Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 Kérdések a nők és a férfiak közötti bérszakadékkal kapcsolatban Üdvözöljük! A következő kérdések a nők és a férfiak közötti bérszakadékra vonatkoznak.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 Kérdések a nők és a férfiak közötti bérszakadékkal kapcsolatban Üdvözöljük! A következő kérdések a nők és a férfiak közötti bérszakadékra vonatkoznak."— Előadás másolata:

1 1 Kérdések a nők és a férfiak közötti bérszakadékkal kapcsolatban Üdvözöljük! A következő kérdések a nők és a férfiak közötti bérszakadékra vonatkoznak. A rövid kérdéssorban több lehetőség közül kell kiválasztani a helyeset, magyarázatot adva ezzel arról, hogy mi okozza az EU-n belül a nők és a férfiak közötti bérszakadékot, és hogy mennyire súlyos ez a probléma. A magyarázó szöveg tartalmazza azt is, hogy hová lehet fordulni bővebb tájékoztatásért és tanácsért. Tegye próbára ismereteit, és válaszolja meg most a kérdéseket!* *Ne feledje, hogy vannak kérdések, amelyeknél több válasz is lehetséges!

2 2 1.Mi a nők és a férfiak közötti bérszakadék? A.A férfiak és a nők által havonta hazavitt munkabére közötti eltérés. B.A férfiak és a nők egy órára jutó keresetének átlagos különbözete. C.A férfiak és a nők anyasági szabadság alatti keresetének átlagos különbözete.

3 3 1.Mi a nők és a férfiak közötti bérszakadék? Helyes válasz: B Az európai nők még mindig kevesebbet keresnek, mint a férfiak. A férfiak és a nők (a jövedelemadó és a társadalombiztosítási járulékok levonása előtti) havi keresete közötti különbséget nevezzük a nők és a férfiak közötti bérszakadéknak. Ez az EU hivatalos definíciója.

4 4 2.Mekkora Magyarországon a nők és a férfiak közötti bérszakadék? A.17,6% B.11% C.29,5%

5 5 2.Mekkora Magyarországon a nők és a férfiak közötti bérszakadék? Helyes válasz: A 2010-ben 17,6% volt Magyarországon a nők és a férfiak közötti bérszakadék. Az EU 27 tagállamában körülbelül 5%-tól 30%-ig terjed a nők és a férfiak közötti bérszakadék. Forrás: Eurostat 2010.

6 6 3.Mennyi a nők és a férfiak közötti átlagos bérszakadék az EU országaiban? A.16,4% B.24% C.33%

7 7 3.Mennyi a nők és a férfiak közötti átlagos bérszakadék az EU országaiban? Helyes válasz: A 2010-ben 16,4% körül volt az EU országaiban a nők és a férfiak közötti átlagos bérszakadék. Forrás: Eurostat 2010.(Előzetes forrás)

8 8 4.Joguk van a munkáltatóknak arra, hogy ugyanazért a munkáért kevesebbet fizessenek a nőknek, mint a férfiaknak? A.Igen B.Nem C.Bizonyos esetekben

9 9 4.Joguk van a munkáltatóknak arra, hogy ugyanazért a munkáért kevesebbet fizessenek a nőknek, mint a férfiaknak? Helyes válasz: B Nem. A jogszabályok tiltják, hogy ugyanazért a munkáért a nők kevesebb fizetést kapjanak, mint a férfiak. Léteznek jogszabályok, amelyek rendelkeznek az egyenlő értékű munkáért járó egyenlő bérek kérdésköréről (a 2006/54/EK irányelv). Ezek tiltják a nem szerinti megkülönböztetést a bérek minden tekintetében és mindenféle feltételre vonatkozóan. A 2006/54/EK irányelvet valamennyi EU-tagállam beemelte saját nemzeti jogrendszerébe.

10 10 5.Mikor született az első EU-jogszabály a nők és a férfiak közötti bérszakadék ellen? A.1984 B.1975 C.1991

11 11 5.Mikor született az első EU-jogszabály a nők és a férfiak közötti bérszakadék ellen? Helyes válasz: B 1975 óta léteztek ilyen EU-jogszabályok. Az EU-nak az elkötelezettsége, hogy egyenlő munkáért egyenlő bért kapjanak a nők és a férfiak, valójában még korábbra datálható: az 1957-es Római Szerződés megkötésének időpontjára.

12 12 6.Mi okozza a nők és a férfiak közötti bérszakadékot? A.A munkáltatók kevesebbet fizetnek női alkalmazottaiknak ugyanazért a munkáért, mint a férfiaknak. B.A nők más szektorokban dolgoznak, és más munkaköröket töltenek be, mint a férfiak. C.A nők rövidebb ideig vagy részmunkaidőben dolgoznak, hogy gondozhassák a gyermekeiket.

