Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Megküzdési stratégiák a szegénység mint krízis estén

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Megküzdési stratégiák a szegénység mint krízis estén"— Előadás másolata:

1 Megküzdési stratégiák a szegénység mint krízis estén
Dr. Lubinszki Mária Ph.D. Miskolci Egyetem Tanárképző Intézet A dia beszúrása a bemutatóba Mentse ezt a sablont bemutatófájlként (.ppt formátumban) a számítógépre. Nyissa meg azt a bemutatót, amelybe a képdiát be szeretné szúrni. A Diák lapon helyezze a beszúrási pontot az után a dia után, amely a képdia előtt fog állni. (Vigyázzon, ne jelölje ki a diát. A beszúrási pontot a két dia közé kell elhelyezni.) Válassza a Beszúrás menü Dia fájlból parancsát. A Diakereső párbeszédpanelen kattintson a Bemutató keresése fülre. A Tallózás gombra kattintva keresse meg a képdiát tartalmazó bemutatót, majd kattintson a Megnyitás gombra. A Diakereső párbeszédpanelen jelölje ki a képdiát. Jelölje be a Forrásformátum megőrzése jelölőnégyzetet. Ennek elmulasztása esetén a másolt dia a bemutatóban előtte lévő dia formátumát örökli. Kattintson a Beszúrás gombra. Kattintson a Bezárás gombra.

2 „Csak a jelen pillanattal rendelkezel, és csak a jelen pillanattal tudsz megküzdeni, ezt értsd meg mélyen” E. Tolle

3 Az előadás felépítése A szegénység lélektanáról
Rizikófaktorok, krízist provokáló tényezők Megküzdési stratégiák, lehetőségek „Pszichológiai immunrendszer” Összegzés A dia beszúrása a bemutatóba Mentse ezt a sablont bemutatófájlként (.ppt formátumban) a számítógépre. Nyissa meg azt a bemutatót, amelybe a képdiát be szeretné szúrni. A Diák lapon helyezze a beszúrási pontot az után a dia után, amely a képdia előtt fog állni. (Vigyázzon, ne jelölje ki a diát. A beszúrási pontot a két dia közé kell elhelyezni.) Válassza a Beszúrás menü Dia fájlból parancsát. A Diakereső párbeszédpanelen kattintson a Bemutató keresése fülre. A Tallózás gombra kattintva keresse meg a képdiát tartalmazó bemutatót, majd kattintson a Megnyitás gombra. A Diakereső párbeszédpanelen jelölje ki a képdiát. Jelölje be a Forrásformátum megőrzése jelölőnégyzetet. Ennek elmulasztása esetén a másolt dia a bemutatóban előtte lévő dia formátumát örökli. Kattintson a Beszúrás gombra. Kattintson a Bezárás gombra.

4 A szegénység lélektanáról
Döntő szerep: kognitív kiértékelés és összehasonlítás ki hogyan értelmezi az adott helyzetet korábbi élethelyzet milyen okoknak tulajdonítható, ebben mennyi a személyes felelősség A megküzdési stratégiák kidolgozottsága és színvonala Az egészség összetevői nincsenek közvetlen kapcsolatban a szegénységgel - fizikai egészség - társas kapcsolatok - pszichológiai egészség - spirituális egészség A dia beszúrása a bemutatóba Mentse ezt a sablont bemutatófájlként (.ppt formátumban) a számítógépre. Nyissa meg azt a bemutatót, amelybe a képdiát be szeretné szúrni. A Diák lapon helyezze a beszúrási pontot az után a dia után, amely a képdia előtt fog állni. (Vigyázzon, ne jelölje ki a diát. A beszúrási pontot a két dia közé kell elhelyezni.) Válassza a Beszúrás menü Dia fájlból parancsát. A Diakereső párbeszédpanelen kattintson a Bemutató keresése fülre. A Tallózás gombra kattintva keresse meg a képdiát tartalmazó bemutatót, majd kattintson a Megnyitás gombra. A Diakereső párbeszédpanelen jelölje ki a képdiát. Jelölje be a Forrásformátum megőrzése jelölőnégyzetet. Ennek elmulasztása esetén a másolt dia a bemutatóban előtte lévő dia formátumát örökli. Kattintson a Beszúrás gombra. Kattintson a Bezárás gombra.

5 2. Rizikófaktorok, krízist provokáló tényezők
szerepváltás, munkanélküliség impulzus kontroll zavarral küzdők szenvedélybetegek gyenge mentális fékrendszerrel rendelkezők pszichés tünetekkel küzdők (depresszió, szorongás) tragikus betegségek inaktivitás, öregség, pszichés és szomatikus funkciók hanyatlása esetén A dia beszúrása a bemutatóba Mentse ezt a sablont bemutatófájlként (.ppt formátumban) a számítógépre. Nyissa meg azt a bemutatót, amelybe a képdiát be szeretné szúrni. A Diák lapon helyezze a beszúrási pontot az után a dia után, amely a képdia előtt fog állni. (Vigyázzon, ne jelölje ki a diát. A beszúrási pontot a két dia közé kell elhelyezni.) Válassza a Beszúrás menü Dia fájlból parancsát. A Diakereső párbeszédpanelen kattintson a Bemutató keresése fülre. A Tallózás gombra kattintva keresse meg a képdiát tartalmazó bemutatót, majd kattintson a Megnyitás gombra. A Diakereső párbeszédpanelen jelölje ki a képdiát. Jelölje be a Forrásformátum megőrzése jelölőnégyzetet. Ennek elmulasztása esetén a másolt dia a bemutatóban előtte lévő dia formátumát örökli. Kattintson a Beszúrás gombra. Kattintson a Bezárás gombra.

6 3. Megküzdési stratégiák, lehetőségek
„Legyen az ember saját életimpulzusainak rendezője, tudjon egyensúlyozni a benső szakadékai felett, és váljék a benne dúló hangzavar karmesterévé” F. Nietzsche A dia beszúrása a bemutatóba Mentse ezt a sablont bemutatófájlként (.ppt formátumban) a számítógépre. Nyissa meg azt a bemutatót, amelybe a képdiát be szeretné szúrni. A Diák lapon helyezze a beszúrási pontot az után a dia után, amely a képdia előtt fog állni. (Vigyázzon, ne jelölje ki a diát. A beszúrási pontot a két dia közé kell elhelyezni.) Válassza a Beszúrás menü Dia fájlból parancsát. A Diakereső párbeszédpanelen kattintson a Bemutató keresése fülre. A Tallózás gombra kattintva keresse meg a képdiát tartalmazó bemutatót, majd kattintson a Megnyitás gombra. A Diakereső párbeszédpanelen jelölje ki a képdiát. Jelölje be a Forrásformátum megőrzése jelölőnégyzetet. Ennek elmulasztása esetén a másolt dia a bemutatóban előtte lévő dia formátumát örökli. Kattintson a Beszúrás gombra. Kattintson a Bezárás gombra.

7 A szegénységhez való hozzáállás folyamatai
Megküzdő Védekező Töredékképző Választást foglal Elfordul a választás- Ismétlődő, ritualisz- magába, ezért tól, ezért merev és tikus, automatizált hajlékony, szán- kanalizált dékos viselkedés A jövő felé húz A múlt irányítja Egyéni alapokon és számításba veszi nyugvó feltételezé a jelen igényeit seken működik A jelen helyzet A jelen követel- Nem érzékeny a valóságkövetel- ményeit részben jelen követelményeire ményei tájolják torzítja (zárja a rendszert)

8 Differenciált. Differenciálatlan. Elsősorban (és nem gondolkodást
Differenciált Differenciálatlan Elsősorban (és nem gondolkodást gondolkodást jelent felnőtt módon) jelent, amely és olyan elemeket érzelem szükségletek integrálja a is hord magában, határozzák meg tudatos és amelyek nem látsza tudatelőttes nak a helyzethez elemeket tartozónak A szervezet szük- Az a feltételezés, Elárasztja a személyt séglete, hogy hogy lehetséges érzelemmel „megmérje” a a zavaró érzelmek zavaró érzelmek mágikus eltüntetése tapasztalását Az érzelmi kielégülés Az örömöt kibúvók Némely impulzus nyílt, szabályozott, segítségével engedi szabályozatlan kielé- mérsékelt módját gülését engedi meg engedi meg

9 4. „Pszichológiai immunrendszer”
Kontrollképesség Tanult leleményesség Lelki edzettség, keménység, kitartás Optimizmus, pozitív gondolkodás Koherencia érzék, szinkronképesség Éntudatosság Érzelmi-indulati kontroll

10 Összegzés Reális helyzetértelmezés és megküzdés
Társas kapcsolatok és kötődés képessége Tervezés, célok Család, vallás „Minden féltett dolognál jobban őrizd meg a te szívedet, mert abból indul ki minden Élet” Példabeszédek könyve

11 Köszönöm hogy megtiszteltek figyelmükkel!
A dia beszúrása a bemutatóba Mentse ezt a sablont bemutatófájlként (.ppt formátumban) a számítógépre. Nyissa meg azt a bemutatót, amelybe a képdiát be szeretné szúrni. A Diák lapon helyezze a beszúrási pontot az után a dia után, amely a képdia előtt fog állni. (Vigyázzon, ne jelölje ki a diát. A beszúrási pontot a két dia közé kell elhelyezni.) Válassza a Beszúrás menü Dia fájlból parancsát. A Diakereső párbeszédpanelen kattintson a Bemutató keresése fülre. A Tallózás gombra kattintva keresse meg a képdiát tartalmazó bemutatót, majd kattintson a Megnyitás gombra. A Diakereső párbeszédpanelen jelölje ki a képdiát. Jelölje be a Forrásformátum megőrzése jelölőnégyzetet. Ennek elmulasztása esetén a másolt dia a bemutatóban előtte lévő dia formátumát örökli. Kattintson a Beszúrás gombra. Kattintson a Bezárás gombra.


Letölteni ppt "Megküzdési stratégiák a szegénység mint krízis estén"

Hasonló előadás


Google Hirdetések