Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Isaac Stern – Massenet: Meditation Lillafüred (Miskolc-Lillafüred) település Borsod- Abaúj-Zemplén megyében, közigazgatási szempontból Miskolc része.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Isaac Stern – Massenet: Meditation Lillafüred (Miskolc-Lillafüred) település Borsod- Abaúj-Zemplén megyében, közigazgatási szempontból Miskolc része."— Előadás másolata:

1

2 Isaac Stern – Massenet: Meditation

3 Lillafüred (Miskolc-Lillafüred) település Borsod- Abaúj-Zemplén megyében, közigazgatási szempontból Miskolc része. Turisztikai szempontból jelentősége kiemelkedő; látványosságai közé tartoznak a Palotaszálló, valamint a lillafüredi vízesés. Borsod- Abaúj-Zemplén megyébenMiskolcPalotaszállólillafüredi vízesésBorsod- Abaúj-Zemplén megyébenMiskolcPalotaszállólillafüredi vízesés A név eredete Gróf Bethlen András az 1890-es évek elején elhatározta, hogy a Hámori-tó közelébe kormányüdülőt építtet. A település nevét Bethlen unokahúgáról, Vay Erzsébetről kapta, akinek a beceneve Lilla volt (Lilla Vay Elemérnek, Borsod vármegye akkori főispánjának testvére volt). A Palotaszálló egy meredek emelkedő tetején található, ennek megerősítésére alakítottak ki egy támfalakkal tagolt teraszos sétány-rendszert. Itt található az Anna- mésztufabarlang, a József Attila-szobor, és az ország legmagasabb (20 méteres) vízesése, valamint István főherceg látogatásának emlékoszlopa. A függőkertet két oldalról a Szinva és Garadna patakok határolják, tetején a szálló helyezkedik el, az alján kőhídon át Hámor faluba sétálhatunk. József AttilaJózsef Attila

4 Felső-Hámor és Lillafüred látképe

5

6

7

8 A Hámori tó "... az út fölfelé tart kanyargósan a Szinva partján, mely számos zuhatagot képez, fönn pedig a hegyen tóba gyűl, melynek vize sötétzöld, minthogy tükre az őt környező bércek erdejének." Petőfi Sándor Petőfi Sándor

9

10 A négyemeletes szálló főhomlokzata Északon a Hámori-tóra, déli homlokzata a Szinva völgyére néz. Az épület főhomlokzatát nagyméretű teraszok tagolják, a főbejárat fölött csúcsos torony emelkedik, amelyből nagyszerű körpanoráma nyílik.

11 Az épület közvetlen közelében morajlik morajlik a Szinva-patak vízesése

12 A Mátyás korabeli vadászkastélyt utánzó stílusban 1927-30 között épített neoreneszánsz kastélyt függőkert és park veszi körül. A Szinva patak völgyére és a Hámori-tóra nyíló kilátás varázslatos.

13 A Palotaszálló a függőkertekkel – 1932-ben

14

15 A szálloda mögötti parkot hatalmas ősfák, gondozott gyep és virágágyások díszítik.

16

17

18

19 A Szinva patak

20 Felső-Hámor és Lillafüred látképe a Szeleta-tetőről

21

22

23

24

25

26 Stukkós mennyezet A Hunyadi János-terem

27 Mátyás királyt és feleségét ábrázoló üvegablak

28 A Mátyás-terem Kassa címerét és a kassai dómot ábrázoló ólomüveg ablaka

29

30

31

32

33 Hámori tó

34

35 pps: Vörösné Bíró Judit 2007.nov.


Letölteni ppt "Isaac Stern – Massenet: Meditation Lillafüred (Miskolc-Lillafüred) település Borsod- Abaúj-Zemplén megyében, közigazgatási szempontból Miskolc része."

Hasonló előadás


Google Hirdetések