13 13 6.Mi okozza a nők és a férfiak közötti bérszakadékot? Helyes válasz: A, B és C Sok tényező okozza a nők és a férfiak közötti bérszakadékot. Előfordul, hogy a nők és a férfiak egyszerűen nem ugyanolyan fizetést kapnak azonos (vagy azonos értékű) munkáért.

14 14 6.Mi okozza a nők és a férfiak közötti bérszakadékot? Helyes válasz: A, B és C Sok tényező okozza a nők és a férfiak közötti bérszakadékot. A nők és a férfiak gyakran eltérő munkaköröket töltenek be, és más munkát végeznek különféle szektorokban, és ez is okozhatja, hogy különbség mutatkozik a bérük között. A nők által dominált ágazatokban, például az egészségügyben, a bérek jellemzően alacsonyabbak, mint ott, ahol a férfiak vannak túlsúlyban.

15 15 6.Mi okozza a nők és a férfiak közötti bérszakadékot? Helyes válasz: A, B és C Sok tényező okozza a nők és a férfiak közötti bérszakadékot. Ez annak ellenére van így, hogy a nőknek gyakran magasabb a végzettségük vagy szakképesítésük, mint a férfiaknak. 2010-ben az EU-ban az egyetemi hallgatók majdnem 60%-a volt nő. Ezenkívül mivel általában a nőkre hárul a gyermeknevelés terhe, sok esetben rövidebb vagy részmunkaidőben dolgoznak, és így kevesebbet keresnek.

16 16 7.Mikor van a legnagyobb hatása a nők és a férfiak közötti bérszakadéknak a nők életére? A.A munkába álláskor. B.A családalapításkor. C.A nyugdíjba vonuláskor.

17 17 7.Mikor van a legnagyobb hatása a nők és a férfiak közötti bérszakadéknak a nők életére? Helyes válasz: A, B és C A nők és a férfiak közötti bérszakadék a nők életének egészére kifejtheti a hatását. A munkaerőpiacra belépő nők gyakran tapasztalhatják, hogy ismereteiket és készségeiket alulértékelik a férfiakéihoz képest a nők által dominált szektorokat jellemző, nem egyszer rosszabbul fizetett munkakörökből eredően. A készségeknek és az ismereteknek ez az alulértékelése gyakran egész életpályájukon végigköveti a nőket.

18 18 7.Mikor van a legnagyobb hatása a nők és a férfiak közötti bérszakadéknak a nők életére? Helyes válasz: A, B és C A nők és a férfiak közötti bérszakadék a nők életének egészére kifejtheti a hatását. Ha egy nőnek van családja, általában ő viseli a gyermekgondozás terhét, ezért sokszor rövidebb vagy részmunkaidőben dolgozik, és nem vállal vezetői munkaköröket – ezek a tényezők pedig egész életpályájára kihatóan befolyásolják a keresetszerzési képességét. Sok országban a családalapítás időpontjában szélesedik ki a nők és a férfiak közötti bérszakadék.

19 19 7.Mikor van a legnagyobb hatása a nők és a férfiak közötti bérszakadéknak a nők életére? Helyes válasz: A, B és C A nők és a férfiak közötti bérszakadék a nők életének egészére kifejtheti a hatását. Az pedig, hogy a nők egész életükben kevesebbet keresnek, azt eredményezi, hogy alacsonyabb nyugdíjat kapnak, így a férfiakhoz képest nagyobb eséllyel lesznek szegények idős korukban.

20 20 8.Miért kell szűkítenünk a nők és a férfiak közötti bérszakadékot? A.Mert így igazságos – a nőket a férfiakkal egyenlő elbánásban kell részesíteni. B.Lendületet adna a gazdasági növekedésnek. C.Jó volna a munkáltatóknak.

21 21 8.Miért kell szűkítenünk a nők és a férfiak közötti bérszakadékot? Helyes válasz: A, B és C Azon kívül, hogy erkölcsi érvek szólnak amellett, hogy a férfiak és a nők ugyanolyan bért kapjanak ugyanazért a munkáért, gazdasági érvek is léteznek. A nők tudását és képességeit gyakran csak kis mértékben hasznosítják a munkahelyeken. Ha a vállalatok elősegítik női munkatársaik képességeinek kibontakoztatását, hatalmas tartalékokat tárhatnak fel.

