Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Philadelphia: A Delaware és a Schuylkill folyó partján fekvő település Pennsylvania állam fővárosa. A várost William Penn angol politikus alapította,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Philadelphia: A Delaware és a Schuylkill folyó partján fekvő település Pennsylvania állam fővárosa. A várost William Penn angol politikus alapította,"— Előadás másolata:

1

2

3

4 Philadelphia: A Delaware és a Schuylkill folyó partján fekvő település Pennsylvania állam fővárosa. A várost William Penn angol politikus alapította, akit kvéker vallása miatt elüldöztek Angliából. Együttműködést ajánlva, egyességet kötött az indiánokkal, mai kifejezéssel élve a „békés egymás mellett élésről”, a történelemből tudjuk, hogy mi lett belőle. Philadelphia: A Delaware és a Schuylkill folyó partján fekvő település Pennsylvania állam fővárosa. A várost William Penn angol politikus alapította, akit kvéker vallása miatt elüldöztek Angliából. Együttműködést ajánlva, egyességet kötött az indiánokkal, mai kifejezéssel élve a „békés egymás mellett élésről”, a történelemből tudjuk, hogy mi lett belőle.

5

6 A gyarmatok képviselői / Washington, Jefferson, Franklin……../ heteken át vitatkoztak, amíg az eredeti formájában megszületett az Egyesült Államok alapító okirata. A gyarmatok képviselői / Washington, Jefferson, Franklin……../ heteken át vitatkoztak, amíg az eredeti formájában megszületett az Egyesült Államok alapító okirata. A Függetlenségi Nyilatkozat kimondja a 13 gyarmat Nagy-Britanniától való elszakadását. A Függetlenségi Nyilatkozat kimondja a 13 gyarmat Nagy-Britanniától való elszakadását. A kongresszus épülete előtt több ezren várakoztak, amikor a képviselők kiléptek, megszólalt fejük felett az épület tornyában a nagy harang, amelyet azóta a Szabadság Harangjának (Liberty Bell) neveznek. A harang sorsa példázza a szabadság kivívásának rögös útját, hiszen az Angliában készített harang többször is eltört, az ünnepélyes aktusra úgy-ahogy sikerült kijavítani. Az a felirat szerepel rajta, hogy „nyilvánítsátok ki a szabadságot”. A kongresszus épülete előtt több ezren várakoztak, amikor a képviselők kiléptek, megszólalt fejük felett az épület tornyában a nagy harang, amelyet azóta a Szabadság Harangjának (Liberty Bell) neveznek. A harang sorsa példázza a szabadság kivívásának rögös útját, hiszen az Angliában készített harang többször is eltört, az ünnepélyes aktusra úgy-ahogy sikerült kijavítani. Az a felirat szerepel rajta, hogy „nyilvánítsátok ki a szabadságot”.

7

8 Philadelphia rövid ideig az USA ideiglenes fővárosa volt, itt tartották az Alkotmányozó Nemzetgyűlést, ahol elfogadták az Egyesült Államok alkotmányát. Philadelphia rövid ideig az USA ideiglenes fővárosa volt, itt tartották az Alkotmányozó Nemzetgyűlést, ahol elfogadták az Egyesült Államok alkotmányát. Nézzünk meg egy videót Philadelphiáról, a kísérőzene Declaration of Independence című dal, magyarul Függetlenségi Nyilatkozat. Nézzünk meg egy videót Philadelphiáról, a kísérőzene Declaration of Independence című dal, magyarul Függetlenségi Nyilatkozat. http://www.youtube.com/watch?v=Q3Pki5R 9w9k http://www.youtube.com/watch?v=Q3Pki5R 9w9k

9

10

11

12 A város leghíresebb épülete az Independence Hall, itt írta alá az 56 alapító atya, a Függetlenségi Nyilatkozatot. A város leghíresebb épülete az Independence Hall, itt írta alá az 56 alapító atya, a Függetlenségi Nyilatkozatot.

