Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Poliéderek felszíne és térfogata. Poliédernek nevezünk egy testet, ha azt véges sok sokszög határolja. Poliéderek például a hasábok, a gúlák és a csonka.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Poliéderek felszíne és térfogata. Poliédernek nevezünk egy testet, ha azt véges sok sokszög határolja. Poliéderek például a hasábok, a gúlák és a csonka."— Előadás másolata:

1 Poliéderek felszíne és térfogata

2 Poliédernek nevezünk egy testet, ha azt véges sok sokszög határolja. Poliéderek például a hasábok, a gúlák és a csonka gúlák. A test hálója poliéderek esetén az a sokszöglap, amelyet ha egy síklapból kivágunk, akkor összehajtogatható belőle a test felülete.

3 A testek jellemzői A test térfogata annak a térrésznek a mértéke, amelyet a test felülete határol. A test felszíne a testet határoló felület mértéke. Síklapokkal határolt testek esetén a határoló lapok területeinek összege. T1T1 T2T2 F = 12·T 1 + 2·T 2

4 térfogata: V = alapterület(bázis) · testmagasság, V = alapterület(bázis) · testmagasság, Térfogat és felszín felszín: F = 2· alapterület(bázis) + palást területe

5 Kocka Határolja: 6 egybevágó négyzet 12 egybevágó él. Térfogata: Felszíne: a a a

6  A kocka összes élének összege 72 cm. Számítsuk ki a kocka testátlóját és térfogatát  A kocka átlósmetszetének területe. Számítsuk ki a kocka felszínét és térfogatát Feladatok

7 Példa: 80 dm 2 bádogra van szükség.

8 A kockában AC = 8 cm. Számítsátok ki a kocka élét, oldalfelszínét, teljes felszínét, térfogatát és a D` pont távolságát AC egyenestől.


Letölteni ppt "Poliéderek felszíne és térfogata. Poliédernek nevezünk egy testet, ha azt véges sok sokszög határolja. Poliéderek például a hasábok, a gúlák és a csonka."

Hasonló előadás


Google Hirdetések