Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

IKT-eszközök, digitális tananyagok, műveltségi területek a pedagógusok szemével XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia – EGER – 2013. november.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "IKT-eszközök, digitális tananyagok, műveltségi területek a pedagógusok szemével XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia – EGER – 2013. november."— Előadás másolata:

1 IKT-eszközök, digitális tananyagok, műveltségi területek a pedagógusok szemével
XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia – EGER – november

2 TÁMOP-3.1.2-12/2 Új tartalomfejlesztések a közoktatásban
Forrás:

3 Eszközök: számítógép, projektor, interaktív tábla
Forrás: andreabedo

4 Mérőeszköz I. az IKT-eszközök hazai elterjedtségét, használatát vizsgálta az intézményrendszer és a NAT műveltségterületeinek a tükrében online kérdőív formájában a digitális anyagok minőségfejlesztésnél már megszokott SWOT analízisét készítettük elő online kitölthető formában. a műveltségi területeknél a digitális tananyagok iránti igényt mértük fel egy online kérdőívvel az oktatási intézményeken belüli digitális anyagok és IKT-eszközök használatát vizsgálja

5 Minta Válaszadók: pedagógusok, akik használják az internetet szakmai informálódásra Minta forrása: eTanárikar - pedagógus panel (5100 fő) Minta elemszám: kutatási részenként változó (1) 626 fő (2) 120 fő (3) 197 fő (4) 81 fő Adatfelvétel ideje: augusztus – szeptember

6 eTanárikar Kutatás idején: 5100 fő 2013. november: 6700 fő
Aktív, IKT-t használó pedagógusok

7 Hol dolgozik?

8 Rendelkezésre állás

9 Használat

10 Igény

11 Mire lenne igazán szükség?
Projektorok elérhetőek az oktatásban, használják is a pedagógusok, ugyanakkor az igények átfordultak az interaktív táblák irányába, ahol, a projektor prezentációs lehetőségein túli többletfunkciókat is tapasztaltak. A szavazórendszerek még újak az oktatásban, egyre több kerül ki intézményekhez, a pedagógusok látják a hasznosságát, tehát igényük lenne rá, de a tanórai használat még nem arányos a rendelkezésre állással. A legnagyobb igény a tanulói laptopok iránt mutatkozik a hozzáférhetőséget, elérést is figyelembe véve, itt a legnagyobb a növekedés az igényeknél. Az interaktív táblával egyformán fontosnak tartják a kollégák egy ideális esetben. Bár a digitális fényképezőgép a rendelkezésre áll, a kollégák nem igénylik annak tanórai használatát.

12 SWOT analízis erősségek, gyengeségek, lehetőségek, veszélyek
A dia forrása és egy nagyon jó előadás a SWOT-ról a Slidesharen:

13 Milyen digitális tananyagot használ?

14 Erősségek

15 Gyengeségek – szórt vélemények
Ergonómiai, vagy felhasználási hibát 23-an említették. Tartalomhoz kapcsolódó hibák száma 32. Némely anyag „nevetségesen” egyszerű, míg mások feleslegesen hosszúak, terjengősek. Az eszközökkel összefüggő észrevételek: technikai problémák, eszközhiány, illetve a digitális tananyagok kompatibilitási hiánya. A legtöbbet említett gyengesége a digitális tananyagoknak a testreszabhatóság hiánya. 19 említéssel. Ez az összes kitöltő 15,8%.

16 Lehetőségek „integrált, illetve differenciálásra is jól használható”, interaktivitást erősítő formában testreszabhatóság, bővíthetőség - a meglévő anyagokhoz, illetve a digitális galériák bővítése, ahol az elemek, kép, hang, videó, animáció, szimuláció külön is elérhetők. pedagógusképzések pályázatok - mint lehetőségek a digitális tananyagok felhasználásában.