13

14 A Függetlenségi Nyilatkozat története: A Függetlenségi Nyilatkozat története: A Nyilatkozat végső szövegét John Adams és Thomas Jefferson fogalmazta meg, és 1776. július 4.-én fogadta el a Kongresszus. A Nyilatkozat végső szövegét John Adams és Thomas Jefferson fogalmazta meg, és 1776. július 4.-én fogadta el a Kongresszus. Az aláírási ceremónia után, 1776. augusztus 2.- án Philadelphiába vitték, de mivel, hogy fennállt a veszély, hogy a britek kezére kerül, ezért nagy titokban, egy ekhós szekéren Baltimore-ba vitték, majd 1777.-ben ugyanilyen módon visszahozták Philadelphiába. Az aláírási ceremónia után, 1776. augusztus 2.- án Philadelphiába vitték, de mivel, hogy fennállt a veszély, hogy a britek kezére kerül, ezért nagy titokban, egy ekhós szekéren Baltimore-ba vitték, majd 1777.-ben ugyanilyen módon visszahozták Philadelphiába. Az annalesek még a kocsis nevét is feljegyezték, Mr. Samuel Smith volt a neve. Ez a név olyan gyakori, mint nálunk a Kiss és a Kovács együttvéve. Az annalesek még a kocsis nevét is feljegyezték, Mr. Samuel Smith volt a neve. Ez a név olyan gyakori, mint nálunk a Kiss és a Kovács együttvéve.

15 Ezután, Adams elnök utasítására 1880.- ban Washingtonba vitték és több helyszín után a Hadügyi Hivatalban őrizték. Ezután, Adams elnök utasítására 1880.- ban Washingtonba vitték és több helyszín után a Hadügyi Hivatalban őrizték. Amikor az angol flotta felbukkant a Chesapeake öbölben, James Monroe utasítására a Nyilatkozatot a Potomac folyón a virginiai Leesburgba szállították. Sajnos a hajóskapitány nevét nem tudom. Amikor az angol flotta felbukkant a Chesapeake öbölben, James Monroe utasítására a Nyilatkozatot a Potomac folyón a virginiai Leesburgba szállították. Sajnos a hajóskapitány nevét nem tudom. 1814.-ben vitték vissza a fővárosba, és azóta is ott tárolják, de a II. világháború idején Fort Knox erődjében őrizték. 1814.-ben vitték vissza a fővárosba, és azóta is ott tárolják, de a II. világháború idején Fort Knox erődjében őrizték.

16 A Nyilatkozat sok eleme ma is aktuális üzeneteket hordoz: A Nyilatkozat sok eleme ma is aktuális üzeneteket hordoz: "Magától értetődőnek tartjuk azokat az igazságokat, hogy minden ember egyenlőnek teremtetett, és az embert Teremtője, olyan elidegeníthetetlen jogokkal ruházta fel, melyekről le nem mondhat, s ezek közé a jogok közé tartozik a jog az Élethez és a Szabadsághoz, valamint jog a Boldogságra való törekvésre. "Magától értetődőnek tartjuk azokat az igazságokat, hogy minden ember egyenlőnek teremtetett, és az embert Teremtője, olyan elidegeníthetetlen jogokkal ruházta fel, melyekről le nem mondhat, s ezek közé a jogok közé tartozik a jog az Élethez és a Szabadsághoz, valamint jog a Boldogságra való törekvésre. Ezeknek a jogoknak a biztosítására az Emberek Kormányzatokat létesítenek, melyeknek törvényes hatalma a kormányzottak beleegyezésén nyugszik. Ezeknek a jogoknak a biztosítására az Emberek Kormányzatokat létesítenek, melyeknek törvényes hatalma a kormányzottak beleegyezésén nyugszik. Ha bármikor, bármilyen Kormányforma alkalmatlanná válik e célok megvalósítására, a Nép Joga, hogy az ilyen kormányzatot megváltoztassa vagy eltörölje......" Ha bármikor, bármilyen Kormányforma alkalmatlanná válik e célok megvalósítására, a Nép Joga, hogy az ilyen kormányzatot megváltoztassa vagy eltörölje......"

17 A város kiemelkedő egyénisége Benjamin Franklin volt. Róla általában annyit tudunk, hogy ő találta fel a villámhárítót. A város kiemelkedő egyénisége Benjamin Franklin volt. Róla általában annyit tudunk, hogy ő találta fel a villámhárítót. Franklin Bostonban született, de 17 éves korától itt élt Philadelphiában, itt lett tudományos kutató, valóságos polihisztor, és a függetlenségi mozgalmak egyik vezéralakja. Franklin Bostonban született, de 17 éves korától itt élt Philadelphiában, itt lett tudományos kutató, valóságos polihisztor, és a függetlenségi mozgalmak egyik vezéralakja. Korszerűbbé tette a tűzoltás szervezetét, rendbe hozatta a közutakat, megszervezte a közvilágítást, rendszeresítette az utcák takarítását. Korszerűbbé tette a tűzoltás szervezetét, rendbe hozatta a közutakat, megszervezte a közvilágítást, rendszeresítette az utcák takarítását. Megalapította az Amerikai Filozófiai Társaságot, a földrész északi felének első tudományos egyesületét, a Philadelphiai Akadémiát, és az ő nevéhez fűződik az első philadelphiai kórház létrehozása is. Megalapította az Amerikai Filozófiai Társaságot, a földrész északi felének első tudományos egyesületét, a Philadelphiai Akadémiát, és az ő nevéhez fűződik az első philadelphiai kórház létrehozása is. Amikor Franklin megszületett, szülőföldje még angol gyarmat volt. Amikor meghalt, már független állam. Amikor Franklin megszületett, szülőföldje még angol gyarmat volt. Amikor meghalt, már független állam. Benjamin Franklin fogalmazta meg legszebben az alapító atyák gondolatát: Benjamin Franklin fogalmazta meg legszebben az alapító atyák gondolatát: „Where liberty is there is my country” – Ahol a szabadság ott a hazám. „Where liberty is there is my country” – Ahol a szabadság ott a hazám.

