Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kosztolányi Dezső 1855-1936.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kosztolányi Dezső 1855-1936."— Előadás másolata:

1 Kosztolányi Dezső

2

3 1885. március 29-én (virágvasárnap) született Szabadkán
Kosztolányi Árpád, fizika- és kémiaprofesszor, iskolaigazgató és a francia származású Brenner Eulália gyermekeként Édesanyja révén volt unokaöccse Brenner József, vagyis Csáth Géza író.

4 Nagyapja Kosztolányi Ágoston, bankpénztáros, 1848/49-es honvédszázados, Bem seregében szolgált (személyesen ismerte Kossuth Lajost és beszélgetett Petőfi Sándorral is ).

5 A gimnáziumot Szabadkán kezdte, majd önképzőköri konfliktusa miatt (magyartanárára tett megjegyzést) kicsapták, s magántanulóként, Szegeden tette le az érettségit. 1903-ban Budapestre ment, s beiratkozott a bölcsészkar magyar–német szakára

6 1904-ben beiratkozott a bécsi egyetemre, ahol Hegel filozófiájáról, Grillparzerről, Schillerről hallgatott szemináriumokat 1905-ben hazatért, de nem ment vissza az egyetemre, hanem újságíró lett Első cikkei többek közt a Szeged és Vidékében és a Bácskai Hírlapban jelentek meg

7 1906-ban a Budapesti Napló kérte fel munkatársnak Ady helyére, aki akkor épp Párizsból küldte tudósításait. 1907-ben jelent meg első verseskötete, a Négy fal között Ady bírálta verseit,majd a későbbiekben Kosztolányi kilenc cikket írt Adyról

8 Az utolsó a legnagyobb horderejű
Az utolsó a legnagyobb horderejű ben A Toll körkérdést intézett az írókhoz: mit jelent számukra Ady öröksége Kosztolányi válasza: Írástudatlanok árulása – különvélemény. 1913-ban házasságot kötött Harmos Ilona színésznővel, aki Görög Ilona néven jelentette meg novelláit például a Nyugatban is.

9 Kosztolányi Dezsőné (Budapest, 1885. február 21. – Budapest, 1967
Kosztolányi Dezsőné (Budapest, február 21. – Budapest, december 5.) színésznő, író. Leánykori neve Harmos Ilona, írói álneve Görög Ilona.

10 1933-ban mutatkoztak betegsége (rák) első jelei
1933-ban mutatkoztak betegsége (rák) első jelei től sorozatos műtéteken esett át, s Stockholmba is elment rádiumkezelésre ben, a visegrádi újságíróüdülőben szerelemre lobbant egy fiatal férjes asszony, Radákovich Mária iránt. Szerelmük több vers megírására is sarkallta, mint például a Röpima, a Szeptemberi áhítat. El akart válni, de betegségének súlyosbodása közbeszólt.

11 1936. november 3-án halt meg Budapesten, a Szent János Kórházban.

12

13 Lírai művei Négy fal között A szegény kisgyermek panaszai
Kenyér és bor A bús férfi panaszai Meztelenül Zsivajgó természet Számadás Költő a huszadik században

14 Esti Kornél éneke Hajnali részegség Halotti beszéd Ének a semmiről

15 Regényei Édes Anna Nero, a véres költő Pacsirta Aranysárkány

16 Epikus művei novellái:
Esti Kornél –novellák A kulcs Kínai kancsó Appendicitis Fürdés A szerb Április bolondja

17 Köszönöm a figyelmet!!! (áprilliselsejeee) Gubo Eduard


Letölteni ppt "Kosztolányi Dezső 1855-1936."

Hasonló előadás


Google Hirdetések