Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Képes Élménybeszámoló

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Képes Élménybeszámoló"— Előadás másolata:

1 Képes Élménybeszámoló
USA Keleti Part Philaderlphia - Baltimore Katt.

2

3 Philadelphia: A Delaware és a Schuylkill folyó partján fekvő település Pennsylvania állam fővárosa. A várost William Penn angol politikus alapította, akit kvéker vallása miatt elüldöztek Angliából. Együttműködést ajánlva, egyességet kötött az indiánokkal, mai kifejezéssel élve a „békés egymás mellett élésről”, a történelemből tudjuk, hogy mi lett belőle.

4

5 A gyarmatok képviselői / Washington, Jefferson, Franklin……
A gyarmatok képviselői / Washington, Jefferson, Franklin……../ heteken át vitatkoztak, amíg az eredeti formájában megszületett az Egyesült Államok alapító okirata.  A Függetlenségi Nyilatkozat kimondja a 13 gyarmat Nagy-Britanniától való elszakadását. A kongresszus épülete előtt több ezren várakoztak, amikor a képviselők kiléptek, megszólalt fejük felett az épület tornyában a nagy harang, amelyet azóta a Szabadság Harangjának (Liberty Bell) neveznek.  A harang sorsa példázza a szabadság kivívásának rögös útját, hiszen az Angliában készített harang többször is eltört, az ünnepélyes aktusra úgy-ahogy sikerült kijavítani. Az a felirat szerepel rajta, hogy „nyilvánítsátok ki a szabadságot”.

6

7 Philadelphia rövid ideig az USA ideiglenes fővárosa volt, itt tartották az Alkotmányozó Nemzetgyűlést, ahol elfogadták az Egyesült Államok alkotmányát. Nézzünk meg egy videót Philadelphiáról, a kísérőzene Declaration of Independence című dal, magyarul Függetlenségi Nyilatkozat.

8

9

10

11 A város leghíresebb épülete az Independence Hall, itt írta alá az 56 alapító atya, a Függetlenségi Nyilatkozatot.

12

13 A Függetlenségi Nyilatkozat története:
A Nyilatkozat végső szövegét John Adams és Thomas Jefferson fogalmazta meg, és július 4.-én fogadta el a Kongresszus. Az aláírási ceremónia után, augusztus 2.-án Philadelphiába vitték, de mivel, hogy fennállt a veszély, hogy a britek kezére kerül, ezért nagy titokban, egy ekhós szekéren Baltimore-ba vitték, majd ben ugyanilyen módon visszahozták Philadelphiába.  Az annalesek még a kocsis nevét is feljegyezték, Mr. Samuel Smith volt a neve. Ez a név olyan gyakori, mint nálunk a Kiss és a Kovács együttvéve.

14 Ezután, Adams elnök utasítására 1880
Ezután, Adams elnök utasítására ban Washingtonba vitték és több helyszín után a Hadügyi Hivatalban őrizték. Amikor az angol flotta felbukkant a Chesapeake öbölben, James Monroe utasítására a Nyilatkozatot a Potomac folyón a virginiai Leesburgba szállították. Sajnos a hajóskapitány nevét nem tudom. 1814.-ben vitték vissza a fővárosba, és azóta is ott tárolják, de a II. világháború idején Fort Knox erődjében őrizték.

15 A Nyilatkozat sok eleme ma is aktuális üzeneteket hordoz:
"Magától értetődőnek tartjuk azokat az igazságokat, hogy minden ember egyenlőnek teremtetett, és az embert Teremtője, olyan elidegeníthetetlen jogokkal ruházta fel, melyekről le nem mondhat, s ezek közé a jogok közé tartozik a jog az Élethez és a Szabadsághoz, valamint jog a Boldogságra való törekvésre. Ezeknek a jogoknak a biztosítására az Emberek Kormányzatokat létesítenek, melyeknek törvényes hatalma a kormányzottak beleegyezésén nyugszik. Ha bármikor, bármilyen Kormányforma alkalmatlanná válik e célok megvalósítására, a Nép Joga, hogy az ilyen kormányzatot megváltoztassa vagy eltörölje......"

16 A város kiemelkedő egyénisége Benjamin Franklin volt
A város kiemelkedő egyénisége Benjamin Franklin volt. Róla általában annyit tudunk, hogy ő találta fel a villámhárítót. Franklin Bostonban született, de 17 éves korától itt élt Philadelphiában, itt lett tudományos kutató, valóságos polihisztor, és a függetlenségi mozgalmak egyik vezéralakja. Korszerűbbé tette a tűzoltás szervezetét, rendbe hozatta a közutakat, megszervezte a közvilágítást, rendszeresítette az utcák takarítását. Megalapította az Amerikai Filozófiai Társaságot, a földrész északi felének első tudományos egyesületét, a Philadelphiai Akadémiát, és az ő nevéhez fűződik az első philadelphiai kórház létrehozása is. Amikor Franklin megszületett, szülőföldje még angol gyarmat volt. Amikor meghalt, már független állam. Benjamin Franklin fogalmazta meg legszebben az alapító atyák gondolatát: „Where liberty is there is my country” – Ahol a szabadság ott a hazám.

17

18

19

20

21

22 Kissé bolondos kísérletét a villám elektromos hatásairól, szobor örökíti meg a városban.
Itt élt Betsy Ross varrónő, aki az első amerikai zászlót készítette, erről egy lámpaoszlopon kifüggesztett tábla emlékezik meg. Percy Moran festményén Betsy Ross bemutatja Washingtonnak az általa készített csillagos-sávos lobogót.

23

24

25 Itt látható a híres LOVE kompozíció is. 

26

27

28 Miről híres még a város?  Talán arról, hogy ebben a városban készült fel Rocky a nagy bokszmeccseire, ezt is szobor örökíti meg. Érdekesség, hogy Stallone 1981-ben megbízta A. Thomas Schomberg szobrászművészt, hogy készítsen egy Rocky-szobrot, mivel a múzeum lépcsőin felfutva erősítette magát.

29 A 900 kilogramm súlyú szobrot a Philadelphia Szépművészeti Múzeum lépcsőjének tetején helyezték el, a film forgatásának idejére.  A film bemutatása után, Stallone a múzeumnak ajándékozta a szobrot, de emiatt heves vita tört ki a városban. Sokan nem műalkotást, hanem csupán filmes kelléket láttak a tárgyban, és szerintük az nem igazán illett a múzeum épületéhez, ezért a közeli parkba került. Ma is sok fiatalt látni, a múzeum lépcsőin fel és lefutni.

30

31

32 Egy másik köztéri szobor a GlaxoSmithKline gyógyszeróriás központi épülete előtt található. Az alkotás neve „Freedom” – Szabadság. Egyesek úgy is emlegetik a szoborkompozíciót, hogy  "Megmenekültem! Nem kell több tablettát beszednem".

33

34 Szépművészeti Múzeum

35

36

37 A Delaware folyó

38

39

40 Philadelphiai képek

41

42

43

44

45

46

47 Baltimore: A Chesapeake-öböl partján fekvő Baltimore jelentő kikötőváros, Maryland állam legnagyobb települése.  Az angolok ellen vívott háborúban a brit flotta tűz alá vette a várost, éjjel-nappal hullottak a lövedékek, de a Fort McHenry erőd felett ott lengett az akkor még csak 15 csillagos lobogó.  Egy fiatal amerikai ügyvéd, Francis Scott Key, egy közeli hajóról nézte a hősies küzdelmet, és ennek hatására megírta a „Csillagos-sávos lobogó” című versét, amely ma az amerikai himnusz.  Baltimore-ban található a híres író Edgar Allan Poe lakóháza és sírja. 

48 Itt született a híres úszó Michael Phelps is, aki minden idők legsikeresebb olimpikonjának számít. 
A városban sok híres történelmi épület és emlékmű van. Baltimore-ban a két nagy egyetem mellett számos más képzési forma található.  Tele van a város múzeumokkal és nem utolsó sorban itt található a híres akvárium is. A városnak különféle becenevei vannak, melyek közül talán a "Crabtown" (rákváros) a leghíresebb. 

49

50

51

52 A kikötő: A Baltimori Tengerészeti múzeumban láthatjuk a USS Torsk tengeralattjárót. A harcedzett veterán hajó, nyugdíjas éveit a szárazdokkban tölti, látogatókat várva. A neve "tőkehalat" jelent. Részt vett a II. világháborúban, a Csendes-óceáni hadműveletekben. Itt kapta a becenevét, a „Japán partok vágtató szelleme”. Több ellenséges hajót elsüllyesztett, egy alkalommal több mint hét órát kellett a mélyben tölteni, mert japán repülőgépek és hadihajók támadták. 

53

54                                                                     Szolgálatban Készítettem egy videót is az öreglányról:  A videót látva nehéz elképzelni, hogy a tengeralattjárón egyszerre 81 ember teljesített szolgálatot. A meghajtó motorokat Susannak hívták.

55

56 Nyugdíjban  Egy érdekes tábla a hajón: "Légy óvatos, a tengeralattjárónak nincs agya, használd a sajátod!"

57

58 Itt találjuk továbbá, a US Frigate Constellation vitorlás, amely a legrégebbi amerikai hadihajó es vízre-bocsátását követően számos tengeri csatában vett részt.

59

60

61

62

63 2012. Április Vivien


Letölteni ppt "Képes Élménybeszámoló"

Hasonló előadás


Google Hirdetések