18

19

20

21

22

23 Kissé bolondos kísérletét a villám elektromos hatásairól, szobor örökíti meg a városban. Kissé bolondos kísérletét a villám elektromos hatásairól, szobor örökíti meg a városban. Itt élt Betsy Ross varrónő, aki az első amerikai zászlót készítette, erről egy lámpaoszlopon kifüggesztett tábla emlékezik meg. Itt élt Betsy Ross varrónő, aki az első amerikai zászlót készítette, erről egy lámpaoszlopon kifüggesztett tábla emlékezik meg. Percy Moran festményén Betsy Ross bemutatja Washingtonnak az általa készített csillagos-sávos lobogót. Percy Moran festményén Betsy Ross bemutatja Washingtonnak az általa készített csillagos-sávos lobogót.

24

25

26 Itt látható a híres LOVE kompozíció is. Itt látható a híres LOVE kompozíció is.

27

28

29 Miről híres még a város? Miről híres még a város? Talán arról, hogy ebben a városban készült fel Rocky a nagy bokszmeccseire, ezt is szobor örökíti meg. Talán arról, hogy ebben a városban készült fel Rocky a nagy bokszmeccseire, ezt is szobor örökíti meg. Érdekesség, hogy Stallone 1981-ben megbízta A. Thomas Schomberg szobrászművészt, hogy készítsen egy Rocky-szobrot, mivel a múzeum lépcsőin felfutva erősítette magát. Érdekesség, hogy Stallone 1981-ben megbízta A. Thomas Schomberg szobrászművészt, hogy készítsen egy Rocky-szobrot, mivel a múzeum lépcsőin felfutva erősítette magát.

30 A 900 kilogramm súlyú szobrot a Philadelphia Szépművészeti Múzeum lépcsőjének tetején helyezték el, a film forgatásának idejére. A 900 kilogramm súlyú szobrot a Philadelphia Szépművészeti Múzeum lépcsőjének tetején helyezték el, a film forgatásának idejére. A film bemutatása után, Stallone a múzeumnak ajándékozta a szobrot, de emiatt heves vita tört ki a városban. A film bemutatása után, Stallone a múzeumnak ajándékozta a szobrot, de emiatt heves vita tört ki a városban. Sokan nem műalkotást, hanem csupán filmes kelléket láttak a tárgyban, és szerintük az nem igazán illett a múzeum épületéhez, ezért a közeli parkba került. Sokan nem műalkotást, hanem csupán filmes kelléket láttak a tárgyban, és szerintük az nem igazán illett a múzeum épületéhez, ezért a közeli parkba került. Ma is sok fiatalt látni, a múzeum lépcsőin fel és lefutni. Ma is sok fiatalt látni, a múzeum lépcsőin fel és lefutni.

31

32

33 Egy másik köztéri szobor a GlaxoSmithKline gyógyszeróriás központi épülete előtt található. Az alkotás neve „Freedom” – Szabadság. Egy másik köztéri szobor a GlaxoSmithKline gyógyszeróriás központi épülete előtt található. Az alkotás neve „Freedom” – Szabadság. Egyesek úgy is emlegetik a szoborkompozíciót, hogy Egyesek úgy is emlegetik a szoborkompozíciót, hogy "Megmenekültem! Nem kell több tablettát beszednem". "Megmenekültem! Nem kell több tablettát beszednem".

