Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az etruszkok  Kik ők?  Honnan jöttek?  Mi jellemző rájuk?  Hogyan éltek?  Milyen a művészetük?  Hogyan írtak?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az etruszkok  Kik ők?  Honnan jöttek?  Mi jellemző rájuk?  Hogyan éltek?  Milyen a művészetük?  Hogyan írtak?"— Előadás másolata:

1 Az etruszkok  Kik ők?  Honnan jöttek?  Mi jellemző rájuk?  Hogyan éltek?  Milyen a művészetük?  Hogyan írtak?

2

3

4 Az etruszkok története I.  Településeik az i. e. 10–11. században jelentek meg, előbb a Tirrén-tenger partján, majd a félsziget belsejében, a Tiberis és az Arno folyók közötti vidéken, a mai Toszkána és Emilia tartományok területén.i. e. 1011. Tirrén-tengerTiberisArnoToszkánaEmilia  Városállamokban éltek. Ezek közül kiemelkedett Tarquinii, amely nevét a hagyomány szerint Tarchonról, tizenkét város közötti (az ión szövetség mintájára létehozott) szövetségnek a megalapítójáról nyerte.Tarquiniiión  Minden város élén a legfőbb bíró, a hadsereg feje állt, az abszolút vallási tekintély. Az eleinte monarchikus berendezkedésű, majd a helyi oligarchiák által irányított városok függetlenek voltak, csak alkalmanként, a mindannyiukat fenyegető veszély láttán léptek szövetségbe.monarchikusoligarchiák  A Kr. e. 7. és 6. század során kialakult a thalasszokrácia, azaz a tengerészek uralma

5 Az etruszkok története II.  Az etruszkok ügyes és vállalkozó kedvű hajósok voltak, rendszeres kapcsolatot tartottak a Földközi-tenger valamennyi fontos civilizációjával.Földközi-tengercivilizációjával  A thalasszokrácia volt a legfontosabb motorja az etruszkok hatalmas fejlődésének, amely a földművelésen és a legeltetésen alapuló gazdaságra épült.  Nagyon tagolt társadalmi rendszer jött létre, amelyben feltűnő különbségek alakultak ki a jövedelmi viszonyokban.  Kr. e. 550 körül kialakulóban lévő birodalmuk inogni kezdett. Először azért keveredtek háborúba, mert Rómából elűzték az etruszk Tarquiniusok uralkodóházát, majd délen verték meg az etruszk sereget.Tarquiniusok  Kr. e. 474-ben a szürakuszaiak tengeren arattak győzelmet felettük, és megakadályozták, hogy az etruszkok hatalmat gyakoroljanak Korzika és Elba felett.szürakuszaiakKorzikaElba

6 Az etruszkok története III.  Kr. e. 396-ban a rómaiak elfoglalták Veii-t és lerombolták a várost. Hosszú küzdelem után az i.e. 2. században Etruria teljes egészében a rómaiak kezére került, ám az etruszkok nyelvüket és kultúrájukat még sokáig megtartották.

7 Etruszk írás  Talán a mai albánhoz hasonlít leginkább,  nem tettek különbséget zöngés és zöngétlen mássalhangzó között,  ezért a b, p, d, t és a g, k hangok jelölésére csak három betűre volt szükség, és kimaradt ábécéjükből az o betű is.ábécéjükből  A latin ábécé is az etruszkra épül, kiegészülvén dél- itáliai görög sajátosságokkal.

8

9  A FASCES, amit a rómaiak is átvettek és a XX. században is használt szimbólum

10 Etruszk vallás  Sok isten, a görögökhöz hasonlóan (sok egyezik a rómaiakéval)  Démoni lények (emberek és istenek közötti közvetítők, elegáns nőalakok)  Nimfákhoz hasonló lények  Jelentős események előtt jósoltattak (madár, villám, állati belsőség)  …ennek helyszíne a templum, melynek jelentését a szentélyekre is kiterjesztették  A szertartásokat papok végezték.

11 VÉGE


Letölteni ppt "Az etruszkok  Kik ők?  Honnan jöttek?  Mi jellemző rájuk?  Hogyan éltek?  Milyen a művészetük?  Hogyan írtak?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések