Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szerző: Kostyalik Marcell 9.c

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szerző: Kostyalik Marcell 9.c"— Előadás másolata:

1 Szerző: Kostyalik Marcell 9.c
Albert Einstein Szerző: Kostyalik Marcell 9.c

2 Tartalomjegyzék 1. Einstein fiatalkora 2. Munka és család
3. Középső évek 4. Késői évek 5. Utolsó évei 6. Einstein agya

3 Einstein fiatalkora Einstein március 14-én született a németországi Ulmban. Gyerekkorában lassú felfogásúnak tartották. Később a relativitáselméletet ennek a lassúságnak a javára írja, mivel többet töprengett a tér és idő problémáján, mint a legtöbb gyerek. Einstein matematikát 12 éves kora körül kezdett tanulni Németországban, középiskolai tanulmányait viszont Svájcban fejezte be.

4 Munka és család Diplomája kézhezvétele után Einstein nem talált tanári állást. Végül talált munkát egy Svájci Szabadalmi Hivatalban mint szabadalomvizsgáló. Einstein és Mileva január 6-án házasodtak össze május 14-én Bernben megszületett Einsteinék első fia, Hans Albert Einstein, majd Einstein édesapja halála után, 1910-ben,Münchenben a második fiú, Eduard (skizofrénia). 1905-ben megírt négy cikket, melyekkel megalapozta a modern fizikát.

5 Középső évek 1906-ban Einstein másodosztályú technikai vizsgálóvá lépett elő, majd ben a Zürich-i egyetem docensnek hívta meg. 1914-ben, éppen az első világháború kitörése előtt lett Einstein Berlinben a helyi egyetem professzora és a Porosz Tudományos Akadémia tagja. 1914-től 1933-ig a Vilmos Császár Fizikai Intézet igazgatójaként dolgozott. Ez alatt az idő alatt tette legtöbb úttörő felfedezését, és kapta meg a Nobel- díjat is.

6 Késői évek 1932 decemberében Einstein úgy döntött hogy az USA-ba költözik. Az Einstein család Princetonban vett magának házat (itt halt meg 2. felesége Elsa 1936-ban). Miután 1940-ben amerikai állampolgár lett, megtartotta svájci állampolgárságát is. Einstein életének utolsó negyven évét azzal töltötte, hogy a gravitációt és az elektromágnesességet egyesítse, új értelmet adva a kvantummechanikának. Ez máig napirenden van a fizikában.

7 Utolsó évei 1952-ben, amikor meghalt Chaim Weizmann izraeli elnök, az izraeli kormány felkérte Einsteint, legyen ő a második elnökük. Ő ezt elutasította. Ő volt az egyedüli amerikai állampolgár, akinek valaha is pozíciót ajánlottak egy idegen állam vezetésében. Álmában halt meg egy princetoni kórházban április 18-án, megoldatlanul hagyva az általános gravitációelméletet. Még aznap elhamvasztották, mindenféle ceremónia nélkül.

8 Einstein agya Agyát dr. Thomas Stoltz Harvey, a halottszemlét végző patológus a család engedélye nélkül eltávolította a holttestből, megvizsgálta, de nem talált semmi érdemlegeset. 1999-ben a McMaster University részletesebb vizsgálata kimutatta, hogy a fali burkolati területe hiányzik, és ennek ellensúlyozására belső fali lebenye 15%-kal szélesebb a szokásosnál. Ez a régió felelős a matematikai gondolkodásért és a térlátásért.

9 Forráslista Wikipédia (

10 Köszönöm a figyelmet !


Letölteni ppt "Szerző: Kostyalik Marcell 9.c"

Hasonló előadás


Google Hirdetések