22 22 8.Miért kell szűkítenünk a nők és a férfiak közötti bérszakadékot? Helyes válasz: A, B és C A vállalatok jelentős teljesítmény- és hatékonyságnövekedést érhetnek el, ha megfelelően értékelik női munkatársaik elvégzett munkáját, és elismerik képességeiket és tehetségüket. Ez például hozzájárulna ahhoz, hogy tehetséges munkavállalókat vegyenek fel, és meg is tartsák őket, valamint pozitív képet alakíthatnának ki a vállalatról ügyfeleik és befektetőik körében. Ez pedig lendületet adna a gazdasági növekedésnek.

23 23 9.Mit tesz az EU a nők és a férfiak közötti bérszakadék szűkítéséért? A.Ösztökéli a munkáltatókat arra, hogy igazságos béreket fizessenek a nőknek. B.Igyekszik felhívni a figyelmet a nők és a férfiak közötti bérszakadék problémájára. C.Intézkedésekre serkenti a tagállamok kormányait.

24 24 9.Mit tesz az EU a nők és a férfiak közötti bérszakadék szűkítéséért? Helyes válasz: A, B és C A nők és férfiak közötti egyenlőség az alapvető jogok közé tartozik az EU-ban. Jogszabályok foganatosításának megfigyelésén kívül az EU olyan programokat szervez, amely a férfiakról és a nőkről és szerepükről kialakult közfelfogást igyekszik módosítani – az iskolákban, az otthonokban, a munkahelyen és általában a társadalomban.

25 25 9.Mit tesz az EU a nők és a férfiak közötti bérszakadék szűkítéséért? Helyes válasz: A, B és C Például 2011-ben az Európai Bizottság megszervezte az Első Európai Egyenlő Bér Napja rendezvénysorozatot. Az Európai Egyenlő Bér Napja kampány célja, hogy nagyobb mértékben tudatosítsa a nők és a férfiak közötti bérszakadékot, illetve azt, hogy hogyan lehet leküzdeni. A rendezvény dátuma évente változik, mégpedig a nők és a férfiak közötti bérszakadék EU- átlagára vonatkozó adatok függvényében. Minden évben arra a napra fog esni, amennyivel egy évnél többet kellene dolgoznia az átlagos nőnek az év elejétől számítva, hogy elérje a neki megfelelő munkát végző férfiak éves fizetését.

26 26 9.Mit tesz az EU a nők és a férfiak közötti bérszakadék szűkítéséért? Helyes válasz: A, B és C A nők és férfiak közötti egyenlőség az alapvető jogok közé tartozik az EU-ban. Az Európai Bizottság egy külön kampány keretében próbálja felhívni a munkaadók, a munkavállalók és a további érdekeltek figyelmét a nők és a férfiak közötti bérszakadékra, annak okaira és a megszüntetése érdekében tehető lépésekre.

27 27 9.Mit tesz az EU a nők és a férfiak közötti bérszakadék szűkítéséért? Helyes válasz: A, B és C A nők és férfiak közötti egyenlőség az alapvető jogok közé tartozik az EU-ban. Ezenkívül az Európai Bizottság nemrégiben indított útjára egy kezdeményezést, amellyel a vállalatok körében törekszik a nők és a férfiak közötti bérszakadék tudatosítására. Ez a nemek közötti egyenlőség „üzleti esetével” kapcsolatos képzési tevékenységek népszerűsítésével és a bevált gyakorlat cseréjének előmozdításával fog végbemenni.

28 28 10.Munkavállaló vagyok. Mit tehetek, ha attól tartok, hogy a munkahelyemen fennáll a nők és a férfiak közötti bérszakadék problémája? A.A nők és a férfiak közötti bérszakadék webhelyének bérkalkulátorával kimutathatja, hogy mennyire érinti munkahelyét a bérszakadék problémája. B.Álljon ki nyíltan a főnöke elé, és követeljen magyarázatot. C.Tanácsot kérhet a nemek közötti egyenlőséggel foglalkozó országos testületektől.

29 29 10.Munkavállaló vagyok. Mit tehetek, ha attól tartok, hogy a munkahelyemen fennáll a nők és a férfiak közötti bérszakadék problémája? Helyes válasz: A és C A bérkalkulátor jól jelzi, hogy fennáll-e esetleg a nők és a férfiak közötti bérszakadék esete.bérkalkulátor Ha ez megerősíti az aggályait, következő lépésként forduljon a nemek közötti egyenlőtlenséggel foglalkozó országos testülethez. nemek közötti egyenlőtlenséggel foglalkozó országos testülethez

30 30 10.Munkavállaló vagyok. Mit tehetek, ha attól tartok, hogy a munkahelyemen fennáll a nők és a férfiak közötti bérszakadék problémája? Helyes válasz: A és C A nemek közötti egyenlőséggel foglalkozó országos testületek független szervezetek, amelyek segítséget nyújtanak azoknak, akik diszkriminációt tapasztalnak. Ezenkívül figyelik a diszkriminációs problémákat, jelentéseket készítenek róluk, valamint előmozdítják az egyenlőséget. Az országos szervezet részletes tanácsokkal tud szolgálni, és szükség esetén segítséget nyújt a jogi kereset előkészítéséhez.

