvező, extrém.  A far „barázdált”, a bőr finom, feszes, az izmok tónusa jól látható.  Színe szabálytalan tarka, szürke, fehér, esetleg vörös testfelület, szabálytalan pigmentált foltokkal.  Apai partnernél nem kritérium a csecsbimbók magas száma, de a minimálisan elvárható szint; 6-6 működőképes csecsbimbó.  Javítására belföldről a legjobb vágóértékű hazai Pietrain populációkból, míg importja főleg Németországból illetve Belgiumból lehetséges.

32 HAMPSHIRE Jellemzői:  Középhosszú törzs, enyhén ívelt vagy egyenes hát, jól izmolt combok és lapockák. A has feszes. A csontozat szilárd, robosztus, a lábvégek tiszták, kemények.  Színe szabályos tarka, alapszíne fekete, a maron és a lapockán egy fehér öv jellemzi. Előfordul, hogy a hátsó végtag csánk alatti része is fehér. A körmök feketék, a pigment mentes végtagokon viaszsárgák.  A fej arányos a törzzsel, a túl durva és túl finom, valamint a hosszú fejforma nem kívánatos. A fülek kicsik, felfelé állók. A nyak és a mar rövid, de jól izmolt, a toka száraz.  Mindkét oldalon legalább 6-6 fejlett csecsbimbóval rendelkezzen.  A vonal javítása főként importból történik, homozigóta stressz mentes populációkból, főként Dániából és Svédországból.  Tömeges, rámás, nagy növekedési eréllyel rendelkező fajta. A csontozat rendkívül szilárd, robosztus megjelenésű.

33 TENYÉSZTÉSI ELJÁRÁSOK CSOPORTOSÍTÁSA

34 A fajtatiszta tenyésztés alkalmazása  Génmegőrzés  Fajta nemesítése (nucleus tenyésztés)  Alapanyag biztosítás keresztezéshez  Ha a fajtatiszta populáció elégíti ki legjobban a piaci igényeket (pl. dán,svéd, angol, finn, norvég lapályok a bacon előállításhoz)

35  Egyszerű fajtakeresztezés: kvantitatív átlag felülmúlja, fajtatiszta keresztezés, apai és anyai oldalon (F1 nemzedék).  Egyszerű fajtakeresztezés beltenyésztett vonalakkal: az anyai heterózis növeli a szaporaságot és a malacnevelő képességet, az apai heterózis a hízási és vágási tulajdonságokban előrébb van. Minél távolabb vannak egymástól származásilag annál nagyobb a heterózis.

36 Közvetlen haszonállat előállító keresztezés

37 Homogén hízóalapanyag

38 Kiváló minőségű hasított felek

39 4 FAJTÁRA ÉPÜLŐ KERESZTEZÉSI ELJÁRÁS (DOUBLE CROSS) Nagyfehér X Lapály Pietrain X Hampshire ( ♀ és ♂ ) ( ♀ és ♂ ) ( ♀ és ♂ ) ( ♀ és ♂ ) F1 F1 ( ♀ ) ( ♂ ) Hungahib márkázott végtermék A négyfajtás keresztezésben minden heterózistípust igyekeznek komplexen hasznosítani. Az előnye a háromfajtára alapozottal szemben, hogy az apai vonalon is hasznosíthatjuk a heterózist, vagyis az F1 kanoknak jobb lesz a spermatermelése, az ondóminősége, a szexuális aktivitása.

