Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az etruszkok Kik ők? Honnan jöttek? Mi jellemző rájuk? Hogyan éltek?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az etruszkok Kik ők? Honnan jöttek? Mi jellemző rájuk? Hogyan éltek?"— Előadás másolata:

1 Az etruszkok Kik ők? Honnan jöttek? Mi jellemző rájuk? Hogyan éltek?
Milyen a művészetük? Hogyan írtak?

2

3

4 Az etruszkok története I.
Településeik az i. e. 10–11. században jelentek meg, előbb a Tirrén-tenger partján, majd a félsziget belsejében, a Tiberis és az Arno folyók közötti vidéken, a mai Toszkána és Emilia tartományok területén. Városállamokban éltek. Ezek közül kiemelkedett Tarquinii, amely nevét a hagyomány szerint Tarchonról, tizenkét város közötti (az ión szövetség mintájára létehozott) szövetségnek a megalapítójáról nyerte. Minden város élén a legfőbb bíró, a hadsereg feje állt, az abszolút vallási tekintély. Az eleinte monarchikus berendezkedésű, majd a helyi oligarchiák által irányított városok függetlenek voltak, csak alkalmanként, a mindannyiukat fenyegető veszély láttán léptek szövetségbe. A Kr. e. 7. és 6. század során kialakult a thalasszokrácia, azaz a tengerészek uralma

5 Az etruszkok története II.
Az etruszkok ügyes és vállalkozó kedvű hajósok voltak, rendszeres kapcsolatot tartottak a Földközi-tenger valamennyi fontos civilizációjával. A thalasszokrácia volt a legfontosabb motorja az etruszkok hatalmas fejlődésének, amely a földművelésen és a legeltetésen alapuló gazdaságra épült. Nagyon tagolt társadalmi rendszer jött létre, amelyben feltűnő különbségek alakultak ki a jövedelmi viszonyokban. Kr. e. 550 körül kialakulóban lévő birodalmuk inogni kezdett. Először azért keveredtek háborúba, mert Rómából elűzték az etruszk Tarquiniusok uralkodóházát, majd délen verték meg az etruszk sereget. Kr. e. 474-ben a szürakuszaiak tengeren arattak győzelmet felettük, és megakadályozták, hogy az etruszkok hatalmat gyakoroljanak Korzika és Elba felett.

6 Az etruszkok története III.
Kr. e. 396-ban a rómaiak elfoglalták Veii-t és lerombolták a várost. Hosszú küzdelem után az i.e. 2. században Etruria teljes egészében a rómaiak kezére került, ám az etruszkok nyelvüket és kultúrájukat még sokáig megtartották.

7 Etruszk írás Talán a mai albánhoz hasonlít leginkább,
nem tettek különbséget zöngés és zöngétlen mássalhangzó között, ezért a b, p, d, t és a g, k hangok jelölésére csak három betűre volt szükség, és kimaradt ábécéjükből az o betű is. A latin ábécé is az etruszkra épül, kiegészülvén dél-itáliai görög sajátosságokkal.

8

9 A FASCES, amit a rómaiak is átvettek és a XX
A FASCES, amit a rómaiak is átvettek és a XX. században is használt szimbólum

10 Etruszk vallás Sok isten, a görögökhöz hasonlóan (sok egyezik a rómaiakéval) Démoni lények (emberek és istenek közötti közvetítők, elegáns nőalakok) Nimfákhoz hasonló lények Jelentős események előtt jósoltattak (madár, villám, állati belsőség) …ennek helyszíne a templum, melynek jelentését a szentélyekre is kiterjesztették A szertartásokat papok végezték.

11 VÉGE


Letölteni ppt "Az etruszkok Kik ők? Honnan jöttek? Mi jellemző rájuk? Hogyan éltek?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések