Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Albert Einstein (Ulm, Württemberg, Németország, március 14

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Albert Einstein (Ulm, Württemberg, Németország, március 14"— Előadás másolata:

1 Albert Einstein (Ulm, Württemberg, Németország, 1879. március 14
Albert Einstein (Ulm, Württemberg, Németország, március 14. – Princeton, New Jersey, USA, április 18.)

2 Fiatalsága és iskolái Einstein érettségi bizonyítványa 1896-ból.
Ötéves korában apja egy zsebtájolót mutatott neki, és Einstein ekkor megértette, hogy valami az „üres” térben is hat a tűre. Albert katolikus általános iskolába járt. A család zsidó volt, de nem tartották a hagyományokat.

3 Az igazság Azt állítva, hogy mivel többet töprengett a tér és idő problémáján, mint a többi gyerek, ezáltal sokkal fejlettebb értelem fejlődött ki benne. Egy másik elmélet az elmebeli fejlődéséről az, hogy Asperger-szindrómában szenvedett,az autizmushoz hasonló zavarban. 1900-ban tanári diplomát kapott az Eidgenössische Technische Hochschule-ben. Visszatérő történet, mely szerint később megbukott matematikából, de ez nem igaz csupán a tanulmányi minősítéshez rendelt érdemjegyek változtak meg időközben, ez okozta a félreértést évekkel később.

4 Munka és doktorátus Einstein nem talált tanári állást, főleg a tapintatlansága miatt. Az 1905-ben írt első cikkének címe „Az álló folyadékbeli kis részecskék mozgásáról, melyet a hő molekulamozgásának elmélete megkövetel”. Ebben írta le a Brown-mozgással kapcsolatos tanulmányait. A második lap címe „Egy a fény keletkezésével és átalakulásával kapcsolatos heurisztikus nézőpontról ”, ebben javasolta a „fénykvantum” ötletét. Einstein harmadik dolgozata „A mozgó testek elektrodinamikájáról” címet viselte.

5 „Einstein szorzó” Főként fizikusok és matematikusok között elterjedt vicces-tréfás értékmérce. Aki közvetlenül találkozott és kezett fogott Einsteinnel, annak 1-es az Einstein szorzója. A hármas szorzó azt jelenti, hogy kezet fogott azzal, aki kezet fogott azzal, aki kezett fogott Einsteinnel. Tehát az értékszám a kézfogási kapcsolódási pontok számát jelzi.

6 Atombomba 1939-ben Einstein aláírta Szilárd Leó Franklin Delano Rooseveltnek írt levelét, melyben Szilárd figyelmeztette az elnököt, hogy a Harmadik Birodalom valószínűleg nukleáris fegyverek kifejlesztésén dolgozik. Linus Pauling kémikus szerint Einstein később megbánását fejezte ki a levél miatt.

7 Általános elmélet Einstein elkezdte egyesíteni az általános gravitációelméletet a gravitáció és az elektromágneses erő általános törvényével. Einstein egyre elszigeteltebb lett az általános gravitációelmélet kutatásában és végül rengeteg kísérlete ellenére sikertelen volt a próbálkozása, hogy egyesítse az általános relativitáselméletet és a kvantummechanikát.

8 Híres mondásai Ne sikeres ember próbálj lenni, hanem értékes.
A legfontosabb: nem szabad abbahagyni a kérdezést. Ne úgy gondolj tanulmányaidra mint kötelességre, hanem mint irigylésre méltó lehetőségre. Ha a tények nem igazolják az elméletet, változtasd meg a tényeket. A tudomány, a hétköznapi gondolkodás kifinomultabb formája . Az okos emberek megoldják a problémákat, a zsenik pedig megelőzik őket. Az időnek egyetlen oka van: minden nem történhet egyszerre. A legnehezebben megérthető dolog a világon a jövedelemadó. Csak két dolog végtelen: a Világegyetem és az emberi butaság. Azt nem tudom, hogy a harmadik világháborút milyen fegyverekkel fogják megvívni, de a negyediket biztosan botokkal és kövekkel.

9 Késői évek Einstein és korábbi tanítványa, Szilárd Leó együtt fejlesztettek ki egy hűtőgépet 1926-ban. Albert Einstein megkapja amerikai állampolgárságát. Az 1930-as évektől a második világháborúig Einstein eskü alatt tett javaslatokat Európából a zsidóüldözés elől menekülő társának amerikai vízumhoz jutásához.

10


Letölteni ppt "Albert Einstein (Ulm, Württemberg, Németország, március 14"

Hasonló előadás


Google Hirdetések