40 Sertéshibridek a magyar tenyésztésben  Hazai tenyésztésű hibridek:  KA-HYB: 1972-ben államilag elismert fajta lett. Az anyai szülőket svéd nagy fehér és angol lapály adta, az apai vonalat a holland lapály és az angol nagy fehérvonalak keresztezésével állították elő. A Ka-Hyb olyan rotációs keresztezési program eredménye, amelyben speciális tulajdonságokra szelektált vonalak kanjait meghatározott vonalsorrendben párosítják a nőivarú populációhoz. A Ka-Hyb hibrid sertés 5 apai vonalcsoportba sorolt, genetikailag egymással nem rokon populációval történik. A folytatható keresztezési program lehetővé teszi, hogy a nőivarú tenyészutánpótlást az üzemek maguk állítsák elő. A-vonal nagy fehér jellegű, B, C, D- vonal lapály, E-vonal hampshire és duroc  HUNGAHIB: 1981-ben lett államilag elismert fajta. Jelenleg a fajta előállításában 5 vonal vesz részt. Anyai vonal nagy fehér jellegű, B-vonal lapályjellegű, C-vonal pietrain, D-vonal hampshire  TETRA HIBRID: 1978-ban lett államilag elismert fajta. 4 vonalas hibrid. Az anyai ágat angol nagy fehér és duroc vonal keresztezésével állították elő, az apait holland lapály és belga lapály segítségével.  Külföldi hibridek  SEGHERS: a végterméket 3 anyai és 3 apai vonal keresztezésével nyerik. Az anyai vonalak lapály és nagy fehér jellegűek. Az apai vonalak pietrain és nagy fehér jellegűek.  DALLAND: a tenyésztés központja Hollandiában van. 5 vonalas hibrid, ebből 4 játszik érdemi szerepet. Az apai vonalak pietrain, nagy fehér és lapály fajtákból kitenyésztett szintetikus vonalak. Az anyai vonalak pietrain, nagy fehér és yorkshire eredetű állományokra vezethetők

41 KA-HYB  A KA-HYB sertés nemesítése 1962-ben kezdődött Anker Alfonz irányításával a Kaposvári Mezőgazdasági Főiskolán, megelőzve az európai országokat.  1972-ben már államilag elismert fajta volt.  Olyan rotációs keresztezési program eredménye, amelyben speciális tulajdonságokra szelektált, számos esetben rokontenyésztett vonalak kanjait meghatározott vonalsorrendben (rotáció) párosítják a nőivarú populációhoz.

42  Importból származó hibrideket vizsgáltak, végtermékből visszaválogatták a nőivarú egyedeket és beltenyésztésű rokontenyésztett állománnyal keresztezték. A folytatható keresztezési program lehetővé teszi, hogy az üzemek a nőivarú utánpótlást maguk állítsák elő.  5 apai vonalcsoport:  A – nagyfehér hússertés. Ezen belül megtalálhatók az angol, holland, NSZK nagyfehér hússertés, stb. kiemelkedő növekedési erély, jó takarmány hasznosítás és húsminőség, stressztűrő.  B – bacon (sonka) típusú lapály jellegű vonalcsoport. Megtalálhatók benne a svéd, dán, angol, stb. lapály sertések. Izmoltságra, nagyobb rámára szelektáltak.  C – négysonkás típusú belga lapály. Nagy rámára és szilárd szervezetre szelektáltak.  D – sokoldalú hasznosításra (allround)alkalmas lapálysertés. NSZK, NDK, holland lapály.  E – robosztus. Hampshire és duroc fajtákból kialakított vonalak.

43 HUNGAHYB 39  Magyar nemesítésű, 4 vonalas diszkontinuens hibrid.  Küllem  szőr: fehér, bőr felületi pigmentfoltok előfordulhatnak  fej: középhosszú, a törzsel arányos  fül: előre állóak  nyak: jól izmolt, mar és a toka száraz.  Szilárd szervezetű, környezettűrő képessége kiváló törzskönyvezett koca.  Gazdasági mutatók:  született élő malac/alom: 9,6 db  21 napos élő malac/alom 8,9 db  napi súlygyarapodás 861,36 g  takarmányértékesítés 2,88kg/kg  színhús 57,48 %.

44 TARTÁSTECHNOLÓGIA

45 Az iparszerű tartás jellemzői  1 állatfaj van  Nagy létszám ( koca)  Nagy mennyiségű vágósertés kibocsátás ( db/év)  Bekerített a telep (fekete-fehér elv betartása a személyi és járműforgalomban is)  Prevenció  Magas fokú a gépesítettség (fűtés, hűtés, szellőztetés, takarmánykiosztás, stb.)  Szakmailag felkészült vezetők,dolgozók üzemeltetik  Épület és állomány rotáció van  Folyamatos a termelés

46  Ha nem optimális termelési környezetben tartjuk az adott állatfajt a genetikailag meghatározott termelési tulajdonságait nem képes teljesíteni.

