Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hiteles, élő örökség szerepe a vidéki turizmusban

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hiteles, élő örökség szerepe a vidéki turizmusban"— Előadás másolata:

1 Hiteles, élő örökség szerepe a vidéki turizmusban
„Vidéki örökségeink a Kárpát-medencében” Budapest, március Kolumbán Gábor Székelyudvarhely Civitas Alapítvány, Élő Szövet Alapítvány, MÜTF

2 Munkatársaim a projektben

3 Hazatérés

4 Énlaka, ahol mi is lakunk

5 A kézműves sajtműhely

6 Termékeink

7 A turizmus 4A modellje Attraction – Vonzóerő
Access – Hozzáférés, elérhetőség Accommodation – Hely, szállás, ellátás Attitude

8 Mi a vidék és mi nem vidék?
Természetközeli életforma Szabadság Önfenntartásra törekvés Saját élet teljessége Szomszédság Hagyomány A város A természettől elválasztó infrastruktúra A virtuális világ A függőség A mások életének élése (média)

9 „ A mindenségi élet törvényei a falu mellett döntenek
„ A mindenségi élet törvényei a falu mellett döntenek. ... A hegy oldalában, a folyó partján, a völgy szájában meghúzódó falu a helyes arányú élet. Hegyek, erdők, rétek, szántóföldek, levegő, levegő és házak, emberek. Együtt van mind, aki ismerheti egymást és együtt élnek mind a föld hátán, Isten tenyerén. Művészet, tudomány fejlődhetik köztük. De a föld emlőjéről soha le nem szakítják magukat. Túrják a földet és vetik a magot. Érzik a növekedést. Élik a mindenség életét.” Balázs Ferenc, A rög alatt, 12. o.

10 NEM CSAK MEZŐGAZDASÁG ÉS ÉLELEM TERMELÉS
A VIDÉK A KÉSEI MODERN KORBAN FELÉRTÉKELŐDIK: „Az élhető vidék” (Corki Nyilatkozat) NEM CSAK MEZŐGAZDASÁG ÉS ÉLELEM TERMELÉS SZÉP TÁJ A TÚLÉLÉS SZÁMÁRA FONTOS TUDÁST ÉS ÉRTÉKEKET ŐRIZ, MINŐSÉGI, FENNTARTHATÓ KÖRNYEZET ALTERNATÍV FOGLALKOZÁSI LEHETŐSÉG POSZTMODERN ÉLVEZETI CIKK TÁRSADALMI MENEDÉKHELY TÁRSADALMI TŐKE LELŐHELYE KULTÚRA VESZÉLYBEN VAN !!!

11 VIDÉKFEJLESZTÉSI PARADIGMAVÁLTÁS
MODERNIZÁCIÓ Elhatárolódás a természettől, zárt infrastruktúra Gazdasági növekedés Hatékonyság maximalizálása Az ember és más élőlények alárendelése verseny ÖKOLOGIAI FENNTARTHATÓSÁG Természetes integráció Ökológiai egyensúly Életminőség növelése Más élő fajok tisztelete Együttműködés Biódiverzitás

12 A hitelesség és az élő örökség
A gondolat – szándék, tett- cselekedet, és beszéd egysége Az örökséget az élet (mód) tartja fenn.

13 Az Élhető világ idő fölötti, értékek mentén megélt világ.
Az alábbi értékek vezérelnek tevékenységünkben: szeretet, elfogadás, hűség, bizalom, áldozatkészség, hálózati kölcsönösség, erkölcsös magatartás, együttműködés, szelídség, Isten-hit, alázat, tudatosság, felelősség, jóakarat, személyes példa, adakozás, mértékletesség, tisztaság. Élő szövet alapítvány

14 „Visszatérni az élethez, ez a feladat
„Visszatérni az élethez, ez a feladat! Ezzel ismét egészséges lesz a világunk, mert visszatértünk a természethez, a jó emberi kapcsolatokhoz, az élhető struktúrákhoz és ez nem más, mint visszatérés a Teremtőhöz.” (Steinbach - i dokumentum)

15 A Góbé Világ kihívói! A fogyasztói társadalmi modell (szükségletek helyett vágyak) Az igénytelenség (az ember méltóságának feladása) A kishitűség (a teremtés és a szellemi fejlődés elutasítása)

16 A Góbé Világ megoldási javaslata a székely társadalom rendtartó hagyományai alapján!
A szükségletekre és erőforrásokra alapozott lokális, ökológiai gazdaság. A fogyasztás csökkentése, morális korlátozása. Tudatosság a megnövekedett szabadsággal együtt. Takarékosság, kölcsönösségen alapuló együttműködés. Szakosodás, együtt az egymást kiegészítő kölcsönösséggel. Szellemi fejlődés, szövetség a Teremt(ővel)(ésben).

17 Az Élő Szövet Alapítvány programjai – a szövés -
Élő góbé program (Tej útja, szövetkezetek megerősítése) Okos góbé program (Tangazdaság hálózat) Teremtő góbé program (góbé iskola, teremtett világ-nap, a „ a társadalom élő szövetének szövése”, új góbék toborzása)

18 A vidéki vendéglátás is legyen
„KÖZÖSSÉGI TERMÉK AZ EGYÜTTMŰKÖDÉS GYÜMÖLCSE” Kukkantsanak be mihozzánk: Kolumbán Gábor Székelyudvarhely Civitas Alapítvány, Élő Szövet Alapítvány, MÜTF,


Letölteni ppt "Hiteles, élő örökség szerepe a vidéki turizmusban"

Hasonló előadás


Google Hirdetések