Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az internetes keresési módszerek Konkrét gyakorlati példa keresésre. Keresés, találati lista értelmezése, talált oldal mentése.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az internetes keresési módszerek Konkrét gyakorlati példa keresésre. Keresés, találati lista értelmezése, talált oldal mentése."— Előadás másolata:

1 Az internetes keresési módszerek Konkrét gyakorlati példa keresésre. Keresés, találati lista értelmezése, talált oldal mentése.

2 A Web-en napjainkra nagyon sok információ halmozódott fel. Ezzel a már átláthatatlan információ mennyiséggel csak az a „baj", hogy nehéz megtalálni pont azt, amire éppen kíváncsiak vagyunk. Ebben segítenek minket a szabadon igénybe vehető keresőrendszerek, amelyek két nagy kategóriába sorolhatók.

3 Tematikus keresés (témakör szerinti keresés) A keresés egyik esete az, amikor azt szeretnénk megtudni, hogy egy adott témában milyen információk találhatók a különböző Web lapokon. Egyes keresőprogramok tartalmuk szerint különböző kategóriákba sorolják a lapokat. Először néhány főkategória közül kell egyet kiválasztani, majd ezt bonthatjuk további kategóriákra. Ezt a módszert tematikus vagy címjegyzék keresésnek nevezik. A címjegyzék nem más, mint rengeteg Web oldal különböző kategóriákba sorolva. A startlap nagyon jó kiindulópont egy információ megtalálásához. Teljesen általános, tehát szinte minden téma megtalálható benne. (www.startlap.hu)

4

5 Kifejezés keresés, szavak szerinti keresés A Web-es információ keresés másik gyakori módja a kifejezés (szó) keresése. Ilyenkor nem egy listából választunk ki kategóriákat, hanem megadjuk a keresett szót, szavakat vagy kifejezést. Egy-egy ilyen keresés azonban nemcsak a bejegyzett oldalakról gyűjti az információt. Az ilyen keresők folyamatosan „járják"' a Web-et és ha találnak egy új oldalt azt egyből fel is dolgozzák. A keresés tehát a Web oldalak szövegében történik. Több szóból álló, összetett kifejezés alapján is kereshetünk. A kifejezés keresés előnye, hogy eredményül rendszerint sok címet kapunk, általában friss információkkal. Hátránya a kategorizálás hiánya, így az egyes oldalakról kevés információt tudhatunk meg, ha csak a találatok listáját nézzük végig. Az ilyen kereséseknél tehát elég sok oldalt végig kell böngésznünk, hogy az eredmény a keresett információt egyáltalán tartalmazza-e.

6 Legismertebb nemzetközi keresőlap a www.google.hu A kezdőlapon eldönthetjük, hogy csak magyar oldalakon, vagy a teljes weben kívánunk keresni. Lehetőség van csak képek, vagy csoportok keresésére, illetve a címtárban kereshetünk. A Speciális keresés linkre kattintva finomíthatjuk a keresési beállításokat.

7 Talált oldal mentése Ha megtaláltuk azt, amit kerestünk, akkor elmenthetjük a talált oldalt. Menthetjük az egész oldalt: Fájl menü – Mentés másként (vagy Weblap mentése), ekkor a teljes Weboldal mentésre kerül a megadott helyre. Ebben az esetben a Weboldal akkor is megnyitható, ha nem vagyunk Internet kapcsolatban (de nem lesz friss az oldal). Másik lehetőség, hogy a talált oldalt felvesszük a kedvencek közé. Kedvencek menü – Hozzáadás a kedvencekhez. Ez a módszer csak Internetes kapcsolat esetén működik, csak le kell gördíteni a kedvencek menüt és kiválasztani a listából a kívánt oldalt és már tölti is.

8 Köszönjük a figyelmet! Készítette: Gál Laura Balogh Kitti 11.a


Letölteni ppt "Az internetes keresési módszerek Konkrét gyakorlati példa keresésre. Keresés, találati lista értelmezése, talált oldal mentése."

Hasonló előadás


Google Hirdetések