Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hálaadás „Thanksgiving”

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hálaadás „Thanksgiving”"— Előadás másolata:

1 Hálaadás „Thanksgiving”

2 A hagyományok szerint az őszi betakarítások után adnak hálát a termésért Istennek.
Az Amerikai Egyesült Államok, ahol az egyik legfontosabb ünnepnek számít, november hónap negyedik csütörtökén, Kanadában pedig, ahol az aratás általában korábban befejeződik, október hónap második hétfőjén ünneplik.

3 Az első hálaadás története a hagyományok szerint

4 A mai Egyesült Államok területén az első hálaadást a hagyományok szerint
1621-ben ünnepelték az előző évben Plymouth-hoz érkező, az európai vallásüldözések elől menekült telepesek, akiknek mintegy fele a hideg, az éhezés és az idegen, mostoha környezet áldozata lett az első télen.

5 A telepeseket a vampanoag indián törzs segítette ezekben a nehéz időkben, megtanítva nekik többek közt a helyi halászatot és vadászatot, a kukoricatermesztést, a juharszirup kinyerésének titkát.

6 A történet szerint az őszi bőséges termés után az életben maradt 51 telepes vezetője, William Bradford nagy ünnepséget rendezett, ahová az indiánokat is meghívták.

7 A hálaadás szokásos ünneplése

8 Az Amerikai Egyesült Államokban a hálaadás az egyik legfontosabb nemzeti ünnep. Sok amerikai a hivatalosan is munkaszüneti napnak nyilvánított csütörtököt követő pénteket is kiveszi szabadnapként. Ezen a négynapos hétvégén a közeli családtagok gyakran messziről hazautazva összegyűlnek, hogy együtt ünnepelhessék a hálaadást, melynek elmaradhatatlan tartozéka a hálaadásnapi vacsora.

9 A vacsora hagyományosan legfontosabb eleme, a pulyka olyannyira egybeforrt az ünneppel, hogy a hálaadást néha „pulyka napnak” (Turkey Day, T-Day) is nevezik. Az ünnepi asztalon tradícionálisan szerepelnek még olyan fogások, mint a pulykához felszolgált töltelék, áfonyaszósz, krumplipüré, zöldbab, illetve a sütőtöktorta.

10

11 Az ünnep az USA-ban a karácsonyi szezon kezdetét is jelzi
Az ünnep az USA-ban a karácsonyi szezon kezdetét is jelzi. A hálaadást követő pénteken hagyományosan igen nagy mértékű leértékelésekkel csábítják az üzletek a vásárlókat, és ennek hatására tipikusan ezen a napon a legnagyobb a kiskereskedelmi forgalom volumene.

12 Ezen a napon játszanak egy NFL mérkőzést is, ami tovább növeli a nap jelentőségét az amerikaiak számára.

13 Készítők: Bődy Gergely Czömpöly Ottó Hódi Patrik Kardos Bánk


Letölteni ppt "Hálaadás „Thanksgiving”"

Hasonló előadás


Google Hirdetések