Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A jelenléten alapuló fejlesztés Az előadás menete A fejlesztés szükségessége, fogalma A probléma lényege A javasolt modell.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A jelenléten alapuló fejlesztés Az előadás menete A fejlesztés szükségessége, fogalma A probléma lényege A javasolt modell."— Előadás másolata:

1 A jelenléten alapuló fejlesztés Az előadás menete A fejlesztés szükségessége, fogalma A probléma lényege A javasolt modell

2 ELŐADÁSOM MENETE A kihívás A fejlesztési modell Gyakorlati javaslatok

3 A FEJLESZTÉS FOGALMA „Development is a process by which the members of a society increase their personal and institutional capacities to mobilize and manage resources to produce sustainable and justly distributed improvements in their quality of life consistent with their own aspirations.” David C. Korten: Getting to the 21th Century 1990 Kumarian Press

4 A FEJLESZTÉS FOGALMA A fejlesztés: Folyamat - folytonosság, fenntarthatóság Célja az életminőség növelése és annak méltányos elosztása úgy, ahogy a közösség jövőképe és értékrendszere megköveteli azt Módja: egy adott társadalom növeli személyes és intézményi kapacitását a fejlesztés erőforrásainak felhasználásában

5 A FEJLESZTÉS FOGALMA „A fejlődés nem a javakkal kezdődik, hanem az emberekkel, az emberek tanultságával, szervezettségével és fegyelmével.” Ernst F. Schumacher: A kicsi szép 1991 Közgazgasági és Jogi Kiadó BP.

6 A FEJLESZTÉS PROBLÉMÁJA A modernizáció megkésettsége. A globalizáció és a nyitás széttöredezteti a világot. Megszűnik a szerves fejlődés koherens területi és közösségi kerete. A fejlesztés szintjei: lokális, regionális, nemzeti, nemzetközi.

7 TRADICIONÁLIS, MODERN, POSZTMODERN TRADICIO - NÁLIS MODERNPOSZT-MODERN TÁRSADALMI CÉLFÜGGVÉNY TÚLÉLÉS EGY STABIL VILÁGBAN GAZDASÁGI NÖVEKEDÉS GDP A SZUBJEKTÍV JÓLÉT MAXIMALIZÁLÁSA, EGYÉNI ÉLETMINŐSÉG EGYÉNI ÉRTÉKREND VALLÁSI ÉS KÖZÖSSÉGI NORMÁK TELJESITMÉNY MOTIVÁLT POSZTMATERIÁLIS ÉS POSZTMODERN ÉRTÉKREND HATALOM - TEKINTÉLY TEKINTÉLY TISZTELET, RENDI TÁRSADALOM RACIONÁLIS, LEGÁLIS, DEMOKRÁCIA MINDEN TEKINTÉLY TÉRVESZTÉSE

8 A FEJLESZTÉSI MODELL Párhuzamos világok együttléte, egymás számára értékes externáliák megteremtése. Posztmodern értékek a fejlesztés erőforrásai. Az esztétikai szempontok együtt tudnak élni az alacsony teljesítményű gazdálkodással. Nem a GDP, hanem a sajátos életminőség a fejlődés mértéke. Alternatív élettér, szabadság. Egyéni élménytörténetek helyszíne, különleges emberek önmagukat találják ki. Nyitottság, nemzetközi integráció, hálózatépítés, kölcsönös függőség. Faragó László: A jövőalkotás társadalomtechnikája, Dialóg Campus 2005, 135-143, 150-153 o.

9 TEENDŐK Kapcsold össze a három világot: kommunikáció, kölcsönös értékelés, tisztelet! Biztosítsd az externáliák fenntartható teremtését (technológiák a világokon belül)! Hasznosítsd az externáliákat a világodban, de ne tedd tönkre azokat! Hozz létre összekötő intézményeket, hálózatokat, melyek kezelik a világok közti fluxusokat (információ, pénz, emberek)! Tartsd távol a bürokratákat a vidéktől! Gyarapítsd a világok sajátos tudását! Integrálj, akár globálisan is! Gondolj a születendő globális társadalomra!

10 HOGYAN? Alázattal Áldozatkészséggel Szelíden Hittel Felelősen Jelenléttel Személyes példával

11 KÖSZÖNÖM FIGYELMÜKET


Letölteni ppt "A jelenléten alapuló fejlesztés Az előadás menete A fejlesztés szükségessége, fogalma A probléma lényege A javasolt modell."

Hasonló előadás


Google Hirdetések