Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tüdőrák Készítette: Nyúl Bettina. Mi a tüdőrák…? A tüdőrák a tüdő szövetéből kiinduló korlátlan osztódási képességgel bíró rosszindulatú daganat. A folyamat.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tüdőrák Készítette: Nyúl Bettina. Mi a tüdőrák…? A tüdőrák a tüdő szövetéből kiinduló korlátlan osztódási képességgel bíró rosszindulatú daganat. A folyamat."— Előadás másolata:

1 Tüdőrák Készítette: Nyúl Bettina

2 Mi a tüdőrák…? A tüdőrák a tüdő szövetéből kiinduló korlátlan osztódási képességgel bíró rosszindulatú daganat. A folyamat áttét képzéséhez is vezethet, amely az abnormális tüdőszövetnek más szervekben való megjelenését és burjánzását jelenti. A tüdő daganatos elváltozásai között megkülönböztetnek kissejtes és nem-kissejtes formákat.

3 Tüdő daganatos elváltozásai Kissejtes elváltozás nem operálható, de a kemo- és a sugárterápiára érzékeny. Nem-kissejtes elváltozás műtéttel kezelhető, viszont kevésbé reagál a kemo- és a sugárterápiára.

4 Radon gáz. légszennyezés azbeszt dohányzás passzív dohányzás

5 Radon gáz A radon a környezetünkben megtalálható radioaktív nemesgáz, aminek egy része kiszabadul a térbe. Ez a gáz kiszivároghat építőanyagokból, a talajból.

6 Azbeszt A korábban rendkívül népszerű építőanyag használatát mára már betiltották. Azonban még mindig lehet találkozni vele az építőipari bontómunkák, illetve különböző gyári munkák során.

7 A tüdőrákban szenvedők 10%-nak nincsenek tüneteik. Ebben az esetben a daganatot általában rutinvizsgálat során szokták felfedezni pl. tüdőröntgen. Vannak olyan jelek, amelyek előfordulása esetén viszont orvoshoz kell fordulni.

8

9 A tüdőrák kezelését meghatározza A daganat szövettani jellege. A daganat kiterjedése. A beteg fizikai állapota.

10 Kezelés

11 Sebészeti beavatkozás A betegen CT vizsgálatot végeznek, hogy megállapítsák a kóros szövet pontos helyzetét. Amennyiben a tumor szétterjedt nem lehet sebészileg eltávolítani. Vérvizsgálatok elvégzése is szükséges a beteg fizikális állapotának felmérésére.

12 Kemoterápia A kemoterápiánál a daganat szaporodását befolyásoló készítményekkel a sejtosztódást akadályozzák meg.

13 Sugárterápia A sugárkezelést gyakran alkalmazzák kemoterápiás szerekkel kombináltan és olyan daganatok esetén, amelyeket nem lehet sebészileg eltávolítani.

14 Kórjóslat A tüdőrákok átlagosan 70 éves korban alakulnak ki, és a betegek többsége egy éven belül belehal a betegségbe.

15 Megelőzés

16 Nem mindegy, hogy meddig élsz és, hogy hogyan… Minden csak rajtad múlik! A TE döntésed, hogy egészségesen akarsz élni vagy fájdalmakkal teli életre/jövőre vágysz.

17 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Tüdőrák Készítette: Nyúl Bettina. Mi a tüdőrák…? A tüdőrák a tüdő szövetéből kiinduló korlátlan osztódási képességgel bíró rosszindulatú daganat. A folyamat."

Hasonló előadás


Google Hirdetések