Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az etika szükségessége a gazdaságban Magyar „Fenntarthatósági Csúcs” 2014 2014. November 19.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az etika szükségessége a gazdaságban Magyar „Fenntarthatósági Csúcs” 2014 2014. November 19."— Előadás másolata:

1 Az etika szükségessége a gazdaságban Magyar „Fenntarthatósági Csúcs” 2014 2014. November 19.

2 Hurrá! Az emberek egyre többet fogyasztanak. Növekszik az életszínvonal. Emelkedik a GDP.

3 Klímatudósok állítják: A civilizált, nyugati típusú társadalom értékrendjei veszélybe sodorták az emberiség jövőjét a földön.

4 Klímaváltozás megállíthatatlan Túlnépesedés megállíthatatlan Reménytelen a kormányok globális érdekek mentén gondolkodása Az üzleti szektor nem mond le önként a profitról A termelés az igényekhez igazodik. Az igény oldaláról megközelíthető a probléma?

5 Társadalmi boldogtalanság Társadalmi boldogtalanság A GDP megtöbbszöröződése semmit sem változtatott a boldogságszinteken Nem lettünk boldogabbak a pazarlástól! A föld sem kér az emberből tovább. Köszöni szépen, megvan nélküle. Az ember nincs meg élhető környezet nélkül.

6 Lehet-e a megoldást megközelíteni az üzleti szektor és a fogyasztó megváltozó gondolkodásmódjában reménykedve? Maguktól megváltoznak? Kényszerekre megváltoznak?

7 Csak nagyon kevés ember jutott még el a tudatosság olyan fokára, hogy felelősséget érez nem csak magáért, családjáért, hanem az emberiségért. Nincs annyi időnk, hogy várjunk a tudatosodási szint emelkedésére, a kritikus tömeg beálltára.

8 Menjünk le a cselekvés szintjére! Kőbe vésett, eddig megkérdőjelezhetetlen törvényeink, életvitelünk fix pontjai nem működnek a növekedés, mint a fejlődés egyedüli, pénzben, vagyonban mérhető ismérve a növekedés, mint a fejlődés egyedüli, pénzben, vagyonban mérhető ismérve a pénz, mint a fogyasztásnövelés alapfeltétele, értékmérő a pénz, mint a fogyasztásnövelés alapfeltétele, értékmérő a vagyon, mint a gazdagság abszolút értékű mutatója a vagyon, mint a gazdagság abszolút értékű mutatója a pénzpiacok stabilitása a pénzpiacok stabilitása a hitelek visszafizethetősége a hitelek visszafizethetősége az időjárás kiszámíthatósága az időjárás kiszámíthatósága létbiztonságunk létbiztonságunk a holnap tervezhetősége a holnap tervezhetősége

9 A valóság Globális gazdasági és társadalmi rendszerek dőlnek össze Globális gazdasági és társadalmi rendszerek dőlnek össze A pénzpiacok szinte naponta összeomlanak (hisztéria, kiszámíthatatlanság) A pénzpiacok szinte naponta összeomlanak (hisztéria, kiszámíthatatlanság) A vagyon eladhatatlanná, értéktelenné vált A vagyon eladhatatlanná, értéktelenné vált Túlélés, vagyon-, és tőkefelélés (szűkített újratermelés) Túlélés, vagyon-, és tőkefelélés (szűkített újratermelés) Cserekereskedelem, helyi pénzek elterjedése Cserekereskedelem, helyi pénzek elterjedése Kiszámíthatatlanság (forintárfolyam, nyugdíj, munka, üzleti megrendelések stb.) Kiszámíthatatlanság (forintárfolyam, nyugdíj, munka, üzleti megrendelések stb.)

10 Az etikusság számon kérése Kényszerítő eszközök: fair bankokról törvény kötelező környezeti normák egymástól elvárható etikai normák bevezetése szennyezési kvóták emelése (nem csereérték) az etikátlan kiközösítése Társadalmi szintű moralitás javítása Működik?

11 Megoldás keresése Egyszerű emberi értékek beemelése az üzleti, társadalmi életünkbe Tisztességesen élni Másokra tekintettel lenni Segíteni a rászorultakon Tisztelni a másik embert, természetet Szeretni magunkat és az életet Alázattal viseltetni a természeti erőkkel szemben Stb.

12 Egyszerű emberi értékekhez visszatérés Becsületesnek lenni minden helyzetben Becsületesnek lenni minden helyzetben Saját pillanatnyi anyagi érdekeinkért ne adjuk el mások boldogságát Saját pillanatnyi anyagi érdekeinkért ne adjuk el mások boldogságát Örülni a másik ember boldogságának Örülni a másik ember boldogságának Boldogságot érezni, mikor adunk, segítünk Boldogságot érezni, mikor adunk, segítünk Tudni, mennyi az elég Tudni, mennyi az elég Hasznosan élni, létezni Hasznosan élni, létezni A haszon és hasznosság közötti különbség megértése

13 Etika és fenntarthatóság összefüggése P.A. Payutto: „Közép Út a piacgazdaság számára” című írásában van talán a legérthetőbben megfogalmazva a gazdaság etikája és a fenntarthatóság összefüggése: „Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a világunk elé táruló problémák megoldásának elengedhetetlen feltétele az erkölcs figyelembe vétele. A közgazdaságtan többé nem kerülheti meg az etika tárgykörét. A fenntarthatósággal, illetve a környezeti problémákkal kapcsolatban az etika szükségessége egyértelművé válik. (Zsolnai László szerk: Boldogság és gazdaság) (Zsolnai László szerk: Boldogság és gazdaság)

14 Etikus gazdasági tevékenység Etikus az a gazdasági tevékenység, amely nem káros az egyénre, a társadalomra és a természeti környezetre. Tehát mindhárom területen a jól-lét növekedéséhez járul hozzá.

15 Üzleti Etikai Díj ─ 2000-2014 Etikus az a vállalat, amely: A vállalat felelős gondolkodásmódról tesz cselekedetein keresztül tanúbizonyságot. Ha felelősséget vállal a munkatársaiért, az üzleti partnereiért, a szűkebb és tágabb környezetének jól-létéért, a társadalom fenntartható fejlődéséért, a klímaváltozás negatív folyamatainak visszafordításáért, az esélyegyenlőség javításáért. Ha tetteit elsősorban nem a mindenáron való haszonszerzés irányítja, hanem a másokról gondoskodás, más érdekeinek, jóllétének figyelembevétele is. Ha a környezet (szűkebb tágabb, emberi, természeti, üzleti) érdekei miatt képes átértékelni a várható üzleti hasznát, illetve be tudja illeszteni cselekedetinek célrendszerébe a fenntarthatóság globálisabb céljainak szolgálatát is.

16 15 év az üzleti etika fejlődésében Első években még csak nem is értették a cégek, mi köze az etikának a gazdasághoz, üzlethez. Idén 60 pályázat. Elemi erejű igény a tisztességes, emberi jelenlétre az üzleti életben. A profitérdekek kizárólagos uralmát felváltja a kisebbeknél a hasznos, segítő, felelős, emberi értékek mentén élés. A szűkebb közösséggel, környezettel harmóniában élés alapvető fontossága.

17 Köszönöm a figyelmüket! Demcsák Mária Piac & Profit Üzleti Etikai Díj társalapítója mdemcsak@piacesprofit.hu


Letölteni ppt "Az etika szükségessége a gazdaságban Magyar „Fenntarthatósági Csúcs” 2014 2014. November 19."

Hasonló előadás


Google Hirdetések