17 Veszélyek A pedagógusoknak nincs rálátása az összes piaci szereplőre, a veszélyeket és a lehetőségeket saját gyakorlati felhasználásukon át értelmezték. legtöbbet említett a drága ár, de nemcsak a digitális tananyagokra vonatkoztatva, hanem a képzésekre is technikai problémák a környezetre vonatkoztatva: a nem megfelelő hálózat, vagy a projektor élettartama. „Én fél éve nem tudom használni az anyagaimat”. A költségek és a technikai problémák említése összefüggenek. Spontán említésként a válaszadók 48,3%-a tüntette fel veszélyként őket. technikai probléma még a többek által emlegetett „technika ördöge”. „Például bemutató órán nem működött, pedig előtte kipróbáltam, s minden rendben volt”. Ilyen és ehhez hasonló említések a válaszadók 12,5%-át érintették. A pedagógusok egy része aggódik, hogy a diákok motivációja és bizonyos kompetenciái eltűnnek vagy háttérbe szorulnak: „túlságosan akarjuk motiválni, 'kiszolgálni' a gyereket- elkényelmesedik” „vizualitás túlsúlya”, „megfelelő agyi területek tréningje hiányzik”, „kézírás visszaszorulása”. Minőségi veszélyek: 12,5%-uknál megjelenik az igény a minőség iránt: „Olyan "tananyagnak" álcázott tartalmak jelennek meg, amelyek semmiféle értéket nem közvetítenek.”, „Ne legyen a fejlesztett anyag automatikusan működő, a gyerek ne csak „nézzen”, - beavatkozás, cselekedtetés, interaktivitás szükségessége stb.”

18 Műveltségi területek - hasznosság

19 Milyen elvárások vannak a digitális anyagokkal szemben?

20

21 Internetre fejlesszünk vagy internet nélkül is futtatható anyagot?

22 Hol hasznos? (A pedagógusok megítélése szerint)
Műveltségterület Hasznos a digitális anyag? A válaszadók % Matematika 161 82% Ember és természet 149 76% Földünk – környezetünk 147 75% Magyar nyelv és irodalom 143 73% Művészetek 138 70% Informatika 124 63% Élő idegen nyelv 117 60% Ember és társadalom 115 59% Életvitel és gyakorlat 73 37% Testnevelés és sport 28 14% Egyéb 27 Hol hasznos? (A pedagógusok megítélése szerint)

23

24 „tanfolyammal, de úgy hogy a 30 óra ténylegesen 30 óra legyen!”.
Hogy készítené fel a pedagógusokat (a teljes tantestületet) intézményében az IKT-eszközökkel való oktatásra? „tanfolyammal, de úgy hogy a 30 óra ténylegesen 30 óra legyen!”. fontos a helyszín is, ne kelljen utazni, utazási költséget fizetni. gyakorlatorientált helyszíni képzés és a folyamatos további mentorálás. a helyi 30 órás képzéseket hatékonyabbnak tartják, mint a 10 órást, és kizárták, hogy ez utóbbi más helyszínen legyen.

25 Az ellenőrzés szükségességéről
„Az a fontos, hogy ellenőrizzünk? Legyenek meg az eszközök mindenki számára hozzáférhetően, tudjanak bánni vele a pedagógusok, akkor biztosan nem hagynak ki ilyen lehetőséget. Mindannyiunknak fontos, hogy a gyerekek élvezettel üljenek az óráinkon. Ha ott van a termemben, tudom használni, miért ne tenném? A saját munkámat könnyíti. Azt sem kell ellenőrizni, hogy az irodalom könyvet használja-e a tanár. Néhány év múlva szerintem ugyanilyen természetes lesz az IKT-eszközhasználata, ha lesz eszköz, ha ért hozzá a pedagógus, ha a személyes kommunikációra is lesz elég ideje.”

26 Mire költene intézményében?
Figyelembe véve az anyagi lehetőségeit

27 IKT használat hogy ellenőrizhető?

28 nincs még hatékony műhelymunka fejlesztő és felhasználó között
Egy kolléga a SWOT veszélyei között említette: …… a fejlesztőket nem fizetik meg munkájukkal arányosan a pedagógusokat nem ösztönzik elég hatékonyan a táblák használatára a továbbképzések ötletszerűek, nem elég hatékonyak, vagy drágák nincs még hatékony műhelymunka fejlesztő és felhasználó között hiányoznak az alkotó teamek Kép forrása:

29 Köszönöm a figyelmet! Bedő Andrea - PhD hallgató
Témavezető: Csíkos Csaba Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Doktori Iskola Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "IKT-eszközök, digitális tananyagok, műveltségi területek a pedagógusok szemével XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia – EGER – 2013. november."

Hasonló előadás


Google Hirdetések