Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ásvány és kőzettan -Futó Gergley-

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ásvány és kőzettan -Futó Gergley-"— Előadás másolata:

1 Ásvány és kőzettan -Futó Gergley-
A gyémántok Ásvány és kőzettan -Futó Gergley-

2 Mi is az a gyémánt? A gyémánt a terméselemek osztályán belüli széncsoporthoz tartozó ásvány és egyben a legjelentősebb drágakő A legkeményebb természetben előforduló ásvány Átlátszósága és fénye tökéletes  Fénytörése és színszórása a legmagasabb fokú. A gyémánt szénatomokból áll, a szén egy allotróp módosulata

3 Ásványtani jellemzői Szerkezete
Kovalens kötésű atomok tetraéderes koordinációja Kristályossága A magmából lebegve kristályosodik ki Alakja Oktaéder Égése 720–800 °C –on széndioxiddá ég Törése Kagylós Keménysége 10 Sűrűsége  3,52 g/cm³. Színe  sárga, zöld, barna, piros, rózsaszínű, szürke, kék és fekete  Porszín Fehér Hasadása oktaéder síkok mentén tökéletes

4 Gyémánt ipar A gyémántiparnak két ága van: a drágakőnek alkalmas gyémántok értékesítése, és a gyémántok értékesítése ipari alkalmazások számára. A nemesfémekkel ellentétben (arany, ezüst, platina) a gyémántot nem értékesítik tőzsdei árucikként. A drágakőpiac nagy részét a gyémánteladások képezik, a gyémántok viszonteladása ezzel szemben elenyésző forgalmat bonyolít. A gyémántpiac egyik érdekessége, hogy földrajzi szempontból rendkívül koncentrált: 2003-ban a drágakőként hasznosítható gyémántok 93%-át az indiai Surat városában csiszolták.  A gyémántkereskedelem központja Antwerpen, ahol a világ gyémánttermelésének 80%-a, a csiszolt gyémántok 50%-a cserél gazdát. Ennek tükrében a belga város a világ gyémántfővárosa. New Yorkban értékesítik azonban a világ drágakőgyémántjainak majdnem 80%-át. A piacot egyértelműen az 1888-ban alapított a Dee Beers vállalat uralja, amely nemcsak a kereskedelemben, hanem a kitermelésben is élenjáró. A vállalat sikeres marketingkampányt is folytatott, hiszen a 20. század közepén sikerült felélesztenie az észak-amerikai gyémántpiacot. Szlogenje A Diamond is Forever világszinten ismert.

5 Elemi szerkezete

6 Mi határozza meg egy gyémánt értékét?
A gyémánt értéke nagy mértékben függ a kő minőségétől, nagyságától, színétől, tisztaságától. E tulajdonságokhoz járul még a csiszolás minősége. Az említett tulajdonságokon kívül a gyémánt árát egyéb tényezők is befolyásolják, különösen az ajánlat és kereslet kérdése.  A gyémántok minőségét a 4 C határozza meg, melyek a következőt takarják:   Carat-Karát-Méret: A karát a gyémántok és más drágakövek alapvető súlymértéke. Rövidítése ”ct”. 1 karát hivatalosan 0,200 grammnak felel meg.   Clarity-Tisztaság: A természetben található gyémántok túlnyomó többsége bizonyos számú és nagyságú zárvánnyal rendelkezik. Az általánosan, világszerte használt és elfogadott minősítési skála szerint a tisztaság a zárvány nélküli (Flawless-FL) és bensőleg zárvány nélküli (Internally Flawless-IF) minősítéstől, a tökéletlen kövekig (I1-I3) terjed.   Color-Szín: A természetes ”színtelen” gyémántokat a világszerte használt és elfogadott minősítési színskála szerint lehet osztályozni, ami először a színes gyémántokat választja el a fehér gyémántoktól. Fehér (színtelen) gyémántok esetén a színskála D-Z-ig terjed.

7 Afrika Csillaga Az Afrika Csillaga mérete szempontjából a legnagyobb csiszolt gyémánt a Földön, a maga 530,20 karátjával. Eredetileg a 3106 karátos Cullinan gyémántból csiszolták ki, a valaha talált legnagyobb gyémántkristályból. Ezt a kristályt 105 különálló gyémánttá csiszolták, melynek legnagyobb darabja az Afrika Csillaga. A Cullinant Transvaalban lelték fel, Dél-Afrikában, 1095-ben, egy vizsgálati út keretében, a Premier bányában, és a bánya tulajdonosáról kapta a nevét. A Cullinant, maga Joseph Assher, és az amszterdami Királyi Asher Gyémánt Vállalat csiszolta. Legalább 6 hónapon keresztül vizsgálták a kő tulajdonságait, mielőtt az alakítását elkezdték volna. Végül a legnagyobb darabot, az Afrika Csillagát, körte alakra csiszolták, 74 oldallappal. Napjainkban a brit korona-ékszerek között lehet megtekinteni ezt a fantasztikus gyémántot, a London Towerben. Érdekessége, hogy felfedezésekor arra utaló nyomokat találtak az eredeti kristályon, mintha az egy sokkal nagyobb darab része lett volna, azonban ezt a későbbiekben semmi sem igazolta.

8 The Star of South Africa

9 A gyémántokhoz tartozó hiedelmek
A történelem során a gyémántokat számos természetfeletti tulajdonsággal ruházták fel: biztos győzelmet jelentett, ha a gyémántot a bal karon viselték immunitást biztosít pánikbetegségekkel, pestissel és babonázással szemben gyógyítja a kóros alvajárókat és elmebetegeket semlegesíti a mágnes tulajdonságait, viszont az arab kultúrában úgy tartották, hogy a mágnesnél jobban vonzza a vasat a gyémánt keménységét csak friss kecskevérrel lehet megtörni a hinduk úgy tartották, hogy a repedezett felületű gyémánt szerencsétlenséget hoz.

10 Gyémántok az életünkben
Úgy tartja a mondás, hogy a férfiak szívéhez a hasukon át vezet az út. Ezzel ellentétben a nőket legkönnyebb levenni a lábukról egy-egy csodás gyémánt gyűrűvel.


Letölteni ppt "Ásvány és kőzettan -Futó Gergley-"

Hasonló előadás


Google Hirdetések