Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Pearl Harbor.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Pearl Harbor."— Előadás másolata:

1 Pearl Harbor

2 Általános adatok A Pearl Harbor-i csatában december 7-én a Nagumo Csúicsi tengernagy vezette japán flotta megtámadta az Amerikai Egyesült Államok haditengerészetének Pearl Harbor-i (Hawaii-szigetek) támaszpontját.

3

4 Előzmények Az USA nem nézte jó szemmel Japán hódító politikáját, ezért zárolta az országban lévő japán vagyont, és fokozatosan megszüntette a kereskedelmet Japánnal.

5

6 Jamamoto Iszoroku tengernagy tervezte meg a Pearl Harbor elleni támadást. A részleteket Genda Minoru dolgozta ki Fucsida Micuo parancsok segítségével.

7 Támadás Az 1. japán flotta november 26.-án indult el a Kuril-szigetektől. A támadást úgy időzítették, hogy az amerikaiaknak a lehető legnagyobb meglepetést okozzák.. Félórányi mészárlás és zűrzavar után a japán gépek eltűntek az égről.

8

9 Az első hullám Nagumo flottája december 7.-én 183 repülőgéppel szállt fel a hordozókról Fucsida Micuo vezetésével. A támadás teljesen elsöpörte a légvédelmet is. Az ekkor érkező B-17-eseket a japán vadászgépek lelőtték.

10

11 A második hullám A második hullám 170 gépből állt. Azokat a hajókat támadták, amelyek az első hullámban kevésbé sérültek meg.

12

13 A harmadik hullám Fucsida Micuo és a japán pilóták a harmadik hullámban az épségben maradt hajókat és repülőgépeket, illetve az üzemanyagtartályokat akarták támadni, de Nagumo tengernagy úgy gondolta, hogy már így is súlyos veszteségeket okoztak az amerikaiaknak, így a harmadik hullámot lefújta.

14

15 Japán Japán csak 29 repülőgépet és 4 tengeralatt-járót vesztett el.

16 Egyesült Államok Négy csatahajó (USS Arizona, USS California, USS Nevada, USS West Virginia) elsüllyedt. A USS Oklahoma felborult. Három másik csatahajó (USS Pennsylvania, USS Maryland, USS Tennessee), valamint 3 cirkáló és 3 romboló súlyosan megsérült.

17 188 repülőgép megsemmisült. 2403-an meghaltak, 1178-an megsebesültek
188 repülőgép megsemmisült an meghaltak, 1178-an megsebesültek. A legsúlyosabb veszteségek az Arizona csatahajón következtek be. Az első támadás során bomba hullott a kéménybe, és az ezt követő robbanás közel ezer embert ölt meg.

18 Következmények Ez lehetővé tette, hogy Japán még 1941-ben megtámadja a Fülöp-szigeteket, Hongkongot, és Malajziát. A nemzet döbbenten hallgatta Franklin D. Roosevelt elnököt, aki december hetedikét „a gyalázat napjának” nevezte. Másnapra a háború európai konfliktusból világháborúvá szélesedett, mert az USA ezzel belépett a háborúba.

19

20 Tikvicki Natália VIII. c
Elkészítette: Tikvicki Dora VIII. c Tikvicki Natália VIII. c


Letölteni ppt "Pearl Harbor."

Hasonló előadás


Google Hirdetések