Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Szilícium-völgy sikerének titka

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Szilícium-völgy sikerének titka"— Előadás másolata:

1 A Szilícium-völgy sikerének titka
Készítette: Lippai A. Laura LIARAAI.ELTE 2009. október 28.

2 A völgy neve, elhelyezkedése
A Szilícium-völgy (angolul Silicon Valley) az Amerikai Egyesült Államokban, Kalifornia államban, a San Francisco-öböl déli részén található. Központja San José. A terület a nevét a helyben gyártott szilícium alapú chipekről kapta.

3 Miről nevezetes? A Szilícium-völgy jelentőségét adja, hogy olyan dolgok feltalálásának volt a helyszíne, mint az integrált áramkör, a mikroprocesszor, a személyi számítógép.

4 Gazdasági jelentősége
1998-ra már a völgy a legértékesebb vállalatváros az USA-ban. Az itt működő vállalatok tőzsdei értéke 700 milliárd dollár felett volt. Az amerikai gazdaság legsikeresebb földrajzi és gazdasági egysége a Szilícium-völgy.

5 Mi is a siker titka? A völgy sikerét a Stanford Egyetem alapozta meg 1930-ban, mikor friss diplomásai cégeket alapítottak a völgyben. Továbbá segítette a fejlődést: Az ott élők tudása Együttműködés Kreativitás Hagyományok átadása apáról fiúra Gyors információáramlás Stanford Egyetem (részletek)

6 Napjainkban A Szilícium-völgy az Amerikai Egyesült Államok harmadik legnagyobb információs technológiai központja, New York és Washington után, mintegy munkahellyel.

7

8 A Szilícium-völgy „lakói”
Adobe Systems Advanced Micro Devices (AMD) Agilent Technologies Apple Inc. Applied Materials Business Objects Cisco Systems eBay Google Hewlett-Packard Intel Intuit Juniper Networks LSI Logic National Semiconductor NetApp NVidia Oracle Corporation SanDisk Sun Microsystems Symantec Yahoo! stb.

9 Érdekesség  Magyarul gyakran – és hibásan – Szilikon-völgyként emlegetik a térséget. De az angol silicon ≠ szilikonnal!

10 Köszönöm a figyelmet! Források:

11 Röviden a Stanford Egyetemről
Alapítva 1891 Hely Stanford, Santa Clara, CA, USA Mottó A szabadság szele fúj Típus magánegyetem Campus területe 33,1 km² Oktatók száma 1749 fő Alapítója Leland Stanford vasúti iparmágnás, majd Kalifornia kormányzója, aki fiatalon elhunyt egyetlen fiának, Leland Stanford jr.-nak az emlékére hozta létre a gyermeke nevét viselő intézményt.


Letölteni ppt "A Szilícium-völgy sikerének titka"

Hasonló előadás


Google Hirdetések