Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Jegyzet Készítette: Nikli Károly 2013

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Jegyzet Készítette: Nikli Károly 2013"— Előadás másolata:

1 Jegyzet Készítette: Nikli Károly 2013
8. KAMERAMOZGÁS Jegyzet Készítette: Nikli Károly 2013

2 Kameramozgás A kamera – s ezzel együtt a kép maga – sokféleképpen mozdulhat meg.

3 A kameramozgások fajtái
A gépmozgások négyféle alapmozgásra vezethetők vissza, melyek külön-külön, de egymással kombinálva is alkalmazhatóak. Történeti kialakulásuk sorrendjében ezek a következők: svenk, fárt, krán és zoom.

4 Svenk A magyar filmszakirodalomban ezt a kameramozgást „pásztázásnak” vagy „panorámázásnak” is szokták nevezni, de a szakmai gyakorlatban ezek a magyarítások nem honosodtak meg. Kivéve talán egyet, az „átigazítást” ‚ amelyet egyes forgatókönyvírók és rendezők használnak. Az angol szaknyelvben egyébként külön szó jelöli a vízszintes (pan), és a függőleges (tilt) irányú svenket.

5 Fárt A fárt szó magyar megfelelője, a „kocsizás” szintén nem vált közhasználatúvá a filmesek szakmai szóhasználatában. A mozgás angol megfelelője a tracking vagy dolly shot. A kamera vízszintes irányban helyet változtat, elmozdul a térben oldalra, előre vagy bármilyen irányban. Ezeknek a mozgásoknak külön nevük is van: oldalfárt, előrefárt, hátrafárt, körfárt.

6 Krán Magyarul daruzás. Az elnevezés onnan ered, hogy a kamerát egy daruszerű szerkezet segítségével függőlegesen mozgatjuk. Az angol elnevezés is ebből a szóból ered: crane. Magyar fordítása, a „daruzás” megint csak azok közé a magyarítások közé tartozik, amelyeket a szakma nem tett magáévá. Bár a „daruk”, a kránok nem csak függőleges kameramozgásra alkalmasak, maga az elnevezés kifejezetten a függőleges kameramozgást jelenti, vagyis azt, hogy a kamera a térben emelkedik vagy süllyed.

7 Zoom A zoom történetileg a legkésőbb született gépmozgás, azóta létezik, amikor megjelent a filmszakmában a változtatható gyújtótávolságú objektív (gumiobjektív, vario-glaukár zoom). A szakmai szóhasználatban itt széles a választék: rávarió/hátravarió, rászűkít/zár/ráközelít, nyit/kinyit/hátranyit/tágít. A kamera itt sem mozdul el a helyéről, mégis – azáltal, hogy megváltoztatja az objektív gyújtótávolságát – azt az érzetet kelti, mintha közeledne, illetve távolodna a témától.

8 Speciális kameramozgatók
Steadicam Louma Flying cam Skycam Motion control

9 vége


Letölteni ppt "Jegyzet Készítette: Nikli Károly 2013"

Hasonló előadás


Google Hirdetések