Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az arany a termeszetben elemi allapotban elofordulo, a tortenelem kezdetei ota ismert, jellegzetesen sarga nemesfem, a periodusos rendszer 79. eleme. Vegyjele.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az arany a termeszetben elemi allapotban elofordulo, a tortenelem kezdetei ota ismert, jellegzetesen sarga nemesfem, a periodusos rendszer 79. eleme. Vegyjele."— Előadás másolata:

1 Az arany a termeszetben elemi allapotban elofordulo, a tortenelem kezdetei ota ismert, jellegzetesen sarga nemesfem, a periodusos rendszer 79. eleme. Vegyjele Au.

2  Az arany a termeszetben elemi allapotban termesarany és ercasvanyok (pl:arzenopirit) formajaban fordul elő.

3

4  Nev: arany  Vegyjel: Au  Rendszam: 79  Elemi sorozat: atmeneti femek  Halmazallapot: szilard  Kristalyszerkezet: kobos  Suruseg (szobahomersekleten): 19,300 g/cm³  Olvadaspont: 1064,18 °C

5  Vegyületei többféle módon előállíthatók. A meddő kőzetekből cianidokkal oldják ki lúgos közegben, ekkor cianid-komplexek képződnek. Ebből cink hozzáadásával kiválik az arany Még a legtöményebb sósavban, kénsavban és salétromsavban sem oldódik, ami miatt a nemesfémek királyának is nevezték. A királyvízként ismert tömény sósav és tömény salétromsav 3:1 arányú elegyében keletkező nitrozil-klorid (NOCl) azonban feloldja. Ugyancsak feloldható folyékony brómmal, klórral, valamint alkáli-cianid olvadékokkal, továbbá higannyal.

6  Az arany tiszta állapotban igen nyújtható, lágy fém, akár 0,0001 mm vékony fólia is készíthető belőle (aranyfüst), ez 24 karátos. Az ékszerészet, kis kopásállósága miatt, különböző fémekkel készített ötvözeteit használja. Ezüst vagy réz hozzáadásával, 18 (75%arany) és 14 (58,33% arany) karátos ötvözeteket készítenek, ezek szilárdabbak, kopásállóbbak, megmunkálhatóbbak. Az arany palládiummal készített ötvözete a könnyű fehérarany, a platinával alkotott ötvözete pedig a nehéz fehérarany. A 14 karátnál kisebb aranytartalmú ötvözetek kémiai ellenállóképessége drasztikusan lecsökken, savak- lúgok megtámadják, így a gyakorlatban nem alkalmazzák.

7  Mesterségesen előállított aranykristályok.

8  Az arany története hosszú évszázadokon át egyben a pénz története is volt, és mindez megfordítva is igaz. Az hogy ez a szép sárga fém kapta az általános értékmérő kitüntetett szerepét egyáltalában nem véletlen. Az ismert kémiai tulajdonságainak, szép küllemének, könnyű megmunkálhatóságának és főleg nehéz kitermelésének, előállításának következménye ez. : Az arany nem oxidálódik, nehezen alakítható át kémiai vegyületté, viszont e vegyületek rendkívül könnyen redukálhatók színarannyá. Egyetlen fém, amely magas hőmérsékleten sem lép reakcióba az oxigénnel és a kénnel. Nem reagál a szénnel, de a tellúr gőzökkel közvetlenül arany - telluridokat képez.  Ennyi

9  http://hu.wikipedia.org/wiki/Arany http://hu.wikipedia.org/wiki/Arany  http://www.extremesilver.hu/es/hun/cyclop aedia/c.php?nid=4 http://www.extremesilver.hu/es/hun/cyclop aedia/c.php?nid=4  http://arany.network.hu http://arany.network.hu  http://www.freeweb.hu/btoma/htmls/nemes femek.htm http://www.freeweb.hu/btoma/htmls/nemes femek.htm


Letölteni ppt "Az arany a termeszetben elemi allapotban elofordulo, a tortenelem kezdetei ota ismert, jellegzetesen sarga nemesfem, a periodusos rendszer 79. eleme. Vegyjele."

Hasonló előadás


Google Hirdetések