Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hiteles, élő örökség szerepe a vidéki turizmusban „Vidéki örökségeink a Kárpát-medencében” Budapest, 2014. március 20-21. Kolumbán Gábor Székelyudvarhely.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hiteles, élő örökség szerepe a vidéki turizmusban „Vidéki örökségeink a Kárpát-medencében” Budapest, 2014. március 20-21. Kolumbán Gábor Székelyudvarhely."— Előadás másolata:

1 Hiteles, élő örökség szerepe a vidéki turizmusban „Vidéki örökségeink a Kárpát-medencében” Budapest, 2014. március 20-21. Kolumbán Gábor Székelyudvarhely Civitas Alapítvány, Élő Szövet Alapítvány, MÜTF www.civitas.rowww.civitas.ro, www.szekelygyumolcs.rowww.szekelygyumolcs.ro kolumban.gabor@yahoo.co.uk 0040-755157790

2 Munkatársaim a projektben

3 Hazatérés

4 Énlaka, ahol mi is lakunk

5 A kézműves sajtműhely

6 Termékeink

7 A turizmus 4A modellje Attraction – Vonzóerő Access – Hozzáférés, elérhetőség Accommodation – Hely, szállás, ellátás Attitude

8 Mi a vidék és mi nem vidék? Természetközeli életforma Szabadság Önfenntartásra törekvés Saját élet teljessége Szomszédság Hagyomány A város A természettől elválasztó infrastruktúra A virtuális világ A függőség A mások életének élése (média)

9 „ A mindenségi élet törvényei a falu mellett döntenek.... A hegy oldalában, a folyó partján, a völgy szájában meghúzódó falu a helyes arányú élet. Hegyek, erdők, rétek, szántóföldek, levegő, levegő és házak, emberek. Együtt van mind, aki ismerheti egymást és együtt élnek mind a föld hátán, Isten tenyerén. Művészet, tudomány fejlődhetik köztük. De a föld emlőjéről soha le nem szakítják magukat. Túrják a földet és vetik a magot. Érzik a növekedést. Élik a mindenség életét.” Balázs Ferenc, A rög alatt, 12. o.

10 A VIDÉK A KÉSEI MODERN KORBAN FELÉRTÉKELŐDIK: „Az élhető vidék” (Corki Nyilatkozat) SZÉP TÁJ A TÚLÉLÉS SZÁMÁRA FONTOS TUDÁST ÉS ÉRTÉKEKET ŐRIZ, MINŐSÉGI, FENNTARTHATÓ KÖRNYEZET ALTERNATÍV FOGLALKOZÁSI LEHETŐSÉG POSZTMODERN ÉLVEZETI CIKK TÁRSADALMI MENEDÉKHELY TÁRSADALMI TŐKE LELŐHELYE KULTÚRA VESZÉLYBEN VAN !!! NEM CSAK MEZŐGAZDASÁG ÉS ÉLELEM TERMELÉS

11 VIDÉKFEJLESZTÉSI PARADIGMAVÁLTÁS MODERNIZÁCIÓ Elhatárolódás a természettől, zárt infrastruktúra Gazdasági növekedés Hatékonyság maximalizálása Az ember és más élőlények alárendelése verseny ÖKOLOGIAI FENNTARTHATÓSÁG Természetes integráció Ökológiai egyensúly Életminőség növelése Más élő fajok tisztelete Együttműködés Biódiverzitás

12 A hitelesség és az élő örökség A gondolat – szándék, tett- cselekedet, és beszéd egysége Az örökséget az élet (mód) tartja fenn.

13 Az Élhető világ idő fölötti, értékek mentén megélt világ. Az alábbi értékek vezérelnek tevékenységünkben: szeretet, elfogadás, hűség, bizalom, áldozatkészség, hálózati kölcsönösség, erkölcsös magatartás, együttműködés, szelídség, Isten-hit, alázat, tudatosság, felelősség, jóakarat, személyes példa, adakozás, mértékletesség, tisztaság. Élő szövet alapítvány

14 „Visszatérni az élethez, ez a feladat! Ezzel ismét egészséges lesz a világunk, mert visszatértünk a természethez, a jó emberi kapcsolatokhoz, az élhető struktúrákhoz és ez nem más, mint visszatérés a Teremtőhöz.” (Steinbach - i dokumentum)

15 A Góbé Világ kihívói! A fogyasztói társadalmi modell (szükségletek helyett vágyak) Az igénytelenség (az ember méltóságának feladása) A kishitűség (a teremtés és a szellemi fejlődés elutasítása)

16 A Góbé Világ megoldási javaslata a székely társadalom rendtartó hagyományai alapján! A szükségletekre és erőforrásokra alapozott lokális, ökológiai gazdaság. A fogyasztás csökkentése, morális korlátozása. Tudatosság a megnövekedett szabadsággal együtt. Takarékosság, kölcsönösségen alapuló együttműködés. Szakosodás, együtt az egymást kiegészítő kölcsönösséggel. Szellemi fejlődés, szövetség a Teremt(ővel)(ésben).

17 Az Élő Szövet Alapítvány programjai – a szövés - Élő góbé program (Tej útja, szövetkezetek megerősítése) Okos góbé program (Tangazdaság hálózat) Teremtő góbé program (góbé iskola, teremtett világ-nap, a „ a társadalom élő szövetének szövése”, új góbék toborzása)

18 Kolumbán Gábor Székelyudvarhely Civitas Alapítvány, Élő Szövet Alapítvány, MÜTF, www.civitas.rowww.civitas.ro, www.szekelygyumolcs.rowww.szekelygyumolcs.ro kolumban.gabor@yahoo.co.uk 0040-755157790 A vidéki vendéglátás is legyen „KÖZÖSSÉGI TERMÉK AZ EGYÜTTMŰKÖDÉS GYÜMÖLCSE” Kukkantsanak be mihozzánk: www.eloszovet.rowww.eloszovet.ro


Letölteni ppt "Hiteles, élő örökség szerepe a vidéki turizmusban „Vidéki örökségeink a Kárpát-medencében” Budapest, 2014. március 20-21. Kolumbán Gábor Székelyudvarhely."

Hasonló előadás


Google Hirdetések