Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Naprendszer. Általános tudnivalók A Naprendszer az Univerzum (világegyetem) 1 kis része. Mi is az a naprendszer? – Olyan rendszer, melyet 1 vagy több.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Naprendszer. Általános tudnivalók A Naprendszer az Univerzum (világegyetem) 1 kis része. Mi is az a naprendszer? – Olyan rendszer, melyet 1 vagy több."— Előadás másolata:

1 Naprendszer

2 Általános tudnivalók A Naprendszer az Univerzum (világegyetem) 1 kis része. Mi is az a naprendszer? – Olyan rendszer, melyet 1 vagy több csillag (esetünkben a Nap) és azon bolygók alkotják melyet a Nap gravitációja ekliptikus pályán tart.

3 Keletkezése 4,6 milliárd évvel ezelőtt jött létre Harmadik generációs csillag Molekulafelhőből alakult ki, egy közeli szupernóva robbanása következtében, amikor az elkezdett össze zsugorodni míg ki nem alakult a proto-Nap. Tovább sűrűsödött mígnem beindult a magfúzió, ekkor megszületett Nap.  napszél  gázok kifújása a környezetéből

4 Fejlődése, eltűnése A Nap fősorozati csillagként a benne lévő hidrogént magfúzió által héliummá alakítja, ezzel termelve a hőt és fényt. A mi Napunk fősorozati állapotának nagyjából felénél járunk (10 milliárd év a teljes szakasz) Ez a szakasz után átlép Vörös óirás fázisba és ezután több szakaszon keresztül elpusztul Planetáris köd

5 Bolygók Keletkezése: – Hasonlóan a naphoz képest proto csillag fázis végén egy un. Akkreációs korong keletkezett. Eleinte a gázbolygók alakultak ki a napszél következtében elfújt gázokból. Majd a közelben maradt porból alakultak ki a kőzetbolygók Fejlődésük: – Már eltérő a bolygók között Föld típusú (kőzet) bolygók – Merkúr: felszínét a napszél alakította, légkörét (ha volt) a Nap felszámolta – Vénusz: A nagy vulkáni aktivitás következtében légkörébe jutott gázok miatt az üvegházhatás igen nagy lett. – Föld: Vízóceánok, kialakult rajta az élet – Mars: légkörét és vízkészletét elvesztette az idők alatt Jupiter típusú (gáz) bolygók – Jupiter:naprendszer legnagyobb bolygója hidrogén és hélium légkör – Szaturnusz: gáz óirás szintén 1 holdját szét tördelve egy gyűrűrendszert alkotott maga köré – Uránusz: légkörébe a hélium és hidrogén mellé metán is került és ő is rendelkezik egy gyűrűrendszerrel – Neptunusz: légköre ugyancsak hélium hidrogén és metánból áll.

6 Naprendszer Felépítése Nap-bolygók A naprendszer tömegének a 99,86%-a a Nap tömege, a maradék 0,14% a 8 nagybolygónak a tömege.(a többi elhanyagolható) Bolygók: – Föld típusú (kőzet) bolygók Holdak számaGyűrűk számaGravitáció (m/s 2 ) Merkur:003,8 Vénusz:009,1 Föld:1010 Mars:203,8 – Jupiter típusú (gáz) bolygók Jupiter:63123,6 Szaturnusz:6189,2 Uránusz:27118,9 Neptunusz:1341,13 Kisbolygóöv: Mars és Jupiter között elhelyezkedő „kis” kődarab -októl kezdve egészen törpebolygó nagyságú testek keringenek. Kuiper öv: Neptunuszon túli bolygó öv.

7 Wikipedia http://csillagmindenseg.gportal.hu Vége: Köszönöm a Figyelmet! Készítette: Berta Ádám Botond Források


Letölteni ppt "Naprendszer. Általános tudnivalók A Naprendszer az Univerzum (világegyetem) 1 kis része. Mi is az a naprendszer? – Olyan rendszer, melyet 1 vagy több."

Hasonló előadás


Google Hirdetések