47

48 Kocák tartása

49 Tenyészkocasüldők nevelése A tenyésztésre kijelölt és a teljesítmény, valamit a származás alapján előválogatott süldőanyagot 30 kg-os fejlettség elérésekor vigyük a süldőnevelőbe.  Neveléskor megfelelő mozgástér kell, a mozgáshiány kedvezőtlenül hat a szervezeti szilárdságra, a reprodukciós tulajdonságokra (kifutós rekesz)  Hibátlan rácspadozat legyen  Csoportonként max. 15 egyed  Fontos a takarmány szakszerű adagolása, kiegyenlített fogyasztása  7-8 hónapos korban, kg-os súlyban veszik tenyésztésbe  A túl korai tenyésztésbevétel káros lehet a hasznos élettartamra  A selejtezett kocaállomány vásárlásból vagy saját nevelésből pótolható.  4-6 fialásig tartják tenyésztésben

50 Az üres kocák tartása  Kocasüldők vagy ellés utáni anyák  Szoptatás alatt kimerült szervezet feltöltése biológiailag értékes takarmánnyal, 1 hétig tartó ad libitum etetés (flushing hatású is)  Csoportos tartás (ivarzás-indukáló is)  Termékenyítés után egyedi ketrecben megfigyelés alatt.

51 Az egyedi tartás  Négy oldalról zárt tér, melyben a koca csak a rekesz hossztengelyének irányában tud mozogni.  Méretei: - szélessége: 65 cm - hossza cm, melyhez 40 cm-es vályú csatlakozik

52

53 Kocaszállás  Itt az EU előírásoknak megfelelően maximum harminc napig maradhatnak az állatok. Ebben az időszakban történik a termékenyítésük. Harminc nap után ultrahangos vizsgálattal állapítjuk meg, hogy sikeres volt-e a termékenyítés. A harmadik visszabúgás után automatikusan selejtezésre kerül a koca.

54 Vemhes kocák tartása

55 Csoportos kocaszállás  Csoportlétszám: egyed  Férőhely: 1,6-2,0 m 2 /egyed

56 Csoportos elhelyezés egyedi etetéssel  Csőatutomaták használata vemhes kocák csoportos tartása esetén: Ezekkel az etetőautomatákkal a vemhes kocák etethetők ad libitum jelleggel vagy adagolással. Ha a koca a forgatható adagolószerkezetet használja, akkor a takarmány a vályúba kerül. A kiadagolt mennyiséget a takarmány fajtájától függően (liszt, pellet, vagy morzsa) a cső magasságának beállításával lehet beállítani.

57 Csoportos elhelyezés csoportos etetéssel  45 cm vályuhossz, 1,5 m 2 fajlagos alapterület (ebből 0,3 m 2 trágyázótér) mini. Szükséges  es falkalétszám  Magyarországon elterjedt (mélyalmos változatban is), de az elektronikus takarmányozás terjedésével visszaszorul.

58 Vemhes kocák csoportos elhelyezése kifutóval kombinálva

59 Szoptató kocák tartása  A vemhes kocák általában a várható fialásuk előtt 4-6 nappal kerülnek a fiaztatóba, de a legkésőbb a vemhesség 110. napjáig be kell telepíteni őket.  Csoportos telepítés esetén ez a legkorábban termékenytett kocára értendő.  A koca tökéletesen és fertőtlenített fiaztató istállóba érkezik, ahová fürdetőn, fertőtlenítőn keresztül kell vinni.

60 Fiaztató  A fiaztatókutrica a sertéstartás legkisebb és legkényesebb tartási egysége, mivel két teljesen ellentétes igényű állat, az újszülött malac és a kifejlett koca igényeit kell egyidejűleg kis helyen kielégítenie.

61 A fiaztató kutrica  A kocaállás 60 cm széles, 1 m magas, felhajtható.  Funkciója a malacok agyonnyomásának megelőzése, előnye, hogy a a bélsár egy helyre ürül.  A malacfészek padozata jól izolált, hőszigetelő  Malacoknak hőmérséklet kiegészítő fűtés (infralámpa) vagy más megoldások (búvóláda, ernyős melegítő) kellenek.  Malac hőigénye: C o