31 31 10.Munkavállaló vagyok. Mit tehetek, ha attól tartok, hogy a munkahelyemen fennáll a nők és a férfiak közötti bérszakadék problémája? Helyes válasz: A és C Egy szakszervezethez is fordulhat, annak munkatársai is segíteni tudnak, és tanácsokkal szolgálnak arra az esetre, ha intézkedés kezdeményezése mellett dönt. Ezenkívül mások tapasztalatairól is tájékozódhat a következő esettanulmányokból; ezek olyan jogi eseteket mutatnak be, amelyeket alkalmazottak kezdeményeztek a férfiak és a nők bére közötti egyenlőtlenség miatt. esettanulmányokból

32 32 11.Munkáltató vagyok. Mit tehetek, ha azt gyanítom, hogy a szervezeten belül fennáll a nők és a férfiak közötti bérszakadék problémája? A.A nők és a férfiak közötti bérszakadék webhelyének bérkalkulátorával kimutathatja, hogy mennyire érinti szervezetét a bérszakadék problémája. B.Felülvizsgálhatja a szervezet bérstruktúráját. C.Tanácsot kérhet a nemek közötti egyenlőséggel foglalkozó országos testületektől.

33 33 11.Munkáltató vagyok. Mit tehetek, ha azt gyanítom, hogy a szervezeten belül fennáll a nők és a férfiak közötti bérszakadék problémája? Helyes válasz: A, B és C A bérkalkulátor jól jelzi, hogy fennáll-e esetleg a nők és a férfiak közötti bérszakadék esete.bérkalkulátor A nők és a férfiak közötti bérszakadék megléte önmagában azonban még nem jelenti azt, hogy vállalatánál megjelenik a női és a férfi munkavállalók közötti fizetésbeli egyenlőtlenségek problémája.

34 34 11.Munkáltató vagyok. Mit tehetek, ha azt gyanítom, hogy a szervezeten belül fennáll a nők és a férfiak közötti bérszakadék problémája? Helyes válasz: A, B és C A bérkalkulátor jól jelzi, hogy fennáll-e esetleg a nők és a férfiak közötti bérszakadék esete.bérkalkulátor Ha aggályai vannak ez ügyben, következő lépésként megvizsgálhatja a szervezet bérstruktúráját, hogy megmagyarázhatók-e a férfi és a női alkalmazottak között fennálló bérezési különbségek.

35 35 11.Munkáltató vagyok. Mit tehetek, ha azt gyanítom, hogy a szervezeten belül fennáll a nők és a férfiak közötti bérszakadék problémája? Helyes válasz: A, B és C Tanácsért és segítségért fordulhat a nemek közötti egyenlőséggel foglalkozó országos testülethez. A nemek közötti egyenlőséggel foglalkozó országos testületek független szervezetek, amelyek segítséget nyújtanak azoknak, akik diszkriminációt tapasztalnak. Ezenkívül figyelik a diszkriminációs problémákat, jelentéseket készítenek róluk, valamint előmozdítják az egyenlőséget.nemek közötti egyenlőséggel foglalkozó országos testülethez

36 36 11.Munkáltató vagyok. Mit tehetek, ha azt gyanítom, hogy a szervezeten belül fennáll a nők és a férfiak közötti bérszakadék problémája? Helyes válasz: A, B és C A bérkalkulátor jól jelzi, hogy fennáll-e esetleg a nők és a férfiak közötti bérszakadék esete.bérkalkulátor Egy szakszervezethez is fordulhat, ők is tudnak segíteni abban, hogy milyen lépéseket célszerű tenni, és hasznos tanácsokkal is szolgálnak.

37 37 Ha további információkat szeretne a nők és a férfiak közötti bérszakadékról, beleértve annak okait, az országos kezdeményezések példáit, valamint azt, hogy mit tesz az EU a bérszakadék szűkítésére, keresse fel a következő webhelyet: http://ec.europa.eu/equalpay Ha többet szeretne megtudni, milyen az Ön országában a helyzet a nők és a férfiak közötti bérszakadék ügyében, keresse fel az Ön országának helyzetét bemutató rovatot, amely részletekkel szolgál az egyenlőség területén tevékenykedő országos szervezetekről.Ön országának helyzetét


Letölteni ppt "1 Kérdések a nők és a férfiak közötti bérszakadékkal kapcsolatban Üdvözöljük! A következő kérdések a nők és a férfiak közötti bérszakadékra vonatkoznak."

Hasonló előadás


Google Hirdetések