34

35 Szépművészeti Múzeum Szépművészeti Múzeum

36

37

38 A Delaware folyó

39

40

41 Philadelphiai képek

42

43

44

45

46

47

48 Baltimore: Baltimore: A Chesapeake-öböl partján fekvő Baltimore jelentő kikötőváros, Maryland állam legnagyobb települése. A Chesapeake-öböl partján fekvő Baltimore jelentő kikötőváros, Maryland állam legnagyobb települése. Az angolok ellen vívott háborúban a brit flotta tűz alá vette a várost, éjjel-nappal hullottak a lövedékek, de a Fort McHenry erőd felett ott lengett az akkor még csak 15 csillagos lobogó. Az angolok ellen vívott háborúban a brit flotta tűz alá vette a várost, éjjel-nappal hullottak a lövedékek, de a Fort McHenry erőd felett ott lengett az akkor még csak 15 csillagos lobogó. Egy fiatal amerikai ügyvéd, Francis Scott Key, egy közeli hajóról nézte a hősies küzdelmet, és ennek hatására megírta a „Csillagos-sávos lobogó” című versét, amely ma az amerikai himnusz. Egy fiatal amerikai ügyvéd, Francis Scott Key, egy közeli hajóról nézte a hősies küzdelmet, és ennek hatására megírta a „Csillagos-sávos lobogó” című versét, amely ma az amerikai himnusz. Baltimore-ban található a híres író Edgar Allan Poe lakóháza és sírja. Baltimore-ban található a híres író Edgar Allan Poe lakóháza és sírja.

49 Itt született a híres úszó Michael Phelps is, aki minden idők legsikeresebb olimpikonjának számít. Itt született a híres úszó Michael Phelps is, aki minden idők legsikeresebb olimpikonjának számít. A városban sok híres történelmi épület és emlékmű van. Baltimore-ban a két nagy egyetem mellett számos más képzési forma található. A városban sok híres történelmi épület és emlékmű van. Baltimore-ban a két nagy egyetem mellett számos más képzési forma található. Tele van a város múzeumokkal és nem utolsó sorban itt található a híres akvárium is. Tele van a város múzeumokkal és nem utolsó sorban itt található a híres akvárium is. A városnak különféle becenevei vannak, melyek közül talán a "Crabtown" (rákváros) a leghíresebb. A városnak különféle becenevei vannak, melyek közül talán a "Crabtown" (rákváros) a leghíresebb.

50

51

52

53 A kikötő: A kikötő: A Baltimori Tengerészeti múzeumban láthatjuk a USS Torsk tengeralattjárót. A harcedzett veterán hajó, nyugdíjas éveit a szárazdokkban tölti, látogatókat várva. A Baltimori Tengerészeti múzeumban láthatjuk a USS Torsk tengeralattjárót. A harcedzett veterán hajó, nyugdíjas éveit a szárazdokkban tölti, látogatókat várva. A neve "tőkehalat" jelent. A neve "tőkehalat" jelent. Részt vett a II. világháborúban, a Csendes- óceáni hadműveletekben. Itt kapta a becenevét, a „Japán partok vágtató szelleme”. Részt vett a II. világháborúban, a Csendes- óceáni hadműveletekben. Itt kapta a becenevét, a „Japán partok vágtató szelleme”. Több ellenséges hajót elsüllyesztett, egy alkalommal több mint hét órát kellett a mélyben tölteni, mert japán repülőgépek és hadihajók támadták. Több ellenséges hajót elsüllyesztett, egy alkalommal több mint hét órát kellett a mélyben tölteni, mert japán repülőgépek és hadihajók támadták.

54

55 Szolgálatban Szolgálatban Készítettem egy videót is az öreglányról: Készítettem egy videót is az öreglányról: http://www.youtube.com/watch?v=TMmaQ npNuuI http://www.youtube.com/watch?v=TMmaQ npNuuI A videót látva nehéz elképzelni, hogy a tengeralattjárón egyszerre 81 ember teljesített szolgálatot. A videót látva nehéz elképzelni, hogy a tengeralattjárón egyszerre 81 ember teljesített szolgálatot. A meghajtó motorokat Susannak hívták. A meghajtó motorokat Susannak hívták.

56

57 Nyugdíjban Nyugdíjban Egy érdekes tábla a hajón: "Légy óvatos, a tengeralattjárónak nincs agya, használd a sajátod!" Egy érdekes tábla a hajón: "Légy óvatos, a tengeralattjárónak nincs agya, használd a sajátod!"

58

59 Itt találjuk továbbá, a US Frigate Constellation vitorlás, amely a legrégebbi amerikai hadihajó. 1797- es vízre-bocsátását követően számos tengeri csatában vett részt. Itt találjuk továbbá, a US Frigate Constellation vitorlás, amely a legrégebbi amerikai hadihajó. 1797- es vízre-bocsátását követően számos tengeri csatában vett részt.

60

61

62

63

64


Letölteni ppt "Philadelphia: A Delaware és a Schuylkill folyó partján fekvő település Pennsylvania állam fővárosa. A várost William Penn angol politikus alapította,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések