Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mindentud 2011. Június 15 Mottó: Te Gyuri! De őszintén, áruld már el nekem, hogy igazából mire jók azok a kvarkok. (88. évében levő Édesanyában állandó.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mindentud 2011. Június 15 Mottó: Te Gyuri! De őszintén, áruld már el nekem, hogy igazából mire jók azok a kvarkok. (88. évében levő Édesanyában állandó."— Előadás másolata:

1 mindentud 2011. Június 15 Mottó: Te Gyuri! De őszintén, áruld már el nekem, hogy igazából mire jók azok a kvarkok. (88. évében levő Édesanyában állandó kérdése, amikor hazalátogatok a CERN-ből)

2 SZEREPLŐK SZÍNPAD  fény   kvark (proton)  elektron Sugárzás „0” vákuum = HIGGS-bozon Az ember és környezete „sugárzásból” radioaktív elemekből áll. (Sebesség nulla.) Atombomba abban különbözik a közönséges bombától, hogy van benne ATOM.

3 Mindennapi életben közismert:  és  ATOM 10 -10 m. -Fizika: Kvantummechanika -Kémia: Molekuláris - nanofizika -Biológia: Genetika …. Általában ismeretlen:  és HIGGS ATOMMAG 10 -15 m. -Anyag (Föld, Nap…) tömegének 99.95% kvark, 0.05% elektron -Világűr térfogatának 99.9999999999….. %-a HIGGS-bozon a vákuum anyaga A tömeg adja a gravitáció főkomponensét A HIGGS a forrása a kvarkok és elektron tömegének Ma annyit tudunk a kvarkokról és a HIGGS-ről, amennyit a görögök tudtak 2500 évvel ezelőtt a borostyánról (görögül elektron = borostyán)

4 VÉGSŐ KÉRDÉSEK Mondjon egy akkora számot, aminél nagyobbat nem lehet elképzelni? Megvan? Akkor kérek egy olyan számot, amelynél nincs nagyobb!!! ILYEN SZÁM NEM LÉTEZIK? N + 1 > N DE ÉN TUDOK ILYET MONDANI: oo + 1 = oo, ha végtelenhez hozzáadok egyet, az akkor is végtelen marad, mivel éppen ez a definíciója. Világnézeti kérdés: a ValóVilágban LÉTEZIK-E végtelen vagy nem???

5 EVOLÚCIÓ MÚLT: Ősrobbanás (Univerzum) Galaxis (Tejút) Naprendszer (Föld szupernova: csillagból születtünk) Élet Ember Társadalom (kultúra, web, hálózat) JÖVŐ: Bionika Robotok Mesterséges intelligencia …. Freeman DYSON: Az intelligens lények betöltik a galaxist. A kihülő Univerzumban lehetséges az intelligencia túlélése az IDŐ végtelenségéig. Egyre kevesebb anyagsűrűség mellett egyre több információ: világszellem? Végtelen EVOLUCIÓ valami ABSZOLÚT felé??????

6 Nem csak EGY végtelen van, három végtelen kicsi, nagy és komplex ( Pascal) hanem végtelen sok (Cantor) String-HÚR-elmélet: legalább 10 dimenzó Lehetőség: végtelen sok dimenzió???? ABSZOLÚTUM = végtelen sok végtelen dimenzió Lehetséges-e IDŐ kívüli létezés (platoni ideák?)

7 Az abszolút igazság problémája: NINCSEN ABSZOLÚT IGAZSÁG, EZ EGY ABSZOLÚT IGAZSÁG. Az IRRACIONALITÁST csak RACIONALITÁSSAL lehet kezelni, különben ŐRÜLETBE vezet. viszont RACIONALITÁS = HALÁL, mert STERIL A kíváncsi szellemeknek mindig lesz kutatni valójuk, számukra nem létezik munkanélküliség

8 Gondolkodj GLOBÁLISAN, Cselekedj KOLÁLISAN Víziód legyen GALAKTIKUS Tervezz MOLEKULÁRISAN (nanotechno, genome, subquark……) Ma: Jövő:

9

10


Letölteni ppt "Mindentud 2011. Június 15 Mottó: Te Gyuri! De őszintén, áruld már el nekem, hogy igazából mire jók azok a kvarkok. (88. évében levő Édesanyában állandó."

Hasonló előadás


Google Hirdetések