62 Fiaztató  Belül a legkorszerűbb lagúna-rendszerű szerves tárgya kezelési rendszert alakítottunk ki.  A kocák és malacok alatt rugalmas műanyag rácspadozat van. A fűtés, a hűtés és a takarmányozás is automatizált. A fűtés külön történik a malacok, és külön a kocák részére. Jelenleg hideg levegővel hűtünk a kinti kánikula miatt.  Egy épületben 80 db koca van. A korábbi technológiához képest növekedett az egy ellésből származó választási malacok száma. A kiesés az új technológiában 5% alá esett a korábbi 10% helyett, így kocánként és ellésenként 10,2-10,5 malacot választunk.  A malacok harminc napos korukban és átlagosan 9,5 kg súlyban kerülnek elválasztásra. Ezen a padozaton szívesebben mozog a koca és így a felfekvésből származó betegségek is minimálisak. Az expandált lemez és bordázat eredményeként lényegesen kevesebb a malacnyomásból eredő kiesés is.  Innen a malacok az utónevelőbe kerülnek, ahol ötvenöt napot töltenek és átlagosan kg-os súlyt érnek el.  (Forrás: internet: Sertéságazat korszerűsítése és fejlesztése Hajdúszováton AgrárHírek június 26. )

63 Hízlalda

64

65  6 db, egyenként 1200 férőhelyes, már korszerűsített sertéshizlalda üzemel. Ezekben az épületekben padlófűtést építettünk ki, mely a biogáz üzem hulladékhőjével lesz megtáplálva, nyáron ugyanaz a padlófűtés hideg víz áramoltatással a hűtést szolgálja.  Az istállón belül egy-egy fakkban 50 db hízót tartunk. A hízók nedves, adagolt etetését egy automata takarmányozási program szabályozza.  Az etetéshez víz mellett naponta – és állatonként – 1-1,5 liter tejsavót is felhasználunk.  A számítógép monitorján minden lényeges mozzanat követhető, így még az is, hogy milyen gyorsan fogyasztják el az állatok a takarmányt. A program ennek figyelembe vételével növeli, vagy csökkenti a következő adagokat. Naponta hatszor etetünk, és mindössze két fő felügyeli a technológia működését. (Forrás: internet: Sertéságazat korszerűsítése és fejlesztése Hajdúszováton AgrárHírek június 26. )

66  A jelenlegi mért adatokkal alátámasztott üzemi tesztek során a lajoskomáromi malacok 25 és 120 kg között 900 grammot is meghaladó testtömeg-gyarapodásra voltak képesek 2,75–2,85 kg/kg-os fajlagos takarmányértékesítés mellett. Nem volt ritka az 1000 grammot meghaladó állatok száma sem. Vágási minősítés oldaláról pedig ez a genetikai nagyon kis szórás mellett 58– 59%-os színhús kitermelésre képes.

67 Termelési rotáció Kocaszállás(csoportos): 5 nap pihenő (választás után), 7 nap vemhesítés, Kocaszállás (egyedi): 21 nap megfigyelés alatt Vemhes kocaszállás: 90 nap vehemnevelés Fiaztató: 4-5 nap előkészül, 1 nap fial, nap szoptat, 3 nap istállót mosat, fertőtlenít Battéria: 3 nap mosat, nap nevel, (malac utónevelés) Hízlalda: 3nap mosat, nap hízlal

68  Szopós malac: 0-21(30) naposig - fiaztatóban -1-1,5 kg születési súly; -3 l tej/1 kg súlygyarapodás -6-9 kg választási súly  Választott malac: (90) naposig - battérián - ~30 naptól 30 kg-ig - Napi tömeggyarapodás 0,4-0,5 kg - Fajlagos takarmányfogyasztás: 1,5-2,0 kg/kg  Hízó: 80(90)-160(210) naposig - Hizlaldában - Napi tömeggyarapodás: 0,7-0,9 kg - Fajlagos tak.fogyasztás: 2,7-3,0 kg/kg - Értékesítési tömeg: kg

69 A sertéstartás sikere napjainkban négy fő alappilléren nyugszik:  a menedzsmenten,  a technológián,  a genetikán és  a takarmányozáson.

70 Köszönöm a figyelmet


Letölteni ppt "MEZŐGAZDASÉGI ALAPISMERETEK SERTÉSTENYÉSZTÉS NOVOTNINÉ DR. DANKÓ GABRIELLA D ebreceni E gyetem A G TC."

Hasonló előadás


Google Hirdetések